回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 討論港府應否包機載身在泰國的港人回港  (單選) [參與投票的會員]
贊成
  36 (83.72%)
反對
  4 (9.30%)
中立
  3 (6.98%)

標題: 討論港府應否包機載身在泰國的港人回港
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-11-30 11:27 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
討論港府應否包機載身在泰國的港人回港

依件事都發生左好多日
但係好似無乜POST討論
我又好想知道其他香港人點諗政府的做法
有人話佢後知後覺
以下就係我覺得政府唔包機的原因

新舊機場都比反政府的人佔據左
依家只有軍用機場以及10個內陸機場提供其他國家的飛機降落
唔同的國家都有包機去接國民返國
但係港府一直都都有動作
首先
我明白到為何港府到依一刻都未有"包機"過泰國
註,係"包機"
HKDA(港龍),CP(國泰)的飛機只能作加班機論
本人不排除係政府係背後施壓要求
只要CP出機
HKDA都會自己出機
HKDA話晒都係CP旗下的航空公司
加上
包機政府要比錢
上次台灣個次一部A321都用左30萬
30萬係油錢,租機錢,機組人員的費用,饍食等........
去過台灣的同學都應該知道只不過係個幾鐘頭
用的油以我係FSX的經驗
入唔洗一半的油都已經飛到去(27%都得)
去泰國的機程要3-4個鐘
用的油一定多過半缸
只係油錢都要可能過十萬
重有飛機降落要比的稅
降落後地面支援的費用........
真係多到數都數唔清
重有A321都可以叫做係細機
但係依家係泰國的港人可以多到要幾部大機先可以載得晒
大機的租用費用又貴左
真係包機
我諗又要用唔知幾多百萬啦
政府唔係後知後覺
係早就計過條數覺得制唔過先無包機
澳門用50萬
香港一定唔指依條數
政府睇一睇自己個何包
真係喊三聲都無用
再講
其他國家都會有機過去

大家應該留意一下
應該只會係英航,中國航空,法航等
全部都係國有航空
香港有咩???
香港航空係何生的,國泰係太古,港龍比國泰收購左,香港快運都唔洗講啦
無一間係香港政府自己的航空公司
點會有機去先得嫁
先唔好講航空公司
講下泰國個方面
10個內陸機場
內陸機場一定唔大
大型客機的停泊位置都得2-3個
有幾多部飛機可以降落到呢
就算係降落到都無位比佢泊
即係無用
軍用機場先最好笑
有限公司
我指的係空間
搞到咁少機過到去
我諗港府都唔會咁易搞包機去泰國啦

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
唔係我黑心~睇到樓主篇文~叫政府拎咁多錢洗~ 你話我黑心都係咁講, 好無耐囉~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-11-30 11:27 PM 發表
依件事都發生左好多日
但係好似無乜POST討論
我又好想知道其他香港人點諗政府的做法
有人話佢後知後覺
以下就係我覺得政府唔包機的原因

新舊機場都比反政府的人佔據左
依家只有軍用機場以及10個內陸機場 ...

香港政府就係好似有樓主咁既諗法囉.....
同你講講
副署長或者助理署長可以簽一百萬既單或者合約,佢地既上級更加唔記得左可以簽幾多
特首就更加唔駛講,以上講既職級簽既合約都已經可以包到一架機啦,但係佢地有無做過咩?

以現時泰國既情況,隨時有機會發生衝突,協助國(僑)民撤出,係差不多等同救國(僑)民
唔通下下都要阿爺(中央)出面

救人要諗洗幾多錢?
咁消防處下次救人前都應該先計計水費、油錢、氧氣樽先救人

頂部
po3117
少校

UID 20978
精華 0
積分 6
帖子 2123
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-12-1 12:42 AM 發表

香港政府就係好似有樓主咁既諗法囉.....
同你講講
副署長或者助理署長可以簽一百萬既單或者合約,佢地既上級更加唔記得左可以簽幾多
特首就更加唔駛講,以上講既職級簽既合約都已經可以包到一架機啦,但 ...

total agree
政府做野越來越冇情理

How hard can it be  ???

自己動手豐衣足食

慳得一蚊得一蚊.........慳得一蚊得一蚊.......慳得一蚊得一蚊........
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
我覺得應該~!

有d 野應做則做, 唔好講要洗幾多, 香港人係外邊遇事都要計住哂再考慮救唔救佢地返黎, 咁同大陸d 醫院冇錢唔救人有乜分別...

稱得自己係國際城市, 就要盡佢責任, 國民有難都要向錢看既話, 就唔再係政府, 而係財團...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
raymonds
軍曹

UID 27955
精華 0
積分 0
帖子 383
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-2
狀態 離線
星期六電視新聞有個旅行社高層話滯留泰國的團友回港後要比番日數差價,係咪真係要收?

模型上油及特殊效果製作...等視頻網址
http://www.youtube.com/results?search_query=%E3%83%97%E3%83%A9%E3%83%A2%E3%81%A4%E3%81%8F%E3%82%8D%E3%81%86&search_type=
頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
我又覺得咁睇, 兩方都要付返d責任明知由2007起人地泰國已經政孌仲走去果邊玩(講真我覺得冒險左囉) 其實同樓上所講要玫府包幾架機話易我覺得唔易, 但講人命我覺得政府要出現救返本地人條命, 因為生命係無價, 但我都係選唔應該, 一開始之前我所講, 自己玩命好啦~無謂要政府負責埋你條命仔~啦

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
小櫻
壹等兵

UID 31004
精華 0
積分 2
帖子 183
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-19
來自 友支町
狀態 離線
得罪講句...樓主係咪無親戚朋友响泰國?...又或者...如果閣下現在身處泰國嘅話...你又會唔會咁講?... 睇樓主所講嘅所謂理由... 真覺得你好有潛質做特區政府高官...

喱個已經唔係乜嘢錢唔錢嘅問題...係管治威信...

老實講...嗱...樓主你都計過晒數... 包幾架機都係果幾百萬...好多錢咩?... 1個廢柴副局長都成30萬月薪...而且喱啲係救命錢...洗多咗都唔會有人敢吠...

政府要包幾架飛機接回市民點會難?... 唔好忘記政府可以唔發牌俾佢哋過噃... 仲有航空公司都會顧及形象同社會責任... 政府要求到通常都唔會托手踭啦...

最低能係果個解釋點解唔包機嘅記招... 竟然話要等對方批喎... 有無搞錯!... 我哋香港人成日過嚟泰國幫襯... 上次金融風暴都大筆錢借過你救命... 你泰國依家竟然唔肯批我哋香港啲飛機降落接人?...特府啲高官點做嘢嫁?... 其實係咪嫌麻煩懶得做咋?... 你一日唔派機去人哋一日都唔批到俾你啦...

至於依家响泰國嘅香港人係咪自己攞嚟?... 有啲可能係... 但係有啲可能係要過果邊工幹呀... 還神神呀... 早幾次泰國政變示威... 都無乜影響到正常生活... 但喱次搞到大家無飛機返歸... 政府係咪要出手呀?...

今次特府高層就示範緊咩叫做無能...

小櫻上

頂部
william34
曹長

UID 19491
精華 0
積分 1
帖子 422
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-3
來自 TKO
狀態 離線
none of my business
可能政府唔係睇錢呢?
大佬個個國家都派包機,個機場肯定好唔得閑

頂部
ykk
少校

UID 23732
精華 4
積分 29
帖子 2126
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 SDF-1
狀態 離線
我其實覺得而家要做既,唔只係要包機咁簡單,最少仲要一隊入境處人員去支援港人,

就算飛機降落唔到,用海路走都得家麻...最多去側邊國家再轉飛機走,而家咁等,都唔知等到幾時

呢種咁既情形,政府應不計金錢盡力去幫助,唔通要等到內亂發生左,對外交通完全被封鎖先去諗咩.

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6623
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 在線
用果幾百萬換來管治威信,抵到爛啦,咁都唔識計數 ,最慘係大家有比較儦(澳門都接晒人返黎嘆緊豬扒飽,你都仲鄎蚺f糠糠 ),有乜辦法唔死

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2008-12-1 10:59 AM 發表
用果幾百萬換來管治威信,抵到爛啦,咁都唔識計數 ,最慘係大家有比較儦(澳門都接晒人返黎嘆緊豬扒飽,你都仲鄎蚺f糠糠 ),有乜辦法唔死

中point... 今劑抵俾條澳門仔串架... 大陸都有包到機, 香港呢??? 正正同當年議而不決一樣, 咁多年一d教訓都冇學過. 下下都得個講, 用d無謂錢去粉飾太平就最叻, 一到d緊張關頭就個個企晒係度慢人十九幾拍.

路過既厚多士
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-12-1 11:31 AM 發表

中point... 今劑抵俾條澳門仔串架... 大陸都有包到機, 香港呢??? 正正同當年議而不決一樣, 咁多年一d教訓都冇學過. 下下都得個講, 用d無謂錢去粉飾太平就最叻, 一到d緊張關頭就個個企晒係度慢人十九幾拍.

無計啦,佢都講到明視民意如浮雲囉,唔慢就假啦

頂部
deduction
少尉

UID 23897
精華 0
積分 0
帖子 598
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2007-12-4
狀態 離線
SAR港府

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
littlemomo ((>^:^<))
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線
http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 1&55&541911

保 安 局 常 任 秘 書 長 張 垰 瑤 證 實 , 一 對 香 港 夫 婦 , 由 曼 谷 趕 返 布 吉 途 中 , 發 生 車 禍 , 丈 夫 在 車 禍 中 喪 生 。

夫 婦 兩 人 原 本 與 另 外 4 人 , 昨 晚 在 曼 谷 乘 搭 私 家 車 ,趕 往 布 吉 時 遇 到 意 外 , 丈 夫 喪 生 , 太 太 受 傷 , 情 況 穩 定 , 已 送 院 治 理 , 入 境 處 人 員已 趕 往 醫 院 了 解 情 況 。

小毛髦,砌得慢,一粒件要剪三晚~~
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
又係唔死人都唔做野

中國外交部消息,截至1日上午8時30分,已有9架飛機接回2433名滯泰公民(包括部分香港同胞)。中央已確定今日增派國航、南航各1架飛機赴泰,接回滯泰的約600名內地公民。外交部表示,將繼續同民航局、國家旅遊局等有關部門,並指示中國駐泰國使館,密切跟蹤後續情況,全力協助所有滯泰同胞回國。此外,中國駐泰國大使館領事部參贊高振廷表示,滯留在泰國的中國公民生活和食宿有保證,每個持有有效護照和返程機票的外國遊客,將通過旅行社由泰國政府每天補助2000銖,基本上能夠維持吃飯和住店,目前情緒穩定

做香港人真係慘

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2008-12-1 12:38 PM 發表
http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 1&55&541911

保 安 局 常 任 秘 書 長 張 垰 瑤 證 實 , 一 對 香 港 夫 婦 , 由 曼 谷 趕 返 布 吉 途 中 , 發 生 車 ...

今次大鑊...可能會演變成遊行示威...

LHPP . VCR .兔
頂部
deduction
少尉

UID 23897
精華 0
積分 0
帖子 598
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2007-12-4
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6623
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 在線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-12-1 12:45 PM 發表
今次大鑊...可能會演變成遊行示威...

唉~真係唔見棺材都.........

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
樓主, 您真係體諒香港政府. 和諧社會多得您.
however, 以此思維, 港人真的不能寄望可以有傑出領袖

many boxes of Gunpla in stock
頂部