回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 名校刁鑽小一入學試題~
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
名校刁鑽小一入學試題~

名校刁鑽小一面試題 網上熱傳 「clinic與hospital分別?」 「給你1萬元會買什麼?」
(明報)9月29日 星期一 05:05
【明報專訊】入讀明年小一的報名季節展開,33所私立或直資名校的面試試題疑於網上曝光,個別名校除要求面試以廣東話、英文及普通話三語答題外,部分試題對於年僅5歲的幼稚園高班學生來說相當刁鑽,如需以英語回答「診所(clinic)與醫院(hospital)有何分別?」、「如果給你1萬元,你會買什麼?」等。有名校證實部分試題屬實。有校長表示題目艱深,「我都未必獲取錄」;家校會主席黃寶財直言標準問題及答案的操練愈多,子女愈易緊張及不懂應變,弄巧反拙。

聖保羅    校長﹕部分試題屬實

逾4萬名學童為爭入心儀學校備戰,網上討論區近日流傳「09升小一全新版本面試試題」,涵蓋33間直資及私小,包括競爭激烈的傳統名校拔萃男書院    附屬小學、聖保羅男女中學附屬小學、聖保羅書院小學、拔萃女小學、聖士提反書院附屬小學等,部分題目艱深,如「If I give you $10000, what will you buy?」、「請用普通話唱出一首兒歌」(見圖)。

聖保羅書院小學校長陳陳慕珍聞悉有家長「掌握」學校面試題目後,表現得有點驚愕,並指部分試題屬實。她說,校方面試時會就考生反應提問及討論,沒有一套指定題目,也不會發問學生未經歷過的事物,學生毋須背誦標準答案。陳太    指校方以往均是打開門面試,估計有家長結合了歷屆題目,整理為最新版本。

懂得答案非取錄關鍵

有校長提醒家長勿刻意訓練子女,令小朋友徒添壓力。香港華人基督教聯會真道書院校長丘日謙得知部分流傳題目時笑說﹕「嘩!咁難,如果你或者我去面試,都未必獲校方取錄。」丘指自己沒有特定面試題目,只會與小朋友聊天,「學生獲取錄與否不在於是否懂得答案,最重要是小朋友夠真」。

香港培正小學校長李仕浣說,校方面試題目每年不同,今年題目未落實,網上流傳的試題是誤導家長,散佈者的做法值得商榷。李強調,校方向家長表明毋須刻意訓練子女,只會考    核他們跟陌生人說話時的舉止談吐。

拔萃男書院附屬小學校長羅錦麗亦指出,校方重視學童自然流露的一面。直資學校議會主席林建華稱,一般學校多會向小朋友提問基本常識,家長預早做妥應對訓練無可厚非,但不能「死操爛操」。

家校會主席黃寶財說﹕「家長愈刻意訓練,小朋友愈容易『撞板』」。他表示,校方稍為更改字眼發問,小朋友便會慌失失而不懂應對,呼籲家長從日常生活中與孩子一起閱讀及討論才是上策。

家長梁小姐看過題目後大呼恐怖,「一個5歲的小朋友怎會識答?」她指女兒去年到多間學校面試,曾被問香港有多少條過海隧道,女兒當然不懂答,梁小姐期望校方提問具創意的題目。

日後可能有試題 如果你發明機械人, 去發展乜野方向~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
mamansing
中尉

UID 16891
精華 0
積分 0
帖子 874
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-10
來自 我媽的怨念
狀態 離線
算啦
d人根本唔會當d細路仔係細路仔

頂部
CKT
上校

UID 13028
精華 0
積分 19
帖子 4711
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
狀態 離線
我仲記得我面試小一時問題係...「你可唔可以講3種你鍾意食既水果?」

Project Unicorn:
MG Unicorn 0%
MG Banshee 0%
MG Sinanju 0%
PG Unicorn 0%
頂部
zthker
壹等兵

UID 27650
精華 0
積分 0
帖子 150
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-27
狀態 離線
3個芒果係雪櫃入面,我羅走左2個,淨番幾個係入面?
呢個係我小學入學既問題........

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線
遲D會唔會要D小學生背晒出師表全文, 又或者即時以C++寫電腦程式, 又或者要解釋何為E=MC^2....

我記得我考小學係考間名校的...上文有講既聖保羅書院小學...
D問題真係難到我完全唔識答...

結果入唔到小學但過左幾年入到中學orz|||

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
eddiechan5
少尉

UID 27015
精華 0
積分 0
帖子 567
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-12
狀態 離線
我已經唔記得小學面試個老師問我d野lu....

頂部
firesun
少校

UID 14153
精華 0
積分 3
帖子 2146
成品數目 3 件
閱讀權限 0
註冊 2006-9-17
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-10-1 12:44 PM 發表
... 結果入唔到小學但過左幾年入到中學orz|||

勁播~~~唔入讀小學,改為直接讀中學

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
話俾校長知,一皮野o岩o岩好夠買兩手1398喎

頂部
newwave
上尉
仲有 ??? 隻.....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 6746
精華 1
積分 28
帖子 1110
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-27
來自 一個小島
狀態 離線
其實校方都係想觀察當個小朋友遇到問題 (已知同未知) 時會點樣反應同思維好唔好, 答案係啱定錯並唔係重點, 反而個小朋友答錯但係個答案好有創意同邏輯, 咁樣反而會加分添.....

好多大學同公司 interview 都有咁嘅問題, 冇絕對啱定錯, 只要有創意, 一樣 ok

https://www.facebook.com/SpaceInGundamUniverse

http://newwavegundam.wordpress.com/
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6623
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 在線
一個5歲小孩點可能有1萬元呢個概念

頂部
MSSLLS
少尉

UID 28836
精華 0
積分 1
帖子 604
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-25
來自 Hong Kong
狀態 離線
發表於 2008-10-1 04:43 PM  資料  短消息  加為好友  添加 MSSLLS 為MSN好友 通過MSN和 MSSLLS 交談
名校刁鑽小一入學試題: 1萬元買幾多 MG?

頂部
佐木一狼
上尉

UID 27511
精華 0
積分 1
帖子 1574
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-23
來自 所羅門的惡夢
狀態 離線
冇計,世界就係充滿競爭架啦

但諗深一層,佢d問題唔係好刁鑽姐,你理解到佢問乜你自然亂up都up到d野出黎(我以較資優的兒童黎諗)
姐係你問個細路,如果你有錢你會做d乜?相當open
診所同醫院有咩方別? 我小一,二果陣都知,我果陣出過水痘又試過腸胃炎,方別去左2間醫院,我問呀媽有咩分別
我就會覺得,呢d問題好多細路都唔識答,主要係挑選有膽答,敢講野果 D學生

其實新聞既重點係d家長,太緊張自己個仔女入唔到名校

0083自護萬歲!
賈圖:地聯班白痴仔,抵我一炮打沉你咁多架艦
將考AL的朋友, 請將目標set高d, 努力d
唔上唔落, 後悔就無謂喇
好熱好潮好濕好焗
gundam都係真實系好
頂部
yiuming
上校
你噤砌1:144.....

熱讚榜勳章  
UID 25815
精華 3
積分 83
帖子 4027
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-6
狀態 離線
發表於 2008-10-2 09:30 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 yiuming 為MSN好友 通過MSN和 yiuming 交談
無計啦!
d家長成日迫d小朋友study in名校!
成十個人(可能唔只...)搶一個位,
d人對d小朋友期望好高!
成日迫d小朋友學呢樣,學果樣,
學校要分收取學生,都無晒法子....

頂部