回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: Question about Panzer II Ausf. A/B/C OOB (louisni plz come in)
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線
Question about Panzer II Ausf. A/B/C OOB (louisni plz come in)

Okay here is the deal...

since Tamiya remake two of their old products...

German Panzer II Ausf A/B/C

German Infantry Set (French Campaign)

I am planning to buy these 2 boxes... (already asked my friend to buy it for me...)
but I do have question about the OOB stuffs... do I have to wait for the FM Tracks, ABER PE, CMK 內構 right?  how long do I have to wait for them?

and also do I have to wait for the metal barrels as well?

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-30 02:42 AM 發表

since Tamiya remake two of their old products...

German Infantry Set ...

i guess it is quite a personal preference.
if you target for simple OOB as a start, i guess you don't really need to add those addons.
that is what OOB stands for.

with those addon, you will need to handle all their instruction at the same time as you progress. it will take some experience and time to get rid of.

that's what i am having in my mind, and hope that helps.

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wingzz
上尉
曼斯坦 . 馮

UID 16046
精華 3
積分 12
帖子 1924
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-4
狀態 離線
發表於 2008-7-30 10:50 AM  資料  短消息  加為好友  添加 wingzz 為MSN好友 通過MSN和 wingzz 交談

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-30 02:42 AM 發表

German Infantry Set ...

其實你知唔如 OOB 點解???!!!

二號戰車 FM 帶 及金屬砲管出左好耐,買唔買到係另一問題 ,根本唔駛 "wait for"。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2008-7-30 10:50 AM 發表

二號戰車 FM 帶 及金屬砲管出左好耐,買唔買到係另一問題 ,根本唔駛 "wait for"。

好明顯係隊長攪事既問題喇~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
Kwai_kwai
上校

UID 16345
精華 5
積分 51
帖子 5324
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-7-30 11:54 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Kwai_kwai 為MSN好友 通過MSN和 Kwai_kwai 交談
回復 #4 joey 的帖子

隊長個日係講過下有關 oobbbbbbbbbbb 的解釋 , 可能 LifeAfterDeath 兄有少少誤解 , 初初砌軍事其實可以先試下開盒直砌先 .

榕樹頭講故佬ㄧ名
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
真係唔好意思, 可能之前既玩笑令到樓主有所誤會. OOB 其實即係 out of the box, 開盒直做咁解.  係呢個圈子入面, 話自己 oob 即係買左盒模型返黎, 唔加唔改, 直砌出黎, 某程度上係專重個盒模型既精神, 務求達到原汁原味既意思.   之前我同呢度 d 師兄開下玩笑, 亂咁用 oob (bbbbbbbb) 呢個 terms, 都係攪攪氣氛, 開下玩笑咋.  想唔到令樓主誤會左, 真係唔好意思.

講返正題, 好高興樓主有興趣玩 afv, 首先歡迎一下.   

田宮新出既二號, 街未見到貨, 我都想睇睇今次新模達到乜野水準.  又事關連模型都未出, d am (after market) 廠梗係唔會搶先出針對田宮新二號既改良補品. 不過, 一 d 通用配件 ( 即係供所有 2 號的通用零件 ) 好似履帶, 炮管等等, 其實市面上一早都有了. 將佢地用落去田宮新二號得唔得, 同要改幾多野, 就要好視乎田宮呢架新二號點開模, 同 dimension 準唔準確了.

另一方面, 龍記都已經搶先出左二號系列, 相信不久就會有好多有關龍記二號既改良配件.  am 廠將佢改改模, 再出 for 田宮用亦都會好簡單.  所以, 如果樓主唔急既話, 慢慢等一下, 今年內應該有唔少選擇.

以每部份黎計 :

炮管 :  就以馮兄既資料,  armorscale (B35-027) 已經有出.  ARMO (35728) 亦都有.  不過, 都係唔知邊度有得賣, 可能要係網上訂貨至得.

履帶 : FM 有出, 其他塑膠可動履帶, modelkasten  ( MDKSK-25? )有出, 連香港 Bronco (AB3513) 都有.  細 size 履帶, 我覺得有時候射出件會好過金屬件.

p/e : 而家市面未有貨, 所以我估對應返 田宮新二號既 改良 p/e 更加未出住.  aber, vm, LR, 甚至其他 p/e 廠, 我估兩大廠推二號既情況下, 好快會有對應 p/e 會出.  不用擔心啦.

內構 : 想唔到樓主咁有興趣玩內構.  我記得 cmk 好似無供二號既內構. 如果樓主真係好想玩內構既話, 現成既龍記新二號已經包左大部份內構, 樓主可以將佢移植入田宮度 ( 但係又引伸另一個問題.... 點解唔就咁砌龍記新二號呢 ? )    唯一係二號既引擎, 以我所知就係未有廠出過....  只好 scratch build 了..

希望以上可以解答到樓主既問題啦.

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 7/30/2008 09:22 發表

i guess it is quite a personal preference.
if you target for simple OOB as a start, i guess you don't really need to add those addons.
that is what OOB stands for.

with those addon, you  ...

I know what is OOB mean in the first place... but since louisni told me something like OOBBBB then I am asking for it... beside I really don't want to go OOB for my Panzer II... I rather get PE and tracks as well... cux I will complain to myself if I really go for OOB...

2013重新出発:
頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 7/30/2008 10:50 發表

so that will fit the new Tamiya one as well??? that is the reason I asking...  

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 7/30/2008 11:54 發表
  隊長個日係講過下有關 oobbbbbbbbbbb 的解釋 , 可能 LifeAfterDeath 兄有少少誤解 , 初初砌軍事其實可以先試下開盒直砌先 .

no is okay I understand... just want to draw his attention... nothing much...

2013重新出発:
頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 7/30/2008 12:31 發表
真係唔好意思, 可能之前既玩笑令到樓主有所誤會. OOB 其實即係 out of the box, 開盒直做咁解.  係呢個圈子入面, 話自己 oob 即係買左盒模型返黎, 唔加唔改, 直砌出黎, 某程度上係專重個盒模型既精神, 務求達到原汁原味既意思.   之前我同呢度 d 師兄開下玩笑, 亂咁用 oob (bbbbbbbb) 呢個 terms, 都係攪攪氣氛, 開下玩笑咋.  想唔到令樓主誤會左, 真係唔好意思.

講返正題, 好高興樓主有興趣玩 afv, 首先歡迎一下.   

田宮新出既二號, 街未見到貨, 我都想睇睇今次新模達到乜野水準.  又事關連模型都未出, d am (after market) 廠梗係唔會搶先出針對田宮新二號既改良補品. 不過, 一 d 通用配件 ( 即係供所有 2 號的通用零件 ) 好似履帶, 炮管等等, 其實市面上一早都有了. 將佢地用落去田宮新二號得唔得, 同要改幾多野, 就要好視乎田宮呢架新二號點開模, 同 dimension 準唔準確了.

另一方面, 龍記都已經搶先出左二號系列, 相信不久就會有好多有關龍記二號既改良配件.  am 廠將佢改改模, 再出 for 田宮用亦都會好簡單.  所以, 如果樓主唔急既話, 慢慢等一下, 今年內應該有唔少選擇.

以每部份黎計 :

炮管 :  就以馮兄既資料,  armorscale (B35-027) 已經有出.  ARMO (35728) 亦都有.  不過, 都係唔知邊度有得賣, 可能要係網上訂貨至得.

履帶 : FM 有出, 其他塑膠可動履帶, modelkasten  ( MDKSK-25? )有出, 連香港 Bronco (AB3513) 都有.  細 size 履帶, 我覺得有時候射出件會好過金屬件.

p/e : 而家市面未有貨, 所以我估對應返 田宮新二號既 改良 p/e 更加未出住.  aber, vm, LR, 甚至其他 p/e 廠, 我估兩大廠推二號既情況下, 好快會有對應 p/e 會出.  不用擔心啦.  

內構 : 想唔到樓主咁有興趣玩內構.  我記得 cmk 好似無供二號既內構. 如果樓主真係好想玩內構既話, 現成既龍記新二號已經包左大部份內構, 樓主可以將佢移植入田宮度 ( 但係又引伸另一個問題.... 點解唔就咁砌龍記新二號呢 ?  )    唯一係二號既引擎, 以我所知就係未有廠出過....  只好 scratch build 了..  

希望以上可以解答到樓主既問題啦.  

Panzer II is out already yesterday... but since my friend could get me special offer so I rather wait for him... if u look around the new Panzer II is something like $160

so I guess armorscale barrels is fine... and I will look for the FM tracks right? (by the way how much is the FM tracks cost?)
and I guess I will wait for the P/E as well... but which company is the best for P/E? ABER???

Dragon also do have the Panzer II...   (see I am a newbie for AFV... ) sound like the idea which mix and match the Dragon and Tamiya...   (for real I donno yet since I have to pick up the model sometime within this week...)

Thx for the info... at least I know what I am after...

2013重新出発:
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
I will look for the FM tracks right? (by the way how much is the FM tracks cost?)

用邊一款係個人喜好, 我未見過 FM 既二號履帶, 好難作評論. 一套 FM 大概係 250 蚊咁上下.

which company is the best for P/E? ABER???

P/E 邊套好, 我覺得好在乎準確性同組裝難度.  Aber 一貫以來準確性都非常好, 但係分件亦都好精細, 務求做返出實車一樣既分件情況. 做 Fender 時, 續粒釘黎做, 你都咪話唔羅命.   VM 近年改進甚多, 老實講質素方面我認為已經達到幾高水平, 見到 ML , PA中既國外玩家亦到越黎越多人用. 組合難度佢算係比起 ABER 人性化一點.  事實上, 兩間都未出 FOR 田宮二號既 P/E, 呢個時候無得講邊間好 D.

龍記最新既係二號 C.  PMMS REVIEW : http://www.perthmilitarymodellin ... /dragon/dr6432.html

頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-7-30 11:24 AM 發表

OOBBBBBBBBBBBBBBBB

F
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-7-30 01:20 PM 發表

OOBBBBBBBBBBBBBBBB

多事...    同你落薄砌架 AFV 至得...

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 7/30/2008 13:16 發表
I will look for the FM tracks right? (by the way how much is the FM tracks cost?)

用邊一款係個人喜好, 我未見過 FM 既二號履帶, 好難作評論. 一套 FM 大概係 250 蚊咁上下.

which company is the b ...

thx for the info... seem like I will do mix and match...

2013重新出発:
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-7-30 11:24 AM 發表

我可以證明, 隊長真係OOB 佢盒盒模型一開盒就會有齊金屬炮管, 蝦片, MK/FM李太....................

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 7/30/2008 13:33 發表

我可以證明, 隊長真係OOB 佢盒盒模型一開盒就會有齊金屬炮管, 蝦片, MK/FM李太....................

Yes indeed...

2013重新出発:
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2008-7-30 01:33 PM 發表

超....  50 步笑 100步....  007 咪又係用 MK 既 OOB~~~

頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2008-7-30 01:33 PM 發表

隊長真係幸福

講開又講,只山貓用邊款金屬炮管好?我見隊長個製作好似都幾頭大,用flak仲准d定點。。。。。。

有冇一個幾毫系身?
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 唔做得 於 2008-7-30 01:39 PM 發表

隊長真係幸福

講開又講,只山貓用邊款金屬炮管好?我見隊長個製作好似都幾頭大,用flak仲准d定點。。。。。。

編號 4121 應該用 FLAK 38...   其他.....  未搵資料黎對, 正路應該係 KWK38...

你又買左... 落薄先~

頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-7-30 01:41 PM 發表

編號 4121 應該用 FLAK 38...   其他.....  未搵資料黎對, 正路應該係 KWK38...

你又買左... 落薄先~

我只係第4裝甲偵察營嘅,OOB嘅時候整爛左條李太,加下多左幾個B

有冇一個幾毫系身?
頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 唔做得 於 7/30/2008 13:43 發表

我只係第4裝甲偵察營嘅,OOB嘅時候整爛左條李太,加下多左幾個B

that is an good reason to buy extra stuffs...

2013重新出発:
頂部