回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 新新學砌電單車(夏老威花)~~起貨啦~~~
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-8-4 10:47 PM 發表

見有post話噴紅色唔好用白色底喎~~~話唔夠鮮色喎~~~
我咪有樣學樣用左橙色底

So, you don't have to use WHITE as base color. For base color, you may want to try some LIGHT YELLOW/Foundation Cream, Light Pink/Foundation Pink as Base Color for RED and YELLOW

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-4 11:59 PM 發表

拳威嗎??

簡直係 [模版之寶]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
岩岩masking完噴黑色,黑色好似厚左少少,我未等乾晒再噴光油保護,
又未等乾晒就"mit"走膠紙,點知有d唔妥~~~~~
[attach]222538[/attach]
[attach]222539[/attach]
有d黑色滲左入膠紙,有冇辦法執執佢呢??磨走佢??面頭上多層??
[attach]222540[/attach]
[attach]222541[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-8-5 03:30 AM 發表
岩岩masking完噴黑色,黑色好似厚左少少,我未等乾晒再噴光油保護,
又未等乾晒就"mit"走膠紙,點知有d唔妥~~~~~
有d黑色滲左入膠紙,有冇辦法執執佢呢??磨走佢??面頭上多層??
222 ...

一係d油未乾好,meat mask果時拉長左層油逹左係紅色果邊
一係mask com唔實,滲左油

用2000砂紙試下單向咁輕輕磨兩下
睇下可唔可以執走多左果 D喇~~
good try & good luck~!!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
通常大家會等幾耐先上水貼ga??
我見有人話會等兩日先上,上完水貼又等兩日先上光油,
當然又係o個句"視情況而定",但係都想問,"通常"幾耐左右???

頂部
wypor
上尉

UID 30966
精華 3
積分 11
帖子 1028
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-5 08:47 AM 發表

一係d油未乾好,meat mask果時拉長左層油逹左係紅色果邊
一係mask com唔實,滲左油

用2000砂紙試下單向咁輕輕磨兩下
睇下可唔可以執走多左果 D喇~~
good try & good luck~!!

我會用"激落家"清潔绵(家品店有售),should better than 砂紙

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
無啦啦有假放  加快進度
fairling既水貼竟然可以一日攪晒
自己俾分就有8分滿意啦
俾d衰既件大家睇下先

第一次貼CF,以為自己可以一張過,D疊口勁多~~~~
[attach]223270[/attach]
[attach]223271[/attach]

呢張就最火,攪左半個鐘有多,轉十幾個灣,經驗又唔夠,以為大大張最易攪,點知"痴"左又起,
仲幾次添 攪左4個字,仲摺鬼埋一舊,差D就爛晒,最後唔敢再起,好彩只有少少摺位JA,唔理當起貨.
再起真係驚自己救唔返
[attach]223272[/attach]
[attach]223273[/attach]

呢兩個位駁唔到花
[attach]223274[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
成功左既
[attach]223276[/attach]
[attach]223275[/attach]
[attach]223277[/attach]
[attach]223278[/attach]
[attach]223279[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
仲有少少~~~
[attach]223280[/attach]
[attach]223281[/attach]
[attach]223282[/attach]
[attach]223283[/attach]
[attach]223284[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
有D問題,
最少要等幾多日先可以上光油呢???

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-8-7 02:27 AM 發表
無啦啦有假放  加快進度
fairling既水貼竟然可以一日攪晒
自己俾分就有8分滿意啦
俾d衰既件大家睇下先

第一次貼CF,以為自己可以一張過,D疊口勁多~~~~
2 ...

好靚仔呀~~~!!!

cf decal係唔係sms?
我琴日都係噴緊cf, 都分享一下喇~
其實唔係第一次貼輪拱位,但自己都係心急....一大張com埋去,結果咪就係成張報癈lor
之後分開三段痴,咁就貼得好好多
加上我用既係s27格仔紋,可以唔太留意對紋都得
所以就咁就算喇

如果用斜紋都應該差唔多
只係對紋要花d心機
今晚貼張相上來大家研究下丫~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-8-7 02:39 AM 發表
有D問題,
最少要等幾多日先可以上光油呢???

格一晚都差唔多喇
其實冇定的
因為份份decal都唔同, 個個人手勢又唔一樣
只要decal水份冇晒就ok

JOEYKO.com
頂部
asiaasia
少尉

UID 10064
精華 2
積分 45
帖子 512
成品數目 45 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-17
來自 馬鞍山
狀態 離線
噴光油前,最好再用SOFTER攪攪 o的decal,decal唔夠貼服的話,上光油時,有機會溶 o左 o的decal

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 asiaasia 於 2008-8-7 11:09 AM 發表
噴光油前,最好再用SOFTER攪攪 o的decal,decal唔夠貼服的話,上光油時,有機會溶 o左 o的decal

知道
想問下噴mist coat要噴到點先可以噴wet coat??
我6-7年冇攪過咁多水貼既野,o個部車d水貼俾我攪到裂晒,我成部丟左,之後冇攪過

頂部
asiaasia
少尉

UID 10064
精華 2
積分 45
帖子 512
成品數目 45 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-17
來自 馬鞍山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-8-7 12:30 PM 發表

知道
想問下噴mist coat要噴到點先可以噴wet coat??
我6-7年冇攪過咁多水貼既野,o個部車d水貼俾我攪到裂晒,我成部丟左,之後冇攪過

光油薄噴兩三次,完全乾燥後,先好濕噴

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
my fender....

JOEYKO.com
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-7 09:17 AM 發表

好靚仔呀~~~!!!

cf decal係唔係sms?
我琴日都係噴緊cf, 都分享一下喇~
其實唔係第一次貼輪拱位,但自己都係心急....一大張com埋去,結果咪就係成張報癈lor
之後分開三段痴,咁就貼得好好多
加上我用既 ...

我張係crazy modeler既"超細"
想問下你d凹位咁靚係點整ga??
我o個d係"係咁加softer同setter,再死命咁用綿花棒係咁捽係咁捽
有冇d易少少既方法ga????

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-8-8 12:26 AM 發表

我張係crazy modeler既"超細"
想問下你d凹位咁靚係點整ga??
我o個d係"係咁加softer同setter,再死命咁用綿花棒係咁捽係咁捽
有冇d易少少既方法ga????

其實都要睇張DECAL既質素
S27既CF DECAL係CARTOGRAF的,所以柔軟度好好多
我自己習慣係用紙巾或者綿花棒LOOK LOOK LOOK的,但點都要濕少少水,咁會順D的

CM既DECAL都OK好用架
呢個PATTERN直頭正TIM!!!

JOEYKO.com
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
見你d大位同細既螺絲位都推得好靚(仲要咁深都推得入又唔穿o個下好野嘛
其實我覺得我o個張都幾堅韌,勁落softer都唔係好軟,
貼到fairling o個時就開始覺得大位用紙巾好推好多~~

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-8-8 12:55 AM 發表
見你d大位同細既螺絲位都推得好靚(仲要咁深都推得入又唔穿o個下好野嘛
其實我覺得我o個張都幾堅韌,勁落softer都唔係好軟,
貼到fairling o個時就開始覺得大位用紙巾好推好多~~

呢張S27真係可以話任你點舞都得架~~~
CM既話,你講得好岩,佢取捨左堅韌度RATHER THAN柔軟性
一般4個LOOK車做CARBON 頭COM就好岩
但DETAIL位多既話就要花D心機先攪得掂喇~~

JOEYKO.com
頂部