回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-24
狀態 離線
[quote]原帖由 Alex_xelA

Hi Peter,

Yes your right, tomoro 24/6 is my last exam~~ WOOHOOOOOOOO~~ first thing im gonna do is to sleep for more than 24 hours straight, as for the past 3 week my average sleep time a nite has
been less than 4 hours. so im pretty much nearly dead. hope it paid off in my grades tho.....

Hehe maybe i should consider becoming a car salesman then, and lets build the scruderia together lah, i make pearlwhite and u make rosso corsa yeh?  

Ok lah, i go back to study lah, proly gonna drift off to facebook later but anyway, catch u later

cheers

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hi,   Alex,    how are you,

Wow.........  it's incredible,  your sleep time has been less than 4 hrs a night and last 3 week !!  how you can make it !! may be I should call you Australia Iron Man in future,  not Alex, besides,

I really hope it can pay off in your grades,  I mean it !!

Oh !  you're gonna make F430 Scuderia in pearlwhite, its a good news to hear that, on my side, suppose I make this, the color may be in Rosso Scuderia, not Rosso Corsa.

Okay, it's time to say Bye !!

cheers

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
[quote]原帖由 獅象 於 2008-6-25 01:43 PM 發表 [url=http://www.hkml.net/Discuz/redirect.php?goto=findpost&pid=1086962&ptid=82602][/u

我的情況和你 "不相伯仲" 好記得第一次用噴罐噴底灰, 己經躲在廁所入面噴, 點知.....只須手指輕摸牆壁的階磚, 全是灰白的粉末! 自此以後我全部用噴筆, 兼傾向用低氣壓, 以用
0.5mm噴筆 LWA PS-266 噴底灰 (郡仕 1200 Surfacer, 濃度為 1:2) 為例 : 由最初的 1.2 bar,  一路慢慢改吓改吓降至 0.65 bar. 最近又調番高些, 來試配濃些的油....之類之類, 總之多嘗試
不同組合, 否則何來經驗?? 多謝你的數據分享, 我又會去試吓

又順道再煩吓 AMG 兄, 關於霧化效果問題 :
我所得的資訊是, 較高氣壓的霧化效果較佳. 是否屬實??
那麼樣, 以一般模型硝基漆噴塗作基礎, 有沒有一個大概的範圍 ( 當然包括油漆濃度, 濃度@氣壓) 是達至最佳霧化效果 ???
我明白各施各法, 自己亦信奉這道理  知道有時明知某些原理, 但基於最適合自己 "手勢" 之大前提而作取捨. 但都想起碼知道吖嘛!!  因為我幾乎乜都砌, 以 1/72 二戰機迷彩為例, 我用
0.2mm 雙星 Super Fine 噴筆 以 0.3 bar氣壓, 郡仕硝基油 1:8 濃度.

Hi,  獅象朋友,   how are you,

a).  在不需顧及噴塗效果和目的嘅考慮因素下, 加大 Bar 数, 的確有機會令霧化改變, 但與此同時, 氣柱 (air flow) 和 wet zone 也會隨之加大, 若油流量不變, 有可能出現所謂 "風多油少"

的情形, 令噴面唔靚.

b).   以 Gunze 硝基漆 gloss base paint 噴塗作基礎,  稀濃度約 1 : 1.5 - 3,  bar: 1.5-2, 配以 Tamiya 0.5 trigger spay gun,  fluid control : anti-clockwise 3/4 round or up. 這個比例作单層噴或

濕噴都有不俗的噴面.

c).  郡仕硝基油 1:8 濃度, 嘩 ! 這個比例似乎已超越了它的粘度極限很多, 真係噴大槍啲都會瀉油 !! 我想要噴來囘很多次條線才會顯現 !!

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
wingary
曹長

UID 23240
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-6-26 01:55 AM 發表
[quote]原帖由 獅象 於 2008-6-25 01:43 PM 發表 [/u

我的情況和你 "不相伯仲" 好記得第一次用噴罐噴底灰, 己經躲在廁所入面噴, 點知.....只須手指輕摸 ...

請問 FLUID CONTROL 係咪筆尾粒螺絲?

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
[quote]原帖由 wingary 於 2008-6-25 02:01 AM

其實我也不太了解 HVLP的實際做法  (sorry ,有請AMG兄 要你多解釋一下 ),我只是環境限制問題,因沒有一個開放地方噴油,又不想令到家人難受,只好用低氣壓去噴(我見過友人
噴油去到 4bar,令到四周環境灰灰白白),但因低壓下飛散的油比較少,如果再加上一個抽氣箱,氣味及油粒子都可以減少。
可是如果按照大部份人開油的比例 (如 1 : 3 , 1 : 4),在低壓下用細口徑噴筆去完成噴油,卻往往要花很長時間。所以才有打算去買一支大口徑噴筆去支持高濃度油 (1 : 1 , 1 : 1.5),實
驗過後係可行的。

Hi,  Wingary,   how are you,

關於 HVLP 的大概意思, 我在 #76 已說出了, 有興趣的請看一看吧 ! 你朋友用到 4 bar 噴件 ?? 這磅數足以用在大口徑油槍上, 難道你朋友係噴車師傅嗎 ??

若用扇槍作業, 我發覚有兩樣東西絕对不可慳, 1. 高效率吸油箱,  2. 工業用隔油 mask,   記得有一件趣事, 我用它噴件, 只係開着吸油箱, 懶去帶 mask, 因為它霧化得比常規噴槍厲害,

不自我覚地吸多了也不知道, 最後喉嚨和氣管唔舒服,透氣好辛苦, 立即去咗 QE 急症室,   poor me that time  !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2008-6-26 01:16 PM 發表

請問 FLUID CONTROL 係咪筆尾粒螺絲?

Hi,   Wingary,   

一般來說, 你所形容的應該係流量控制, 為進一步確定, 你可以睇盒內說明書或, 自己親身引証吧, 知冇 !!

by the way, 請問 PS-290 的噴幅大約有幾闊到呢 ??!!  

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
真係好多謝 AMG 兄不嫌其煩的解答  對噴筆/槍, 和噴塗等都獲益良多
遲吓再問些關於油漆顏色的問題....我意思係 "發色"?? 顏色飽和度????  之類之類啦  就係因為我而家對上述等連名稱都蒙查查! 等我累積一連串問題時再煩你

頂部
wingary
曹長

UID 23240
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-6-27 02:07 AM 發表

Hi,   Wingary,   

一般來說, 你所形容的應該係流量控制, 為進一步確定, 你可以睇盒內說明書或, 自己親身引証吧, 知冇 !!

by the way, 請問 PS-290 的噴幅大約有幾闊到呢 ??!!  

Bye Bye !!

等我返去咪下書先!
支槍我都唔敢放到最大用,真係答唔到呢個問題。

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yu 於 2008-6-25 05:36 PM 發表
very beautiful

Hi,  Yu 朋友,  你好

多謝你的讚美 and 捧場 !!

by the way, 請問你架 Lexus 又去到邊个情況 ??!!

bye bye !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-6-27 04:16 PM 發表
真係好多謝 AMG 兄不嫌其煩的解答  對噴筆/槍, 和噴塗等都獲益良多
遲吓再問些關於油漆顏色的問題....我意思係 "發色"?? 顏色飽和度????  之類之類啦  就係因為我而家對上述等連名稱 ...

Hi,  獅象朋友   你好,

不用客氣啦, 只係那麼巧合, 你要知的,我有資料而已, 說不定再深 D 就唔識架啦, 有機會的話同 R32 大家一齊飲 coffee !!

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2008-6-27 05:21 PM 發表

等我返去咪下書先!
支槍我都唔敢放到最大用,真係答唔到呢個問題。

Hi,   Wingary,   你好

唔緊要, 等你熟習多啲, 到時話我知都未遲  !!  see !!

bye bye !!

///AMG///
頂部
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
今日終於花時間睇哂呢個post, 學到好多野. 一路都無留意噴筆既重要性同學問, 之前用開台灣筆覺得又平又好用, 自從買左ps269, 發覺控制上真係好d, 睇完呢度, 真係要考慮下買多支0.5mm既好筆用, 各位可以俾多d資料或推介嗎? 我對你地提及既hvlp特別有興趣~

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
高速啤機
中尉

UID 26333
精華 0
積分 4
帖子 960
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-24
來自 Kuta Beach
狀態 離線
回復 #91 亞糊 的帖子

我都用緊支0.5mm既ps290...不過仲習慣中,anyway係好野黎.

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高速啤機 於 2008-6-29 07:15 PM 發表
我都用緊支0.5mm既ps290...不過仲習慣中,anyway係好野黎.

Hi,   高速啤機,

原來靜鷄鷄買左支好嘢 !!!!!!!!!!!!!!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-6-29 06:30 PM 發表
今日終於花時間睇哂呢個post, 學到好多野. 一路都無留意噴筆既重要性同學問, 之前用開台灣筆覺得又平又好用, 自從買左ps269, 發覺控制上真係好d, 睇完呢度, 真係要考慮下買多支0.5mm既好筆用, 各位可以俾多d資料 ...

HI,  亞糊,   how are you,

你太客氣啦 !!好多嘢都係大家已知的技術, 只係一時間無人醒起而已,

HVLP 嘅技術只限於在扇槍方面發展, 弧圓噴槍是沒有的, 所以不要將兩者混淆 !! see !!

bye bye !!

///AMG///
頂部
高速啤機
中尉

UID 26333
精華 0
積分 4
帖子 960
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #93 AMG 的帖子

冤枉呀~~冇靜雞雞呀....我買左之後都未掌握得好(一獲粥咁),所以未至於推介比兄弟咋..

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高速啤機 於 2008-7-1 02:03 AM 發表
冤枉呀~~冇靜雞雞呀....我買左之後都未掌握得好(一獲粥咁),所以未至於推介比兄弟咋..

Hi, 高速啤機,   how are you,

它很難掌握得好嗎 ?? 在那一方面呢 ??!!

///AMG///
頂部
高速啤機
中尉

UID 26333
精華 0
積分 4
帖子 960
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #96 AMG 的帖子

hi AMG哥~i'm so so la...好多私人煩惱...

我覺得一來比例掌握唔好,一向用0.3mm約1:1.5,但如果用ps290,可能要試下1:2以上,同太大面積,不過如果用得其所,應該係好野~~

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高速啤機 於 2008-7-1 02:23 AM 發表
hi AMG哥~i'm so so la...好多私人煩惱...

我覺得一來比例掌握唔好,一向用0.3mm約1:1.5,但如果用ps290,可能要試下1:2以上,同太大面積,不過如果用得其所,應該係好野~~

Hi,  高速啤機,  how are you,

凡人, 煩人, 梗係多煩惱啦 !! 說不定 窮则變, 變则通 呢 !! take it easy, man !!

凡新東西都要花時間掌握特性, 我幾有興趣想知道奌洗呢支噴槍, 它的噴咀風帽 ( air cap) 實在很細, 清洗乾浄有一定難度 !!??

///AMG///
頂部
wingary
曹長

UID 23240
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-7-1 02:44 AM 發表

Hi,  高速啤機,  how are you,

凡人, 煩人, 梗係多煩惱啦 !! 說不定 窮则變, 變则通 呢 !! take it easy, man !!

凡新東西都要花時間掌握特性, 我幾有興趣想知道奌洗呢支 ...

其實洗槍都只係倒天拿水落去,谷兩下,己經好乾淨!見圖

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
junior
少尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 27649
精華 2
積分 9
帖子 594
成品數目 9 件
閱讀權限 10