回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

lyjue
平民

UID 31219
精華 0
積分 0
帖子 33
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-23
狀態 離線
点解``无IS300``噶呢~??~

我想要啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alexmok 於 2008-6-18 07:53 PM 發表
真車嚟架!!

Hi,  AlexMok,    how are you,

多謝你的真話, 它真 (係模型) 車嚟架 !!  

in fact, 你的 Lancer EVO 5 令我留下深刻印象 !!

bye bye !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tmac 於 2008-6-18 09:28 PM 發表
NICE CAR !喜欢的IS系列!

Hi,  tmac,   how are you,

thanks for kind comment, I also love this IS series  !!

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cool! 於 2008-6-18 11:44 PM 發表
C兄,你又係BENZ粉絲? 我係AMG/BENZ既超級粉絲

Hello,   CooL,   how are you,

很高興認識你, Mercedes Benz 的確係我喜愛牌子之一, 尤其 AMG 統領下開發的 DTM 賽車, 又睇得又好跑得, 當中 AMG 190e 2.5 16v evo II 和 C-class 3th generation 就最經典, 好可惜

至今還未看到一部合乎標準的 24車完成品, 實在遺憾 !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
[quote]原帖由 獅象 於 2008-6-19 02:59 PM 發表

多謝 AMG 兄的分享 再想問吓關於合適的工具 ---- 噴筆. 你提過雙星的 0.5mm Trigger-type 噴筆(槍? 是但啦 )  的 wet zone 和 mist zone 的表現理想, ( 已列入想買項目 , 儲緊錢) 都貪心地想
問你對同是 Trigger-type 郡仕 PS-290 0.5mm 扇槍的意見?! 我聽聞扇形噴霧功能除了加大覆蓋範圍, 噴咀出氣孔的特別設計還能讓噴霧平均地到達表面 (?) 避免了傳統圓形噴霧的中央較
週邊多的問題 (?) 但在 Iwata 的網站對旗下的同類扇槍產品 Kustom TH 要求配合氣泵能有最少 1.2 cfm ( cubic feet per minute )  約相等 34  Litre/minute 的流量, 而我的一般台灣泵只得 18
Litre/minute, 如果屬實, 豈非得物 (扇槍) 無所用?? 或要再重皮些去買貴價的高效能氣泵!!
事先謝謝你的回覆   多些上來, 大家開開心心討論吓

Hi,  獅象朋友,  how are you,

a).  很抱歉, PS-290 扇槍, 我至今還未接觸過, 故無法得知它的使用特性, 以及噴塗效果.

b).  扇槍噴咀出氣孔的特別設計, 除了加大噴幅外, 與弧圈噴槍的明顯而較強烈氣柱 (air flow) 相比,  Fan pattern spray gun 的氣柱就顯得很輕柔,和順而帶擴散性, 同時霧化效果更強烈, 流

平亦較好, 但使用不當, 仍會出現聚油等等情況, 而且油的消耗量會較高,  以上資料是工業扇槍基夲特性, 事實上, 每隻牌子都按不同用途而設計出各式 扇槍, 所以在購買前務必了解

清楚, 始終一支優質扇槍動輒過千 and up. 買了不合用, 既浪費也不環保.

c).   Iwata 的 Kustom TH 從表面數據看, 它似乎幾大咬, 但一支常規細口徑扇槍所使用 air pressure 上限均在 2-3 bar 內, 按常理再配合有 2 lit 儲缸的 compressor, 應足以應付所需.

從表面睇, 它沒有槍柄 (grip), 似乎不太適合長時間作業, 加上用 metal cup, 在提供油量,狀態等資訊嚴重不足, 不及膠杯一目了然 !! 如果給我選擇, 我对 LPH-80 的興趣大啲.

獅象, 希望以上答覆能幫到你, 如許可的話, 我會上來多些的 !!        Bye Bye !!

///AMG///
頂部
wingary
曹長

UID 23240
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-12
狀態 離線
回復 #65 AMG 的帖子

唔介意我想插句咀,因為我買o左 PS-290,雖然無手柄位,但噴模型都唔會太長時間,一層油噴 10分 8分鐘到,都唔會太辛苦。另外無需要擔心個泵唔夠力,我雖然用 15A,但只開到 1BAR以下壓力 ,我一向都係低壓濃油,都可以做到平滑,相信以你深厚功力,呢支筆唔難上手。
但呢支筆真係出俾噴大面積,所以 油的消耗量會較高,要有心理準備開完多 D 油。

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
[quote]原帖由 wingary 於 2008-6-24 04:48 PM 發表 [url=http://www.hkml.net/Discuz/redirect.php?goto=findpost&pid=1085609&ptid=82602][/url

唔介意我想插句咀,因為我買o左 PS-290,雖然無手柄位,但噴模型都唔會太長時間,一層油噴 10分 8分鐘到,都唔會太辛苦。另外無需要擔心個泵唔夠力,我雖然用 15A,但只開到 1BAR以下壓力 ,我一向都係低壓濃油,都可以做到平滑,相信以你深厚功力,呢支筆唔難上手。
但呢支筆真係出俾噴大面積,所以 油的消耗量會較高,要有心理準備開完多 D 油。

HI,  Wingary,    how are you,  

老友記, 又奌會介意你插咀呢 ! 我還覚得你插得慢添 !

恭喜你, 你能擁有 PS-290 相信是一件美事,  従你口中描述, 低壓而不損噴塗效果, 它似乎頗具能源效益, 頃向 HVLP level ?!   By the way, 它的扇面能調教大細 和 有 fluid control  嗎 ??

Wingary, 基於使用上需要, 有時用噴槍時間往往超過數小時, 所以在各方面的要求上都高一奌.

願能儘快見到你的作品                 Bye Bye !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-6-19 03:55 PM 發表

好吸引.....
唔知邊度有得搵到呢?

Hi,  Joey,    how are you,

多謝你的讚賞 !!   基於對方商業保密理由, 現時我不便公開, Joey 請見諒 !!

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kremer 於 2008-6-19 09:36 PM 發表
好精彩的作品 ,clean & tidey build,但車牌的字体,如果可以大番小小就perfect!

Hello,   Kremer,    how are you,

多謝你的讚美, in fact, you make me shocked after seeing your Porsche 1/43, its very beautiful indeed !

about the size of word on number plate, 我是依照真車尺寸去做, 屬正体字, 始終, 一切以實車為依歸是我首要所做的事.

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 donald 於 2008-6-20 07:17 PM 發表
what光油 is it?

Hi,  donald,   how are you,

它是 Mercedes Benz 的真車 納米光油 !!  屬 2K 類別   see !!

Bye Bye !!,

///AMG///
頂部
wingary
曹長

UID 23240
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #67 AMG 的帖子

先多謝你唔介意我插咀,因為剛買了不久,我尚在摩索階段,它的扇型只能轉橫直,不能調整大少,但有個普通圓形頭可換,槍後有粒螺絲來控制支針,但並無 fluid control。
如果係有實際需要,使用好一點的工具,輕鬆點,做得好一點,相信大家都認同的!希望能多見你的成品。

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-6-20 07:31 PM 發表

係囉
amg兄
我都想知隻油係邊到有呀
係唔係汽車鋪的補油筆???
用個d筆入面的油去噴????

Hello,  鋼仔,   how are you,

它是豐田車廠所指定油漆商生產的漆油, 而汽車鋪的補油筆是另一間生產商所造, 如果不計較色準的話, 可以買來一試, 記得要注意稀釋度, 同時用較大直徑噴槍, 知嗎 !

試完後記得話我知, 我等你好消息 !!

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
  好多謝 AMG 兄詳細的解答, 和  Wingary 兄的 "揷咀" 分享!
即時去了Iwata的網頁, 看了 LPH 80 的介紹, 好多專業/技術名稱都睇唔明 原來噴筆/槍仲有好多學問, 以前一直還以為自己已經識晒添! 真係無地自容.....不過, 我好厚面皮的
又想再問 : 甚麼是 fluid control? 有何作用?
HVLP 是指  High Viscosity Low Pressure 吧? 曾上網略略聽過, 可否介紹一吓?
之前提過的流量 : Cubic Feet Per Minute / Litre per Minute 計算單位是 volume per time, 而氣壓 Pressure 是以 force/weight per area 做計算單位, 應該是不同的吧? 不過睇落可能有直比關係??
對不起, 做左"問題中年"添!

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2008-6-24 10:48 PM 發表
先多謝你唔介意我插咀,因為剛買了不久,我尚在摩索階段,它的扇型只能轉橫直,不能調整大少,但有個普通圓形頭可換,槍後有粒螺絲來控制支針,但並無 fluid control。
如果係有實際需要,使用好一點的工具,輕 ...

Hello,   Wingary,   

大家作為 HKML 的盟友, 相信都係志同道合, 大家當頃吓計, 好閒啫, 無話插咀唔 插咀的, !   see !!

多謝你對此 PS-290 作進一步的描述, 相信獅象看後會更了解這槍的特性. thanks anyway !

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
wingary
曹長

UID 23240
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-6-25 12:37 AM 發表
  好多謝 AMG 兄詳細的解答, 和  Wingary 兄的 "揷咀" 分享!
即時去了Iwata的網頁, 看了 LPH 80 的介紹, 好多專業/技術名稱都睇唔明 原來噴筆/槍仲有好多學問, 以前一直還以為自己已 ...

其實我也不太了解 HVLP的實際做法  (sorry ,有請AMG兄 要你多解釋一下 ),我只是環境限制問題,因沒有一個開放地方噴油,又不想令到家人難受,只好用低氣壓去噴(我見過友人噴油去到 4bar,令到四周環境灰灰白白),但因低壓下飛散的油比較少,如果再加上一個抽氣箱,氣味及油粒子都可以減少。
可是如果按照大部份人開油的比例 (如 1 : 3 , 1 : 4),在低壓下用細口徑噴筆去完成噴油,卻往往要花很長時間。所以才有打算去買一支大口徑噴筆去支持高濃度油 (1 : 1 , 1 : 1.5),實驗過後係可行的。

頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
[quote]原帖由 獅象 於 2008-6-25 12:37 AM

好多謝 AMG 兄詳細的解答, 和  Wingary 兄的 "揷咀"  分享!
即時去了Iwata的網頁, 看了 LPH 80 的介紹, 好多專業/技術名稱都睇唔明 原來噴筆/槍仲有好多學問, 以前一直還以為自己已經識晒添!  真係無地自容.....不過, 我好厚面皮的
又想再問 : 甚麼是 fluid control? 有何作用?
HVLP 是指  High Viscosity Low Pressure 吧? 曾上網略略聽過, 可否介紹一吓?
之前提過的流量 : Cubic Feet Per Minute / Litre per Minute 計算單位是 volume per time, 而氣壓 Pressure 是以 force/weight per area 做計算單位, 應該是不同的吧? 不過睇落可能有直比關係??
對不起, 做左"問題中年"添!

Hello,  獅象朋友,  how are you,

若從構造來說, 扇槍確比弧圈噴槍複雜, 設計上, 更着重有效地, 運用壓縮氣流, 將油漆霧化至最佳狀態飄降在噴面上.

a).  fluid control,  material control,  needle adjuster 等等中文解作 "流量控制", 較得越大, 噴幅就越大.

b). HVLP 全寫係 High Volume, Low Pressure 意思係 "高流量低壓力", 一般統稱為環保噴槍技術, 因傳统噴槍的有效油漆用量傳遞效率,  大约得30%左右, 而另外約 70% 的油漆随着飛霧

飛散到周圍環境當中, 換句話講約有 7 成油漆白白消耗於大氣中, 這不但增加成本,而且污染環境. 使用 HVLP 技術後,與傳统噴槍相比, 油漆飛散可以降低約 70%-90%, 即係話

HVLP spray gun 的有效油漆用量傳遞效率可增至 7 成或以上, 因此可以大大節省油漆使用量, 同时又能够大幅地降低污染排放量, 對環保起着舉足輕重的貢獻.  

c). 其實一般 compresssor  eg:  Sil Air 只要有 2 lit air storage tank,   要有1.2 cfm output 實在不難.

Hope these info can let you know more about spray gun.   right !!

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2008-6-25 02:01 AM 發表

其實我也不太了解 HVLP的實際做法  (sorry ,有請AMG兄 要你多解釋一下 ),我只是環境限制問題,因沒有一個開放地方噴油,又不想令到家人難受,只好用低氣壓去噴(我見過友人噴油去到 4bar,令到四周環境 ...

我的情況和你 "不相伯仲" 好記得第一次用噴罐噴底灰, 己經躲在廁所入面噴, 點知.....只須手指輕摸牆壁的階磚, 全是灰白的粉末! 自此以後我全部用噴筆, 兼傾向用低氣壓, 以用0.5mm噴筆 LWA PS-266 噴底灰 (郡仕 1200 Surfacer, 濃度為 1:2) 為例 : 由最初的 1.2 bar,  一路慢慢改吓改吓降至 0.65 bar. 最近又調番高些, 來試配濃些的油....之類之類, 總之多嘗試不同組合, 否則何來經驗?? 多謝你的數據分享, 我又會去試吓

又順道再煩吓 AMG 兄, 關於霧化效果問題 :
我所得的資訊是, 較高氣壓的霧化效果較佳. 是否屬實??
那麼樣, 以一般模型硝基漆噴塗作基礎, 有沒有一個大概的範圍 ( 當然包括油漆濃度, 濃度@氣壓) 是達至最佳霧化效果 ???
我明白各施各法, 自己亦信奉這道理  知道有時明知某些原理, 但基於最適合自己 "手勢" 之大前提而作取捨. 但都想起碼知道吖嘛!!  因為我幾乎乜都砌, 以 1/72 二戰機迷彩為例, 我用 0.2mm 雙星 Super Fine 噴筆 以 0.3 bar氣壓, 郡仕硝基油 1:8 濃度.

頂部
yu
上尉

UID 20184
精華 0
積分 6
帖子 1080
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-21
來自 澳門
狀態 離線
very beautiful

macaumodeler.mybb3.org
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 superframe 於 2008-6-21 05:27 AM 發表
好正!!!!!

Hi,   Superframe,    how are you,

多謝你的讚美,  期望儘快見到你的作品  !!

再見 !!

///AMG///
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lyjue 於 2008-6-23 11:28 PM 發表
点解``无IS300``噶呢~??~

我想要啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hello,   Lyjue,    how are you,

難道 IS300 是你的 dream car   ??!!  委實它是一部很有動感的汽車啊 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

如可以的話, 你嘗試自己砌一部嗎 !! 若有問題, 相信 HKML的盟友一定幫到你 !!

Bye Bye !!

///AMG///
頂部