回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: endendend
seed00
平民

UID 29033
精華 0
積分 0
帖子 15
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-5-20 11:15 PM 發表

你buy唔buy 冠A 係真心道歉?? or. 點解一個男人咸濕要道歉... d女全部都係自願同佢搞架喎. d相唔係佢自己放上網架喎.. 點解要道歉呢, 點解會道歉左呢, 佢錯係邊.

咁點解一個有思想自由既女仔要為自己冷 ...

兩樣野都帶出左一個問題: 群眾壓力.
一堆道德塔利班走去話人.
完全唔諗下點解佢地要話人, 人云亦云

CEO就話佢道德有問題, 呢個就話佢思想出問題.

冇話佢地兩個冇錯, 不過, 就同你既睇法一樣, 唔知點解要向其他人道歉.

我會覺得CEO好慘, 比人POST左咁多野上去, 不過我唔會BUY佢"要向公眾道歉.
同時呢個諗法亦適用於今次事件.
佢地要道歉, 不過唔係同我地, 係佢地自己/

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 seed00 於 2008-5-20 10:53 PM 發表

的確係唔應該影響學校, 比我都會叫人唔好咁做.
知道自己講錯野唔通唔補獲?

比人咁圍攻法, 個xanga點用..(汗)
比你都唔用喇= =

你又知唔似?
我唔能夠擔保係佢自己寫既, 不過同時亦冇證據證明唔係佢寫.

同上, 舊既唔用, 點都要開個新既黎自己用姐- -

何出此言?

如果佢唔識諗既就唔會打道歉聲明(唔理係人地寫定佢寫.)
唔識諗既仲會打呢d野咩? 比我就會插番你地轉頭喇下話.

(唔係想做罵戰, 我亦唔想一入黎就比人ban-_-)
我只係想講出我心中既睇法.
用四個字形容: 罪不至死.

我都吾知,因為我都冇證據,所以只可以講「吾似」,而吾係講「吾係」.
其實seed00兄你有冇跟進晒成件事?? 包括佢刪除左既言論,你有冇睇過??自發表後,佢第一個回應真係有 d 「插人」既感覺,大意係話俾人「轟炸」電郵,連學校都炸埋之類,當時佢都冇為自己的言論道歉,只係叫大家吾好「炸」學校咋喎,又話我地有言論自由阻吾到我地云云...咁吾算識諗喇掛.
接著在未delete xanga之前既一個道歉聲明,佢亦然吾知自己錯乜,佢話「總之我會去捐錢」...佢以為網民插佢「吾捐錢」喎,咁吾算識諗喇掛.
吾係話吾俾機會佢,我亦同意佢罪不致死...至少直到目前為止,都冇人去圍佢屋企,好似之前大陸同胞圍家樂福一樣,已經算萬幸喇...
但「體諒」佢肯悔改既同時,都要理解佢響人地既傷口灑鹽之時所要負既代價.
p.s.佢未 delete 第一個xanga之前,被人炸左四百幾次,內文一改再改,就當佢因為用吾到,所以 delete...今日中午我check過佢新既xanga又係俾人炸左四百幾次,就睇下佢今次用吾用到?駛吾駛又 delete左佢開過一個新既??

LHPP . VCR .兔
頂部
CKT
上校

UID 13028
精華 0
積分 19
帖子 4711
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-5-20 11:15 PM 發表

你buy唔buy 冠A 係真心道歉?? or. 點解一個男人咸濕要道歉... d女全部都係自願同佢搞架喎. d相唔係佢自己放上網架喎.. 點解要道歉呢, 點解會道歉左呢, 佢錯係邊.

咁點解一個有思想自由既女仔要為自己冷 ...

QUOTE:
原帖由 seed00 於 2008-5-20 11:23 PM 發表

兩樣野都帶出左一個問題: 群眾壓力.
一堆道德塔利班走去話人.
完全唔諗下點解佢地要話人, 人云亦云

CEO就話佢道德有問題, 呢個就話佢思想出問題.

冇話佢地兩個冇錯, 不過, 就同你既睇法一樣, 唔知點解 ...

這就是現實

Project Unicorn:
MG Unicorn 0%
MG Banshee 0%
MG Sinanju 0%
PG Unicorn 0%
頂部
seed00
平民

UID 29033
精華 0
積分 0
帖子 15
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-5-20 11:29 PM 發表

我都吾知,因為我都冇證據,所以只可以講「吾似」,而吾係講「吾係」.
其實seed00兄你有冇跟進晒成件事?? 包括佢刪除左既言論,你有冇睇過??自發表後,佢第一個回應真係有 d 「插人」既感覺,大意係話俾人「轟炸」電郵,連學校都炸埋之類,當時佢都冇為自己的言論道歉,只係叫大家吾好「炸」學校咋喎,又話我地有言論自由阻吾到我地云云...咁吾算識諗喇掛.
接著在未delete xanga之前既一個道歉聲明,佢亦然吾知自己錯乜,佢話「總之我會去捐錢」...佢以為網民插佢「吾捐錢」喎,咁吾算識諗喇掛.
吾係話吾俾機會佢,我亦同意佢罪不致死...至少直到目前為止,都冇人去圍佢屋企,好似之前大陸同胞圍家樂福一樣,已經算萬幸喇...  
但「體諒」佢肯悔改既同時,都要理解佢響人地既傷口灑鹽之時所要負既代價.  
p.s.佢未 delete 第一個xanga之前,被人炸左四百幾次,內文一改再改,就當佢因為用吾到,所以 delete...今日中午我check過佢新既xanga又係俾人炸左四百幾次,就睇下佢今次用吾用到?駛吾駛又 delete左佢開過一個新既??

一開始邊個唔火?
又要爆XANGA, 又要影響學校.
我自己就覺得中一最關心學校, D人炸黎做乜?
又係一時快感.
又要爆粗又要人身攻擊.

我都唔知點解要向其他人道歉.
關佢地乜事?
我唔覺得有野係關佢地事.
咁得閑不如諗下點幫難民仲好.

不如比果班人試下"比人咁樣鬧法", 睇下佢地有冇聲出.

冇錯, 負責任係必須, 不過有冇諗過做法?
我唔認為得呢個做法囉.

拜託炸人地XANGA既人, 你地有冇諗過咁做會影響成個XANGA SERVER, 如果真係比你地呢班(恕我俗D講句)膠人炸爆左個SERVER點搞?
到時唔係鬧佢, 係鬧番你地.

係又炸唔係又炸, 好玩咩?

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-5-20 11:48 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 seed00 於 2008-5-20 11:40 PM 發表

一開始邊個唔火?
又係一時快感.
又要爆粗又要人身攻擊.

關佢地乜事?
我唔覺得有野係關佢地事 ...

好心D人就收手啦
炸人地乜炸人地乜
班人係到炸
最後影響到的又係自己
到影響到自己又係到嘈又話乜又話乜
依家的香港人變了

頂部
mcbobby
二等兵

UID 1101
精華 0
積分 2
帖子 61
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2003-9-24
狀態 離線
個小朋友都俾人post晒相同學校名上網啦. 我相信已經佢應該得到教訓.

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-5-20 11:54 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 mcbobby 於 2008-5-20 11:51 PM 發表
個小朋友都俾人post晒相同學校名上網啦. 我相信已經佢應該得到教訓.

無錯
佢係得到教訓
但係POST佢相等等野出黎個D人會唔會過份左
人人就識得鬧個女仔
但係點解無人鬧起底個班人
個個都係為左知道佢個樣,佢的資料
難道POST相,資料個D人無錯????
如果個D係國家的機密又POST出黎佢地又無錯啦喎
POST野還POST野
但係都要清楚你自己POST緊D乜出黎
如果唔係衰左都唔知乜事

頂部
seed00
平民

UID 29033
精華 0
積分 0
帖子 15
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcbobby 於 2008-5-20 11:51 PM 發表

太過份喇, 如果我POST果 D起底人既相呀, 名果 D私人資料上網, 佢地都會覺得過份.

我絕對認為呢種"起人底"既風氣係有問題, 唔應該, 甚至唔可以做.

起人底托呀, 又唔係作奸犯科.
(唔係對呢個BROTHER講....)

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 seed00 於 2008-5-20 11:57 PM 發表

太過份喇, 如果我POST果 D起底人既相呀, 名果 D私人資料上網, 佢地都會覺得過份.

我絕對認為呢種"起人底"既風氣係有問題, 唔應該, 甚至唔可以做.

起人底托呀, 又唔係作奸犯科.
(唔係對呢個BROTHER講....)

起底亦係一種方法話俾以為可以係網上面胡言亂語既人知, 唔係網上面唔同真名就可以冇人知你係邊個, 仍然要負現實當中既責任.

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 seed00 於 2008-5-20 11:40 PM 發表

一開始邊個唔火?
又係一時快感.
又要爆粗又要人身攻擊.

關佢地乜事?
我唔覺得有野係關佢地事 ...

先講明先,我都吾同意「炸」人地間學校郵箱,或者「炸」佢個郵箱/xanga...我冇鬧過佢.佢亦吾係我邊位,我亦吾係四川死難者家屬.
不過,我吾認同佢呢種行為,尤其係佢學得自己吾捐錢果種好威既態度.
而且佢真係要向道歉,因為佢話搞捐錢/完又捐果 d 人係「痴痴地」,佢亦串過 d 捐錢既人「你地係咪嫌錢多先?? 係既 唔該比熊貓」,佢亦應該向四川所有人道歉--->「四川死哂城 真係抵死」...至於更加多既單位/群體佢都要道歉,吾引述喇,請大家自己去搵番佢講過 d 乜.
但如果吾經過今次被網民聲討,相信佢應該吾會發現佢自己出左 d 乜野問題,仍然覺得自己o岩.佢而家俾人鬧,呢個代價已經算係好便宜.

頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線
我的立場好簡單, 係:
1.佢係個 BLOG寫的內容係好過份,
        可見佢為人大多是個 幼稚、扮有型、透過反叛行為以求 "突出自己" 或 "尋求認同" (有好多細唔都係)  的人

2. 我會認同佢的道歉, 我會信佢, 原諒佢。 人與人沒有了信任, 世界會崩潰

3. 佢可以做的已經做了, 佢可以 close blog, 唔回應, 唔寫公開信, 學校可以簡單回應一下, 只對學生作出處分就 "關人"。何必大做文章。
我甚至覺得學校的做法是不洽當,
學校是培育的地方, 學生出錯, 唔認 " 擺佢上檯" 反而要保障佢
要見社工, 心理專家, 先了解佢事件的出發點、觀點, 再對症下藥, 灌輸正確的觀念
學校是教育的地方, 而不是 "行刑" 的地方, 不要一出錯就罰或寫悔過書

4. 大家都多一份包容, 原諒佢啦

頂部
細尖(傻小子)
上校
爛尾小子

UID 13260
精華 0
積分 6
帖子 4412
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 屯門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-5-21 00:28 發表

先講明先,我都吾同意「炸」人地間學校郵箱,或者「炸」佢個郵箱/xanga...我冇鬧過佢.佢亦吾係我邊位,我亦吾係四川死難者家屬.
不過,我吾認同佢呢種行為,尤其係佢學得自己吾捐錢果種好威既態度.
而且佢真係要 ...

咁就一於送佢幫手救災啦,等佢體驗下果種無助而又痛苦的心情,
一定要她經歷過才懂得去珍惜,去理解,去愛護身邊的人。
每個人都為自己的言行而負責,一定要佢得到教訓,
如果唔係,點對得住四川的災民。

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-5-21 12:34 AM 發表

咁就一於送佢幫手救災啦,等佢體驗下果種無助而又痛苦的心情,
一定要她經歷過才懂得去珍惜,去理解,去愛護身邊的人。
每個人都為自己的言行而負責,一定要佢得到教訓,
如果唔係,點對得住四川的災民。

呢個十分同意.
但佢真係要易左容先好上去 (講真),國內,台灣甚至網絡大典都談論過此事,相信認得她的人可不少...佢真係有機會被人打死
我對「圍倒加樂福」呢件事件印象好深刻,人地只係講左幾句得罪我國/國民既說話就攪成咁,而佢就打左一大段,大部份都係「冷血、喪心病狂」既說話,好有可能會搞出人命...

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-5-21 12:50 AM 發表

呢個十分同意.
但佢真係要易左容先好上去 (講真),國內,台灣甚至網絡大典都談論過此事,相信認得她的人可不少...佢真係有機會被人打死
我對「圍倒加樂福」呢件事件印象好深刻,人地只係講左幾句 ...

29樓時我已經覺得去做d幫人既義工會對佢有好處, 不過又唔洗去到四川咁遠.

QUOTE:
參加一d同人相處, 幫助人既義工會係一個好開始. 當然, 要佢自願去, 唔係"要"佢去."

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線
冷血、喪心病狂...............................
我倒想問一問各位, 大家多日來用甚麼言詞來聲討甚至攻擊這位已經道歉的十三歲小妹妹.....????
到底誰冷血....???誰喪心病狂.....???

頂部
細尖(傻小子)
上校
爛尾小子

UID 13260
精華 0
積分 6
帖子 4412
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 屯門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-5-21 01:21 發表
冷血、喪心病狂...............................
我倒想問一問各位, 大家多日來用甚麼言詞來聲討甚至攻擊這位已經道歉的十三歲小妹妹.....????
到底誰冷血....???誰喪心病狂.....???

都係果句,每個人都要為自己的言行而負責。
換轉cas52612你係地震的災民,睇到果段話,你會點,你會唔會都話佢係“冷血、喪心病狂”,換轉你係果位次13歲小妹妹,
見到咁大傷亡,仲要係災民的傷口上面撒鹽,請問有冇同情心,試問下見到咁大傷亡,你仲點可以講出呢D令人發指的說話。
道歉唔係大曬,道歉有用的話,還要警察幹嘛,傷害了別人,然後再說道歉,
可以彌補別人心靈上的創傷嗎?

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-5-21 01:36 AM 發表

都係果句,每個人都要為自己的言行而負責。
換轉cas52612你係地震的災民,睇到果段話,你會點,你會唔會都話佢係“冷血、喪心病狂”,換轉你係果位次13歲小妹妹,
見到咁大傷亡,仲要係災民的傷口上面撒鹽, ...

我只想指出, 各位現在的行為其實和那位十三歲小妹妹無異, 同樣是不負責任地攻擊別人.

頂部
細尖(傻小子)
上校
爛尾小子

UID 13260
精華 0
積分 6
帖子 4412
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 屯門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-5-21 01:40 發表

我只想指出, 各位現在的行為其實和那位十三歲小妹妹無異, 同樣是不負責任地攻擊別人.

如果佢唔做出果仲行為,大家為何要攻擊佢

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-23
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 john34567 於 2008-5-21 12:29 AM 發表
我的立場好簡單, 係:
1.佢係個 BLOG寫的內容係好過份,
        可見佢為人大多是個 幼稚、扮有型、透過反叛行為以求 "突出自己" 或 "尋求認同" (有好多細唔都係)  的人

2. 我會認同佢的道歉, 我會信 ...

絕對同意樓主的說法

你係製作模型定係謀殺模型~~~~
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-5-21 01:42 AM 發表

如果佢唔做出果仲行為,大家為何要攻擊佢

因為佢攻擊你, 所以你攻擊佢就合情合理.....???

頂部