回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 對今屆CE考生反應有感
踏雪尋梅
平民

UID 28761
精華 0
積分 1
帖子 20
成品數目 1 件
閱讀權限 0
註冊 2008-4-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dennis13 於 2008-4-26 09:03 PM 發表

會考沒有一條條文說是判別人的才能

這只不過是一個篩選過過程

通過的人不一定是成功或聰明

不通過的人也不定沒有成就

只不過篩選過程不能避免

否則社會就不能運行正確

另一方面~香港是一 ...

但是這個篩選過程的準則是什麼呢~~
而那個準則又是不是公平的呢~~
咁你的話我都頗為理解和同意~~

頂部
dennis13
曹長

UID 9572
精華 0
積分 6
帖子 414
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 踏雪尋梅 於 2008-4-27 09:34 AM 發表

但是這個篩選過程的準則是什麼呢~~
而那個準則又是不是公平的呢~~
咁你的話我都頗為理解和同意~~

篩選過程的準則是操控於所謂的'精英份子'手上

亦即是Elitism

我沒有同意那個準則~

只不過看事情應該盡量保持中立態度 value free

而篩選過程的準則已經超越佐教育功能本身的議題

回應番你

這一群elitism的準則可以是無稜兩可~任意改變~試題可以隨意出

但記著~他們是掌權的一群~不論你如何批評準則

準則就是王道

既然沒有辦法改變~學林狗說~調整自己去配合

再說~~準則向來就是人定的

考試局覺得準則落後~要改善或求變

是無可厚非的

換言之~一天你想食麵~唔想食飯~~唔通又話你冇晒準則?

不是的~這考試讓你初步認識社會~

社會就是這麼一回事

要淘汰~改準則~全是當權者精英所為~

精英代表什麼?~就是權力~

你想讀大學~~就要依賴權力~~就是這麼簡單

頂部
dennis13
曹長

UID 9572
精華 0
積分 6
帖子 414
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-4-26 09:44 PM 發表

問題我覺得佢太多野好模梭兩可
好似listening咁, 「無從判斷」同另一個答案其實有時差唔係好多
至於考果份卷, 老實說, 咁多open end問題, d老師比分都好易會bias左...就算有guideline guide住

淘汰是必 ...

同樣地~~問題是不是模梭兩可?

很主觀吧~~

老實說~不少朋友第一年新制中化聆聽AL均奪A~可沒聽他們說無從判斷是模梭兩可

再說~中化份卷~如果你言之成理~不致於FAIL~考試局已經沒有出關於Ideological既問題

不會有政治傾向成份~大多是開放式評論~就我自己來說~當年是C的~~

我不認為是考試局~或改卷老師的錯~~因為我只是實話實說~附有足夠的理據而已

你個半唐番同學是特別例子~公開考試本身就是淘汰及公平的機制

人人都對這份卷~~課程OUTLINE講到明你考什麼,十分公平

可能是你的朋友沒有清楚看~~對內容不求什解~又沒有找足夠課外資料面對考試

所以你朋友不合格不應該賴考試制度

可以說你朋友不適合考中化~但不是中化有問題~中化沒有必要就你一個朋友而進行改變吧?

這對全港考生合理嗎

再從申一次~考試~教育是篩選過程~說白點~~你可以不理它~但它是存在的

Elite就是玩這種遊戲~~你想改變它~~有的~~你離開香港~去其他social democratic的國家吧

而我所知~~北歐是好選擇~

頂部
tiansiHH
壹等兵

UID 18366
精華 0
積分 3
帖子 151
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-6
狀態 離線
樓上唔好一副高人一等ge口吻講野..香港地,係人都知個政府廢柴,鬧佢兩句就話要「順應民意」改呢樣改果樣
我就真係唔覺得家陣d人鬧佢係無謂lo
可能你好多年前考完,覺得自己唔高grade好唔抵,見到今時今日d人考得差,都可以鬧EAA,仲要鬧完佢會改一改比你易d拎高grade,所以你好唔抵得?

ps.搵人解一解咩叫「潛水怕屈機」-0-

頂部
dennis13
曹長

UID 9572
精華 0
積分 6
帖子 414
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MythTC 於 2008-4-27 10:28 AM 發表
樓上唔好一副高人一等ge口吻講野..香港地,係人都知個政府廢柴,鬧佢兩句就話要「順應民意」改呢樣改果樣
可能你好多年前考完,覺得自己唔高grade好唔抵,見到今時今日d人考得 ...

回應這偏激網友的言論

第一~我沒有說鬧政府是錯的~~只希望大家面對現實

第二~我沒有認同政府所作所為~~純粹分析及個人感受~

第三~我是上年考的~~我中化聆聽也是A

第四~~我根本不需要鬧鬧~~要改分~~沒有這個必要~不用'唔抵得'

第五~~用理論分析~就是高人一等~~解釋就是扮野?

咁大家齊齊做反智人~~遇到問題不去思考~不去分析~~只是抱怨~~

我從來沒有說自己分析是王道~是正確~~我也沒有要你認同~~

請檢點自己的反智行為

頂部
tiansiHH
壹等兵

UID 18366
精華 0
積分 3
帖子 151
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-6
狀態 離線
鬧佢就係反智?
唔好咁傻,身為香港人,我諗大家都好明白自己鬧EAA係為左d乜
都係為左今次可能考得唔夠高grade,想retake有高grade d
家陣鬧佢,為ge係解決問題,你提到咩面對現實我真係o咀,考得差就要認自己廢,垃圾?呢d只係懦弱ge表現,可能你唔打算retake所以唔想果 D同你同年ge retake完得出黎個成績好過你啦,我唔知
現實,我睇唔出你一味以象牙塔理論試圖解釋現實社會,講埋哂d完全唔適用於香港社會ge所謂「理論」係幾咁符合現實lo

考生,老師鬧EAA,唔係話因為佢改錯d乜,只係為左自己利益,唔好同我講有人唔明呢一點

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dennis13 於 2008-4-27 10:11 AM 發表

同樣地~~問題是不是模梭兩可?

很主觀吧~~

老實說~不少朋友第一年新制中化聆聽AL均奪A~可沒聽他們說無從判斷是模梭兩可

再說~中化份卷~如果你言之成理~不致於FAIL~考試局已經沒有出關於Ideological ...

那我倒不知了, 我寫到明"我覺得"的時候, 就是我自己個人主觀意見吧...
我這些完全讀不了書的人, 你就饒了我好啦
我只是聽人家說啦...(道聽途說! 好一隻狗!)

再說, 雖然elitism基本上真的是操縱著整個社會,
但如果是一個民主的政濟,
精英大大們, 偶爾也要順應一下民意的
不然基本上就只是一個變相的極權統治, 官逼民反, 遲早會出事

好例子就是廿三條果時了

QUOTE:
原帖由 MythTC 於 2008-4-27 11:11 AM 發表
鬧佢就係反智?
唔好咁傻,身為香港人,我諗大家都好明白自己鬧EAA係為左d乜
都係為左今次可能考得唔夠高grade,想retake有高grade d
家陣鬧佢,為ge係解決問題,你提到咩面對現實我真係o咀,考得差就要認自己廢,垃 ...

一山還有一山高
天外有天, 人外有人

考得不好, 不怪自己棋差一著, 技不如人
考得不好, 不怪自己玩"考試"這遊戲時不懂玩法, 沒有心得
那去怪什麼?
設計這"遊戲"的傢伙計設出來的"遊戲"不合你口味?

不過雖然這樣說
可能樓上各位大大都是很強的人, 未試過考試食屎
不過如果有次呢d咁重要既考試炒到飛晒上天
多多少少都會有d怨言既...這也可算是自身一個defensive mechanism,
這算不算反智, 我就不知了=3= (好明顯我係 XDD)

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
踏雪尋梅
平民

UID 28761
精華 0
積分 1
帖子 20
成品數目 1 件
閱讀權限 0
註冊 2008-4-23
狀態 離線
開始聞到火藥味......
小心點...小心點...
以免做炮灰......

頂部
dennis13
曹長

UID 9572
精華 0
積分 6
帖子 414
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MythTC 於 2008-4-27 11:11 AM 發表
鬧佢就係反智?
家陣鬧佢,為ge係解決問題,你提到咩面對現實我真係o咀,考得差就要認自己廢,垃 ...

這位大大~~你是推理有問題~~還是沒有耐心看我的留言呢

我不是針對你鬧EAA的行為

而是你背後的意識有問題~你自己十分不智

第一~我沒有說考得差就是自己廢~~從頭到尾都是講社會現實~汏弱留強

你曲解我意思~誤導網友的思路

第二~廢唔廢是一件好主觀的事~~你看會考零分十大傑青呂Sir廢嗎?

所以不要再標籤你自己

第三~~你象牙塔理論試圖解釋現實社會~~這些理論點樣解釋唔到香港呢~有那一點說錯

倒不如你提出大家好好探討~~只偏向衝動~~做事好冇根據~你覺得自己很有道理嗎?

第四~你武斷的推估我不希望別人retick高分過我,別人要retick我佐止不了~是否高分我沒有興趣知

如果你不是文盲~~就唔該俾d耐性聽下我既argument~你先駁啦~~正一潑婦罵街~不知廉恥

第五~~我有反對考生~~老師鬧EAA嗎?我冇~~你唔好屈我~我都不滿這次出題~

但不滿還不滿~~現實始終要面對~~考試出成咁~~唔通你唔考~~

況且你話考試局玩死考生~~咁大家都死晒啦~~個CURVE自然低啦~~

大家都唔識~~咁齊齊高分啦~~但緊記~~現時沒有一個完整的研討報告反映考試出錯

如果有既~~你方考試局唔會重考?

所以這位大大~~稍稍用用腦袋~~不會死人的

頂部
dennis13
曹長

UID 9572
精華 0
積分 6
帖子 414
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-4-27 12:38 PM 發表

那我倒不知了, 我寫到明"我覺得"的時候, 就是我自己個人主觀意見吧...
我這些完全讀不了書的人, 你就饒了我好啦
我只是聽人家說啦...(道聽途說! 好一隻狗!)

再說, 雖然elitism基本上真的是操縱著整個社 ...

我所針對的反智~~不是鬧人的立場~

而是個人背後的反智心態

自己唔識野~~就當人地D野係錯既~~

咁唔係反智是什麼呢

頂部
tiansiHH
壹等兵

UID 18366
精華 0
積分 3
帖子 151
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-6
狀態 離線
首先係你發表你ge偉論之前,唔該你先去「稍微」了解一下ce中文卷ge評分方式
咩野大家都死晒個CURVE自然低我真係覺得仲好笑過EAA份卷
家陣ce中英文用ge評分方式叫做「水平參照」,set好左幾多幾多分以上就咩grade,幾多幾多分以下就咩grade,唔係咩拉curve
齊齊高分齊齊低分,哈哈真係笑死人,有人眼光狹窄到剩係識同d同年ge人比我都冇計,三等同五等你會覺得邊個勁d?我就唔信有人會因為拎三等果個係08年考就覺得佢好勁喇

背後的意識有問題?不智? 何以見得?
我用我ge方法促使EAA出年改易d份卷等我retake可以高分d,同你考完就算拎住個(可能你覺得好好)ge成績坐係度,我睇唔出你比我有何更「多智」之處

頂部
dennis13
曹長

UID 9572
精華 0
積分 6
帖子 414
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MythTC 於 2008-4-27 07:57 PM 發表
首先係你發表你ge偉論之前,唔該你先去「稍微」了解一下ce中文卷ge評分方式
咩野大家都死晒個CURVE自然低我真係覺得仲好笑過EAA份卷
家陣ce中英文用ge評分方式叫做「水平參照」,set好左幾多幾多分以上就咩gr ...

ok~~是我忽略了中文卷ge評分方式

但請你回應我其餘的題問

你有什麼好方法方法促使EAA出年改易d份卷等你retake可以高分d呢?

請具體的說明~~不要說有事沒事的罵罵EAA~~

人家考試局會為了你一個人改變嗎?

請問那個象牙塔理論解釋錯誤呢

請指出

請問你如果衡量'拎三等果個係08年考就覺得佢好勁喇'這句說話

再次重申~等級高低是個人價值觀問題

你拿了五等~代表什麼?

你十分勁??真係笑到我碌地~~

你''唔信有人'係你既事~~你不要以為自己可以代表全港人好嗎

不要說這麼不負責任的話好嗎

最後~~你的不智意識~是你不願意聽那些象牙塔理論

你知道嗎~~理論真的只是紙上談兵?

有多少學者做過實驗~實證研究~調查訪問得出的數據結果~

你說它是象牙塔?你自己有多了解啊

請自我檢討~~不要再出醜了

頂部
tiansiHH
壹等兵

UID 18366
精華 0
積分 3
帖子 151
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dennis13 於 2008-4-27 08:12 PM 發表

ok~~是我忽略了中文卷ge評分方式

但請你回應我其餘的題問

你有什麼好方法方法促使EAA出年改易d份卷等你retake可以高分d呢?

請具體的說明~~不要說有事沒事的罵罵EAA~~

人家考試局會為了你一個人 ...

你ge理論?實驗~實證研究~調查訪問得出的數據結果?
咪玩啦
咩試題由一群elitism掌握,考生沒有辦法改變
我上面已經講左一次,香港地,係人都知個政府比人鬧佢兩句就會走去改呢樣改果樣
考試局會為了我一個人而改變嗎?當然唔會,但你覺得家陣得我一個人鬧佢嗎?
你要証明你搬出黎ge理論唔係紙上談兵? 請先留意一下現實社會,唔好盲目迷信呢d所謂ge調查,專家研究

等級高低是個人價值觀問題?
你唔好搞爛gag
你唔知語文科成績對人將來搵工,就算係同一份工,對起薪點好大影響?
你唔知中英文唔合格連預科都冇得你讀?
你唔知ce中英文冇c/4等入大學幾麻煩?
只係個人價值觀問題?

頂部
tommyyip1111
上尉

UID 2829
精華 0
積分 21
帖子 1253
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 馬鞍山
狀態 離線
樓主講還講,點解要以篇概全呢?因為有部分考生嘈之巴閉你就對今年ga考生有反感
我都係考今年CE.....我覺得今年除左MC比例過重其實冇乜問題,班人係又嘈,唔係又嘈姐。

頂部
dennis13
曹長

UID 9572
精華 0
積分 6
帖子 414
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MythTC 於 2008-4-27 08:23 PM 發表

你ge理論?實驗~實證研究~調查訪問得出的數據結果?
咪玩啦
咩試題由一群elitism掌握,考生沒有辦法改變
我上面已經講左一次,香港地,係人都知個政府比人鬧佢兩句就會走去改呢樣改果樣
考試局會為了我一個人而 ...

或許我交代不夠清楚吧

理論的組成是基於實驗~實證研究~調查訪問得出的數據結果

如你所說~~入大學~~人工高低已經是一種個人價值

我入佐大學啦~~我當然知道~~

但入大學代表什麼~你知道嗎? 真的只有人工高低?

人工高低=-又代表什麼~~很愉快的生活~~有誰保證啊

人工高=很快樂~~已經是一種個人價值觀

你說我不面對社會現實

拜託~~你知道多少社會現實啊~~你不合格就是被人淘汰吧

我當年12分~我也是被人淘汰~~最後高考我去淘汰人啊

全香港很多窮人啊~~你去幫他們啊~~全部問題解決好嗎?

不要自作聰明~~說到底~你是為了自己啊

elitism是不會掌握政府~

elite才會

你連這些基本的都搞唔清楚

唔好同我辨論啦

仲有~~我唔係好明'香港地,係人都知個政府比人鬧佢兩句就會走去改呢樣改果樣'

請提出實質證明~~

我所提出的問題你一個都沒有回應~~

什麼是象牙塔理論~~你指邊個理論是象牙塔~~舉例子來探討好嗎

不要有的沒的吹水~邊一個理論紙上談兵呢?

我在用它們分析~~那有得罪你呢

再說,等級高低根本就是個人價值觀問題

有好多人月入低過10000~~但自得其樂~~努力生活~~他們覺得自己低嗎?你說搞爛gag

你真係搞緊爛gag啊

這是你的看法~~不要代表大家

既然考生沒有改變~~就要接受啊~~

人一生始終一死~~你改變到嗎~~沒有~~就請接受吧

你可以選擇死前的行為~~但無法改變死的事實

你說罵下政府就改變考試~~請努力吧

下年會考轉形式~~不合你心意~~你又去罵~

說到底~~就是不懂變通~~罵~~你改變到什麼~~請給我點具體方案吧

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dennis13 於 2008-4-27 08:35 PM 發表

或許我交代不夠清楚吧

理論的組成是基於實驗~實證研究~調查訪問得出的數據結果

如你所說~~入大學~~人工高低已經是一種個人價值

我入佐大學啦~~我當然知道~~

但入大學代表什麼~你知道嗎? 真的只 ...

控制著世界命脈的, 沒錯, 真的是小數的精英份子
可是精英份子是不是精英到可以完美咁控制到人民?

好多時都係要靠人民反映比佢地既聲音
所以不滿的時候, 就算是不滿的小數人也好, 也不應該說出自己的意見嗎?
雖然到頭來, 理不理會, 是精英份子們決定...
而能不能合晒所有人心意, 世上無完美之事
你見咁多年黎, 學制改左咁多次, 唔通因為完全係政府屎忽痕冇野做想試新野?

咁政府有時做出黎D野真係好那個嘛...
你看看母語教育, 初中用中文, 高中變番要背英文野, 你別說那是個人能力問題了
英中那這學了五六年英文野的
點都佔優好多....

香港教育制度, 香港政府做的事很多時候也不合民意的
唔係點會有咁多人嘈?
我就唔信佢地全部都係反智囉(雖然我係...ORZ|||)

大學嗎...真好...
像我這樣的豬兜...ORZ||

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
tiansiHH
壹等兵

UID 18366
精華 0
積分 3
帖子 151
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-6
狀態 離線
可笑,你這是在自打咀巴嗎?

QUOTE:
原帖由 dennis13 於 2008-4-27 10:01 AM 發表

篩選過程的準則是操控於所謂的'精英份子'手上

亦即是Elitism

我沒有同意那個準則~

只不過看事情應該盡量保持中立態度 value free

而篩選過程的準則已經超越佐教育功能本身的議題

回應番你

這一群elitism的準則可以是無稜兩可~任意改變~試題可以隨意出

但記著~他們是掌權的一群~不論你如何批評準則

準則就是王道

既然沒有辦法改變
...

我搞不清楚? 也許是吧,但也只是引用你自己發表的話,套一句你自己說的,
唔好叫人唔好同你辨論啦

為自己? 當然啦,我從頭到尾都係話咁樣樣鬧佢係以自己利益為出發點,有問題?

你唔明我地個政府點樣比人嘈幾嘈就「順應民意」做野?
咩23條,景賢里,撤回政改都係d全香港都知ge大事,講番教育制度,就講ce丫,舊年佢條檸檬茶比人鬧完今年就算明知實會有人話佢唔跟syllabus都唔敢出呢類題目

跟住你又係度講咩「等級高低根本就是個人價值觀問題」呢d笑話
係丫,照你咁講真係個人價值觀問題,咁點?呢d「個人價值觀」唔值得重視? 全香港幾萬個會考生鬧緊佢,成千上萬ge老師家長唔妥佢,點解? 就係因為大家都緊張出黎個成績,咩我唔代表到咁多人,係丫可能我未夠班去代表,咁又點?

鬧佢促使佢去改,比咩都唔做坐係度,邊樣對自己有利d? 我唔覺得坐係度唔出聲有咩咁好lo
自己要識變通,係丫,但同我地鬧佢有咩沖突? 冇
反而d人係度鬧d考生叫佢地唔好嘈EAA我就真係唔明佢地做呢d損人不利己ge野有乜謂喇

頂部
傑佬
上等兵

UID 25355
精華 0
積分 0
帖子 208
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-20
狀態 離線
發表於 2008-4-27 10:24 PM  資料  短消息  加為好友  添加 傑佬 為MSN好友 通過MSN和 傑佬 交談

QUOTE:
原帖由 MythTC 於 2008-4-27 10:12 PM 發表

我搞不清楚? 也許是吧,但也只是引用你自己發表的話,套一句你自己說的,
唔好叫人唔好同你辨論啦

為自己? 當然啦,我從頭到尾都係話咁樣樣鬧佢係以自己 ...

算 la...
報紙又賣, 新聞又賣(有掛)
我地都係想發泄一下 je....
有問題 ge 係EAA, 當然部份考生都有錯
唔考都考左 la..
響教育界引發到咁大 ge 迴響,
我諗 EAA 果邊都識做 ga la...
我地咁響度吵都影響唔到 d 乜, 當發泄下自己情緒 lor
旁人其實好難明身處其景 ge 考生 (即我地) ge 感受
Sample 卷就照舊, 真果份就完全創新
反正我地都做唔到太多野 (係發泄下/ 鬧下 EAA / 交流下觀點等)
呢 d 野交俾 ar sir/ miss 同教育界人仕搞 la....

(以上為個人觀點, 勿插)

BLOG:
www.xanga.com/Kitlo_andy
頂部
popoandrew
上尉
Butterfly Boy

UID 21854
精華 0
積分 28
帖子 1976
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MythTC 於 2008-4-27 10:28 AM 發表
可能你好多年前考完,覺得自己唔高grade好唔抵,見到今時今日d人考得 ...

我唔覺政府廢

係好多香港人生在福中不知福

乜都鬧左政府唔啱先

唔好話咩「係人都知」...
你的意見唔代表所有人

頂部
dennis13
曹長

UID 9572
精華 0
積分 6
帖子 414
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MythTC 於 2008-4-27 10:12 PM 發表

唔好叫人唔好同你辨論啦

為自己? 當然啦,我從頭到尾都係話咁樣樣鬧佢係以自己 ...

點解咁喜歡代表全世界呢

你有數據考察多少香港父母反HKCEE呢

你話自己做佐野~~你又做佐D咩野啊

我都話冇叫你地唔好鬧考試局

但你要諗~~ 鬧完~改變到什麼

你有什麼實際措施~一人一簽名活動?

我承認打錯了~不是Elitism~~是Elite

但是~~你有實力的話~~考試真是會不合格嗎?

影響很深嗎?~~這是其中之一份卷~~

考5等也好~~3等也好~~都是合格~~過了會考~你還有一個高考

你捉我字蝨很有意思嗎?

由始至終~~我不相信你一份卷MC題~~真正影響到你合格與否

考試是必然有路俾你捉的嗎?

考試局是必然遷就考生的?

出什麼題目考試局有權利

引用你所說~

考試局出檸檬茶做題目~好似唔跟syllabus

佢錯晒啦~~佢有冇要大家重考呢?

有D人真係肥佐中文喎~~係唔係跟檸檬茶事呢?

你話佢今年出得唔好~~唔岩你心水~~

下次你想佢點出啊~~

你又代表全港考生要佢出番以前個隻模式

如果佢玩野~~佢又錯啦~~又要鬧一餐

你好似將考試責任推晒係考試模式~考試局到

你自己完全冇責任~~我考得唔好~~模式錯~~與我何干

說到底~都係個句~~你唔適合考會考~~不是會考有問題~~

就算俾你嘈到

你仲有一個高考~~~高考中化卷夠開放吧~~

答不到心水又是考試局錯~~出十年唔出既冷門就係考試局玩野

到時又代表1萬幾名考生家長投訴~~

最後~~始終唔明白有D人咁喜歡屈人