回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 對今屆CE考生反應有感
da3212000
軍曹

UID 6405
精華 0
積分 0
帖子 377
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-4-26 10:55 PM 發表

唔理你鍾意唔鍾意, 唔理你喜歡唔喜歡, 呢一個係遊戲規則, 你唔鍾意o既可以選擇唔玩, 就係咁簡單.
現實就係咁.

我樂意接受考核 但唔代表我唔可以對今次既考試方式發表意見
有意見不等於不喜歡不等於不接受更不代表我會放棄參與考核 OK?
請理解清楚 我想表達既野一樣好簡單

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 da3212000 於 2008-4-26 10:58 PM 發表

我樂意接受考核 但唔代表我唔可以對今次既考試方式發表意見
有意見不等於不喜歡不等於不接受更不代表我會放棄參與考核 OK?
請理解清楚 我想表達既野一樣好簡單

無人制止你發表你o既高見 ,亦都請你理解清楚, 呢度每一個會員都有同樣o既權利.

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-4-26 10:45 PM 發表

講o左咁耐, 呢個咪係重點囉....

但好老實講果句, 我識唔少讀所謂「名校」既人, 就算佢地UE中化拎A拎B
listening果part都唔會話太好, 大部份人都話炒到飛起(雖然呢班「勁人」好多時都係咁...80幾90分話炒orz|||)

會唔會相反地係考評局太高估學生既才能?

不過說到底
我是個徹徹底底的無能廢材

就是這樣=3=~

=======================
不過
好老實講果句
我問十個考完AL, 又或者入埋大學, 出埋黎做既人
「CE難唔難?」
九個都會咁答:
「可以話唔洗溫既...」
但佢地考問果時點諗, 佢地都唔會覺得易囉
好多時, 人大左, 見識多左, 學多左野, 思考能力自然變強
睇番舊時覺得好難既野都會頓時可以話「無難度」

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
da3212000
軍曹

UID 6405
精華 0
積分 0
帖子 377
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-4-26 11:04 PM 發表

無人制止你發表你o既高見 ,亦都請你理解清楚, 呢度每一個會員都有同樣o既權利.

其實我一樣旨在討論 亦無意阻止你發表意見
我果 D只係由一個著緊成績既中五會考生所發既愚見 並無特別

頂部
ERICTONG
中校
烏龜先生

UID 3014
精華 0
積分 26
帖子 3720
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
來自 hong kong
狀態 離線
一人少句吧....

再討論下去.恐怕只有會員同會員之間的筆戰
又何必呢

既然是一個著緊成績既中五會考生.為什麼不好好溫習世史或化學,
而要為一份已過去的中文卷熱烈討論呢

頂部
da3212000
軍曹

UID 6405
精華 0
積分 0
帖子 377
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ERICTONG 於 2008-4-26 11:13 PM 發表
一人少句吧....

又何必呢

既然是一個著緊成績既中五會考生.為什麼不好好溫習世史或化學,

純粹有感而發

頂部
chukei
壹等兵

UID 6684
精華 0
積分 0
帖子 146
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 da3212000 於 2008-4-26 10:51 PM 發表

講左咁耐 有冇人真係見識過份卷呢?
果份野真係完全有能力判定到所有人既中文水平?
講多無謂 考試報告出左最實際
評卷員見今次咁大迴響 下年最後一年分分鐘玩大佢 出連線配對
實行全港學生齊齊做中文達人  ...

我睇住份卷...個海洋世界poster...

「見鬼勿O咀 潛水怕屈機」........
完全唔知佢個''潛水怕屈機'' 係咩意思

真係好潮...

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chukei 於 2008-4-26 11:19 PM 發表

我睇住份卷...個海洋世界poster...

「見鬼勿O咀 潛水怕屈機」........
完全唔知佢個''潛水怕屈機'' 係咩意思

真係好潮...

連O咀同屈機都出
如果有老一輩既人去考都未必知係咩黎

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ERICTONG 於 2008-4-26 11:13 PM 發表
一人少句吧....

又何必呢

你知唔知點解要有"討論"...?
點解須要"討論"?

因為雙方可以o係討論o既過程裡面有得著.
除非討論氣氛已經失控, 否則有討論一定比無討論有益.

去討論區唔討論........去黎幹啥?

頂部
aozaki
上尉

UID 7812
精華 4
積分 43
帖子 1503
成品數目 43 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-28
來自 沙田
狀態 離線
發表於 2008-4-26 11:37 PM  資料  短消息  加為好友  添加 aozaki 為MSN好友 通過MSN和 aozaki 交談

唔怕做唔到 最怕諗唔到
頂部
chukei
壹等兵

UID 6684
精華 0
積分 0
帖子 146
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-4-26 11:23 PM 發表

連O咀同屈機都出
如果有老一輩既人去考都未必知係咩黎

咪係

仲有..佢'屈機'既解釋好似錯左啵-0-
佢將屈機解做 ''玩遊戲者因無力取勝而屈服''

頂部
ERICTONG
中校
烏龜先生

UID 3014
精華 0
積分 26
帖子 3720
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-4-26 11:28 PM 發表

你知唔知點解要有"討論"...?
點解須要"討論"?

因為雙方可以o係討論o既過程裡面有得著.
除非討論氣氛已經失控, 否則有討論一定比無討論有益.

去討論區唔討論........去黎幹啥?

現在又不是要小組討論.亦沒有評分員
而且亦唔覺有一條明確的討論問題
因為根本就冇問題可言
所以我覺得唔需要作任何討論

去討論區唔討論.亦有好多事可以幹的
可以看別人不停地討論.針鋒相對,然後不歡而散
亦是一種樂趣

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chukei 於 2008-4-26 11:37 PM 發表

咪係

我之前係我媽前面講過「嘩, 屈晒機啦, 仲洗玩?」 (冇記錯係一場實力差距超大既球賽...)

之後我媽講左句:「乜係屈機...?」XDDD

QUOTE:
原帖由 ERICTONG 於 2008-4-26 11:39 PM 發表
去討論區唔討論.亦有好多事可以幹的?
可以看別人不停地討論.針鋒相對,然後不歡而散
亦是一種樂趣

花生友

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
CKT
上校

UID 13028
精華 0
積分 19
帖子 4711
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chukei 於 2008-4-26 11:37 PM 發表

咪係

「屈機」真係咁解架

"這詞語可各分兩字以作解釋。首先是屈,該字共有四個常見的解釋。首先它可解作彎曲,如屈指一算,便有彎曲手指之意。此外屈亦可解作折服,如使他人屈服。此外屈亦可解作理虧,如理屈一詞。最後是勉強的意思,如屈打成招一詞便含有此義。機字方面,其大概有三個常見的解釋。首先是解作能運轉、變換能量並產生功能的裝置,如計算機、遊戲機等機器詞便帶著此意。另外機字亦多指飛機,如機倉,便是指飛機倉而非其他交通工具。最後,機字具有時間性的客觀條件,如時機一詞。

至於「屈機」整個詞語,在字面上難以作出解釋。若將此詞的流行語解釋,便是指因力量懸殊而被迫屈服。其解釋源於某些電視遊戲的難度過高,使玩者感到尤如被遊戲機所屈服,「屈機」因此被廣泛傳播使用。另外,「屈機」一詞的結構關係為動賓關係。屈作動詞用,並作勉強解。而機則為賓語,作遊戲機解。

「屈機」這詞用途非常廣泛。無論形容人,形容事,形容物,都很見使!近年,「屈機」於一般青少年口中普遍流行,但本人卻認為頗有濫用之嫌。因此,無論先進或是後輩,都務必弄清「屈機」的底蘊。

當將此詞作流行用語用,例子如下:「佢咁高點打呀?擺明屈機啦!」當中「屈機」一,便是說者指對方身高與自己相距甚遠,在這強弱懸殊的情況下而被迫屈服,有非戰之罪之意。總結而言,這流行語並非胡亂堆砌,此用語源於電視遊戲,指電視遊戲難度過高而使人屈服,因此「屈機」這流行語實是將詞義擴大,泛指力量懸殊而被迫屈服。

談緣起,主要分兩個學派。

有說「屈機」是純粹指「把一架飛機屈斷」的意思,意指無懈可擊,令人感嘆折服。此說雖易於理解,但過於九唔搭八,故此說有點勉強。另有說「屈機」來自一格鬥遊戲,是一種出招的手段,此絕招超強,也是幾乎無懈可擊,故引伸以形容類似事物,但由於這遊戲並非人人皆懂,故此說毫不流行。

有說「屈機」是純粹指「把一架飛機屈斷」的意思,意指無懈可擊,令人感嘆折服。此說雖易於理解,但過於九唔搭八,故此說有點勉強。另有說「屈機」來自一格鬥遊戲,是一種出招的手段,此絕招超強,也是幾乎無懈可擊,故引伸以形容類似事物,但由於這遊戲並非人人皆懂,故此說毫不流行。

「屈機」有狹義和廣義之分。由於「狹義屈機論」使用嚴格,難以和不敷應用,故「廣義屈機論」應運而生。基於「屈機」的緣起,現分解如下:

「狹義屈機論」中,要先把「屈機」兩字分拆。

首先是「屈」,可解作使彎曲,令人折服,被迫屈服等。例如:「你明屈既!」,意指你是故意令人折服的!」。有時你可聽到「你老屈既!」。無錯!「明」是故意,擺明車馬咁解,「老」則是格硬黎。又例如:「手屈一指」,「屈金香」等。另外,「機」字方面,大抵解作「機械」,多為堅硬的裝置。如「飛機」,「手機」,「計算機」等。「機」字又具有時間性的客觀條件,如「時機」,「動機」咁!

因此,廣義的「屈機」,可以在你覺得無得反駁,而且好無奈果時使用。除此之外,通常「屈機」這詞,可用來填補句子與句子之間的隙,或是掩飾自己比他人弱,比他人遜,那是最好不過的。

狹義的「屈機」,組合起來,只可解作「做了一些令人折服,而無可能的事」。試想,把一架飛機屈斷,是多麼的無懈可擊啊!"

Project Unicorn:
MG Unicorn 0%
MG Banshee 0%
MG Sinanju 0%
PG Unicorn 0%
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ERICTONG 於 2008-4-26 11:39 PM 發表

現在又不是要小組討論.亦沒有評分員
而且亦唔覺有一條明確的討論問題
因為根本就冇問題可言
所以我覺得唔需要作任何討論

去討論區唔討論.亦有好多事可以幹的
可以看別人不停地討論 ...

你黎HKML之前識得o既模型技巧有幾多.......?
你黎HKML之前識得點樣將車殼拋光未.....?
你黎HKML之前知道乜野係Soft99光油未......?
你黎HKML之前知唔知知可以用真車車腊卒落模型車殼度.....?
你o係HKML出o左三千幾帖做乜....?

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CKT 於 2008-4-26 11:42 PM 發表

「屈機」真係咁解架

"這詞語可各分兩字以作解釋。首先是屈,該字共有四個常見的解釋。首先它可解作彎曲,如屈指一算,便有彎曲手指之意。此外屈亦可解作折服,如使他人屈服。此外屈亦可解作理虧,如 ...

請問個"答案"係邊度提供..?

頂部
ERICTONG
中校
烏龜先生

UID 3014
精華 0
積分 26
帖子 3720
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-4-26 11:48 PM 發表

你黎HKML之前識得o既模型技巧有幾多.......?
你黎HKML之前識得點樣將車殼拋光未.....?
你黎HKML之前知道乜野係Soft99光油未......?
你黎HKML之前知唔知知可以用真車車腊卒落模型車殼度.....?
你o係HKML ...

黎到e個情況
就要用官腔回應

"我會係適當的時候.做適當的事情"
適當的時候吹下水.適當的時候睇人地吹水
適當的時候就跟風,適當的時候就避風頭

但係..睇人地吹水.都可以識到唔少野的...如果人地吹得正確....

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ERICTONG 於 2008-4-26 11:55 PM 發表

黎到e個情況
就要用官腔回應

"我會係適當的時候.做適當的事情"
適當的時候吹下水.適當的時候睇人地吹水
適當的時候就跟風,適當的時候就避風頭

但係..睇人地吹水.都可以識到唔少野的...如果人地吹得正 ...

上HKML出o左三千幾帖先黎講d咁野......好無說服力囉.................

同埋我想話你知...你o係唔識當O既時候做o左D唔識當o既野囉........

頂部
ERICTONG
中校
烏龜先生

UID 3014
精華 0
積分 26
帖子 3720
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-4-27 12:03 AM 發表

上HKML出o左三千幾帖先黎講d咁野......好無說服力囉.................

同埋我想話你知...你o係唔識當O既時候做o左D唔識當o既野囉........

那又好難講呀
人會變.月會圓

同埋我都想同你講...你係e條題目講緊d離左題既野囉
不過...作為會考生.好應該婉轉咁指出e種的問題,不過..小弟不才.才要用這種方式回應

頂部
踏雪尋梅
平民

UID 28761
精華 0
積分 1
帖子 20
成品數目 1 件
閱讀權限 0
註冊 2008-4-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 傑佬 於 2008-4-26 08:58 PM 發表
咁我也算叫師兄掛 (拖走)
作為呢份卷 ge 試用者, 我又黎吹下水 la...
1.) 有 d 戰友話做乜出詩詞,做乜唔出文言
我本人就覺冇乜所謂
EAA 果邊冇寫到明話一定要咩文體,
而且都講過話可能會有, exercise 都做 ...

我認為首先要為奇蹟下定義......
在我的個人見解中,奇蹟是一些認為難以發生的事情或是不可能發生的事情......
至於甚麼是難以發生,那就是因人而異......
總括而言,我的想法是只要肯努力,就會有一定的成果......
不過,努力未必同成果成比例......
咁當然,每個人的想法都有不同的......
可能是因為香港是一個思想文化的大熔爐......

頂部