回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 各位有玩 DSLR 單鏡數碼相機 既同好,請比D寶貴意見 !
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-1-28 08:21 PM 發表
Sorry 同苯仔代表去鷖

SORRY呢期冇代表喎...  KIT LENS 冇菜頭,.吾低玩...
笨仔放面,「聽日」兄好似係蕃薯黎

LHPP . VCR .兔
頂部
talk_with_photo
平民

UID 24300
精華 0
積分 0
帖子 25
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-18
狀態 離線
發表於 2008-1-28 08:34 PM  資料  短消息  加為好友  添加 talk_with_photo 為MSN好友 通過MSN和 talk_with_photo 交談
笨仔強,DR闊,後制空間強,保留細節佢應該唔錯.
不過個代理就........無意見 .

1/100 MG Wing Gundam Ka 90%
1/100 MG Sazabi 70%
1/48 RX-78  Ka Ver.2 G-sys 20%
1/144 HG RX-78 GP01FB 80%
頂部
平民

UID 24300
精華 0
積分 0
帖子 25
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2008-1-28 08:36 PM  資料  短消息  加為好友  添加 talk_with_photo 為MSN好友 通過MSN和 talk_with_photo 交談

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-1-28 08:27 PM 發表

師兄有道理呀!!
L 鏡.............. F2.8
雖然吾同品牌都有吾同「性格」,小弟覺得,去到數碼年代,「性格」上既分別已經收窄左好多,因為部份既「性格」,都係用數碼技術做出黎(數碼機入 ...

如果講操控D300 .
快狠準......呢部係我想入既一部好機.用黎影生態及運動一流.

1/48 RX-78  Ka Ver.2 G-sys 20%
頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 talk_with_photo 於 2008-1-28 08:36 PM 發表

如果講操控D300 .
快狠準......呢部係我想入既一部好機.用黎影生態及運動一流.

買啦 買啦

F
頂部
MR.LAM
二等兵

UID 25215
精華 0
積分 0
帖子 85
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-16
來自 1995年澳門格蘭披治大賽
狀態 離線
發表於 2008-1-28 08:43 PM  資料  短消息  加為好友  添加 MR.LAM 為MSN好友 通過MSN和 MR.LAM 交談

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-1-28 08:39 PM 發表

買啦 買啦

over樓主筆直喎 又諗住毒樓主啦你

頂部
平民

UID 24300
精華 0
積分 0
帖子 25
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2008-1-28 08:54 PM  資料  短消息  加為好友  添加 talk_with_photo 為MSN好友 通過MSN和 talk_with_photo 交談

QUOTE:
原帖由 MR.LAM 於 2008-1-28 08:43 PM 發表

over樓主筆直喎 又諗住毒樓主啦你

唔敢唔敢
只係我想買遮
諗住買黎影生態同運動.

頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 talk_with_photo 於 2008-1-28 08:54 PM 發表

唔敢唔敢
只係我想買遮
諗住買黎影生態同運動.

泥坑出品:有買貴無買錯

F
頂部
MR.LAM
二等兵

UID 25215
精華 0
積分 0
帖子 85
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-16
來自 1995年澳門格蘭披治大賽
狀態 離線
發表於 2008-1-28 08:59 PM  資料  短消息  加為好友  添加 MR.LAM 為MSN好友 通過MSN和 MR.LAM 交談

QUOTE:
原帖由 talk_with_photo 於 2008-1-28 08:54 PM 發表

唔敢唔敢
只係我想買遮
諗住買黎影生態同運動.

body都13xxx喎 ......不過係一部猛野黎 好毒好毒

頂部
skwong
少校
偶像 - 伊世谷大士

大毒梟勳章  
UID 1456
精華 2
積分 19
帖子 2638
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-30
來自 二丁目
狀態 離線
相信很多人setting任何機,點set都好.......直出相片就見"真將" 誰好誰吾好!!

頂部
rgbcat
少尉

UID 21144
精華 1
積分 18
帖子 617
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-12
狀態 離線
williamgundam 兄四月去北海道,小心開始溶雪
相機牌子各有好壞, 選大廠較好, 另外CCD,CMOS夠大較好
Olympus 既 E-510好似細過APS Size CMOS
用大機一定要影RAW FILE影JPG唔太好

my website 有少少相睇!
http://www.phomon.com/expression/index.html

頂部
skwong
少校
偶像 - 伊世谷大士

大毒梟勳章  
UID 1456
精華 2
積分 19
帖子 2638
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-30
來自 二丁目
狀態 離線
都你有1000張RAW file, load 相都load都你死....如果張張都汁D,人都死!!
雖然RAW什麼WB......sharpness etc 都可以汁!!

頂部
平民

UID 24300
精華 0
積分 0
帖子 25
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2008-1-28 09:34 PM  資料  短消息  加為好友  添加 talk_with_photo 為MSN好友 通過MSN和 talk_with_photo 交談

QUOTE:
原帖由 skwong 於 2008-1-28 09:05 PM 發表
相信很多人setting任何機,點set都好.......直出相片就見"真將" 誰好誰吾好!!

呢樣真呢 我影多數都係JEAP直出,
不過而家就學下影RAW返屋企SET下野,都幾好用,好多時D相都有得救.

頂部
jacky398
少尉

UID 743
精華 0
積分 38
帖子 641
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
發表於 2008-1-28 09:36 PM  資料  短消息  加為好友  添加 jacky398 為MSN好友 通過MSN和 jacky398 交談

QUOTE:
原帖由 skwong 於 2008-1-28 09:10 PM 發表
都你有1000張RAW file, load 相都load都你死....如果張張都汁D,人都死!!
雖然RAW什麼WB......sharpness etc 都可以汁!!

用raw當然好啦, 特別係工作, 如拍婚紗等等....
但汁過都無左果隻原汁原味及唔會知道自己點樣改進喇

有時間可以去看看喔!
| | | |
﹀ ﹀ ﹀ ﹀
幸福摩天輪
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
用raw當然好,但係你又要考慮下你既電腦有無2gb RAM同CPU勁唔勁
至於柔同利只係唔同品牌既比較,自己覺得ok咪得囉
我既裝備都幾多
d80
24-85/f2.8-4(有marco)
sb800
70-300mm vr
300/f4
差支微距105mm

有時要考慮自己所需
好似我自己又影人、景、模型,又影演唱會,又打雀
所以買前要好好考慮,我都睇左2-3個月forum先決定買機

好彩我唔好音響,唔係三份工都唔得掂

頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-1-28 09:52 PM 發表
用raw當然好,但係你又要考慮下你既電腦有無2gb RAM同CPU勁唔勁
我既裝備都幾多
d80
sb800
70-300mm vr
300/f4
差支微距 ...

新出支AF-S 60mm Marco 喎,點睇

F
頂部
lastman
上校

UID 963
精華 3
積分 8
帖子 5482
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-14
來自 第三世界影友
狀態 離線
發表於 2008-1-28 09:57 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lastman 為MSN好友 通過MSN和 lastman 交談 Yahoo!
我又上黎吹下水啦,玩左 o 記幾年,之前玩 canon 5 仔 film 機

睇晒咁多位o既意見,都有唔同o既擁護者,我覺得每個牌子都有佢o既優點,而且其他係代替唔到

canon 高 iso 低 noise ,usm af 夠快,較柔的影像 sytle ,多大光圈定焦玩,有得玩 FF ,大牌子效應

nikon 反差大些少,夠 sharp ,神燈 sb800 無敵,鏡頭選擇都算多,機身分級較簡單但係抵食夾大件,又有 FF

其實新朋友用 c / n 係會好 d ,一來多人用有咩唔識容易搵人幫拖,借鏡吸毒仲容易,二手市場大,換器材易執平野又易放,最重要係信心問題,如果一個新人剛用 dslr ,而佢之前冇玩過 slr 只係 dc 人 upgrade ,我真係見議上 c / n

om 有佢優點,而且優得黎實用,不過好多野唔可以量化,係 spec 到表現唔到出黎

頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2008-1-28 09:57 PM 發表
我又上黎吹下水啦,玩左 o 記幾年,之前玩 canon 5 仔 film 機

睇晒咁多位o既意見,都有唔同o既擁護者,我覺得每個牌子都有佢o既優點,而且其他係代替唔到

canon 高 iso 低 noise ,usm af 夠快,較柔的影 ...

師兄幾時帶隊外影磨豆

F
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-1-28 08:29 PM 發表

SORRY呢期冇代表喎...  KIT LENS 冇菜頭,.吾低玩...
笨仔放面,「聽日」兄好似係蕃薯黎

唔係呀,....我係n記十幾年fans架啦....不過唔like佢而家先出full frame,同埋VR鏡貴囉.....
.....至於笨記,係鍾意佢body有防震,好似影版聚相咁,就唔怕上幾次咁手震影到鬆郁蒙.......而且見我前老闆用K10D用得好開心,佢話d相唔洗執,放上相薄都見得人喎!

QUOTE:
原帖由 talk_with_photo 於 2008-1-28 08:34 PM 發表
笨仔強,DR闊,後制空間強,保留細節佢應該唔錯.
不過個代理就........無意見 .

節成呢間野又真係麻麻,由其佢地d維修師傅,好唔負責任的!!!!我有兩次不快的經歷!

頂部
平民

UID 24300
精華 0
積分 0
帖子 25
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2008-1-28 10:19 PM  資料  短消息  加為好友  添加 talk_with_photo 為MSN好友 通過MSN和 talk_with_photo 交談

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-1-28 09:52 PM 發表
我既裝備都幾多
d80
sb800
70-300mm vr
300/f4
差支微距 ...

執RAW黎講我多數用CANON 送果套DPP,小弟用5年前手提電腦,
都無2GB RAM同快CPU,雖然執係唔快,不過都可以接受.
我估師兄係講緊 NIKON 果套NC,唔知係咪真係好大食.

我鏡唔多C記得兩枝,N記無,M42有4支,MAMIYA有2支,不過機就幾多下,
蛇蝮有兩部,F5有一部,5D有一部,仲有MAMIYA 645PRO都有一部.
但係影既相都係爛的

頂部
lastman
上校

UID 963
精華 3
積分 8
帖子 5482
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-14
來自 第三世界影友
狀態 離線
發表於 2008-1-28 10:22 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lastman 為MSN好友 通過MSN和 lastman 交談 Yahoo!
williamgundam 兄,你唔係有 nikon 機玩o既咩, nikon 呢期買 d80 夠晒玩,不過就好似 out 左筆直

講真如果要黎影模型,我都係見議用 dc ,因為真係方便,而且影模型好多時要大景深,用 dslr 反而可能唔夠 tim ,而且 dc o既 awb 比起 dslr 較準,我到宜家好多模型相都繼續係用部 dc 5050 影的

用 dslr 影模型,如果模型o既 size 唔太細,其實唔駛買枝 marco ,因為一般鏡頭最近對焦距離都夠,影高達類機械人 1/144 ,1/100 夠晒有突,影艦船細微野例外,反而 marco 鏡我影花用得多過影模型

43mm F3.4 ,一枝標準 zoom 影o既 ,放大率係 1: 4

E 1 + 1454 F2.8-3.5

頂部