回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 香港力量 戰神回歸 !
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
香港力量 戰神回歸 !

你地好 , 又係我了 !
今次來的是找了很久的hks花  首先多謝當然是幫我找到這張花的hi兄 !!
製作過程分享 , 不如說成向咁多位師兄求教
多多題點指點

水貼老了  話哂都有咁上下年齡   
雖然很惡搞  不過我會馴服佢 (希望吧) !

我真係幾鐘意呢隻花  可惜只係出左gtr 32
7代狼同puma花我都好鐘意  不過都已經找不到了

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線
hopen兄;其1…都話唔使咁客氣咯

其2…我個名係叫HL,唔係HI啊   

hopen兄,果然快手,張水貼真係新鮮滾熱辣啊!
               咁就要做出好戲睇下喇!

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #2 hl_0521 的帖子

要既要既
我而家知你個 "各"叫hl喇 !   
張花d反應好慢牙 ! 落左好耐水又唔游出黎  
不過今次我學識左一樣野
superclear係最好既軟化劑

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-8 22:50 發表
要既要既
我而家知你個 "名"叫hl喇 !   
張花d反應好慢牙 ! 落左好耐水又唔游出黎  
不過今次我學識左一樣野

但我聽一D前輩講過,用暖水侵都ok!

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #4 hl_0521 的帖子

係牙 ! superclear對付一d大張既水貼就最岩 !
上完大張又唔平多轉位既水貼之後 噴少少superclear  
再用棉花棒加少少水推一推就平哂了

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
唔好呀!superclear當軟化濟你邊度學番黎架?

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-8 11:04 PM 發表
係牙 ! superclear對付一d大張既水貼就最岩 !
上完大張又唔平多轉位既水貼之後 噴少少superclear  
再用棉花棒加少少水推一推就平哂了

以後唔會再有爛尾模型
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-10-8 23:28 發表
唔好呀!superclear當軟化濟你邊度學番黎架?

點解唔好啊

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #6 wongleo 的帖子

自學   
不過有幾張大既水貼都係用呢個方法 ,,真係冇問題呢 !
因為張水貼真係太硬  用軟化劑溶左佢都唔識轉 =.=

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #7 cas52612 的帖子

唔好咁喇=___= 不如你講有咩問題好唔好 教下小弟

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
不如你講下點解你覺得super clear可以幫到你手先丫~~
我睇到有d唔係好明.....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #11 joey 的帖子

有d好大張既水貼  咪有時會撞到d奇呢既轉角位既
咁我會上完水貼之後  迫哂d水出黎
再用風筒吹一吹 (目的係吹軟張水貼) 當然見好就收手
再用少少軟化劑  有時張水貼都會唔聲話的 (由其係我呢張)
咁我會用superclear噴1,2下 ,  等1分鐘 , 再用濕左水既棉花捧輕輕力推一推平佢
就係咁喇 ~

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-9 12:08 AM 發表
有d好大張既水貼  咪有時會撞到d奇呢既轉角位既
咁我會上完水貼之後  迫哂d水出黎
再用風筒吹一吹 (目的係吹軟張水貼) 當然見好就收手
再用少少軟化劑  有時張水貼都會唔聲話的 (由其係我呢張)
咁我會用s ...

我估你咁做
效果係先增強返水貼既strength,等佢冇咁易難
之後就可以再落softener就可以安全dd咁夾硬「咁」平張水紙
如果唔係亂咁來,好理論化咁唸,我唸都work既
不過super clear對水紙點都有影響
溶又唔定
之後收縮又話唔埋
我都係建議盡可能貼好decal先噴光油~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-8 11:43 PM 發表
唔好咁喇=___= 不如你講有咩問題好唔好 教下小弟

你知所以覺得Super Clear有軟化作用, 原因係Super Clear含有Thinner, 而Thinner的確係有超強o既軟化作用, 不過就非常之難去handle,
況且用Super Clear當軟化劑用, 有意外果陣好難返到轉頭.

而我最想講o既係, 有好多風險比Super Clear低o既方法去軟化水貼, 例如軟化劑, 風筒, 用暖水等等, 係咪須要用到Super Clear 呢....

以後唔會再有爛尾模型
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
幾個一齊丙你仲唔收手?

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
投降了 投降了  
不過我試過用軟化劑去搞   真係冇咩反應 (因為本身質地都幾厚同硬)
用風筒吹左先個方法都應該幾work !
幾野其實本身都唔係幾fit位

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-9 09:17 AM 發表
投降了 投降了  
不過我試過用軟化劑去搞   真係冇咩反應 (因為本身質地都幾厚同硬)
用風筒吹左先個方法都應該幾work !
幾野其實本身都唔係幾fit位

一係試吓用mark setter啦,你搵super clear當軟化濟一陣炒左張水貼我都幫你唔倒。
呢部車十幾年前我都砌過,算你高難度野,但我又無發現d位唔fit wor,媽星野唔會差得去邊。唔好咁急,咁辛苦搵倒張水貼番黎就小心d砌啦。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-10-9 09:32 AM 發表

一係試吓用mark setter啦,你搵super clear當軟化濟一陣炒左張水貼我都幫你唔倒。
呢部車十幾年前我都砌過,算你高難度野,但我又無發現d位唔fit wor,媽星野唔會差得去邊。唔好咁急,咁辛苦搵倒張水 ...

同意~
水貼呢家野
貼個時唔漫漫ENJOY,到上光油時如果TOUCHWOOD奶野,都叫做ENJOY過貼既過程丫嘛~~
初初玩車,好多人都會太心急,所以好多時都MISS左一D細節
一來過程既感受少左,二來呢D細節好多時都係經驗既來源
學識照顧呢D細節,就可以更上一層樓架喇~~

JOEYKO.com
頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #17 wongleo / JOEY的帖子

我今次會醒醒定定的了
JOEY:
可能都係要收慢番自己既速度 , 此終都係太心急
遲下錢一到就會去買噴槍 對我黎講
買噴槍唔單指既長線投資  仲係砌模型的新一頁

新進度  要收慢了

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
其實都唔洗特登漫既
主要係由自己要求下帶動
如果你想每個step都做得好d
就每個step都花多d心機
當然我自己都唔會次次都特登每個step都花好長時間
但每一件新作品都搵d位既研究下
漫漫累積
自然會有進步架喇~~~

JOEYKO.com
頂部