回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
更新一吓進度 : 過去這段時間噴了9浸郡仕184透明光油, 等了約5日讓油膜硬化後 (時間長短又係斷估) 只不過心理作用覺得長D好D. 用1200水沙紙磨水貼邊的高低差, 而家便繼續噴184. 在這期間攪掂了鬼面罩. 我知青島出了後期形的鬼面罩而唔駛改, 敝在這是我買了前期形之後嘅事呀!!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
透明零件如車頭燈的邊一般都會過厚, 如果不修飾便會出現好似一條銀白色綑邊, 所以塗黑色解決. 至於那塊膠片我唔肯定是否深茶色, 只不過純為好睇, 因為淨係噴smoke, 以1/24黎睇就會變左一舊黑蚊蚊嘅野

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
又学到野、Paul係叧一個在HKML中令我配服的高手。

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-6-9 05:05 PM 發表
又学到野、Paul係叧一個在HKML中令我配服的高手。

砌模型其實係幾孤獨的嗜好, 但自從有左互聯網後就唔同晒. 好似有朋友陪住一齊砌的感覺, 更加可以互相交流, 唔似以前咁真係閉門造車!! 如果大家冇交流, 咁互聯網就失去意義. 我又勝在唔怕瘀, 成日自說自話, 難得你地肯答吓咀, 已經好開心!! 有交流才有進步, 我的目標只係下架砌好D, 就係咁簡單.

頂部
SKYLINE-GT-R
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-9 06:36 PM 發表

砌模型其實係幾孤獨的嗜好, 但自從有左互聯網後就唔同晒. 好似有朋友陪住一齊砌的感覺, 更加可以互相交流, 唔似以前咁真係閉門造車!! 如果大家冇交流, 咁互聯網就失去意義. 我又勝在唔怕瘀, 成日自說自話, 難得你地肯答吓咀, 已經好開心!! 有交流才有進步, 我的目標只係下架砌好D, 就係咁簡單.

原來獅象兄叫 Paul ...

Paul 講得冇錯 , 互聯網真係無邊界 ,
而且已經成為人類生活既一部份!

頂部
Mikusen
少校
IKIF ^_^

UID 1127
精華 3
積分 15
帖子 2429
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-13
來自 KLB
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-9 04:59 PM 發表
透明零件如車頭燈的邊一般都會過厚, 如果不修飾便會出現好似一條銀白色綑邊, 所以塗黑色解決. 至於那塊膠片我唔肯定是否深茶色, 只不過純為好睇, 因為淨係噴smoke, 以1/24黎睇就會變左一舊黑蚊蚊嘅野

改左之後效果唔同晒

頂部
宏輝
上尉

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 1935
精華 9
積分 30
帖子 1836
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-25
來自 香港
狀態 離線
Paul Paul

頂部
Mikusen
少校
IKIF ^_^

UID 1127
精華 3
積分 15
帖子 2429
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 KLB
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-9 06:36 PM 發表

Agree, Internet makes people closer

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
終於噴完透明光油184, 繼研磨水貼之前的9浸, 再噴多7浸總共16浸. 我想強調這是我個人的作法, 又係嗰句: 各施各法 例如刀鋒冷兄的是3至4浸, 大家有目共睹他的老電漆面級數之高. 而且我的所謂1浸有幾厚呢? 我的厚可能等於你的薄...諸如此類. 又例如我用的油漆濃度最初幾浸是1:3, 跟住的是1:4, 以0.65bar (約9.4psi) 氣壓噴. 而Mikusen則用35-45psi (2.4-3.1bar) 噴他的MP4/4, 他的車車更加是Q嘜, 高質的保証. 咁啱我地採用的氣壓是頗極端!! 所以是沒有唯一方式, 大家應該多作嘗試來搵出最適合自己的方法.

頂部
SKYLINE-GT-R
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線
咁低 bar 噴 , 咪好容易噴到好厚囉??

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
等了7日, 讓184乾透及硬化後, 便研磨漆面, 又是Micromesh出埸的時候. 最初用最粗的3600是最重要時刻, 正所謂基礎要打得好. (吻紅毛泥??) 我最初玩磨漆時和大家一樣好驚磨穿, 成日唔敢用咁粗, 同係錦椅輕輕hi吓就算, 但這是無法令漆面平整的!! 又係要不斷嘗試累積經驗才可掌握.  ( 所以油漆浸數多D保險D)

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
跟住就是我的獨門 (??) 秘技: 擦紙膠攻略大法!!!!
用研磨布包住擦紙膠捽compound好處多羅羅, 它可以輕易平均施壓於漆面上, 又有一定彈性而同時夠硬, 其軟硬度我覺得真係啱啱好 不似手指頭過軟, 無法燙平微粒, 更加唔會令你患上捽到手軟症候群 擦紙膠更可以任意切割成各種形狀, 方便捽唔同位置, 例如而家D F-1 弧形曲線之覆習, 便可大派用場

頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線
了解...
謝謝教學...^^

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
原來如此~~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線
我聽日又去買 D 擦紙膠番黎先...

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SKYLINE-GT-R 於 2007-6-21 11:42 PM 發表
咁低 bar 噴 , 咪好容易噴到好厚囉??

唔會架 我認為噴油有五樣變數互相影響
1. 噴筆與模型表面距離    2. 手持噴筆的移動速度   3. 油量多少的控制
4. 油漆濃度   5. 氣壓
頭三項變數是可以即時控制尹隨意改變, 即是所謂你手油了, 尾兩項則要停下來調教. 其互相關係的變化可以得出很多效果.

頂部
Mikusen
少校
IKIF ^_^

UID 1127
精華 3
積分 15
帖子 2429
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 KLB
狀態 離線
Great tips, Paul
Think you have done the same way on your Renault F1 as well.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2007-6-22 01:48 AM 發表
Great tips, Paul
Think you have done the same way on your Renault F1 as well.

又比你估中喇 最初有這個靈感是應用在1/12 Yamaha M -1的兩側啡擰上, 因為越大越平的面積本來極細的微粒就越顯眼. 跟住由雙星水沙紙改用micrmesh再加擦紙膠秘技便完成了Renault R-23, 証實了不是 seafood撞棍才夠膽在此大吹大擂 差D忘記, 我捽compound是頗用力的. 另外想講講研磨用的布 : 以前一直用幫真車打臘的威布 ,(不是威士但類似) 到上finish compound時才用郡仕幾拾蚊得兩三塊的研磨布 今次因為用晒威布, 諗住落樓下的五金鋪買, 同老闆頃開才知道有油漆師傅常用的叫磨光布, $38 一磅!! 睇落好對板立即掃貨, 再番屋企同郡仕的比較, 竟然一模一樣!!!! 38蚊一磅同36蚊三塊?!?! 千奇唔好比郡仕老細知話係我講

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2007-6-22 10:14 AM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
好......好靚呀!!!!!!!!!!!!!

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-22 10:12 AM 發表

又比你估中喇 最初有這個靈感是應用在1/12 Yamaha M -1的兩側啡擰上, 因為越大越平的面積本來極細的微粒就越顯眼. 跟住由雙星水沙紙改用micrmesh再加擦紙膠秘技便完成了Renault R-23, 証實了不是 seafood撞棍才夠膽在此大吹大擂 差D忘記, 我捽compound是頗用力的. 另外想講講研磨用的布 : 以前一直用幫真車打臘的威布 ,(不是威士但類似) 到上finish compound時才用郡仕幾拾蚊得兩三塊的研磨布 今次因為用晒威布, 諗住落樓下的五金鋪買, 同老闆頃開才知道有油漆師傅常用的叫磨光布, $38 一磅!! 睇落好對板立即掃貨, 再番屋企同郡仕的比較, 竟然一模一樣!!!! 38蚊一磅同36蚊三塊?!?! 千奇唔好比郡仕老細知話係我講

幾拾蚊得兩三塊的研磨布 <------------- 幾日前先買左...

頂部