回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
多謝獅象兄
睇哩個post學到好多野

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
終於起貨了. 但制作時遇到兩個疑團未解決. 第一個是Finisher's藍色油漆有一個個 "控", 深藍淺藍的一撻撻, 好肯定在噴完藍色時是沒有的, 諗諗吓好似是跟住噴第一二浸184時有些塵埃所以用沙紙局部省, 我砌模型係幾大意的, 一直到噴左好多浸184才後知後覺 是否溝Finisher's油的問題? 今次是第一次溝Finisher's油, 但 同厰牌冇理由唔得格!? 以前郡仕都一樣溝, 一樣咁省一直未出過事. 邊道出錯呢??
第二個是車尾牌位置竟然透底!! 在光線下還隱約見到原膠的紅色!! 整架車身都同一工序, 為何獨是那一忽係咁呢?!?! 真係"R"爆頭!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
雖然瑕疵一羅羅, 但這架AE86砌得好開心, 因為卒之有架似樣好多的青島AE86玩, 又是第一次在這裡和大家分享制作過程, 有頃有講. 這架萬能達花AE86是砌給朋友的, 下次到我深愛的Trampio86希望可以好. 我會帶這架車去真人show 16, 因為朋友是住清衣的, 順路丫嗎 而家post住些完成相先, 明天再影些靚相 (又有幾靚丫?) post 上成品區. 多謝各位

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
唔該沒收~~~
好正呀~~!!!!!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-24 02:17 PM 發表

而家油緊一個1/32 Airfix 的德軍, 係愛黎攝期 : 原來砌車等油乾時的空檔之最佳選擇!! 其實砌不同種類模型的技巧是可以互補, 係着數D架! 不過大前提是要對那種模型有興趣.

絕對同意~~~!
呢幾年我砌少左車,一時砌下機機,又油下兵仔,之後又砌埋坦坦……好多機緣巧合下對各方面都好有興趣,但有時都幾「辛苦」……係你唸緊點同架tiger 1 舊化既時候會突然間好想砌架f18,重會同時開左一兩架車……真係要係多元化同專門化之間找個平衡點都幾麻煩
至慘係樣都好想好想做得好,d時間總係唔夠用……

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
家輝
軍曹
KaFai

UID 7919
精華 0
積分 10
帖子 307
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 澳門
狀態 離線
發表於 2007-6-25 12:59 AM  資料  短消息  加為好友  添加 家輝 為MSN好友 通過MSN和 家輝 交談 ICQ 狀態
真係好正啊!!!!!如果有埋引擎仲正啊!!!!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-6-25 12:16 AM 發表

絕對同意~~~!
呢幾年我砌少左車,一時砌下機機,又油下兵仔,之後又砌埋坦坦……好多機緣巧合下對各方面都好有興趣,但有時都幾「辛苦」……係你唸緊點同架tiger 1 舊化既時候會突然間好想砌架f18,重會同時開左一兩架車……真係要係多元化同專門化之間找個平衡點都幾麻煩
至慘係樣都好想好想做得好,d時間總係唔夠用……

我覺得唔駛刻意分類, 螎滙灌通嗎!! 否則好容易變成畫地圍牢. 你可以"專門多元化"家嗎!! 我反而覺得砌完一盒先一盒, 或甚至完成其中一個程序才作另外的計劃, 會令人精神集中D. 例如我砌緊車, 都會週不時睇吓軍事模型書, 目的是搵吓有冇D啱架 車 嘅野或靈感!! 相反亦然. 如果我今日砌吓車, 明日攪吓坦克, 後日轉做空軍...只會造成扞擾! 所以點解我是趁要等184油乾透的7日來油吓兵仔 (可隨時停, 不易被扞擾) 是最佳攝期品, 油兵仔時用的塑膠彩便觸發靈感用黎執車! 希望這些經驗可以對你有用.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 andy168 於 2007-6-25 12:59 AM 發表
真係好正啊!!!!!如果有埋引擎仲正啊!!!!

Andy一定係機械迷嘞. 會, 我一定會試.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2007-6-24 10:50 PM 發表
多謝獅象兄
睇哩個post學到好多野

大家交流嗎!! 幾時輪到你post D上黎呀?

頂部
Mikusen
少校
IKIF ^_^

UID 1127
精華 3
積分 15
帖子 2429
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-13
來自 KLB
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-24 11:12 PM 發表
雖然瑕疵一羅羅, 但這架AE86砌得好開心, 因為卒之有架似樣好多的青島AE86玩, 又是第一次在這裡和大家分享制作過程, 有頃有講. 這架萬能達花AE86是砌給朋友的, 下次到我深愛的Trampio86希望可以好. 我會帶這架車去真人show 16, 因為朋友是住清衣的, 順路丫嗎 而家post住些完成相先, 明天再影些靚相 (又有幾靚丫?) post 上成品區. 多謝各位

好正呀!!!
see in coming RMS

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2007-6-25 12:14 PM 發表

好正呀!!!
see in coming RMS

你會帶架乜野去呀???

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-25 02:04 AM 發表

我覺得唔駛刻意分類, 螎滙灌通嗎!! 否則好容易變成畫地圍牢. 你可以"專門多元化"家嗎!! 我反而覺得砌完一盒先一盒, 或甚至完成其中一個程序才作另外的計劃, 會令人精神集中D. 例如我砌緊車, 都會週不時睇吓軍事模型書, 目的是搵吓有冇D啱架 車 嘅野或靈感!! 相反亦然. 如果我今日砌吓車, 明日攪吓坦克, 後日轉做空軍...只會造成扞擾! 所以點解我是趁要等184油乾透的7日來油吓兵仔 (可隨時停, 不易被扞擾) 是最佳攝期品, 油兵仔時用的塑膠彩便觸發靈感用黎執車! 希望這些經驗可以對你有用.

我都試過咁做
因為我之前只係用大支裝既噴罐SUPER CLEAR
所以等都要等個幾月先敢捽...(時間長短,的確係各施各法,之前同師兄們都有KING過話太長,太的確係重會收縮...在此先不詳談)
我中間攪掂COCKPIT CHASSIS,重有成個幾月剩,所以多數會走去開其他野,多數係砌機機,快既話三兩個星期都差唔多可以起到一隻
但之後放底左架車,就好易唔再願拎返起來捽...所以砌一架車既個度火都真係要KEEP得到先得....
再講丫,我呢停見異思遷既屎靚仔,見到呢度D師兄砌得靚又心思思開驚一樣...所以最近試既GP2真係好ARM我用∼∼

JOEYKO.com
頂部
Mikusen
少校
IKIF ^_^

UID 1127
精華 3
積分 15
帖子 2429
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 KLB
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-25 12:17 PM 發表

你會帶架乜野去呀???

睇吓可唔可以砌起架 44

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-24 10:52 PM 發表
終於起貨了. 但制作時遇到兩個疑團未解決. 第一個是Finisher's藍色油漆有一個個 "控", 深藍淺藍的一撻撻, 好肯定在噴完藍色時是沒有的, 諗諗吓好似是跟住噴第一二浸184時有些塵埃所以用沙紙局部省, 我砌模型係幾大意的, 一直到噴左好多浸184才後知後覺 是否溝Finisher's油的問題? 今次是第一次溝Finisher's油, 但 同厰牌冇理由唔得格!? 以前郡仕都一樣溝, 一樣咁省一直未出過事. 邊道出錯呢??
第二個是車尾牌位置竟然透底!! 在光線下還隱約見到原膠的紅色!! 整架車身都同一工序, 為何獨是那一忽係咁呢?!?! 真係"R"爆頭!

最惨就係ED(我架917都有D問題、遅D Post 上来)、死得不明不白、都係個句、下架好D。支持你。

頂部
GT90
上等兵

UID 12532
精華 0
積分 8
帖子 295
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-19
來自 Ford Racing!!
狀態 離線
超正.....其實我都想砌1:24,不過近排砌1:1

Many time,many try.that you can do the best!!
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
多謝Winston支持, 架917有乜野問題呀? 希望你忙完快D post上黎.
Mikusen 你帶邊架都咁靚架嘞!! 到時見啦!!

頂部
Mikusen
少校
IKIF ^_^

UID 1127
精華 3
積分 15
帖子 2429
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 KLB
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-6-25 02:54 PM 發表

最惨就係ED(我架917都有D問題、遅D Post 上来)、死得不明不白、都係個句、下架好D。支持你。

What happened?
any picture for that?

頂部
Mikusen
少校
IKIF ^_^

UID 1127
精華 3
積分 15
帖子 2429
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 KLB
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-6-25 03:17 PM 發表
多謝Winston支持, 架917有乜野問題呀? 希望你忙完快D post上黎.
Mikusen 你帶邊架都咁靚架嘞!! 到時見啦!!

都係嗰句啦, 有苦自己知
see you soon

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GT90 於 2007-6-25 03:15 PM 發表
超正.....其實我都想砌1:24,不過近排砌1:1

嘩!!!! 真嘅都比你搵到架?? 整些相黎睇吓好播!!!
好可惜當年窮買唔起, 但90年時都叫做還個心願, 擁有過一架86年頭轆AE-82( FX ),一嘗4AGE的威力, 好懷念呀!!!!! 比你挑起條桹添!!!

頂部
rice
上尉

UID 16377
精華 3
積分 20
帖子 1232
成品數目 20 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-29
來自 貨倉部
狀態 離線