回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
1/35 88mm大炮

啱啱post完車,梗係接住大炮啦!
我細個最初係砌AFV的,幾年前玩翻模型就轉左去砌車,現在算係回歸AFV吧.
兵仔則是第一次用Vallejo油,很多謝各位在這裡的教授,獲益良多.請指教

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
仲有............

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高昂 於 2007-5-11 08:08 AM 發表
想请教下你D草系点样整的?

草粉來的,一般模型店都有售

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小瀟瀟 於 2007-5-11 09:57 AM 發表
佩服!!!!!!!!!!!!!!!
仍然都係唔明點解鐵鏽可以咁自然...咁靚

多謝. 我用左啡色做底色.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
多謝各位誇許,真的很感激各位在這個論壇對AFV的支持,令到我再燃起砌AFV的慾望,才能重溫其樂趣.回歸後才發覺自己究竟是老餅還是新丁? 有很多野要跟大家[再陪訓]. 好似油兵仔,細個時已很想學人油陰影,但總是唔掂,多得各位高手的教學,尤其是Joe Lo兄的題點(Joe兄還記得在Club Gathering教過我嗎?) 才知道有塑膠彩這東西希望大家繼續維持這樣好待風氣

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
Sorry,襟錯最後個制.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無聊人kk 於 2007-5-11 07:16 PM 發表
高手啊...

d兵仔油得好有層次感...

表面d微點令件衫好有質感...好有絨布feel...勁正

多謝抬舉,我絕對不是高手,反而是正在接受這裡的高手們 [再陪訓]. 你所講的微粒估計是噴了郡氏H-20的效果??

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-5-11 08:21 PM 發表

原來你我係舊相好......呀! 係舊相識至啱

唔好講話邊個教邊個, 一齊討論下, 研究下, 大家都會有得着, 我都有好多野要向你學習, 希望有機會再同你一齊分享砌模型既心得

汗顏!這幾個兵仔已經是我盡了最大努力的成果,但和你們真正高手差一大蠶段距離,正想慢慢跟你學野時但你又因太忙而暫停砌模型,真係可惜.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小瀟瀟 於 2007-5-13 10:38 AM 發表
請問用啡色做底,
咁黑色,陰影係點樣處理?
會唔會mix埋啡色

首先再度多謝各位先
我個人覺得German grey本身已經好深沉,如果用黑色作底色好似特出唔到D輪廓兼沈上加沈.事實我曾試過用黑色滲線,效果幾乎冇,所以決定試用啡色做底色,跟住用郡氏40號一如Pre-shading細噴,如果發現色差太明顯,可以張40號再溝到好稀離遠簿噴至你覺得啱為止.渗線改用沙黃色.以上只是我的喜好,請大家指教.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 herman 於 2007-5-13 11:46 PM 發表
清爽乾淨,很喜歡這種風格。
高人,高作。

多謝.我時常都有參考你的作品架!!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有排唔做得 於 2007-5-15 01:31 AM 發表

德国灰的确好沉色,我觉得本身都可以用黎做底油嘞
觉得你上色上得好细腻,佩服得好紧要
好想你详细分享下油88炮同人仔嘅心得啊

非常認同呀!所以就索性用40號做陰影色,高光是40號加少少34號天藍色,因為灰色實在太沈悶,盡量想辦法避開再用黑和白色,但又唔想高光太淺色而失去德國灰的深沈特性,(好茅遁)所以一如之前的解釋,用了啡色做底色嘞.其實今次都係試吓試出嚟,有D幸運達到我想的效果.
至於噴塗方面我喜歡用0.2mm噴筆以極近距離低氣壓細油量,逐少地噴,油的濃度約1:8.越稀遮蓋力越弱,有利刻意制做不均勻的覆蓋.之後便是油彩做Fading,灰色真是很頭痛,焗住要用黑白了,好在從雙星的盒封面找到線索--綠色! 另外我發現用郡氏新出的超細棉花棒來點油彩擦上,比畫筆更好用.接著是之前post過的用沙黃色油彩滲線,但我對調油彩顏色和它的特性認識有限,調至肉眼覺得啱的色塗到件上乾後變成第二種色!在這裡要順道請教各位了.總之在這階段反覆搞到幾乎一鑊粥跟住離遠噴雙星XF-57於車/炮底部模擬灰塵,最後噴水性的H-20消光,但刻意不噴炮管,因為要保留些少光澤.我深信砌模型是各施各法,每人都有自己的風格和喜好,好玩亦在這裡,大家越多交流就可以有越多靈感和進步,我是本著這點才胆粗粗在這裡和大家交換吓意見我以上的所謂心得自知很基本,但我勝在唔怕"魚"
至於油兵仔?我都係跟Joe Lo兄學架咋,建議你參考他的大作.包你獲益良多.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-5-15 05:06 AM 發表

非常認同呀!所以就索性用40號做陰影色,高光是40號加少少34號天藍色,因為灰色實在太沈悶,盡量想辦法避開再用黑和白色,但又唔想高光太淺色而失去德國灰的深沈特性,(好茅遁)所以一如之前的解釋,用了啡色做底色嘞.其實今次都係試吓試出嚟,有D幸運達到我想的效果.
至於噴塗方面我喜歡用0.2mm噴筆以極近距離低氣壓細油量,逐少地噴,油的濃度約1:8.越稀遮蓋力越弱,有利刻意制做不均勻的覆蓋.之後便是油彩做Fading,灰色真是很頭痛,焗住要用黑白了,好在從雙星的盒封面找到線索--綠色! 另外我發現用郡氏新出的超細棉花棒來點油彩擦上,比畫筆更好用.接著是之前post過的用沙黃色油彩滲線,但我對調油彩顏色和它的特性認識有限,調至肉眼覺得啱的色塗到件上乾後變成第二種色!在這裡要順道請教各位了.總之在這階段反覆搞到幾乎一鑊粥跟住離遠噴雙星XF-57於車/炮底部模擬灰塵,最後噴水性的H-20消光,但刻意不噴炮管,因為要保留些少光澤.我深信砌模型是各施各法,每人都有自己的風格和喜好,好玩亦在這裡,大家越多交流就可以有越多靈感和進步,我是本著這點才胆粗粗在這裡和大家交換吓意見我以上的所謂心得自知很基本,但我勝在唔怕"魚"
至於油兵仔?我都係跟Joe Lo兄學架咋,建議你參考他的大作.包你獲益良多.

我知自己講到一舊舊,現在補多幾幅相.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 herman 於 2007-5-16 01:53 AM 發表

你客氣到咁架!我同你邊有得比。

不是客氣,是真的從你和其他人的作品累積些感覺.你才是真的太客氣呢!!老實講,我自命手夠定,對噴筆的控制有板握.但制作組合就真係厤厤地朋友已經提點過我基本功還要努力,希望大家繼續交流.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 paullam 於 2007-5-16 05:17 PM 發表
手工一流,請指教上色流程

歡迎睇吓27,33和37樓,睇吓答唔答到你? 我係電腦白痴,唔識點樣direct,sorry.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kwonghyk 於 2007-5-17 07:32 PM 發表
好出色的制作,又一位高手

QUOTE:
原帖由 martin88 於 2008-4-28 06:02 PM 發表
good job ,good post

QUOTE:
原帖由 norip 於 2008-4-29 01:21 AM 發表
冇野好彈!完美呀!正

QUOTE:
原帖由 timng 於 2008-4-28 10:55 PM 發表
獅象兄,呢件真係近期佳作!無得彈!我第一眼睇到就嘩左一聲!寫左個“服” 字!

原來果日Joe Lo 師兄既教學真係咁堅,我仲遲到添,哎呀!走寳啦! 吾知幾時至再有咁好既學習機會咯!?好 ...

多謝各位!! 斬吓眼成年幾都冇"店"afv了, 好在中間都有油個兵仔同整吓細飛機,咁啱比你地番舊帳  真係搞到好手痕, 等我搞掂埋手上兩盒車便又再回歸afv嘞. 目標就係拖住 88mm 炮的 8 ton Sd.kfz.7 是也 ( 其實當時一齊買的) 希望冇生疏啦
timng 兄, 錦即係話原來我地見過面?? 世界真細小! 果日真係學到好多野, Joe Lo 兄的教授不可多得 你好似走寶左喇

頂部