回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] NISSAN SKYLINE R34 GT-R M.SPEC
SKYLINE-GT-R
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線
NISSAN SKYLINE R34 GT-R M.SPEC

還擊~
出 m.spec 來攻擊ferrari~~!!
遲 d 陸續有來~~!
=========================================================
講返架車 ,
敗筆之處 .........
我諗大家都好清楚 .........
就係金色油層既處理不當..........
搞到油層好多橙皮..........
而且m.spec 本身隻金並冇咁"金"
(但係隻色我又幾鍾意......)
因為架車係指定淡金色 ........
所以下架 m.spec nur , 我想試下ts-75 是否 ok
(或者大家對於 ts-75 比下意見小弟 ,
費事我噴完 ts-75 先知隻金色啱唔啱.......)

大約.....係咁上下啦........
post 相......

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線
繼續........

頂部
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線
繼續........

頂部
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線
繼續........

頂部
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線
底盤 & 車輪.......

頂部
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線
車廂........

頂部
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線
最後係車尾 , 只係追加一個拉"求"...............
(突然唔記得點寫.........)

頂部
宏輝
上尉

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 1935
精華 9
積分 30
帖子 1836
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-25
來自 香港
狀態 離線
Good job

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
老実説、在版聚所見、我個人就感覚造得幾好、不要忘記你只係用市場上最平、最大衆化的模型油和噴罐来造、正所謂平有平玩、貴有貴玩、我個人就會希望以最低成本去完成模型車、所以我都係用平油(Mclaren蛍光紅、我會用五金店買日本漆)、無PE、一様開心、仲有、我昨晩公司樓下停了架 Ferrari F430、我特登近看D車身油、(口米)一様有橙皮。

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-2-27 09:14 AM 發表
老実説、在版聚所見、我個人就感覚造得幾好、不要忘記你只係用市場上最平、最大衆化的模型油和噴罐来造、正所謂平有平玩、貴有貴玩、我個人就會希望以最低成本去完成模型車、所以我都係用平油(Mclaren蛍光紅、我會用五金店買日本漆)、無PE、一様開心、仲有、我昨晩公司樓下停了架 Ferrari F430、我特登近看D車身油、(口米)一様有橙皮。

真車有橙皮要行到好埋先睇到, 1/24模型車有橙皮就好好覺.

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-2-27 11:40 AM 發表

真車有橙皮要行到好埋先睇到, 1/24模型車有橙皮就好好覺.

重記唔記得個年又一城架bmw f1 d 花係唔咩的??~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-2-27 11:40 AM 發表

我認同、我想講砌模型除了技術外、用料也是勝負関建、当2個人技術相同、後者就成決勝因素、但呢班学生哥好真係好難負担買貴油、好似HKD200.00買Set GP2去用、所以限米煮限飯下、Skyline GTR 真係造得幾好。当然亦有人因為嬾洗墳筆、只用墳罐、小弟就係嬾人。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-2-27 01:19 PM 發表

我認同、我想講砌模型除了技術外、用料也是勝負関建、当2個人技術相同、後者就成決勝因素、但呢班学生哥好真係好難負担買貴油、好似HKD200.00買Set GP2去用、所以限米煮限飯下、Skyline GTR 真係造得幾好。当然亦有人因為嬾洗墳筆、只用墳罐、小弟就係嬾人。

我會覺得咁
技術係隻手真真正正physically摸落件件既時候做得好唔好
用料就如winston所講, 平有平做,貴有貴砌
但另一個重點係對用料同各種唔同做法既理解
呢一個係實踐過程中最重要的
係連住技術同用料中間既一條線
就算有好高技術,又大把架chan,亂q用都只會攪到件件不論不類....
之前有日本高手改車改都din, 但大家欣唔欣賞都真係見人見智....

DM兄呀, CAS兄,MIKUSEN兄佢地成日都試新野
(佢地當初都有試GUNZE油架~~~)
其實就係想多D知道了解唔同做法既效果有未唔同
從經驗中得到珍貴既知識

我唸新一代後生仔真係未必個個都會自己漫漫試....
呢個問題.......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2007-2-27 03:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
very shiny wor~ good polishing~~

Back...... hopefully......
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-2-27 12:11 PM 發表

重記唔記得個年又一城架bmw f1 d 花係唔咩的??~~~

我知道有, 不過...邊度擁到埋去睇........女.............

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-2-27 01:19 PM 發表

我絕對認同你的講法, 我都係以慳為首要.
我所post果幾架車, 全部都係普通郡氏油及郡氏光油所噴的.
講到制作成本, 我又再講多次, 長遠計, 樽仔油比噴罐經濟得多,
好快就頂番買噴筆o既錢嫁喇.

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-2-27 02:09 PM 發表

DM兄呀, CAS兄,MIKUSEN兄佢地成日都試新野

我好少嫁.....次次都搵人做白老鼠先......

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-2-27 03:30 PM 發表

我知道有, 不過...邊度擁到埋去睇........女.............

我去個時………冇

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2007-2-27 03:41 PM 發表

我好少嫁.....次次都搵人做白老鼠先......

重唔開波???……一個月咋得返

JOEYKO.com
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-2-27 04:37 PM 發表

重唔開波???……一個月咋得返

GP2 一日卒得.......

頂部