回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 一個唔見得人的結婚禮物....
Black
軍曹

UID 2083
精華 0
積分 4
帖子 350
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-18
來自 荷蘭園舊建一
狀態 離線
發表於 2006-12-20 06:23 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Black 為MSN好友 通過MSN和 Black 交談 QQ ICQ 狀態
一個唔見得人的結婚禮物....

呢個自制情景模型係我上兩個星期做來送比我以前高一時的班主任的結婚禮物,做完第二日即刻返澳門去觀禮送比佢

今次都係冒住比大家插先放出來,因為我都覺得今次係各方面都做得好差....

講返呢個情景本身的制作,可以話係無精神,無時間,無技術的一次制作,自制一個情景模型,從構圖到落手制作全部都係自己做出來真係唔係一件易事,更可況對我呢個自制白痴來講真係一個大挑戰,今次都係因為要送一份結婚禮物比班主任先有動力去完成今次的全自制情景作,所用的時間都好多,特別係情景中的兩個人仔,做左好多次嘗試先完成,所以令到整個制作速度減慢左好多....所以先令到今次我又再一次趕工制作....

先說地台,係一德路行街見到十蚊一個的模型盒,所以買左一個返來~~用發泡膠cut左個情景的大約形狀,之後就用石粉粘土包住舊發泡膠,大約個初形就完成左啦~~
而上面的草係用左麻繩來做,因為以前試過用草粉,但痴唔實而且又好似唔多似草咁,所以今次嘗試用麻繩啦,出來的效果同自己所想的都有好大分別......都用丙烯顏料油過下個地台,但唔知做咩我唔記得油完先痴草....最後痴完草先記得油,搞到好核突......

而那兩棵樹都係我第一次整,用一支牙籤做左適當的開叉處理,再預先油好左d丙烯顏料再用白膠漿痴o個d唔知咩上去(上次係一德路買的)出來的效果竟然比我想像中要好,第一次算係咁啦~~重複做多一棵~~

兩個人仔就真係令我好頭痛,我本身又唔識雕刻,又唔識點整個公仔出來,所以最後問左朋友借左一個小kururu比我,用自由矽膠copy,失敗左好多次,次次都係copy得唔好....而且開頭用原子灰,copy出來的件都好易爛....最後練習左好多次做模之後就決定改用造型畢地去copy啦,最後出來效果唔係太好,仍然有落差位,但總算係咁多次中最好的一批件,所以就用上了這些件,因為有好多落差位,所以手手腳腳都全部做過好多修改,做返好個形,身體同手腳問題都不大,只係個頭先最多問題,真係唔知點搞好,copy到大約形狀就算,鑽左兩個洞當眼,個頭用麻繩當頭髮去遮住個頭的核突位,仲要唔知點噴,噴左白色就算,完全分唔到男同女....個頭的色同d草的色又一樣.....原本都想同d草噴埋綠色的,但最後真係太眼訓,開左幾晚通頂去做....頂唔順先去左訓覺.....

講得太多啦都係去圖啦....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2006-12-20 06:25 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談
幾特別丫

不過女個個加條裙仔/絲帶好D

真係分唔到男女...

頂部
Black
軍曹

UID 2083
精華 0
積分 4
帖子 350
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 荷蘭園舊建一
狀態 離線
發表於 2006-12-20 06:25 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Black 為MSN好友 通過MSN和 Black 交談 QQ ICQ 狀態
繼續去圖啦....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
BOSCOCHOU
上尉

UID 11674
精華 0
積分 2
帖子 1147
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-13
來自 HONG KONG
狀態 離線
發表於 2006-12-20 06:33 PM  資料  短消息  加為好友  添加 BOSCOCHOU 為MSN好友 通過MSN和 BOSCOCHOU 交談
個2個公仔好得意......

頂部
zero阿零
壹等兵

UID 5844
精華 0
積分 4
帖子 171
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-28
來自 研究所(將軍澳)
狀態 離線
唔洗咁在意成品見唔見得人,
最重要係有心整同個心意

PS:整得唔差,條"河"同"人"改改會更好,
     地台加d沙石可能會較好(個人認為)

頂部
Black
軍曹

UID 2083
精華 0
積分 4
帖子 350
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 荷蘭園舊建一
狀態 離線
發表於 2006-12-20 09:36 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Black 為MSN好友 通過MSN和 Black 交談 QQ ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 clothoest 於 2006-12-20 06:25 PM 發表
幾特別丫

不過女個個加條裙仔/絲帶好D

真係分唔到男女...

我開頭都諗住有野搞ka,等人可以容易d分得出男同女,但無奈兩個公仔真係失敗左好多次先做得出來,最後我都無咩時間同無諗頭再加多d野上去啦,所以先有呢個情況出來~~

QUOTE:
原帖由 BOSCOCHOU 於 2006-12-20 06:33 PM 發表
個2個公仔好得意......

thx~~

QUOTE:
原帖由 zero阿零 於 2006-12-20 06:52 PM 發表
唔洗咁在意成品見唔見得人,
最重要係有心整同個心意

PS:整得唔差,條"河"同"人"改改會更好,
     地台加d沙石可能會較好(個人認為)

我個人來講都係保持住呢個心態呢,我今次都係純粹送一個心意比佢,所以明知自己未做過自制情景都嘗試放手去做,第一次就可以做到咁多,其實自己都覺得好開心同滿足啦~~

我都明條河同個人要再改得好d,條河我真係唔知點搞好,因為無咩經驗,而兩個人仔就真係因為無咩時間先無執到....我其實都係想加d沙石上去,但又唔知點搞,無啦啦出街搵沙又好似傻仔咁,所以最後痴麻繩算

頂部
Evin
上尉
1:8天意高達↓

UID 479
精華 0
積分 7
帖子 1484
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-11
來自 馬鞍山
狀態 離線
發表於 2006-12-21 08:13 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Evin 為MSN好友 通過MSN和 Evin 交談
肯嘗試係一種勇氣

幾有藝術feel,唔錯唔錯

http://www.evin-modelpage.net/
Gaplant Girl
回覆是給我的動力...所以...別讓我的帖子下沉下去吧...
頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2006-12-21 09:14 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 Black 於 2006-12-20 09:36 PM 發表

我開頭都諗住有野搞ka,等人可以容易d分得出男同女,但無奈兩個公仔真係失敗左好多次先做得出來,最後我都無咩時間同無諗頭再加多d野上去啦,所以先有呢個情況出來~~

thx~~

我個人來講都係保持住呢個心態呢,我今次都係純粹送一個心意比佢,所以明知自己未做過自制情景都嘗試放手去做,第一次就可以做到咁多,其實自己都覺得好開心同滿足啦~~

我都明條河同個人要再改得好d,條河我真係唔知點搞好,因為無咩經驗,而兩個人仔就真係因為無咩時間先無執到....我其實都係想加d沙石上去,但又唔知點搞,無啦啦出街搵沙又好似傻仔咁,所以最後痴麻繩算

其實分男女都仲有一個方法就係化妝, 當然唔駛大化,借少少姻脂,輕輕係面上加少少,就會有女生既感覺

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
Black
軍曹

UID 2083
精華 0
積分 4
帖子 350
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 荷蘭園舊建一
狀態 離線
發表於 2006-12-21 10:54 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Black 為MSN好友 通過MSN和 Black 交談 QQ ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 Evin 於 2006-12-21 08:13 AM 發表
肯嘗試係一種勇氣

幾有藝術feel,唔錯唔錯

THX~~
今次其實係按照一段聖經金句的描述,我大約將入面的意竟做出來的

QUOTE:
原帖由 clothoest 於 2006-12-21 09:14 AM 發表

其實分男女都仲有一個方法就係化妝, 當然唔駛大化,借少少姻脂,輕輕係面上加少少,就會有女生既感覺

下次如果再做的話,就試下啦,THX~~

頂部
追夢者
平民

UID 16051
精華 0
積分 0
帖子 33
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-4
狀態 離線
做得很好呀~~兩個人仔又好Q
送禮物係講HEART的~
如果唔係是但係街邊買D野就當係禮物算啦~
你份禮物係自己創作~
有錢都買唔到~~~
我仲覺得份作品好有詩意~~
有 "天長地久,細水長流" 的感覺。
佢地一定喜歡!!
睇完係份作品之後,仲比到我創作靈感呢!

頂部
Black
軍曹

UID 2083
精華 0
積分 4
帖子 350
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 荷蘭園舊建一
狀態 離線
發表於 2006-12-21 06:31 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Black 為MSN好友 通過MSN和 Black 交談 QQ ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 追夢者 於 2006-12-21 11:23 AM 發表
做得很好呀~~兩個人仔又好Q
送禮物係講HEART的~
如果唔係是但係街邊買D野就當係禮物算啦~
你份禮物係自己創作~
有錢都買唔到~~~
我仲覺得份作品好有詩意~~
有 "天長地久,細水長流" 的感覺。
佢地一定喜歡!!
睇完係份作品之後,仲比到我創作靈感呢!

thx你先~~
我都希望佢地會鐘意

頂部