回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 今晚打老虎 - 1/35 Tiger late production ( p.55 執執執 )
  本主題由 KC 於 2007-1-19 01:38 PM 加入精華 
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-20 01:07 AM 發表

我地時時都要睇番 d 有關AFV既書去參考,尤其係攪detail同埋上色舊化等...亦係狗狗好玩之處...又可以加埋人仔,又或者攪下情景...不過無AFV咁巧究,要參考咁多真實既資料,變相壓力無咁大,又吾駛理咁多「砌錯野」<--------我最吾掂就係呢瓣,成日都砌錯...

講開又講, 呢架老虎咁經典, 前中後期, 每一款唔同月份有唔同更新, 每個部隊,每一連又有些少唔同設定.  大把 afv 高手對佢都已經滾瓜爛熟, 其實真係幾大壓力. 不過, 另一方面睇, 考證係 afv 入面都可以當係一種樂趣, 一個製作過程.  我自己都幾享受週圍去搵下料架.

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-20 01:07 AM 發表

我地時時都要睇番 d 有關AFV既書去參考,尤其係攪detail同埋上色舊化等...亦係狗狗好玩之處...又可以加埋人仔,又或者攪下情景...不過無AFV咁巧究,要參考咁多真實既資料,變相壓力無咁大,又吾駛理咁多「砌錯野」<--------我最吾掂就係呢瓣,成日都砌錯...

無AFV咁巧究,要參考咁多真實既資料,變相壓力無咁大,又吾駛理咁多「砌錯野」<-------- 呢個係我砌狗既最大原因

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-20 01:10 AM 發表

放心, 柏林情景一定唔會爛尾, 我生係 afv 既人, 死係afv 既鬼嘛

其實狗狗真係可以加好多 afv 元素, 加上又唔洗跟足設定 (好似我砌緊果隻咁 ), 所以真係值得一玩架

好 ! 講得好. 其實係我地成班兄弟等左你個柏林境成半年, 頸都長哂.

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-20 01:16 AM 發表

無AFV咁巧究,要參考咁多真實既資料,變相壓力無咁大,又吾駛理咁多「砌錯野」<-------- 呢個係我砌狗既最大原因

講白d就係唯美同考證派既最主要分喇……
另人又愛又恨~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-20 01:18 AM 發表

好 ! 講得好. 其實係我地成班兄弟等左你個柏林境成半年, 頸都長哂.

咪話你地AFV迷...我地一樣好期待

LHPP . VCR .兔
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-20 01:14 AM 發表

根本就係同類型既野...何況幫狗狗做舊化,亦係以AFV既方法黎做依據...
如果louisuni兄有機會睇過呢套動畫,其實你會發現,「狗」,根本就好似係「未來既坦克/軍事武器」,同高達呢 d 咁高大既超級武器好吾同,裝甲騎兵無乜所謂級武器...一支反AT炮,一炮就可以炸左成隻狗...所以主角都係成日要換機體,而無乜專用機體...戰爭既感覺好強下...

我係有睇過狗, 不過印像唔係好深.  其實我都覺得以 Joe sir 心態去玩下都幾 relax. ( 當然唔會學似佢呢新進高手咁大改啦. )

細細聲講丫....  其實細細過印像較深既動畫係 菜菜子呀, 我好似仲有可以記起愛劇場版既書係櫃底. 菜民唔好圍我呀, 呢個 post 唔想變一品窩呀.  

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2006-12-20 01:20 AM 發表

另人又愛又恨~~

一矢中的

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-20 01:16 AM 發表

講開又講, 呢架老虎咁經典, 前中後期, 每一款唔同月份有唔同更新, 每個部隊,每一連又有些少唔同設定.  大把 afv 高手對佢都已經滾瓜爛熟, 其實真係幾大壓力. 不過, 另一方面睇, 考證係 afv 入面都可以當係一種樂趣, 一個製作過程.  我自己都幾享受週圍去搵下料架.

QUOTE:
原帖由 joey 於 2006-12-20 01:20 AM 發表

另人又愛又恨~~

afv 要考證其實都啱架, 加上 louis 講得無錯, 可以當係一種樂趣

不過下下砌都要咁做又真係太大壓力, 所以狗狗確係可以調劑下

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-20 01:23 AM 發表

我係有睇過狗, 不過印像唔係好深.  其實我都覺得以 Joe sir 心態去玩下都幾 relax. ( 當然唔會學似佢呢新進高手咁大改啦. )

細細聲講丫....  其實細細過印像較深既動畫係 菜菜子呀, 我好似仲有可以記起愛劇場版既書係櫃底. 菜民唔好圍我呀, 呢個 post 唔想變一品窩呀.  

係架...有時砌模型,無非係想relax一下,舒解一下工作&生活上既壓力...平時乜都要跟足規舉,跟人地既意思去做...但砌模型時,可以跟下自己既意思,想點砌就點砌...吾駛咁多顧慮...其實都幾疏乾

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-20 01:24 AM 發表

afv 要考證其實都甯[, 加上 louis 講得無錯, 可以當係一種樂趣

不過下下砌都要咁做又真係太大壓力, 所以狗狗確係可以調劑下

enjoy就得囉...之前砌飛機都試過搵參考資料,跟住黎攪...都幾好玩架...

頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-20 01:23 AM 發表

Louis 兄要諗諗改下topic做:"今晚打老虎 之 貓狗齊齊毒 - 1/35 Dragon Tiger late production"

頂部
Arnold
少佐

熱誠勳章   大毒梟勳章  
UID 4151
精華 17
積分 50
帖子 7380
成品數目 50 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
龍記 1/35 後期虎<<<重買到 之前買落o架

糟蹋模型係我H強項,老點我至叻!
頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2006-12-20 10:41 AM 發表

就係之前比佢地買晒囉!

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2006-12-20 10:28 AM 發表

Louis 兄要諗諗改下topic做:"今晚打老虎 之 貓狗齊齊毒 - 1/35 Dragon Tiger late production"

我原意係除狗毒, 點知病箘無孔不入.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2006-12-20 10:41 AM 發表

話說有 d 人成日係 yahoo bid 度無啦啦可以 bid 完一隻又一隻龍記虎返黎, 仲要係好鬼平添.

亦有人見到呢個情況, 苦苦哀求, 卒之如願以償, 得到別人割愛.  

更有人遲來一步, 唯有口水繼續留.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2006-12-20 10:58 AM 發表

就係之前比佢地買晒囉!

我都算係咁啦, 一千零一盒都買左唔夠三個月就開工.  呢, 有 d 人淨係收收埋埋 d 龍記虎又唔砌....  

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-20 12:36 PM 發表
話說有 d 人成日係 yahoo bid 度無啦啦可以 bid 完一隻又一隻龍記虎返黎, 仲要係好鬼平添.

亦有人見到呢個情況, 苦苦哀求, 卒之如願以償, 得到別人割愛.  

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-20 12:37 PM 發表

我都算係咁啦, 一千零一盒都買左唔夠三個月就開工.  呢, 有 d 人淨係收收埋埋 d 龍記虎又唔砌....  

兩個post都放暗箭喎……

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2006-12-20 12:41 PM 發表

兩個post都放暗箭喎……

嘻... 我強項. 唔係邊有人一齊砌大貓.

頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2006-12-20 12:44 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-20 12:37 PM 發表

有骨, 有骨~~~~

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-12-20 12:36 PM 發表

...聽起嚟呢個人好似好熟口面咁喎

louisuni 得罪人嘅下場...

<-- 熟口熟面嘅人                                    louisuni --><-- 熟口熟面嘅人
louisuni-->                                         louisuni --><---熟口熟面嘅人炸到louisuni撞牆
louisuni>><<熟口熟面嘅人                                                   <-- 熟口熟面嘅人
熟口熟面嘅人>><<louisuni                                louisuni-->

頂部