回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 1/35UH-60黑鷹直昇機(個頁識轉嫁)+detlta force 4個兵仔
destinyx428
平民

UID 7525
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-19
狀態 離線
1/35UH-60黑鷹直昇機(個頁識轉嫁)+detlta force 4個兵仔

隻黑鷹係出自italeri,呢次係我第一次砌軍事模型,發覺比起高達難砌d,
連用膠水都係一門學問,so我成日都砌唔好,不過呢次起馬叫完成左,
已經算係好lu,雖然唔靚,但係我就係鐘意黑鷹!
仲有detla force d兵就係出自龍記,都係我第一次油人仔
都發覺幾難,希望阿joe兄能指點一下我,我唔係好識油眼同眉,搞到好怪
,個個變哂粗眉大眼....唉,雖然架黑鷹唔係好靚,但我阿爸幫我整到佢識轉,
so除左可以用黎睇,仲可以拿黎玩,~哈,咁岩星期日又做黑鷹15,正,又可以回味下lu
,最後請大家多d比意見我

呢樹就用黎收埋個motor同電池ga,真係幾fit

指揮大叔說:分散丫@@!!

個switch就係果肚到ga

飛丫

哇!!d人死哂~?

士兵說:好野!快d鬆人

其實呢個阿叔原本係有頂頭盔,但唔見左,我先比個陸軍裝佢

粗眉大眼ga狙擊手

完了

頂部
Kazuma
曹長

UID 8712
精華 0
積分 0
帖子 431
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-23
來自 藍田人 :)
狀態 離線

粗眉大眼ga狙擊手 條粗眉好搞野 = =

頂部
PANERAI
中校
錫哂老婆同囡囡 ~

UID 9603
精華 0
積分 38
帖子 3414
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-1
來自 紅磡 / 沙灘傍邊 ~
狀態 離線
正 ~ 識得轉 ~ 好勁 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~

SAM ~
EMMAN ~
卓穎 ~
卓妍 ~
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 destinyx428 於 2006-10-21 12:37 AM 發表
隻黑鷹係出自italeri,呢次係我第一次砌軍事模型,發覺比起高達難砌d,
連用膠水都係一門學問,so我成日都砌唔好,不過呢次起馬叫完成左,
已經算係好lu,雖然唔靚,但係我就係鐘意黑鷹!
仲有detla force d兵就係出自龍記,都係我第一次油人仔
都發覺幾難,希望阿joe兄能指點一下我,我唔係好識油眼同眉,搞到好怪
,個個變哂粗眉大眼....唉,雖然架黑鷹唔係好靚,但我阿爸幫我整到佢識轉,
so除左可以用黎睇,仲可以拿黎玩,~哈,咁岩星期日又做黑鷹15,正,又可以回味下lu
,最後請大家多d比意見我

你砌呢架黑鷹好型仔呀! 直昇機當中我最鍾意就係黑鷹, 因為睇左 Black Hawk Down 嘛
如果以第一次油兵仔來講, 你叫做油得好好架喇
其實眼同埋眼眉可以唔需要用純黑色黎油, 咁會太過突出. 眼睛可以用啡黑色, 而眼眉用淺啡色就 ok. 另外可以嘗試做少少陰影, 方法係用基本色溝深一點油响陰影既地方. 例如件衫係淺色既話, 可以溝隻深少少既啡色油陰影, 記住深少少已經 ok . 如果唔知陰影係點, 可以用支電筒由前 45 度角射向個兵仔, 咁深色既地方就係陰影位喇.
希望幫到你啦

頂部
destinyx428
平民

UID 7525
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-21 01:25 AM 發表

你砌呢架黑鷹好型仔呀! 直昇機當中我最鍾意就係黑鷹, 因為睇左 Black Hawk Down 嘛
如果以第一次油兵仔來講, 你叫做油得好好架喇
其實眼同埋眼眉可以唔需要用純黑色黎油, 咁會太過突出. 眼睛可以用啡黑色, 而眼眉用淺啡色就 ok. 另外可以嘗試做少少陰影, 方法係用基本色溝深一點油响陰影既地方. 例如件衫係淺色既話, 可以溝隻深少少既啡色油陰影, 記住深少少已經 ok . 如果唔知陰影係點, 可以用支電筒由前 45 度角射向個兵仔, 咁深色既地方就係陰影位喇.
希望幫到你啦

多謝joe兄指點,
但我仲有問題:  我睇個你個油人仔教學,其實你話臉要油好多隻陰影色同
高光色,但我唔係好識點油,油落好似一忽忽咁,好唔自然,係咪d色溝得同原色
差太遠~?so呢次我都係就咁油住肉色算

頂部
車主
少尉

UID 14513
精華 0
積分 0
帖子 596
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-29
狀態 離線
WE GOT A BLACK XXXXX DOWN    WE GOT A BLACK XXXXX DOWN

好正

頂部
destinyx428
平民

UID 7525
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 車主 於 2006-10-21 08:25 AM 發表
WE GOT A BLACK XXXXX DOWN    WE GOT A BLACK XXXXX DOWN

好正

哈哈咁岩星期日又做black hawk down,又可以重溫下

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 destinyx428 於 2006-10-21 08:06 AM 發表

多謝joe兄指點,
但我仲有問題:  我睇個你個油人仔教學,其實你話臉要油好多隻陰影色同
高光色,但我唔係好識點油,油落好似一忽忽咁,好唔自然,係咪d色溝得同原色
差太遠~?so呢次我都係就咁油住肉色算

油落好似一忽忽咁應該係你調 d 油太過杰, 要調翻稀 d; 另外唔好同隻主色相差太遠, 深少少就 ok. 唔需要一次過跟我既敎學所做, 可以逐步黎, 每次油兵仔先加入一個 step, 會比較容易掌握.

記住, 每次進一少步, 十次八次之後就是進一大步, 加油

頂部
destinyx428
平民

UID 7525
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-21 02:16 PM 發表

油落好似一忽忽咁應該係你調 d 油太過杰, 要調翻稀 d; 另外唔好同隻主色相差太遠, 深少少就 ok. 唔需要一次過跟我既敎學所做, 可以逐步黎, 每次油兵仔先加入一個 step, 會比較容易掌握.

記住, 每次進一少步, 十次八次之後就是進一大步, 加油

多謝joe兄 ga指教
我仲有個問題,就係呢手同身中間有條gap,點可以bo左佢,
仲有呢d地台其實係點整嫁,用咩料嫁,eg d草,木,花,屋果 D

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 destinyx428 於 2006-10-21 04:02 PM 發表

多謝joe兄 ga指教
我仲有個問題,就係呢手同身中間有條gap,點可以bo左佢,
仲有呢d地台其實係點整嫁,用咩料嫁,eg d草,木,花,屋果 D

條 gap 可以用不地補左佢

咁快想整地台 ? 咁有無興趣參加 [軍事情景齊齊砌] 呀

http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
終於做好喇   

做得不錯呀, 睇見 d 舊化都好俾心機去做   不過 d 兵仔既槍彎左, 同埋有 d 分模線未處理.  努力 ~

頂部
jchayu
壹等兵

UID 4186
精華 0
積分 3
帖子 200
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-31
狀態 離線
係咪本身有得轉定自己改到有得轉..?
好正...

頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2006-10-21 08:38 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談
砌得不錯呀~~~~
最鐘意你整到個螺旋槳會轉, 睇落幾好玩 wor~~~

頂部
destinyx428
平民

UID 7525
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jchayu 於 2006-10-21 08:30 PM 發表
係咪本身有得轉定自己改到有得轉..?
好正...

唔係,係我阿爸教我改嫁
係咪好得意呢,軍事模型我諗好小會識電動(如果唔改ga話)

頂部
destinyx428
平民

UID 7525
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-10-21 07:54 PM 發表
終於做好喇   

做得不錯呀, 睇見 d 舊化都好俾心機去做   不過 d 兵仔既槍彎左, 同埋有 d 分模線未處理.  努力 ~

多謝,其實d槍仔本身冇野嫁,只不過跌果落地跌到咁,有隻仲跛埋隻手=.=,比我貼返=.=
我會努力,其實分模線可以點整~?

頂部
destinyx428
平民

UID 7525
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2006-10-21 08:38 PM 發表
砌得不錯呀~~~~
最鐘意你整到個螺旋槳會轉, 睇落幾好玩 wor~~~

thx~,咁整法又真係幾好玩嫁~有動感d麻

頂部
destinyx428
平民

UID 7525
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-21 05:28 PM 發表

條 gap 可以用不地補左佢

咁快想整地台 ? 咁有無興趣參加 [軍事情景齊齊砌] 呀

http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1

冇咁強,我未有咁ga料....果 D要做好多research,等我掌握得好d先,
其實我指ga地台係好細個,比個兵仔企上去做小擺設果 D,其實係點整嫁~?

頂部
jchayu
壹等兵

UID 4186
精華 0
積分 3
帖子 200
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-31
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 destinyx428 於 2006-10-21 10:03 PM 發表

唔係,係我阿爸教我改嫁
係咪好得意呢,軍事模型我諗好小會識電動(如果唔改ga話)

係呀^^
轉轉下好正 得閒望可能望左成幾min^^

頂部