回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] [坦克齊齊砌] Tristar Pzkpfw IV Ausf. C 德軍四號戰車 C 型
  本主題由 KC 於 2006-11-4 12:21 PM 加入精華 
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線
真快手,期待有嘢睇

2014 我活過
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2006-10-19 01:34 PM 發表
真快手,期待有嘢睇

thx

又搵到多一張靚相, 但係無左個 lup 位.   已經搵到去波蘭既 web 了.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-10-19 01:46 PM 發表

thx

又搵到多一張靚相, 但係無左個 lup 位.   已經搵到去波蘭既 web 了.

Brother L,

Look at the barrel!  It's sealed?

QF

我的模型網誌  

http://vsmodeling.blogspot.com/
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
應該係封左, 呢架 4C 可能係運輸途中 (?).  我記得睇過另一幅相都係封住既.  有別於 75mm/L48 或其他大口徑炮, L24 炮好似 seal 得好靚, 唔係就咁包住就算.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發個進度.  工作小時多過 10 個鐘, 但係進度一般

圖一 : 淨係呢一炸車轆都攪死人. 一個轆 6 個 parts, 全部 16 個轆有 96 個 parts.  車轆有條分模線, 要續個磨.

圖二,三 : 小小蝕刻, 用左 voyager 個套, 唔用原裝.  係 tristar 或者 voyager 既說明書上面, 接係車身個位置都係錯既, 跟返封面個就o岩了

圖四 : 車尾油蓋既鐵錬太長, 好核突, 所以我 cut 左部份.

圖五 : 又係靚靚蝕刻

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
upper hull 都整左少少.  車身 tristar 做得好細緻, 所以 voyager 出既蝕刻都無乜地方要補. 組合度幾好.  d 工具扣已經切除, 遲 d 轉蝕刻  

c32 同 c33 兩個 fender 應該係說明書掉轉了.  joey 要小心

今日係咁多, 收工.  聽日鴨仔團 ~~

頂部

少校
K隆星八哥

UID 12530
精華 4
積分 29
帖子 2117
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-19
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-10-21 11:02 PM 發表
發個進度.  工作小時多過 10 個鐘, 但係進度一般

圖一 : 淨係呢一炸車轆都攪死人. 一個轆 6 個 parts, 全部 16 個轆有 96 個 parts.  車轆有條分模線, 要續個磨.

圖二,三 : 小小蝕刻, 用左 voyager 個套, 唔用原裝.  係 tristar 或者 voyager 既說明書上面, 接係車身個位置都係錯既, 跟返封面個就o岩了

圖四 : 車尾油蓋既鐵錬太長, 好核突, 所以我 cut 左部份.

圖五 : 又係靚靚蝕刻

D PE 件好正
俾你毒咗, 明天又要洗錢

頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-27
狀態 離線
great job so far brother Louisuni

I know... the newer models are so complicated and so many parts!!  I built a AFV Club 88 and I had a terrible time building because it is so un-necessary complex.  I decide to stop building on step 42 because it was no longer fun.  One of my friends who build the same AFV kit threw his model at the wall on step 2!   He was so frustrated he counld not continue.

QF

我的模型網誌  

http://vsmodeling.blogspot.com/
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 buzz 於 2006-10-21 11:10 PM 發表

D PE 件好正
俾你毒咗, 明天又要洗錢

聽日黎到既話, 記得 call 我呀 !!

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Quietfart 於 2006-10-21 11:12 PM 發表
great job so far brother Louisuni

I know... the newer models are so complicated and so many parts!!  I built a AFV Club 88 and I had a terrible time building because it is so un-necessary complex.  I decide to stop building on step 42 because it was no longer fun.  One of my friends who build the same AFV kit threw his model at the wall on step 2!   He was so frustrated he counld not continue.

QF

呢套以戰車黎講, 真係我砌過最多件既一套. 有陣時覺得廠家 (尤其香港兩間 ) 有少少簡單事情復雜化, 突登將一件開到既件, 斬開三四件黎出, 真係令人費解. 不過, 我無砌模型成廿年, 都唔介意你咁開法, 而家係有幾多砌幾多, 多 d 黎密 d 手, 唔會黎手將盒模型掉左佢咁激既

咦, 88 我都剛剛都砌完 ( 龍既 flak 37 ), 係架 3突之前   嘻嘻, 我就當係 train 下基本功, 同埋閱讀 manual 能力喇.   你要努力呀, 砌好左好滿足架, 就好似征服支一條火龍咁....

p.s. 套 88 真係唔敢再加 p/e ....  唔係無返一年半載都攪唔掂

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
有意外.....    各位大大請幫幫手

圖一  : 今日唔小心整崩左一粒釘 ( 白色個點 ).  想問下有乜方法可以重做呢粒釘呀 ?

圖二 : 特此多謝亞糊兄個支點膠水棒.  平時做呢 D 唔夠 2mm 既 C 帽 (上下共14粒), 起碼要兩三個鐘, 用左佢支棒, 一個鐘唔使攪掂哂, D 膠水又唔會整到成張 PE 都係, 有排執.  真係掂

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
狀態 離線
呢 d 意外經常都會發生, 試下呢個方法 :

先用幼鑽咀在崩左一粒釘既地方鑽穿, 然後用廢膠料拉幼線方法或用幼膠條穿入並用膠水痴好. 乾後將穿入膠條 cut 剩小小 (大約 0.5 mm), 用幼蚊香將突出膠條溶少少做成窩釘形狀, 完成.

試下啦

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-23 07:01 PM 發表
呢 d 意外經常都會發生, 試下呢個方法 :

先用幼鑽咀在崩左一粒釘既地方鑽穿, 然後用廢膠料拉幼線方法或用幼膠條穿入並用膠水痴好. 乾後將穿入膠條 cut 剩小小 (大約 0.5 mm), 用幼蚊香將突出膠條溶少少做成窩釘形狀, 完成.

試下啦

唔該哂你呀, Joe 兄.   等我試下先.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發個進度貼   呢兩日既成果. 一邊 fender 都未做完.  收到 Joe 兄將線圖之後, 又執返正幾個地方.  thx ~

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
完成.  下次再會 ~

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
狀態 離線
pe 整得正, 服你

pe 狂迷, 快 d 買果 set 工具幫手啦

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
  買個套野, 夠買多幾套 p/e 做 spare 了.

頂部
allan
少尉
鐵血戰士

UID 104
精華 3
積分 20
帖子 675
成品數目 20 件
閱讀權限 10
註冊 2004-2-12
狀態 離線
louisuni 兄,靚靚蝕刻片係米好貴架 ?

頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2006-10-25 11:41 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談
louisuni 兄, 做得好靚呀~~
你做得開心, 我又睇得開心~~~

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 allan 於 2006-10-25 11:36 PM 發表
louisuni 兄,靚靚蝕刻片係米好貴架 ?

如果係 1/35 全車 pe, 個價錢通常都過百, 有 d 更靚既加少少 resin 件, 咁就二百過外了.   雖然個價錢唔算平, 但係呢百零蚊基本上係要你砌多一副模型既工序, 二副模型既精神, 三副模型既眼力了, 肯定值回票價.

頂部