回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 045 Mini Coopers - Morris plus Background
小公主
少校
Dancing Queen

大毒梟勳章   齊齊砌搞手章   熱讚榜勳章  
UID 1846
精華 11
積分 70
帖子 2972
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2004-6-2
狀態 離線
場景正到爆呀~~~~~:em03:

架車都好正但個人覺得車頭燈的污穢好似有少少怪~~~

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-27
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by tomcat at 2005-6-14 03:28 PM:

AE86: 記得加杯水... :)
:em03:

係噃, 你唔提差d唔記得tim,
多謝晒!

Our FB: https://m.facebook.com/profile.php?id=307092459301591&ref=bookmark
頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 小公主 at 2005-6-14 03:40 PM:
場景正到爆呀~~~~~:em03:

架車都好正但個人覺得車頭燈的污穢好似有少少怪~~~

謝謝~

hehe... 咁都比你留意到!

其實係整到失敗左嘅, d污穢係用來補獲, 因為第一次整用多左膠水, 所以車頭燈搞到蒙晒, 唯有......:em07:

希望下次有d進步啦~:em15:

Our FB: https://m.facebook.com/profile.php?id=307092459301591&ref=bookmark
頂部
R32
中校
模型老餅

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1312
精華 12
積分 72
帖子 3392
成品數目 72 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by rexlee at 2005-6-14 03:38 PM:

haha, 咪講笑啦,秋明山下坡道當然勁正,
但以小弟嘅功力相信只可以整 "光頭山" 下坡道咋!:em22: (無樹果隻......)

係呢,請問r32兄有無咩idea可以用咩material整樹會簡單d呢
如 ...

樹?有好多做法架,最簡單用真樹支加草球,亦可以用一組幾條鐵線先屈出外型,然後上混合畢地造樹幹,再加草球就得架啦,講就幾易,做就.......,rexlee兄可以試試架!!:em22:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by R32 at 2005-6-14 05:05 PM:

樹?有好多做法架,最簡單用真樹支加草球,亦可以用一組幾條鐵線先屈出外型,然後上混合畢地造樹幹,再加草球就得架啦,講就幾易,做就.......,rexlee兄可以試試架!!:em22:

咁想問吓呢, 秋明下坡道大約有幾多樹呀.................

一棵一棵咁整真係隨時死人噃! 不過又真係好想challenge吓, 都係搞完手頭上隻怪獸再諗啦~:em20:

頂部
joseph118
平民

UID 788
精華 0
積分 0
帖子 46
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-1
來自 hong kong
狀態 離線
個境用咩做ga

頂部
R32
中校
模型老餅

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1312
精華 12
積分 72
帖子 3392
成品數目 72 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by rexlee at 2005-6-14 05:23 PM:

咁想問吓呢, 秋明下坡道大約有幾多樹呀.................

一棵一棵咁整真係隨時死人噃! 不過又真係好想challenge吓, 都係搞完手頭上隻怪獸再諗啦~:em20:

rexlee兄,諗諗吓咁整唔係好對路:em22:,不如改做草砰斜坡加石礜可能更好效果,記住做埋水渠,秘技在此呀,哈哈…………!!

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by joseph118 at 2005-6-14 07:23 PM:
個境用咩做ga

個地台係用石粉黏土整嘅, 在廣益有售, 約$30一pack, 呢個地台大約用左3/4左右!:em05:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by R32 at 2005-6-14 11:50 PM:

rexlee兄,諗諗吓咁整唔係好對路:em22:,不如改做草砰斜坡加石礜可能更好效果,記住做埋水渠,秘技在此呀,哈哈…………!!

係呀, 小弟日頭重要返工, 咁整法分分鍾要下年先有post囉!:em01:

相信都會跟你個idea, 整返d草砰斜坡加石礜, 但一定唔會唔記得做埋水渠嘅, 放心;
不過要先找找initial d條水渠嘅reference, 因為已經唔記得左啦!:em22:

其實今日重拓左朋友幫忙睇吓買唔買到1:24蕂原拓海, 如果買到放埋喺架AE86就真係正絕啦!

頂部
billkhk
上等兵

UID 221
精華 0
積分 8
帖子 217
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-29
來自 HK
狀態 離線
REXLEE你得閒真係要開個topic教下我地點砌啦!

頂部
乳鴿
上尉

UID 1929
精華 0
積分 2
帖子 1006
成品數目 2 件
閱讀權限 101
註冊 2003-6-15
狀態 離線
噴到令一令而家又玩舊化...果然係舊化狂人.....:em01:

好靚丫~但草草唔多襯咁

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by billkhk at 2005-6-15 01:30 AM:
REXLEE你得閒真係要開個topic教下我地點砌啦!

你係指砌車定地台呀?
如果係車,小弟只係第一次砌嘅初學者,e道重有大把高手呢!:em07:
至於地台,下次有機會試吓影多d過程再post啦∼:em14:

頂部
dreamhaw
壹等兵

UID 435
精華 1
積分 10
帖子 195
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2005-1-5
來自 ParadisE
狀態 離線
:em03::em03:so nice so nice~~~~~that is my lover car~~:em13:

http://www.facebook.com/pages/KIRORO-TRADING/113152835400903
頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 乳鴿 at 2005-6-15 02:38 AM:
噴到令一令而家又玩舊化...果然係舊化狂人.....:em01:

好靚丫~但草草唔多襯咁

hoho,咁當然要match返自己個銜頭啦!

其實只係因為一位前輩告訴我整舊化應該先做一件完整的成品,
再慢慢一步步做舊化,直至自己心中的情度,咁先叫合格,
唔可以諗住用舊化黎遮醜,所以我而家咪成日都咁玩囉!:em14:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by dreamhaw at 2005-6-15 09:28 AM:
:em03::em03:so nice so nice~~~~~that is my lover car~~:em13:

oh, really? then have you built it before?
any pics posted?

頂部
hangsangbank
上尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 628
精華 7
積分 30
帖子 1477
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-4
狀態 離線
冇得頂! 下次加燈會幾好玩!

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by hangsangbank at 2005-6-15 12:31 PM:
冇得頂! 下次加燈會幾好玩!

都好噃, 如果真係整AE86加山路,
咁加盞車頭燈再息埋其他燈影相一定勁正呢~

頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線
哇...
好OK
PS: 舊化車子有何感想?(捨得嘛?)

頂部
morris
平民

UID 1152
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-6
狀態 離線
好靚呀:em03::em03:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 王子老師 at 2005-6-15 05:24 PM:
哇...
好OK
PS: 舊化車子有何感想?(捨得嘛?)

oh, 其實真係好唔捨得ga:em06:
本來諗住用雪所以可以整好少舊化,點知d舊化病又發作......:em22:

下次都係整番d石屎路等架車無咁傷啦!:em05:

[ Last edited by rexlee on 2005-6-15 at 06:16 PM ]

頂部