回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 045 Mini Coopers - Morris plus Background
rexlee
上校
舊化狂人

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-27
來自 脹爆 Studio
狀態 離線
045 Mini Coopers - Morris plus Background

Hello everybody, 昨晚最後都完成到架mini coopers啦,真係好開心,而且前兩日出去買左d 1:24人仔,所以加左兩個落去襯番個rally景!

今次的情景我係參照盒面來整,第一次拿住張圖試吓,覺得十分好玩,而且今次效果自己極之滿意,真係唔捨得送比人tim!

唔講太多,請大家比d意見啦∼

先來一張盒面相先:

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Our FB: https://m.facebook.com/profile.php?id=307092459301591&ref=bookmark
頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線
跟住係司機相,會唔會油得好肉呢?:em11:

Our FB: https://m.facebook.com/profile.php?id=307092459301591&ref=bookmark
頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線
then it followed by the background! Actually, I love it very very much!

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線
最後當然係人車合一加地台嘅大合照啦∼
大家覺得有無雪景的感覺呢?

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線
hehe∼ 希望arlip唔好怪我呃post!

頂部
BPH
壹等兵
菜鳥

UID 239
精華 0
積分 12
帖子 172
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-17
狀態 離線
Hahaa.... 你咁懶, 架車咁"烏 joe",
洗下佢啦 :em14:
今次你架車加d 泥污上去, 效果好實在,
個人意見, 車身加多小小"花"會仲正
但其實我最鍾意你個情景, perfect :em30:
好想跟你學下野! :em15:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by BPH at 2005-6-14 10:20 AM:
Hahaa.... 你咁懶, 架車咁"烏 joe",
洗下佢啦 :em14:
今次你架車加d 泥污上去, 效果好實在,
個人意見, 車身加多小小"花"會仲正
但其實我最鍾意你個情景, perfect :em30:
好想跟 ...

做完舊化比人叫洗左佢......

謝謝意見,其實我都覺得如果有少少花會重真d,但其實一開始無諗住整舊化同地台,所以無做準備!
今次只係手痕加加吓多左好多野,下次砌車如果再整情景一定會諗多d∼:em13:

至於個情景其實好易搞,整形大約1hour,而上色同detail今次玩耐左,用左3-4hour,夾埋都唔駛5粒鍾,有興趣可以試吓噃!:em14:

[ Last edited by rexlee on 2005-6-14 at 11:23 AM ]

頂部
R32
中校
模型老餅

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1312
精華 12
積分 72
帖子 3392
成品數目 72 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
狀態 離線
rexlee兄終於大功告成,個地形呢次用乜整架,幾有效果喎,D人點解有女人既?
但整體好正丫,努力!!

頂部
Andriy
軍曹
我係名偵探毛利小五郎.....

UID 122
精華 0
積分 6
帖子 315
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-16
來自 元朗
狀態 離線
發表於 2005-6-14 11:51 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Andriy 為MSN好友 通過MSN和 Andriy 交談 ICQ 狀態
wa.......very good.......^^
what is the next car?

進入打磨...拮窿.... 刻線地獄.......=.= Mikoyan MIG-29M...... 車仔無限期停工....
頂部
towailun
少校
見龍卸甲......

UID 1609
精華 0
積分 9
帖子 2596
成品數目 9 件
閱讀權限 102
註冊 2005-1-2
狀態 離線
哈~估唔到你會造情景喎~

怒發衝冠,憑闌處、瀟瀟雨歇。抬望眼、仰天長嘯,壯懷激烈。三十功名塵與土,八千里路雲和月。莫等閒、白了少年頭,空悲切。
頂部
tomcat
上尉

熱讚榜勳章  
UID 1588
精華 4
積分 111
帖子 1464
成品數目 111 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-25
狀態 離線
So great!
Your friend must love it very much!
That girl is the birthday star this week?

PS: 舊化 and 情景 very good...

PS: 個人意見: No Driver and Passenger even better. (If Driver and Passenger 是有特別 meaning 就另計...)

:)

計畫太多, 時間太少...
我的網站: http://www.kristykwan.com/thomas
頂部
Gundamfix
二等兵

UID 608
精華 0
積分 1
帖子 69
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-19
狀態 離線
Excellent background :em03::em03::em03:

完美就是我的夢想,默默地努力去學習,各位高手,請多多指教。
頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by R32 at 2005-6-14 11:46 AM:
rexlee兄終於大功告成,個地形呢次用乜整架,幾有效果喎,D人點解有女人既?
但整體好正丫,努力!!

係呀, 剛完成果一刻真係開心死呢!

今次都係用番慣用嘅石粉黏土, 因為時間緊迫唔想試新material住!:em13:
不過現在已經開左個頭整緊另一個情景, 又係玩生化野, 會試吓用可膏粉, 多謝r32兄之前提點!:em15:

話時話, d可膏粉真係好平, 原來我樓下只係賣$2一磅咋!:em14:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by Andriy at 2005-6-14 11:51 AM:
wa.......very good.......^^
what is the next car?

Thank you very much Andriy兄,再次多謝你之前的分亨和指導!:em07:

至於下一架,應該會係蕂原豆腐店嘅AE86,因為已經買左好耐又剛剛比我見到佢......:em22:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by towailun at 2005-6-14 12:16 PM:
哈~估唔到你會造情景喎~

係呀,我自己都估唔到,只係偬然心血來潮先整咋,所以架車準備不足有d唔係太自然,希望下次可以再進步d啦∼:em13:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by tomcat at 2005-6-14 01:25 PM:
So great!
Your friend must love it very much!
That girl is the birthday star this week?

PS: 舊化 and 情景 very good...

PS: 個人意見: No Driver and Passenger even better. (If Driver and Pas ...

hoho,我都望佢鍾意啦!
Actually, that girl is the birthday star today, 所以昨晚真係趕餐死呢∼

至於司機,基本上我都覺得無司機架車重好睇d,但在一條rally賽道上無理由停架空車,所以都係加左個人. 

如果唔整情景,相信我都係唔會加人入去ga!:em13:

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by Gundamfix at 2005-6-14 01:43 PM:
Excellent background :em03::em03::em03:

Thanks for sharing of my work!
Background building is actually not difficult, let's try it la!:em15:

頂部
R32
中校
模型老餅

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1312
精華 12
積分 72
帖子 3392
成品數目 72 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by rexlee at 2005-6-14 02:22 PM:

係呀, 剛完成果一刻真係開心死呢!

今次都係用番慣用嘅石粉黏土, 因為時間緊迫唔想試新material住!:em13:
不過現在已經開左個頭整緊另一個情景, 兀又係玩生化野, 會試吓用可膏粉, 多謝r32兄之前 ...

rexlee兄果然好鍾意玩地形,下一部頭D AE86整秋明山下坡道正呀,不過部AE86出得麻麻,製作時要小心D至得架!!:em03:

頂部
tomcat
上尉

熱讚榜勳章  
UID 1588
精華 4
積分 111
帖子 1464
成品數目 111 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-25
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by R32 at 2005-6-14 02:41 PM:

rexlee兄果然好鍾意玩地形,下一部頭D AE86整秋明山下坡道正呀,不過部AE86出得麻麻,製作時要小心D至得架!!:em03:

AE86: 記得加杯水... :)
:em03:

計畫太多, 時間太少...
我的網站: http://www.kristykwan.com/thomas
頂部
rexlee
上校
舊化狂人

UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by R32 at 2005-6-14 02:41 PM:

haha, 咪講笑啦,秋明山下坡道當然勁正,
但以小弟嘅功力相信只可以整 "光頭山" 下坡道咋!:em22: (無樹果隻......)

係呢,請問r32兄有無咩idea可以用咩material整樹會簡單d呢
如果唔太難其實都好鬼想試吓呀!:em07:

[ Last edited by rexlee on 2005-6-14 at 03:40 PM ]

頂部