回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 幾年前砌的 三菱 GTO
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-24
狀態 離線
幾年前砌的 三菱 GTO

This model spent me lot of time...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Some more...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
freedomanthony
壹等兵

UID 4721
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-16
來自 HK
狀態 離線
wow~it very good~

塵 世 最 遙 遠 的 距 離 , 是 明 知 彼 此 相 愛 , 卻 不 能 在 一 起 。
頂部
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
多謝...

頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線
油漆好滑...

頂部
ljming_926
二等兵

UID 9823
精華 0
積分 4
帖子 81
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-9
狀態 離線
几好啊!!!有无可能将头灯改成翻起身噶?

頂部
PS
上尉

UID 9001
精華 1
積分 18
帖子 1179
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-8
來自 hong kong
狀態 離線
好厲害呀!感覺上有D焗油效果呀!拋光一定好純熟,我一世都做唔到既野呀!

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2006-5-10 04:41 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
漆面真系好靓好靓啊~~! 可唔可以讲下你系点抛光架?有咩特别做法呢?
我抛o左好耐都抛唔到o甘光啊~
o and 你既死气喉好此甩o左喔

Back...... hopefully......
頂部
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by traci at 10-5-2006 16:41:
漆面真系好靓好靓啊~~! 可唔可以讲下你系点抛光架?有咩特别做法呢?
我抛o左好耐都抛唔到o甘光啊~
o and 你既死气喉好此甩o左喔

我記得我果陣噴完油後用透明case罩住, 放在麻雀燈下焗... 大概粒幾兩粒鐘後攤凍... 隔日等d油硬晒後水磨... 重複又重複...

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2006-6-16 06:59 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
水磨可以磨到甘“令”?
唔使抛光?
可唔可以讲下D工具啊?

Back...... hopefully......
頂部
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by traci at 16-6-2006 18:59:
水磨可以磨到甘“令”?
唔使抛光?
可唔可以讲下D工具啊?

水磨:
工具:雙星水磨砂紙,水,手.
*有人介紹用五金舖普通水磨砂代替,小弟試過後發現甩砂情況嚴重,不宜用如模型製作(平o野通常無好o野)
首先睇下多唔多橙皮紋先,開始唔多唔少總會有d,我會用1000號先磨,跟著用1500,2000,記住要輕手,同埋開住水龍頭(有少少水流就得o架喇),作用係可以帶走磨出o黎d粗糙粒子,唔會愈磨愈花.(之後唔好用1000號,直接由1500開始)
重複上油又磨過...

拋光:
工具:軟布(爛底衫或拋光布均可),粗/幼Compound,手
當最後一次主色水磨後 BUT 上光油之前,我用o左compound輕力磨一次,作用係盡量令底反光層平滑點.(光油再平再滑都有機會被下面主色層的不平滑面影響,反射出橙皮紋或蜘蛛網紋)切記不要過火,輕力及點到即至,否則分分鐘年連主色都”捽”甩埋.
沖洗乾淨後可以噴上光油.又重複上面的水磨工程...
最後一次2000水磨後就用粗compound捽,再用幼compound捽...整乾淨後再上層蠟水保護番就OK晒.
蠟水我用雙星o個隻,遲d試試用車用蠟水睇下會唔會仲”令”d.

**以上只係我自己用過o既方法,還請各為大大賜教.
不過...到尾一句,重點係要由個心出發...你想佢靚,就靚,最多係未夠靚;無心機做,就做極都覺得唔靚.

[ Last edited by gwajai on 2006-6-27 at 10:54 AM ]

頂部
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by PS at 10-5-2006 14:49:
好厲害呀!感覺上有D焗油效果呀!拋光一定好純熟,我一世都做唔到既野呀!

一d都唔純熟...呢架係我咁大個仔做o既第三盒模型,我只係好比心機去做咋...其實離 Professional 級仲有好大距離...

頂部
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by ljming_926 at 10-5-2006 14:35:
几好啊!!!有无可能将头灯改成翻起身噶?

呢架車要改做揭燈,應該都難唔到d高手.
不過我自問未夠班...

頂部
mizuho
壹等兵

UID 1137
精華 0
積分 9
帖子 122
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-29
狀態 離線
發表於 2006-6-21 09:57 PM  資料  短消息  加為好友  添加 mizuho 為MSN好友 通過MSN和 mizuho 交談
好靚呀,學到一半就好.
樓主你住係邊呀,上黎敎敎我

頂部
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by mizuho at 21-6-2006 21:57:
好靚呀,學到一半就好.
樓主你住係邊呀,上黎敎敎我

你太誇獎喇...
我只係慢工出細貨咋... 千萬唔好心急... 我最初唔識, 太急進... 試過d油未完全乾透... 就去"省"... 就去磨... 結果搞到失敗收場...
其實我都有成年冇掂過模型喇... 再過多一排砌返先.

Plan -> Do -> Check -> Act
1. Before you start your model, you have to plan what you are going to do, how to do, any risk...?
2. You may need decomplicate the whole job into different tasks & execute what you've planned according to your resources...
3. Keep checking on your progress & result... and
4. Take corrective action if any problem happened or failure occured.

By the way, I enjoy every part whil I'm doing my model... so you have to:
CHOOSE YOUR ATTITUDE --- positive (you should not only enjoy the result but also enjoy the process, and you have to face to your failure);
BE THERE --- passion at your work (focus on your task on-hand)

As a result... you can lernt and strengthen your skill.

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線
想請教下你:鄖捎葞蚼楓謎條啞黑邊o既上色問題,你係咪完成車殼底色+研磨光濟之後,先致幫條黑邊上色呢?我以前咁做,發覺因為打完"立"之後,好難用筆幫條黑邊上色,如果我mask魖捎艀漶A用噴筆噴條黑邊之後,撕返開masking tape會唔會整污車殼o既鏡面效果呢?你會點幫條黑邊上色呢?可唔可以指教下小弟?thank you! 

頂部
gwajai
二等兵

UID 8730
精華 0
積分 2
帖子 51
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by alex_d_liu at 22-6-2006 09:56:
... 如果我mask魖捎艀漶A用噴筆噴條黑邊之後,撕返開masking tape會唔會整污車殼o既鏡面效果呢?

冇事架... 就算有少少膠紙印都好容易用wax摔走... 話晒係masking tape...
我自己...懶果陣就先滲邊線再用筆塗... 因住公屋地方淺窄...我唔會成日開噴槍

好想自己有個竇可以盡情咁玩...

呢位人兄技術超凡, 模型做得靚, 影d相又靚:

http://www.works-y3f.com/

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線
唔該晒!多謝指點!

頂部
minamilai (2 baby's dady)
少校

UID 11171
精華 1
積分 12
帖子 2009
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
good,la!

頂部
minamilai (2 baby's dady)
少校

UID 11171
精華 1
積分 12
帖子 2009
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by gwajai at 2006-6-23 12:54 AM:

冇事架... 就算有少少膠紙印都好容易用wax摔走... 話晒係masking tape...
我自己...懶果陣就先滲邊線再用筆塗... 因住公屋地方淺窄...我唔會成日開噴槍

好想自己有個竇可以盡情咁玩...

呢 ...

好有feel,我明白

頂部