回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [報價] 35週年版高達
illuka
中校

UID 47991
精華 0
積分 0
帖子 3192
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Hesen 於 2015-8-8 03:33 PM 發表
淘大 ??有精品??

淘大商埸只有孤注一扭及勵高廊。

頂部
阿殺斯
壹等兵

UID 9790
精華 0
積分 1
帖子 157
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-8
狀態 離線
mk路過見到$60-$70

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
褔利擴充後 HG  款/貨量大增
build fighter try  5算幾
新貨Sd紅warrior 59

流星鎚,豉油貴過隻雞
http://anaheimcafe.blog37.fc2.com/

查看積分策略說明
附件
2015-8-9 09:52 PM

2015-8-9 09:53 PM

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
高立的未來世界
中尉

UID 40236
精華 0
積分 9
帖子 857
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-24
狀態 離線

永遠都係新手(-_-")
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6621
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
擴充後,向街嘅展示空間大咗,成品多咗,久違了的聚集一班人在櫥窗看成品的場面,令人感動。

頂部
黃潤發
壹等兵

UID 59927
精華 0
積分 0
帖子 190
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2015-2-8
狀態 離線
呢隻35週年版充滿潛力。

我試過將兩隻腳裝落FG版RX-78-2,唔洗任何改造就可以直接裝到!

手部比較煩,但只要稍為動腦筋(用泥膠),都算係可以「裝」到嘅。

成隻FG RX-78-2可動性即時大幅提昇!

(只係隻腳睇落長咗同幼咗些少!另外35年版嘅手臂比FG版幼身!)

1/144模型又平又靚款又多又唔阻地方。

只係,無縫同磨水口真係地獄級。
頂部
高立的未來世界
中尉

UID 40236
精華 0
積分 9
帖子 857
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-24
狀態 離線
灣仔188青口$53

永遠都係新手(-_-")
頂部
april_hare
中尉

UID 12306
精華 0
積分 2
帖子 823
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-13
狀態 離線
69賣緊, $52 呀

頂部
B17
上尉
自護初級機師

UID 21887
精華 3
積分 60
帖子 1174
成品數目 60 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-4
來自 HKG
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 april_hare 於 2015-8-13 17:16 發表
69賣緊, $52 呀

等跌穿$50

利申: 已入一盒開緊工中

排隊中...

仲有大量HG & MG & Gundam Collection...
頂部
illuka
中校

UID 47991
精華 0
積分 0
帖子 3192
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 shevkiko 於 2015-8-13 06:35 PM 發表

等跌穿$50

利申: 已入一盒開緊工中

會唔會跌穿$45?你會再入多幾盒?

頂部
B17
上尉
自護初級機師

UID 21887
精華 3
積分 60
帖子 1174
成品數目 60 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-4
來自 HKG
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 illuka 於 2015-8-13 19:15 發表

會唔會跌穿$45?你會再入多幾盒?

如果真係跌穿$45, 咁起碼要5盒砌1,2,3號機配色 + real type color + 馬沙color啦

再利申: 小弟第1次砌RX-78

排隊中...

仲有大量HG & MG & Gundam Collection...
頂部
lukkamtim
曹長

UID 12055
精華 0
積分 47
帖子 444
成品數目 47 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 shevkiko 於 2015-8-14 09:11 AM 發表

如果真係跌穿$45, 咁起碼要5盒砌1,2,3號機配色 + real type color + 馬沙color啦

日本見過最低賣700日圓,大約港幣$44

頂部
DrCore
二等兵

UID 47282
精華 0
積分 0
帖子 100
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DrCore 於 2015-7-27 01:03 PM 發表
另外Gundam Ace 贈品系配Revive Gundam 既武器,唔知幾時到貨,有師兄見到麻煩報料。感激不盡!

自問自答:

SSP貓店有三叉矛版(白色)叫價$110(入左貨)
後來又去到信和先見到很多店都有貨,而且有流星錘版(黑色),各店叫價差異頗大,存貨又多。最後在地庫以$82買入流星錘版。

今次俾貓店賺多左少少

頂部
DrCore
二等兵

UID 47282
精華 0
積分 0
帖子 100
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 shevkiko 於 2015-8-14 09:11 AM 發表

本來就唔中意Revive(HGUC 191)個比例,不過當老襯一下砌左一隻。砌完了,覺得系有史以來最失望的RX-78,就算跌穿$25都唔會再入。幾個月前入左2隻HGUC 021 即是HGUC的 First Gen,後來聼到Revive消息,都有少少後悔。笨大好蠱惑,臨發表新新版之前,先翻出第一版,等我地老粉們都上嘥擋,再俾多個機會我地做多次老襯。以家覺得該後悔的是砌左191。個人喜好最中意021,最原汁原味。G30就比較摩登,都不錯。RG就,不如直接上PG...

利申: 自從80年代至今小弟已經砌過嘥每一隻1:144比例既RX-78普通版模型,相信很多老襯們都有同樣經驗。

頂部
黃潤發
壹等兵

UID 59927
精華 0
積分 0
帖子 190
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2015-2-8
狀態 離線
新版可動性極高,素組都靚,差唔多唔洗做無縫。

新版明顯迎合新一代人審美觀,slim body,手幼,腳長,而個頭要就個body,所以要縮細。

隻模型獨立睇係OK嘅(我覺得),但一拍埋其他模型(例如GM Custom)就會覺得新版有些少弱不禁風。

個頭明顯比其他RX-78嘅模型細。

我試過將佢個頭裝落MSV FA-78-1,後者個body又大又厚,結果睇落唔多自然。

(但裝FG版個頭,睇落又OK。)

而HGUC 021的確係好,有埋核戰機,外型硬朗些少,線條直啲,係差在要做無縫。

之前見過旺角有舖頭賣到$65甚至係$70。

依家唔知仲有無貨啦。

http://www.1999.co.jp/10016169

順便講埋其他版本。

再前一個版本,即最早嘅HG,當年覺得好勁,個box art靚到不得了,睇落非常高級。依家俾人炒到成200蚊一盒。

當年嘅High Grade真係好high。

2000年左右,有中文雜誌話呢個版本太受喜歡,出模型出到連個模都損耗埋,所以要停產云云。但我覺得實情唔係咁囉。

(故意讓路俾HGUC 021)

http://www.1999.co.jp/10015888

FG版外型靚又平,$22,只係全白色,手腳硬直。

當年慶祝高達動畫20歲嘅產品,某本中文潮流雜誌話咩「故意模仿第一代,等玩家感受當年砌元祖高達嘅樂趣」。

呢個版本最大敗筆係支槍太薄,薄到似紙版cut出黎咁,完全無說服力,FG版支槍食之無味棄之可惜。

當然最經典嘅都係第一代1/144。

多次再生產,每個版本個盒都有些少唔同。

聞說今年又出過新一批,童年回憶有價有市。

http://www.1999.co.jp/10005536

本帖最近評分記錄
lukkamtim   2015-8-19 08:17 AM  讚好  +1   具參考價值

1/144模型又平又靚款又多又唔阻地方。

只係,無縫同磨水口真係地獄級。
頂部
HighLamb
軍曹

UID 18711
精華 0
積分 0
帖子 332
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線

上面個D邊位走膠,就係因為套模具損耗。
笨大套多色成形模具,比普通單色模具復雜,係幾個色膠料注入同一套模具,溫度、注膠料個壓力都要做得好準。

本帖最近評分記錄
黃潤發   2015-8-20 06:10 PM  讚好  +1   有圖有真相!
頂部
DrCore
二等兵

UID 47282
精華 0
積分 0
帖子 100
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 黃潤發 於 2015-8-19 12:02 AM 發表
2000年左右,有中文雜誌話呢個版本太受喜歡,出模型出到連個模都損耗埋,所以要停產云云。但我覺得實情唔係咁囉。(故意讓路俾HGUC 021)

模具損耗系真既,不過當年點解要敢多唇舌解釋一番,為021鋪路?以家逢5周年出一隻又唔駛解釋?

初初出HGUC系列時候(20周年盛典),笨大講到明,HGUC既定位是MG唔會出或機會好低既主題,所以頭5-6隻雜亂無章,都是有點人氣但是較爲偏門的題材。完全違反新產品綫一定以高達、紅渣、Zeta打頭陣的原則。重有點暗示HGUC自身的生命力有限,將來重可能有變數。相反MG的定位就是主流,真正的高達迷、模友應該視MG為長綫主打的對象。但是出左2年,發現HGUC的生命力不下於MG,而且HGUC、MG出同一主題並無免惡性競爭的問題。但是又好像出爾反爾,對唔住班消費者,所以要解釋一番。當然以家同一主題出HG、MG、甚至RG、PG都出埋已經是新常態。

以前對買一盒模型,砌一件作品好似比較認真、慎重。因爲不管你幾有錢都好,砌一件作品要花時間、精力。MG出1.5版、2.0版時候都有D解釋,都係呢個心態。以家在以素組為主流的常態中,買模型可以平過吃快餐,砌模型可以快過睇套電影;蝙蝠侠、蜘蛛侠也可以reboot再reboot。MG出到3.0,HG實質上也是出到3.0,都無需再俾任何解釋。其實我數埋雷霆FA-78,後面Origin過隻將會是HGUC級別RX-78的第5版造型。

無辦法,對新常態搖頭嘆息之餘,其實我自己也是上釣的願者。又咪一樣乖乖地素組一隻又一隻的元祖高達同紅渣。

本帖最近評分記錄
黃潤發   2015-8-20 06:10 PM  讚好  +1   多謝分享!
頂部
杜蕾恩
中尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 29259
精華 3
積分 27
帖子 734
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-6
狀態 離線
今時今日,要不工作太忙,就係太多野玩。笨大可能深明此道,HGUC 愈出愈好,素組完,滲線,上一層啞油,效果已經好好!  

我一部 1/35 坦克,砌下又停下,半年都未完工   

頂部
illuka
中校

UID 47991
精華 0
積分 0
帖子 3192
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今日福利35週年版高達$55,已經無貨了!

頂部
million
軍曹

UID 44446
精華 0
積分 0
帖子 373
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-12-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DrCore 於 2015-8-19 01:34 PM 發表

模具損耗系真既,不過當年點解要敢多唇舌解釋一番,為021鋪路?以家逢5周年出一隻又唔駛解釋?

初初出HGUC系列時候(20周年盛典),笨大講到明,HGUC既定位是MG唔會出或機會好低既主題,所以頭5-6隻雜亂 ...

其實解乜鬼嘢釋吖...做生意,開頭點諗係一回事,做做下發現個市場點樣,又係另一回事,總之睇餸食飯,個見到市場有需求,有錢賺,就乜都要做架啦。

QUOTE:
原帖由 DrCore 於 2015-8-18 03:35 PM 發表
利申: 自從80年代至今小弟已經砌過嘥每一隻1:144比例既RX-78普通版模型,相信很多老襯們都有同樣經驗。

呢D就係老餅的宿命,一路鬧,一路買,一路砌...笨大就係睇死我地班老餅一定死响佢手上...唉,認命啦。

頂部