回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [即將推出] 4月情報
久保嘉晴
少尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 26175
精華 8
積分 42
帖子 513
成品數目 42 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-18
來自 MACAU
狀態 離線
多謝樓主有情報post,不過個人喜歡一版打開乜圖都有晒,好方便易睇~

頂部
million
軍曹

UID 44446
精華 0
積分 0
帖子 373
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-12-14
狀態 離線
其實大家都只係想share最新情報啫,與其討論要放link還是放圖,不如放多d情報好過啦。

老實講,有人鍾意睇link,有人鐘意直接睇圖,大家各有原因,大家各有所好,有乜好拗呢?

不如以後大家諗住係放圖,就話定比人知多圖囉,唔鐘意可以唔入。鐘意放link果d,一樣可以講明,咁大家咪各取所需囉。

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 million 於 2014-4-5 07:36 PM 發表
其實大家都只係想share最新情報啫,與其討論要放link還是放圖,不如放多d情報好過啦。

老實講,有人鍾意睇link,有人鐘意直接睇圖,大家各有原因,大家各有所好,有乜好拗呢?

不如以後大家諗住係放 ...

其實 "阿邊個邊個" 開既post 就已經 "好大指引" 會邊一個類型啦

路過既厚多士
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 andrewzero 於 2014-4-4 09:27 PM 發表
先不論會唔會因為圖片而令網速變慢,
HKML本來就係分享圖片的地方,所有成品都要影相先睇到,
而情報版圖片佔全論壇比例又有幾多呢?

其實 server load個page 出得慢 同 load 相 load 得慢 係兩樣野.

load 個page 慢係 hkml 個discuz(web) server 出得慢.

就算個page 有多相, 個"discuz" server 要 load 多左既野其實唔係多左好多. 識睇 source page 都會知. load 多左幾條 line 姐.

load 相慢就另一會事了. 真係要睇相既size, 個"file" server 既速度.

eg. 我 d 相放係 photobucket 既. 咁就算得d 相再多再大. 都唔關 hkml 既server 事. 亦所以就算d 相死左, 個post 都照 load, 只係冇相.

所以, 之前入唔到, 或者load page 慢係 hkml 本身係server /connection 上有問題. 而唔係因為post 既內容影響.

路過既厚多士
頂部
masest
二等兵

UID 1088
精華 0
積分 0
帖子 81
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-16
狀態 離線
冇記錯好耐之前,呢個論壇好多人post相,攪到流量大哂,後尾又話,當大家上載相片之後會令到server負荷過重,會令網站營運出問題(如有錯請指正),所以好多人就話,盡可能轉貼,既有相睇,又唔會令個網站過載……唔登相係咪呢個理由,呢個我諗要搵返班老鬼先印證得到……但可以話……人地登,人地做開每月開個post,只係講有關新料,有咩問題?
唔知閣下之前寫過乜,因為已被修改,但係咪以為全世界個個都要響網上生活?每日廿四小時去幾廿個網站睇新料?
之前已有位tomcat,當年佢好有心將每期日版hj同電擊都登上來比其他人睇,但就比班無聊人嘈到唔再登,家陣有個另一位網友肯登料,令到如我呢類想知有咩新料,但又冇時間去唔同網站刮料人士可以一個post睇哂有咩新料,有乜問題?
老老實實,我呢兩個月,見呢個幾月新料唔係由另一網友開題,已唔想入,因為要去其他網刮料,我使乜睇你?料你估得你一個識刮?唔該啦……

本帖最近評分記錄
model009   2014-4-5 11:11 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 masest 於 2014-4-5 08:48 PM 發表
冇記錯好耐之前,呢個論壇好多人post相,攪到流量大哂,後尾又話,當大家上載相片之後會令到server負荷過重,會令網站營運出問題(如有錯請指正),所以好多人就話,盡可能轉貼,既有相睇,又唔會令個網站過載…… ...

老鬼. 我應該有資格應做老屎忽了.
你講既, 的確係好耐之前, 亦係上次down/死 server 成大半年而要轉server 前發生.
當中既 "上載相片" 係指以 "上傅附件" 方式 upload 上 hkml 既server 上.
而當年upload 既file size 亦限左係 100kb 左右. 相比依家, 明顯係細好多啦.

但依家冇以前咁煩了. 自從轉左做自己server 同isp 情況已經變左好好多.
不過, 照樣放相上d photo sharing site 一定會幫輕左 hkml 既server. 而且, 果d photo sharing site 本身就係為左呢d 工作而生存.
放係果d 地方, 亦會方便到係其他 forum 出post 時唔洗再upload 多次d 相.

亦所以講明左post 相上 d photo sharing site 再link 返上 個post 度, 係唔影響到 hkml 個server.
亦唔會因為個post 多相, 而hkml server 會connet 慢左..

本帖最近評分記錄
PaTricK_CF   2014-4-6 12:24 PM  讚好  +1   元老級

路過既厚多士
頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
上載圖片係會整慢論壇

貼其他網站既圖唔會

頂部
mocha_boy
上等兵

UID 36265
精華 0
積分 0
帖子 233
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-26
來自 TKO
狀態 離線
有一次問多少少情報的事,都俾樓主噴到一面屁,
Post左想知多少少都唔俾問,唔係人人有咁得閒去揾料同識揾料
亦不是人人識日文,我上次已經好虛心咁問,都被小

講真,樓主你揾到料啫,好巴閉咩,無人要你分享

本帖最近評分記錄
ZION13   2014-4-11 02:22 PM  讚好  +1   具參考價值
lamsum1982   2014-4-7 08:30 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
littlemomo   2014-4-6 04:42 PM  讚好  +1   具參考價值
頂部
洛林
少尉

UID 7260
精華 0
積分 2
帖子 626
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
狀態 離線
老實講句,好多人都係想懶得就懶,
有人post圖,直接了當,喂埋圖係你嘴邊就緊係最好啦

有人又想知多d既,咁味click入去條link知多小小囉

其實再傾落去,洗唔洗整返個投票咁呀?

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
tomcaT/ tom.com 似自己開個站
http://timelessdimension0.blogspot.hk/
玩具相好多時相會密過模型N倍

萬代收藏玩具事業部2014年7,8月商品 (110 張相片)
萬代收藏玩具事業部2014年7,8月商品公開!這一次多了許多令人驚奇的商品,詳細情報就上官網查詢吧!
http://tamashii.tw/

你真係想佢搬運人地官圖/逐張雜誌圖 推到十幾頁.. 佢可以
但tokyod 沒講模型 雜誌改造作例定robot 魂
D細路又問

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
買女孩的小火柴
上等兵

UID 36451
精華 0
積分 0
帖子 291
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2014-4-6 12:22 PM 發表
http://timelessdimension0.blogspot.hk/

萬代收藏玩具事業部2014年7,8月商品 (110 張相片)
萬代收藏玩具事業部2014年7,8月商品公開!這一次 ...

佢搬運人地官圖/逐張雜誌圖 推到十幾頁又如何?
起碼呢十幾頁唔係得佢推而係吸引到好多ching發表意見~
分享ge本質就係想多人睇~既然佢咁做大家又覺得幾好~方便大家睇有何不可?
唔通得個話題得一頁就好? 咁只不過代表左個話題無人想睇無人想理~完全無吸引力....咁分享仲有咩意思?

頂部
R-type
軍曹

UID 46937
精華 0
積分 17
帖子 331
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2014-4-6 12:22 PM 發表

萬代收藏玩具事業部2014年7,8月商品公開!這一次 ...

你不如出一個post一次過貼哂你全部link出黎, 叫人自己定時入去睇啦.
咁你未唔使成日出 情報(link)post 0羅.
你開咁多post個網會load得好慢0嫁.

本帖最近評分記錄
lamsum1982   2014-4-7 08:31 AM  讚好  +1   具參考價值
頂部
hkpl12
上尉

UID 21616
精華 0
積分 7
帖子 1170
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-25
狀態 離線
呢個帖完全展露HKML光輝嘅一面

老老實實係TOPIC名前加個[圖多]/[X<有幾多張圖 p] , 俾個心理準備人係多圖 ,留意下流量咁,方便下手機電腦差或上綱速度差嘅朋友 . 畢竟HKML唔似BAHA 同 mobile01 咁可以先純文字LOAD好,要圖可以自選自己禁或者一次過LOAD好 .
至於有CHING高談「唔會因為個post 多相, 而hkml server 會connet 慢左」真係  . 真係唔會hkml server connet 慢左 , 不過一次過LOAD禁多圖 , 你部機你個上綱速度可唔可頂得到 ,
就自己推理下啦 .

不過alexlee2 好有心 , 不過真係好串

本帖最近評分記錄
Bangdoll   2014-4-6 09:49 PM  讚好  +1   呢個帖完全展露HKML光輝嘅一面 ...

做人留一線,日後好相見
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkpl12 於 2014-4-6 04:00 PM 發表
至於有CHING高談「唔會因為個post 多相, 而hkml server 會connet 慢左」真係  . 真係唔會hkml server connet 慢左 , 不過一次過LOAD禁多圖 , 你部機你個上綱速度可唔可頂得到 ,
就自己推理下啦 .

我冇跟過任何師傅學砌模型, 冇資格做你師兄.
部機弱雞頂唔到, 條internet connection 冇料到係 user 自己既問題.
唔通你用個14.4kb modem 要人陪你一齊慢.

條友賴相多令connect 唔到 hkml, hkml "反應"慢, 既然呢個唔係事實原因,就自然要指出係錯誤.

相多要 load 相耐就關個各人仕自已既 internet connection, 完全唔係 hkml 搞出來, 唔係hkml 既任何責任. 唔好委過於人.

路過既厚多士
頂部
mocha_boy
上等兵

UID 36265
精華 0
積分 0
帖子 233
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-26
來自 TKO
狀態 離線
又有幾慢呀?用手機同電腦load都唔慢,我屋企得8M寬頻,都唔會LOAD好耐啦

講真,我好多時上來都只係睇新情報,文字真係引唔起我的意慾去買,但0的相真係好吸引我
而且集中晒0的資料,真係好正,多細路問又給何,呢度係討論區,係俾人問野同傾計0架啦
下下都好似你咁,問多句就鬧人,自己上網去搵咩!既然你咁唔想人問,最後又係叫大家自己去搵,
點解一開始就唔post出來,等大家自己搵,搵唔到都唔關你事,又唔會辛苦你啦

而且0的link唔差,但我如果過左一排上來睇,有時按個link,只係去到果個website,而不是果個
product,咁有條link都係無用,我都係睇唔到果樣

而且唔係人人都識日文,真係有時睇到張圖先知講緊邊隻高達0架

既然有人肯post圖,樓主又唔想,咪各有各出囉,樓主你唔出都唔會有人覺得可惜

本帖最近評分記錄
alexkcl   2014-4-6 08:37 PM  讚好  +1   具參考價值
頂部
hkpl12
上尉

UID 21616
精華 0
積分 7
帖子 1170
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-4-6 07:18 PM 發表

我冇跟過任何師傅學砌模型, 冇資格做你師兄.
部機弱雞頂唔到, 條internet connection 冇料到係 user 自己既問題.
唔通你用個14.4kb modem 要人陪你一齊慢.

條友賴相多令connect 唔到 hkml, hkml "反 ...

打句 [圖多]/[X<有幾多張圖 p]  多兩隻字, 方便下人原來真係好難

老老實實係TOPIC名前加個[圖多]/[X<有幾多張圖 p] , 俾個心理準備人係多圖 ,留意下流量咁,方便下手機電腦差或上綱速度差嘅朋友 < 好難理解咩
「部機弱雞頂唔到」「internet connection 冇料」唔通你用個14.4kb modem 要人陪你一齊慢.  
希望VampireA 能明白我本意唔係要人陪「你」一齊慢.  係俾個心理準備人係多圖 ,留意下流量咁

做人留一線,日後好相見
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 買女孩的小火柴 於 2014-4-6 12:37 PM 發表

佢搬運人地官圖/逐張雜誌圖 推到十幾頁又如何?
起碼呢十幾頁唔係得佢推而係吸引到好多ching發表意見~
分享ge本質就係想多人睇~既然佢咁做大家又覺得幾好~方便大家睇有何不可?
唔通得個話題得一頁 ...

我找到一個舊topic, 由樓主開的
2013 Formula 1 Grand Prix : http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... p;extra=&page=1
樓主開完個post之後有人回, 也人在同topic 中share 圖.
不過由頭看到尾, 會發覺樓主除非真是好想加入, 不然都只是局限純粹貼出自己找到的物品, 而且越後越明顯, 最後得自己一個貼, 自己一個頂文.
唔同其他同好一樣在文字間有來有往. 當然樓主私底下與他人有無PM我唔知了.

到或樓主明不明白自己真正的問題是在什麼地方?

本帖最近評分記錄
lamsum1982   2014-4-7 10:59 AM  讚好  +1   樓主真心硬膠
k濤   2014-4-7 10:03 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
洛林   2014-4-6 09:50 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
Xylitol   2014-4-6 09:06 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
頂部
RoyFocker22
曹長

UID 53337
精華 0
積分 3
帖子 416
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2013-6-5
狀態 離線
即係其實慢 有時唔關hkml server 事, 有時係browser render 個 page 唔夠快, 尤其一啲 手機或者tablets, 圖多同file size大, 就窒窒吓, 就連 圖片外連 都無乎.

咁以後貼圖, 都盡量精選啲, 揀一啲點題嘅 先貼喇   

老老實實, 好多時拆番啲 image url 都好花時間, 有時遇著啲 web block 外連, 貼咗都徙心機

頂部
lamsum1982
平民

UID 43612
精華 0
積分 0
帖子 25
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-10
來自 中華人民共和國香港特別行政區
狀態 離線
講真,我個個月都好期待模型情報的post內的貼圖!

本帖最近評分記錄
chiwaiwai668   2014-4-8 09:02 AM  讚好  +1   具參考價值
頂部
free3duklee
二等兵

UID 4548
精華 0
積分 3
帖子 74
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-11
來自 Zeon
狀態 離線
回復 #39 lamsum1982 的帖子

讚同樓上嘅講法,因為冇新模型消息就冇動力去砌之前D存貨!

頂部