回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: Nichimo (日模) 說再見
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
Nichimo (日模) 說再見

一時手痕, 去HLJ 逛逛.....見到頂置spanner寫住:-
                                                           "Sayonara Nichimo! This is the last stock!"
http://www.hlj.com/top/Nav
(按第一點廣告)

跟手入去其官網 http://www.alpha-net.ne.jp/users2/nichimo/
好似亂碼. 唔知up乜

Nichimo 我記得70年代的本地模型雜誌 (模型緻趣) 稱它為"日模".
雖然我對它的認識不多, 但好有印象, 因為那時就讀的中學附近有間小模型舖有得賣. 不過那時淨係識得雙星.....輪到Otaki, Marui, LS....之後先輪到日模

睇黎都似又少一間老廠喇

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
佢已經多年冇出新產品, 只係將一些老模型不斷再生產

Nichimo比較有名的, 是其30cm系列戰艦, 以及, 1:200比例的大和號

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
simon2008
平民

UID 25506
精華 0
積分 2
帖子 29
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-25
狀態 離線
已出了官方通告,正式廢業(執笠)。

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
我買得最多係佢嘅Macross 糸列

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
很久以前買過一部戰機, 砌好, 再到佢失蹤都有10年了...
應不會有水魚想借機會炒起呢間廠的模型吧?

話說老千同X暉都好似仲有old stock?
我自己只想找這盒:
http://www.1999.co.jp/eng/10010222

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
以前果個年代一有模型廠執粒 , 巿面就有d跳樓平貨賣 , 呢十年玩具就有 , 模型就唔多覺....

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #6 oj 的帖子

可能代理手上仲有貨嘛...邊平得?

頂部
夏日84
平民

UID 41312
精華 0
積分 0
帖子 16
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-7-28
狀態 離線
好喜歡30CM及1/500系列的封繪,但最欣賞的卻是那輛飛馬443遙控車

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
70年代可能係日模的黃金年代, 當年佢都出左一些1/35系列的坦克, 冇記錯質量並不輸蝕給同時期的田宮MM系列的細節

而且有些模型款式, 例如Tiger I後期型, King Tiger Porsche Type等田宮當年都沒有推出, 而Elephant更只有日模同Italeri推出過

http://m--o.at.webry.info/200906/article_17.html

另外1/700的日本戰艦大和號, 據聞模型的某些細節, 日模比同期的田宮版本更準確

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
RoyFocker22
曹長

UID 53337
精華 0
積分 3
帖子 416
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2013-6-5
狀態 離線
Oh 好多ching一定砌過

好奇啲模具會唔會賣

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
記得小時候呢間野有出過1/28入電池的F1, 好似有Mclaren M26, 78年 Wolf等等, 咁就無得重見天日了

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2013-12-12 11:11 AM 發表
記得小時候呢間野有出過1/28入電池的F1, 好似有Mclaren M26, 78年 Wolf等等, 咁就無得重見天日了

我上ebay見過佢出1/8的結他之類.  以前的模型都幾多元化.
我見過某間廠仲有風扇出, 可以放AA電轉的. 唔知係唔係都由日模出的呢?

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2013-12-12 09:19 AM 發表
70年代可能係日模的黃金年代, 當年佢都出左一些1/35系列的坦克, 冇記錯質量並不輸蝕給同時期的田宮MM系列的細節

而且有些模型款式, 例如Tiger I後期型, King Tiger Porsche Type等田宮當年都沒有推出, 而Ele ...

今日收工去望下先, 雖然未必買.
找到一部日系的雙翼機就好了.

QUOTE:
原帖由 RoyFocker22 於 2013-12-12 09:34 AM 發表
Oh 好多ching一定砌過

好奇啲模具會唔會賣

我估...
賣都未必好高價, 事源最舊的可能已用了3-40年, 新的都已碼20年, 對比起其他廠可能真是次了一級.
與其說賣, 不如好奇下新買家會不會好好用個舊模, 好revell 的古老野就死得人多了.

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-11 07:16 PM 發表
很久以前買過一部戰機, 砌好, 再到佢失蹤都有10年了...
應不會有水魚想借機會炒起呢間廠的模型吧?

話說老千同X暉都好似仲有old stock?
我自己只想找這盒:
http://www.1999.co.jp/eng/10010222

呢盒sure 0係X暉見過 , 但我都3,幾個月無去 ...
佢早排都返左好多飛機 :me262 , zero...

X暉都好常有nichimoco 喞貨 ,唔知係少人買定點.....warship 唔使講 , macross d 好賣嘅款都係佢最多

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #13 oj 的帖子

今日去完X暉, 有船無飛機.(我無睇錯的話)
船在全店最左下的角落. 飛機好似無??

老千的日模位置是左邊放船的最底一層.

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-12 07:55 PM 發表
今日去完X暉, 有船無飛機.(我無睇錯的話)
船在全店最左下的角落. 飛機好似無??

老千的日模位置是左邊放船的最底一層.

me262 係長期死貨 , 果架日軍雙翼機係放係貨倉門口嘅左側 , 亦即係船嘅另一邊..
細個砌過 , 認得個盒 , anyway , 成3個月前....但

其實nichimoco 呢d貨係無乜人hou... 對上兩次去相隔3個月都係放果個位

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #15 oj 的帖子

或者星期6再去一次望下, 不過我今日見是船多d, 可能移左位?
我只見老千成日將d 日模搬左又搬右.
如你所言, 可能d日模已沒有什麼當年一樣新鮮的話題了.

============
同場X暉多左幾盒大的星星飛機 (1/32 ?). 一盒至少先多謝一張背包包的$500,
近期星星因應市場 (年紀+老花?)轉玩大比例模型?
我見過船, 今次有飛機, 之前好似仲有1/16坦克...下次是人仔 ?
人仔1:6我又唔介意

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-12 09:56 PM 發表
或者星期6再去一次望下, 不過我今日見是船多d, 可能移左位?
我只見老千成日將d 日模搬左又搬右.
如你所言, 可能d日模已沒有什麼當年一樣新鮮的話題了.

============
同場X暉多左幾盒大的星星飛機 (1/32 ...

我上次去都只係對佢d特價油有興趣 , 但睇佢d油摇下無乜聲氣 , 睇落又無乜流動都係丟返低算

一般舊模飛機係好難賣 , d人一睇倒突線已經唔想砌, 作為收藏嘅人都唔多...

我都只係keep 少少 Airfix blaster card 同polybag w/header 嘅舊packing模型

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #17 oj 的帖子

佢的舊油我都好想知由邊度黎, 久不久有一lot "新"的舊油??

舊飛機模...最差的revell 1:72三翼機, airflx 不對模板的RAF tower, 星星的半身人仔都已交過手,
我諗除非自己想懶, 如果唔係都已免疫.

講起polybag w/header 的packing,
日本出的星星人仔太少見了, 我上次去KT智高買了一包星星出品, 係一名德軍推單車, 日本造, 都是用你講的packing.  好平, 算買得過?  佢仲有一包 (2 weeks ago).

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-13 06:59 AM 發表
佢的舊油我都好想知由邊度黎, 久不久有一lot "新"的舊油??

舊飛機模...最差的revell 1:72三翼機, airflx 不對模板的RAF tower, 星星的半身人仔都已交過手,
我諗除非自己想懶, 如果唔係都已免疫.

...

只係為左因為改用polybag 包裝而買可謂毫無意義 .

我講嘅係Airfix果d polybag w/header , blaster card 坐抵2-30年歷史果d....
唔係日本仔果d"限定"又"限定"果d....

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
兩年前去英國行過一個地攤有見過你指的packing, 的確幾古老的look.
無買, 到現在從圖書館找了一本講airfix 的書先知可以收藏下.

今次買到的是這樣, 好似沒有什麼限定的字樣?

我知未必係咩珍品, 不過還真是第一次見星星有這種包裝, 所以還是入一份自己開心下.
家下好似變左一盒兩架車/人的包裝.

頂部