回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 從Bandai JP 成功補件流程
  本主題由 ArLip 於 2013-5-7 12:10 AM 設置高亮 
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2013-5-7 13:52 發表

要搵個(日本)本地人代勞, 佢笨大又真係有些強人所難了

都係Bandai出, 都唔明點解要咁做...唉...

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
Black
軍曹

UID 2083
精華 0
積分 4
帖子 350
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-18
來自 荷蘭園舊建一
狀態 離線
發表於 2013-5-7 02:15 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Black 為MSN好友 通過MSN和 Black 交談 QQ ICQ 狀態
我都係有個軟膠件無比到我,今次分享真係幫到我好多!!!謝謝你的分享!!!

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Black 於 2013-5-7 14:15 發表
我都係有個軟膠件無比到我,今次分享真係幫到我好多!!!謝謝你的分享!!!

唔好客氣, 最緊要唔好濫用就ok啦...香港唔係Bandai0既 target, 做衰左大家都冇架啦

頂部
有heart人
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1941
精華 10
積分 70
帖子 5317
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2013-5-7 01:07 PM 發表

模型怪兄, 唔係咩教學, 只係分享一下...

有heart人兄, 之前我都講過, 條界線真係只有Bandai先知, e-mail都提到 Bandai policy#1, 邊個知咩policy#1喎...

我自己2009年頭試過都收到同樣的回覆. 不過當時有解說policy#1為地區代理沒有銷售的bandai產品. 當然可能不同情況下有不同待遇.

無逢: 一定要做的, 我想盡量表現出模型的味度

WIP
1/35 Panzer IV F2 - 50% (waiting for paint job)
1/100 RE Bawoo - 50% (waiting for paint job)
1/35 LAV-25 - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG GM Sniper II - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG S-Gundam Booster Unit - 40% (waiting for seam removal)
1/100 Wave VF-1 - 40%
頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有heart人 於 2013-5-7 15:52 發表

我自己2009年頭試過都收到同樣的回覆. 不過當時有解說policy#1為地區代理沒有銷售的bandai產品. 當然可能不同情況下有不同待遇.

如果係0既咁就知點解我可以攞番件啦...可能PG EVA 冇正式由代理引入過, 唔知咁0既諗法啱唔啱呢

頂部
R-type
軍曹

UID 46937
精華 0
積分 17
帖子 331
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-1
狀態 離線
pbaa 師兄, 真係麻煩哂你

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 R-type 於 2013-5-7 20:59 發表
pbaa 師兄, 真係麻煩哂你

我一定會跟進0既Raymond 兄

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線
呢隻初号機自己都有盒,收藏中! ...

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2013-5-7 21:23 發表
呢隻初号機自己都有盒,收藏中! ...

要這服務嗎戰斧兄

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2013-5-7 09:34 PM 發表

要這服務嗎戰斧兄

係驚個膠笠硬化0者!...

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2013-5-7 21:48 發表

係驚個膠笠硬化0者!...

冇開封唔會架...哈哈哈

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2013-5-7 10:01 PM 發表

冇開封唔會架...哈哈哈

原封不動! ...

頂部
tonyktng
中尉

UID 7849
精華 0
積分 3
帖子 926
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-30
來自 hk
狀態 離線
番去check吓先, 我盒 96 定 97 買咗未開

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tonyktng 於 2013-5-8 10:48 發表
番去check吓先, 我盒 96 定 97 買咗未開

試完提供下成唔成功啦...

頂部
Ching1202
平民

UID 41892
精華 0
積分 0
帖子 41
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-6
來自 Tsing Yi
狀態 離線
發表於 2013-5-8 04:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Ching1202 為MSN好友 通過MSN和 Ching1202 交談
我果個砌到一半,太暴力唔小心整爛左,係咪唔受理架啦

其實香港有無地方可以散買到零件?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ching1202 於 2013-5-8 16:05 發表
我果個砌到一半,太暴力唔小心整爛左,係咪唔受理架啦

其實香港有無地方可以散買到零件?

咁就有0的難度喎...

頂部
Ching1202
平民

UID 41892
精華 0
積分 0
帖子 41
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-6
來自 Tsing Yi
狀態 離線
發表於 2013-5-8 04:29 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Ching1202 為MSN好友 通過MSN和 Ching1202 交談
一時心急,關節插錯方向
一次暴力,扭下扭下就扭斷左

btw多謝c hing嘅分享,下次有事識做了

本帖最近評分記錄
pbaa   2013-5-8 06:54 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
頂部
MMJ.C
上等兵

UID 14071
精華 0
積分 2
帖子 206
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-14
狀態 離線
多謝師兄介紹,
下午Send左email有以下回覆,貌似可以補件俾我,不過highlight果句唔知係咪唔寄去香港。
再等佢地回覆先,漏影d barcode!

Thank you for purchasing our products and the time to contact us.
We will replace your parts under our replacement policy #2.
Please note in advance that these policies are valid in North American area and Italy.
For other areas, we do not ship replacement parts as of now.

2. We accept a replacement for broken parts or missing parts which occurred undercustomer's responsibility.
  This replacement will be done free of charge as a one-time-only deal limited within prescribed pieces of parts by the products.

We also need to see the manufacturer sticker on the package as a proof of officially exported product.
  Could you please confirm your product's side of box if there are the manufacturer sticker.

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnny51925 於 2013-5-8 20:21 發表
多謝師兄介紹,
下午Send左email有以下回覆,貌似可以補件俾我,不過highlight果句唔知係咪唔寄去香港。
再等佢地回覆先,漏影d barcode!

Thank you for purchasing our products and the time to conta ...

唔好理啦, 佢要咩比咩啦, 好大機會寄番比你...但係今次點解係 policy# 2 0既

頂部
MMJ.C
上等兵

UID 14071
精華 0
積分 2
帖子 206
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2013-5-9 10:41 PM 發表

唔好理啦, 佢要咩比咩啦, 好大機會寄番比你...但係今次點解係 policy# 2 0既

真係沒人知,不過日本果邊都幾有效率,即日回覆番我啦。

Thank you for your attentive replay and we could confirm these kit are officially exported
because of the sticker printed with DANIEL & CO.

DANIEL & CO. is a our officially agency in your country.

So, as we send you these parts, please inform us your address where you live in
that we can ship in detail.

Thank you for your kindness.

應該成功!都有7,8件補件要拎

頂部