回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2012-3-18
狀態 離線
回復 #100 master_roshi 的帖子

最大最大困難是設定!因為沒有一份正式的籃圖,所以一切基設資料,包括比例,艦身的線條角度等,都只能從搜集得來的照片觀察及靠估,所以有好些地方並不準確,例如艦橋司令塔太扁及細,艦橋頸角度太斜,位於主炮結構下的甲板其實是兩邊分開的 (即是兩塊),由於自己粗心大意,把它一整塊cut 出。其它艦背層疊結構及稍後講述的艦邊結構亦因同樣因為沒有藍圖的情況下出錯。

頂部
Whitewolf
壹等兵

UID 32238
精華 0
積分 4
帖子 150
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-2
狀態 離線
真大呀,灯光好有效果

頂部
固體蛇
平民

UID 48499
精華 0
積分 2
帖子 19
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2012-3-26
狀態 離線
係人做o既作品嗎

頂部
JIATU02
軍曹

UID 27094
精華 0
積分 0
帖子 371
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-14
狀態 離線
哇!惊天大作!!。。。。。

頂部
ga_to
壹等兵

UID 36905
精華 0
積分 2
帖子 153
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-1
狀態 離線
震驚! 超強作....
個份熱誠同恆心真係無價
但都想問吓樓主總共用咗幾多錢???
Thanks!

頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ga_to 於 2012-4-2 03:08 PM 發表
震驚! 超強作....
個份熱誠同恆心真係無價
但都想問吓樓主總共用咗幾多錢???
Thanks!

多謝師兄讚賞,其實隻野所用d料唔貴,講真最貴係之前所提嘅個64支aber金屬炮管,其他所用嘅料包括膠片膠條,戰艦坦克模型件、補品等全部夾夾埋大蓋千零蚊左右,而且所用的模型件並不太多,用剩嘅可以留番嚟以後用。
反而花最多的是時間和耐力,特別係搜集資料方面,小弟需睇多個網頁和論壇,參考相片及資料。用很多模型件堆砌出來不太難,但若要細節精確,則需要花時間和耐性搜集資料。

本帖最近評分記錄
alexkcl   2012-4-11 09:24 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
williamgundam   2012-4-3 01:44 AM  讚好  +1   
felix   2012-4-2 11:07 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線
收納庫 (Docking Bays)的製作

艦底收納庫有兩個,其一為主收納庫,另一個則是副收納庫。主收納庫的軌道是以膠條製成,其他的內壁及結構則以膠片和威龍及小號手的戰艦部件砌成,另外再在兩旁加上兩排燈,以加強實感。主收納庫的鉗則根據所得資料以膠條及膠片搭建而成,為增強精細度,我用了威龍戰艦(但己記不起那艘)的蝕刻支架砌出鉗的雙臂。

至於副收納庫,初時我只是以是一個簡簡單單的盒子,但當我仔細觀看照片後,發覺內裡原來還有個相當複雜的結構,只時因為此收納庫太細,又因為角度問題,故難以察覺(事實上電影有很少鏡頭是拍副收納庫)。但要在一個2.5cm x 1.7cm的盒子內做出這樣複雜的結構,委實相當困難,加上小弟技術笨拙,所以做出來的內部結構不合比例兼省略了部分細節,看上去還是頗粗簡。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
master_roshi   2012-4-8 09:31 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2012-4-9 04:51 AM 發表
外國有人整咗隻覆件擺上e-xxx網賣,
樓主你呢隻咁大隻又整得咁正,
唔覆嚟賣真係好嘥!

http://www.youtube.com/watch?v=v53l9SXdORc&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=h ...

師兄你所提到及引述 Youtube片中出現嘅 Star Destroyer模型,其實係本港一間專出手辦飛機嘅模型廠「Anigrand Craftarts」出嘅,佢有個系列叫「Sci-fi Dynamics」,專出星戰手辦模型。
http://anigrand.com/AA6003_Star_Destroyer.htm

而師兄你所見到果個鬼佬砌嘅並非翻件,而係如假包換嘅正件貨,隻件嘅藍圖係完完全全按照呢位仁兄嘅CG而造,質素都相當不俗。
http://www.modelermagic.com/?p=5509

Anigrand響出Star Destroyer之前更係比Fine Mold早一步出1/144千歲鷹號,而佢隻千歲鷹則依住Fine Mold隻1/72縮細製成,Anigrand響出完Star Destroyer之後又出過反帝國盟軍嘅「自由級」主力巡洋艦Mon Calamari,以及盟軍嘅Medical Frigate及Blokade Runner,全部都係1/2256,其後亦出過1/144嘅帝國穿梭機,亦打算出隻1/144(約兩尺長)嘅Rebel Transport(盟軍運輸船),由於水準不俗,都頗受鬼佬歡迎,特別係果隻Star Destroyer,我不時響 d鬼佬模型網見到有人砌。

雖然話係正版貨,不過佢地出嘅星戰手辦模型完全無攞版權,正所謂樹大招風,正當Anigrand想響呢個系列大展拳腳時,俾人篤無牌經營(有人話係Fine Mold篤),佐治洛卡斯收到投訴當然要做嘢,立即出律師信禁止佢地繼續出,系列亦因此消失。好彩我響個系列收檔前都入咗隻 Mon Calamari,遲下我都會砌埋佢,正好同隻Star Destroyer湊成正邪一對。

至於我隻Star Destroyer由於d部件太細又很脆弱,係完全分唔到件倒模,就算倒到d件又散又碎兼質素唔會好,生產商見到都灑手擰頭,所以唔會有覆件。

本帖最近評分記錄
master_roshi   2012-4-9 12:32 PM  讚好  +1   具參考價值
頂部
master_roshi
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 HAL2012 於 2012-4-8 03:48 PM 發表

師兄你所提到及引述 Youtube片中出現嘅 Star Destroyer模型,其實係本港一間專出手辦飛機嘅模型廠「Anigrand Craftarts」出嘅,佢有個系列叫「Sci-fi Dynamics」,專出星戰手辦模型。
htt ...

原來香港有間公司出D咁正嘅星戰模型,
一直都唔知tim,
真係走寶,
咁而家即係想買都冇得買係唔係?

頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2012-4-9 11:35 AM 發表

原來香港有間公司出D咁正嘅星戰模型,
一直都唔知tim,
真係走寶,
咁而家即係想買都冇得買係唔係?

你可以試下靜靜雞send個email俾Anigrand,睇下佢地願唔願出貨。但千祈唔好俾佐治洛卡斯查到。

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 HAL2012 於 2012-4-8 04:46 PM 發表

你可以試下靜靜雞send個email俾Anigrand,睇下佢地願唔願出貨。但千祈唔好俾佐治洛卡斯查到。

剛剛入去睇過,隻嘢賣US$298(within shipping)
你介紹http://www.modelermagic.com/?p=5509呢個網址裡面的模型大部份都係我喜愛的
真係要我中咗六合彩頭獎至有錢買,
而家淨係[登家雞見水,得個睇和恨字。]

頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線
此為Anigrand出嘅MC80 Mon Calamari "Liberty Class" Winged Cruiser模型,內附一架1/2256(細到離譜)嘅千歲鷹號,相當精細嚇人!
http://www.anigrand.com/AA6005_MC-80_cruiser.htm

1/2256 Medical Frigate嘅Youtube短片:
http://www.youtube.com/watch?v=Osrc-W0kHDU

頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2012-4-9 12:06 PM 發表

剛剛入去睇過,隻嘢賣US$298(within shipping)
你介紹http://www.modelermagic.com/?p=5509呢個網址裡面的模型大部份都係我喜愛的
真係要我中咗六合彩頭獎至有錢買,
而家淨係[登家雞見 ...

其實我真係試過響個系列執咗之後send email俾佢地話想買隻 Medical Frigate,佢地又肯賣喎!

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 HAL2012 於 2012-4-8 05:14 PM 發表
此為Anigrand出嘅MC80 Mon Calamari "Liberty Class" Winged Cruiser模型,內附一架1/2256(細到離譜)嘅千歲鷹號,相當精細嚇人!
http://www.anigrand.com/AA6005_MC-80_cruiser.htm

1/2256  ...

我已經中哂毒喇

頂部
AVENTADOR
曹長

UID 47186
精華 2
積分 5
帖子 417
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 HAL2012 於 2012-3-19 08:41 PM 發表
小弟拙作,「星戰」中帝國軍的「復仇者」級戰艦,模型全長約27寸,比例約1/2256,以膠板、膠片、其他模型部件(如戰艦、坦克等)製成,請多多指教。

全自製嘅傑作! ----大開眼界 .....原來師兄係高人一名!

小弟一向甚少玩星戰模型(因為details幼細兼密集) 竟然漏眼咗師兄嘅[拙作]!

睇完師兄嘅傑作再望返自己嗰D ....小弟實在係[班門弄斧] .........

真榮幸---小弟D拙作得到師兄嘅關注 希望日後再多D膠流交流!

頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AVENTADOR 於 2012-4-9 01:09 PM 發表

全自製嘅傑作! ----大開眼界 .....原來師兄係高人一名!

小弟一向甚少玩星戰模型(因為details幼細兼密集) 竟然漏眼咗師兄嘅[拙作]!

睇完師兄嘅 ...

師兄客氣言重,「高人」二字實在愧不敢當,小弟只係從書上及網上嘅高手度偷到些少砌模型技巧,又見到 d 鬼佬同日本仔整呢隻野整得咁過癮,所以至膽粗粗走走自己試下,之可以有幸唔使爛尾完成,實在有賴網上d前輩/高手不鄙把資料及技術放上網分享之故。其實小弟隻拙作仲有很多需要改善嘅地方。

師兄你隻1/220 Ex-S都唔講得少,要響這樣細比例嘅件度顯出1/35嘅效果,實在非常精細,小弟希望可以快d見到成品,努力!祝馬到功成!

頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線
艦身邊結構的製作(1)

繼續講翻未講完嘅製作過程,而家講嘅係艦身邊結構嘅製作。此部分係本模型最難攪嘅部分,理由係除咗相片之外,真係乜圖都無得參考,依家仿製緊道具模型嘅個位仁兄都未整到呢部分,而且艦身兩條邊凹凹凸凸,有一定深度兼且層疊交錯,若無藍圖,根本無可能知道每層嘅結構係點,所以解決方法只有一個,就係揀最/較顯眼的部分集中解構,再根據解構圖用膠片及膠條砌成該部件,如有模型件合用則最好不過,但其實有好多部件因為沒有合用的模型部件,故此真的是唯有自製部件。

頂部
robotkel
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 38906
精華 9
積分 27
帖子 4258
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29
狀態 離線
多謝分享

頂部
HAL2012
少尉

熱讚榜勳章  
UID 48347
精華 6
積分 8
帖子 588
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線
艦身邊結構的製作(2)

至於d較模糊,或者甚至是睇唔到嘅部份(例如艦邊嘅天花及最入個層),唯有發揮自己嘅想像力,用模型或自製部件堆砌而成,不過size及厚度要準確,否則上下兩邊艦身夾不埋。

頂部