回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 一個煙鏟戒煙嘅故事,我6年無食煙啦。
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
一個煙鏟戒煙嘅故事,我6年無食煙啦。

我想係度同大家分享一下我戒煙嘅經歷。我最後一支煙已經係6年前嘅事,之後我一次想食煙嘅情況都未試過。咁你可能會諗:唓,你煙癮細吖麻。其實我之前都係一個不節不扣嘅煙鏟。

我從大學後期開始食煙,食左十年先戒。平圴每日15枝至一包煙。工作忙或壓力大會食多D ,最高紀碌50支。我有段時間住唐樓要行六層樓梯。深夜無煙時會頂吾佳為買包煙來回走12 層樓梯。我係好enjoy 食煙嘅。吞 吞吐吐吹下煙圈一樂也!同friend 一齊食更有一種共犯嘅快感。

咁點解要戒呢?因為我發覺身體真係差,成日咳。加上我係好淆底嘅人。我一路都驚老來有cancer。同埋我發覺煙仔control 得我大勁。有時訓吾著想食煙,食左又精神,再訓吾到再食。惡性循環感覺好差。

所以我開始有戒煙的諗法。從有呢個諗法到真係落實去戒都過左3年。

話說我有戒煙的諗法之後都有同朋友講下。有位有心人送左本戒煙書俾我。不過要一個煙鏟戒煙點會咁易吖。本書我放埋一邊。直到3年後才的起心肝去睇。點之真係成功左。個過程仲係零痛苦

你可能又 唓,妖!睇咁耐完來你係度賣書廣告。大家吾好燥先. 我係呢個forum 好耐,D 人都知我有份工吾係賣書 嘅 。 不過本書真係work 。我會簡略介紹下。不過最重要嘅係我之後同另一D 成功戒煙嘅朋友傾計。佢地無睇過本書。但我地嘅過程有好多共同點。我覺得成功式到煙嘅方法係有D野係相似嘅。呢D 共同點先係重點

本書叫Easy way to stop smoking , by Allen Carr. 我吾知佢有無中文版。首先最特別係佢叫你睇呢本書嘅時候要繼續食煙。因為你謬謬然戒煙, 你心態上未ready,會有好大壓力。好可能本書都睇吾完。呢度佢帶出個重點。戒煙最重要係調整你嘅心態。你先要真係真心覺得你係想戒煙,覺得食煙對自己好差。如果你戒煙係為左人地,為左男女朋友,咁你嘅心態好難ready. 如果你未ready, 倒不如痛痛快快食多陣煙。我睇完本書都係再等左幾個月先戒。

另外最最最重要嘅point 係戒煙係吾應該靠意志力嘅。坊間或者政府成日講到戒煙好難,要有強嘅意志力先得。不停洗腦,令人覺得戒煙要有無比意志。事實上意志力不可靠,任可人都好難勝過自己心魔。當D 人忍吾住食番煙時便有雙重打擊,覺得自己無用。跟住壓力再加大。各位煙鏟都知有壓力時會做乜? 食煙囉!

基本上你要跳出黎諗, 諗番食煙嘅壞處。聞下D 煙幾臭!問下自己煙仔係未control緊你。你有無覺得好吾free.你有無淆底會生cancer。基本上你一路諗。去到有一刻你會真心想戒煙。

Next step 就係找一個好良機。在我來講就係幾個月後一場傷風。基本上病痛令你比較無咁想食煙。我開始病得好辛苦,於是成日無食煙。一日之後第二日無食。幾日無食之後我同自己講。妖不如真係戒啦。咁我就戒左啦。隨左病之外我有朋友係係clubbing 時狂食一包煙,之後番到家中覺得好辛苦。嗰個moment佢覺得食煙好差好想戒,之後就戒左啦。

無論本書或其他成功戒煙朋友嘅經驗黎睇。戒左煙之後好重要好重要嘅係你要enjoy 新嘅生活。你應該focus 無食煙之後嘅好處﹣你個肺幾咁舒服。空氣香D。行步路都快D。慳左D 錢可以買好多野。你個人又free D. 訓得好D。你會開始好開心。係真係有重生嘅感覺。根本諗都吾會諗食番煙。你聞到其他人食煙會覺得好臭!

不過如果你戒之後成日心思思想食,你去食啦。吾好死忍。輕鬆D 對件事。當你真係ready 次後再戒啦。

本帖最近評分記錄
dandan   2011-4-8 06:59 AM  讚好  +1   恭喜,又一位成功戒煙了\^O^/
小小文   2011-4-7 01:49 PM  讚好  +1   剩係睇見個主題已經要入黎讚一讚啦!!
正經和尚   2011-4-7 10:13 AM  讚好  +1   怕且我都要認真考慮下戎甩佢....
raymonds   2011-4-7 12:27 AM  讚好  +1   想戒煙,心態準備中
mamansing   2011-4-6 11:58 PM  讚好  +1   好憎人食煙噴埋黎…
b8808800   2011-4-6 10:29 PM  讚好  +1   支持 !
小公主   2011-4-6 09:08 PM  讚好  +1   200%支持無煙都市~
aeug   2011-4-6 08:54 PM  讚好  +1   恭喜你!
Eric_823   2011-4-6 08:45 PM  讚好  +1   佳作!
頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線
Thanks for sharing but the English book for me is...

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線
我本身就係NON SMOKE
不過有D朋友聲稱戒, 跟著就O係FB話比人地知佢戒
成日數著我戒左幾多日, 彪榜自已今日同邊個邊個食煙的一齊出街都引唔到我之類
turn out?

我的studio
脹爆Studio
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
很好的一個分享   吸了廿多年, 現在已經不是什麼有壓力才吸, 變得很自然.  希望早日可以像你一樣, 覺得自己是 READY 好吧.

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
很好的分享,謝謝!雖然我無食煙,但假如有朋友要戒煙都可以介紹呢個方法!

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2011-4-6 08:24 PM 發表
很好的一個分享   吸了廿多年, 現在已經不是什麼有壓力才吸, 變得很自然.  希望早日可以像你一樣, 覺得自己是 READY 好吧.

其實食廿年就算,因為身體已經適應左尼古丁
好似我阿婆咁,當年就因為住院而無得食煙,佢係食左成6-70年既人
自從開始唔食,身體竟然係比食果時還差好多,跟住無幾年就過埋身添
師兄如果想戒就慢慢黎,等身體再慢慢適應

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2011-4-6 07:09 PM 發表
... 基本上你要跳出黎諗, 諗番食煙嘅壞處。聞下D 煙幾臭!問下自己煙仔係未control緊你。你有無覺得好吾free.你有無淆底會生cancer。基本上你一路諗。去到有一刻你會真心想戒煙。 ...

以前聽電台節目, 有次有個男人打上電台講, 同你一樣戒左煙幾年, 佢話戒左煙先知2手煙原來好大陣味, 佢話食開煙的人係唔覺的, 因為長期吸煙的人, 鼻腔充滿尼古丁, 已經對煙味麻木左~~

BTW, 唔知我幾時先可以戒到玩左多年模型的習慣~~

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2011-4-6 10:24 PM 發表

以前聽電台節目, 有次有個男人打上電台講, 同你一樣戒左煙幾年, 佢話戒左煙先知2手煙原來好大陣味, 佢話食開煙的人係唔覺的, 因為長期吸煙的人, 鼻腔充滿尼古丁, 已經對煙味麻木左~~

BTW, 唔知我幾時先可 ...

唔係習慣係嗜好! ...

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2011-4-6 10:31 PM 發表

唔係習慣係嗜好! ...

係壞嗜好黎

你又抽煙?

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2011-4-6 10:18 PM 發表

BTW, 唔知我幾時先可 ...

做建築既大部份都食煙
所以我好怕放工搭地鐵遇到班做建築既同佢迫地鐵
因為佢地把口真係好似屎咁臭

頂部
mamansing
中尉

UID 16891
精華 0
積分 0
帖子 874
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-10
來自 我媽的怨念
狀態 離線
小弟細個果陣老竇食
大左後大佬同老竇齊齊食
二手煙由細局住食到大
我諗生cancer ge會係我老母或者我
最_憎人食煙

頂部
skyz
壹等兵

UID 37661
精華 0
積分 7
帖子 129
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-10
狀態 離線
我十二歲開始食煙,斬吓眼食咗廿八年lu....... 戒到係好事,起碼慳返啲錢,不過,食煙嘅禍害又係咪真係咁大?
可以話俾大家聽,各國政府/衛生機構不斷吹噓嘅所謂証據,根本冇據可依,亦都唔係真正嘅理由。
假如食煙,包括二手煙真係咁有害,點解唔好似毒品咁樣禁買?大麻係100%全天然嘅植物,服用時只需要用紙捲+點燃,完全冇有害雜質(除咗極微量嘅CO2,不過任何燃燒物都會釋放CO2),點解被視為毒品?
現今整個文明架構建都基於西方文化,有太多嘢我哋唔明白,亦唔了解,作為小市民,只希望生活過得快樂一啲,自由一啲,健康一啲,但係面對核電廠、空氣/食水/光/噪音污染,想快樂自由健康,有時已經變成奢侈嘅願望。
都係點支煙嘆一口,起碼可以放鬆一丁點。
另外,千祈唔好叫/逼老人家戒煙,咁樣做同叫佢去死冇分別。

頂部
fof
中尉

UID 525
精華 0
積分 7
帖子 823
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-6
狀態 離線
多謝分享!!~希望做到~~

頂部
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
狀態 離線
希望真係幫到大家啦

頂部
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
狀態 離線
To Skyz兄 其實我都知現今西方醫學研究係好信唔過,不過在我來講食煙之後身體係差咗好多。呢啲係好切身嘅,無得唔信,至於癌症我唔知有冇闗但係我覺得無謂搏

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 skyz 於 2011-4-7 02:52 AM 發表
我十二歲開始食煙,斬吓眼食咗廿八年lu....... 戒到係好事,起碼慳返啲錢,不過,食煙嘅禍害又係咪真係咁大?
可以話俾大家聽,各國政府/衛生機構不斷吹噓嘅所謂証據,根本冇據 ...

食煙禍害大唔大好難講,因為始終係長遠
一個鐘頭內飲2-3公升水一定比食煙快死,但係你唔會一小時食2-3百支煙

又或者舉個例子咁講,我阿婆食左幾十年
基本上佢一手帶大既我同我細佬、我地表兄弟、同佢地既下一代,係大部份身體差,肺功能差
我其中一個舅父都係煙民,佢d仔女,姐係我d表弟,真係個個都好似偽君子、索馬里人咁既樣
食煙真係應驗左一個句"若然未報,時辰未到",我普遍睇到吸煙者好少受苦,通常係佢身邊既人

我都明白食煙係嗜好,但係我就好討厭香港人既食煙文化,一路行一路食,周圍噴等等
又好似我一個朋友係煙民,佢同枱食煙我地一班朋友都無咩反對
因為佢完全唔會令你覺得佢影響到你地,你尊重我,我地亦尊重佢食煙既嗜好

另一點想提既係食煙就好,唔好再飲酒,因為再傷埋肝,
自己無左解毒功能,咁就好似我表姐夫咁,三十幾歲人,一驗就末期,3個月後就byebye

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 skyz 於 2011-4-7 02:52 AM 發表
可以話俾大家聽,各國政府/衛生機構不斷吹噓嘅所謂証據,根本冇據 ...

大麻草本天然係咪等如冇害?
如果大麻煙只係釋放CO2都可以頂癮仲使乜食大麻咁貴?
淨係卷住D紙就夠啦, 我檯頭的A4紙我諗夠你食一年掛
又或者A4紙都可以慳返, 趁拜山對燃燒中元寶 衣紙大吸幾啖
佢地都係天然纖維, 燃燒吸入對人體冇害

吸煙令你減壓 放鬆神經
咁你又有冇諗過係吸煙令你放鬆神經, 定係冇吸煙令你神經緊張?
係咪唔吸煙的人, 都冇壓力唔使減壓? 就算神經緊張都冇所謂?
覺得他人的科學數據無憑無證的時候, CHING的言論連基本的邏輯思維都冇
誤己不緊要, 千祈唔好誤人

我的studio
脹爆Studio
頂部
multi_crab
上尉

UID 16940
精華 0
積分 5
帖子 1118
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-16
來自 大埔
狀態 離線
好奇一問, 點解監獄唔禁煙??重有煙派??

http://hk.myblog.yahoo.com/multi_crab
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:

如果唔影響到我,我都唔會反對人地食煙既...
不過有冇一個方法一邊吸煙而身邊既人又嗅唔到味呢?

頂部
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 multi_crab 於 2011-4-7 12:39 PM 發表
好奇一問, 點解監獄唔禁煙??重有煙派??

咁好實際睇,犯人無煙食情緒會不安好危險架

頂部