回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 聽日天星小輪係咪摺?
peter哥
曹長

UID 35341
精華 0
積分 3
帖子 479
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
發表於 2011-3-30 08:34 PM  資料  短消息  加為好友  添加 peter哥 為MSN好友 通過MSN和 peter哥 交談
聽日天星小輪係咪摺?

有冇c兄諗住去坐番次?

天星小輪3蚊一次 對比起坐巴士/mtr 平好多

如果撞岩有船 仲快過巴士/mtr

不過講方便緊係巴士/mtr 可以去到你要到既地方  

坐船吹下風都幾正  

不過摺左真係好可惜

神速假組  
小弟只是一位新手 請多多指教
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 peter哥 於 2011-3-30 08:28 PM 發表
有冇c兄諗住去坐番次?

天星小輪3蚊一次 對比起坐巴士/mtr 平好多

如果撞岩有船 仲快過巴士/mtr

不過講方便緊係巴士/mtr 可以去到你要到既地方  

坐船吹下風都幾正  

不過摺左真係好可惜

係紅磡線姐好似$6.3一程

頂部
巨熊
少尉

UID 34194
精華 0
積分 17
帖子 670
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-7
狀態 離線
我官塘搭去北角先..好似5雞..

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
好似今次係停辦灣仔至紅磡航線

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
紅磡至中環及灣仔渡輪明日停航,面對其他交通工具競爭,香港的渡小輪服務逐漸式微。

http://www.hkatvnews.com/v3/shar ... atvnews_148385.html

n年前 火車站 行去碼頭好近,

現在搬到 揸住地圖都行唔倒

查看積分策略說明
附件
2011-3-30 10:48 PM

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
peter哥
曹長

UID 35341
精華 0
積分 3
帖子 479
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
發表於 2011-3-31 09:06 PM  資料  短消息  加為好友  添加 peter哥 為MSN好友 通過MSN和 peter哥 交談
比FD FAKE左  仲諗住坐最後一次

神速假組  
小弟只是一位新手 請多多指教
頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線
真係好可惜, 又無左一條航線, 有時都唔知政府點諗, 一味利字當頭, 有時呢種文化係好有留底嘅條件, 佢都可以資助一下, 我久唔久中午都搭去紅磡, 走去奇趣行個圈, 係架船度見有遊客特登去坐, 又有D唔趕時間嘅人好優遊咁享受一下, 影下相咁, 而家越來越覺得以乎係香港節奏慢D 都好以有罪咁,

本帖最近評分記錄
eded   2011-4-1 10:59 AM  讚好  +1   同意! 而家D香港人真係....呢D係咪傳說 ...
mamansing   2011-3-31 11:13 PM  讚好  +1   想放慢腳步都有錯…sad
頂部
eded
曹長
CNC團

UID 31737
精華 0
積分 17
帖子 417
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-7
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tailoxxx 於 2011-3-31 09:40 PM 發表
真係好可惜, 又無左一條航線, 有時都唔知政府點諗, 一味利字當頭, 有時呢種文化係好有留底嘅條件, 佢都可以資助一下, 我久唔久中午都搭去紅磡, 走去奇趣行個圈, 係架船度見有遊客特登去坐, 又有D唔趕時間 ...

我係想講呢D係咪傳説中既代溝呢? ..... 之旦係個班所謂既官咪仲老? 点解佢地可以野野都咁决絶咁廢棄個社會既集体回憶呢? 資助一條或兩條航线使用香港幾多$ ?!

頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eded 於 2011-4-1 11:20 AM 發表

我係想講呢D係咪傳説中既代溝呢? ..... 之旦係個班所謂既官咪仲老? 点解佢地可以野野都咁决絶咁廢棄個社會既集体回憶呢? 資助一條或兩條航线使用香港幾多$ ?!

好明顯老曾已經係一個好例子, 一味話自己係出自低下階層, 好明白黎民疾苦,好想保留一d 舊有香港精神等等..  . 轉個頭就同地產佬叩頭 . . .好易睇得出性格分裂 . . .

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
其實又好難講的. 始終時代不停地改變, 以前只可以坐船, 依家坐車仲快自然人人都改坐車. 例如以前電腦行dos, 用floppy, 好多人都係用floppy成長. 唔通因為要回憶而唔改用更快更好的電腦? 我覺得唔係什麼都是政府錯, 到時佢真係補貼, 又有人話政府"名益商家" 什麼了...

其實佢唔做落去係因為無乜生意, 唔夠人坐, 而唔係政府唔俾佢做. 有時我會諗, 咁多人話可惜, 無o左條線, 唔應該cut, 其實又有幾多人真係坐過.....(如果多人坐就唔駛cut了...)

當然少o左一樣野係可惜, 不過有時真係要move on, 好似失戀咁, 如果下下只掛住 ex-gf, 將來又有乜可能搵到"真命天子"??

頂部
eded
曹長
CNC團

UID 31737
精華 0
積分 17
帖子 417
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-4-1 11:43 AM 發表
其實又好難講的. 始終時代不停地改變, 以前只可以坐船, 依家坐車仲快自然人人都改坐車. 例如以前電腦行dos, 用floppy, 好多人都係用floppy成長. 唔通因為要回憶而唔改用更快更好的電腦? 我覺得唔係什麼都是政府 ...

HK政府有無問題, 我諗大家唔使再爭論. 亦唔想騎劫樓主個post.

我只係覺得HK呢個社會, 唔係每一樣野都用成本效益去計咯.......

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eded 於 2011-4-1 01:55 PM 發表

HK政府有無問題, 我諗大家唔使再爭論. 亦唔想騎劫樓主個post.

我只係覺得HK呢個社會, 唔係每一樣野都用成本效益去計咯.......

完全明白, 不過見近年來好多人郁D都話政府唔好, 所以一時之間都有失言, 有錯還望指正.

其實每樣東西都有佢的價值. 可能科技產品轉變得比較快, 所以無太多人CARE. 好似電話, 相機, 電腦等, 都係追求新款. 我估如果依家叫人影相要用35MM film, 只可以影24~36張, 仲要唔可以delete再來, 我估無乜人會肯用. 如果手機只可以打電話, 連sms都send唔到, 更加無人會理.

我覺得呢件事係"供過於求"問題多過集體回憶. 其實以前 elements度未填海前都有船將車輛往返中環同九龍, 不過有海底隧道後, 少o左人用 (時間/ 方便性問題) 自然被逐步淘汰了. 同樣, 坐船的人唔夠多去cover條線自然無得做落去. 我估如果去食飯, 每次得10個人但最少要俾100個人的茶錢, 都唔會有人去食.
可能係自由市場的代價吧...

頂部
eded
曹長
CNC團

UID 31737
精華 0
積分 17
帖子 417
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-4-1 02:17 PM 發表

完全明白, 不過見近年來好多人郁D都話政府唔好, 所以一時之間都有失言, 有錯還望指正.

其實每樣東西都有佢的價值. 可能科技產品轉變得比較快, 所以無太多人CARE. 好似電話, 相機, 電腦等, 都係追求新款. ...

其實ching 講的全是事實.亦非常之合理. 小弟只是覺得在合理之餘, HK人好以慢谩淡忘o左合情o既事嗜....
至於HK政事, 小弟之前也有睇師兄posts, 小弟覺得師兄睇野很有見地,絶非人云亦云之輩. 小弟亦不敢講師兄有錯, 又可來指正呢? 况且大家身處呢個大時代, 我睇到既只有灰色, 無黑無白, 更枉論對錯啦. .. 係咪?

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
其實條航線冇乜客, 都唔係近呢三五年的事, 而結果現在要接埋, 我唸主因都係客少之餘油價係咁升, 所以更加做唔住~~

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
sinhow
上尉

UID 19441
精華 2
積分 35
帖子 1546
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-2
來自 崩壞的國家
狀態 離線
千萬不要摺晒啊,我還未搭過啊。

上次來旅行被團友浪費太多時間,最終安排不到時間搭...。

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eded 於 2011-4-1 03:18 PM 發表

其實ching 講的全是事實.亦非常之合理. 小弟只是覺得在合理之餘, HK人好以慢谩淡忘o左合情o既事嗜....
至於HK政事, 小弟之前也有睇師兄posts, 小弟覺得師兄睇野很有見地,絶非人云亦云之輩 ...

well said my friend.
講真任何意見都一定有主觀成份在內, 不然那個人等於沒有思想了. 我只想想講的是, 每樣事都有自己看法, 但唔代表一定100%正確. 用呢個做例子, 假如一睇主旨就說政府有錯, 咁又太武斷了.

我自己其實回POST時都有諗, 如果我咁講會唔會有d "黑心" / "冷血", 因為始終呢d船都陪好多香港人成長. 不過再想想, 時代改變係一定有的, 有舊就有新, 如果只可以keep住舊事物, 咁又何來進步? 最多將來同阿孫仔講番, "以前由邊度去邊度只可以坐乜乜, 邊似你依家5分鐘就到!"

頂部