回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 日本仔神經病!!! 贈物資要自行配送
see24
上等兵

UID 16820
精華 0
積分 2
帖子 275
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-3-20
來自 Hong Kong
狀態 離線
日本仔神經病!!! 贈物資要自行配送

日本仔神經病!!!  贈物資要自行配送!!!

中方不滿贈物資要自行配送

中國駐日大使程永華對日方處理中方地震救援物資方面的安排,表示了強烈的不滿。

日本    新聞網報道,這是程永華就任駐日大使以來,第1次舉行公開的記者會。他說,中國援助日本的6萬瓶礦泉水於28日運抵日本。但是,日本政府卻提出,從卸船到裝運,到送至地震災區每一個避難所,所有的配送全部要由中國政府負責並承擔費用。

程永華感到不解。他說:「這很困惑,按照國際慣例,應該是救災物資接受國來做的事」。他舉例說,2008年四川    大地震發生後,國際社會運抵中國的救災物質,裝卸和配送全部是由中國政府自己承擔,叫外國政府到災區去完成配送,是毫無道理的。

據介紹,中國大使館已經僱用了一批運輸公司的車隊,開始將這批援助日本的礦泉水運往日本地震災區

另據共同社報道,日本東京    海關    成田分署29日公布的統計數據顯示,11日東日本大地震發生後,在12至25日期間,共有29個國家和地區約190批食品等救災物資運抵成田機場,總重量達1300噸。來自各國的救災物資中,中國最多,大約達60批。

(中通社)
http://hk.news.yahoo.com/article/110330/4/nj6c.html

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
既然日本政府咁要求, 咁就派一佰萬解放軍進駐日本啦

本帖最近評分記錄
alex_d_liu   2011-3-31 09:45 AM  讚好  +1   棧突姣!
see24   2011-3-30 03:43 PM  讚好  +1   好! 送到西!!!

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
ChrisOG
上尉

UID 17829
精華 1
積分 26
帖子 1150
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-25
狀態 離線
發表於 2011-3-30 04:21 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ChrisOG 為MSN好友 通過MSN和 ChrisOG 交談
核電廠問題明顯打亂了當地陣腳了,看開一點吧...

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Chris311 於 2011-3-30 04:15 PM 發表
核電廠問題明顯打亂了當地陣腳了,看開一點吧...

就係囉,咁都要抽人水
有時候,天災影響到交通,真頭係空投物資添
唔通又問返受災國攞直升機燃料費?

頂部
@迪@
上尉

UID 42358
精華 0
積分 17
帖子 1258
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-15
狀態 離線
幫人幫到底嘛,體諒下啦
日本面對三大問題,都成身唔得閒啦
中國不如叫日本自己過黎中國拎物資,然後又借題發揮啦

頂部
calvinlcm7
少尉

UID 13192
精華 0
積分 7
帖子 691
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-6
狀態 離線
但我唸中國依家咁既大國,若果日方有友善地表達訊求,應該唔會咁計較
若果中國係呢d時候真係呢少少事都計較既,我唸只會俾其它國家笑
依家中國一真希望搞好自己友善既形像
我相信中國發表得咁既聲明,代表日方要求既時候可能語氣同態度都有少少問題

本帖最近評分記錄
haba   2011-3-30 11:54 PM  讚好  +1   
see24   2011-3-30 05:12 PM  讚好  +1   agree!!

一個有好多MG,但仲玩緊HG(未噴過MG= =)既MG新手
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 calvinlcm7 於 2011-3-30 04:43 PM 發表
但我唸中國依家咁既大國,若果日方有友善地表達訊求,應該唔會咁計較
若果中國係呢d時候真係呢少少事都計較既,我唸只會俾其它國家笑
依家中國一真希望搞好自己友善既形像
我相信中國發表得咁既聲明,代表日 ...

唔關事,發聲明係有錢人、團體、國家既玩意
你同我有幾何會發聲明
而且只要佢地唔鍾意,發個聲明有幾閒
聲明只在於表明自己立場,唔係代表佢岩唔岩

頒諾貝爾俾劉曉波時,同六四之後,中國夠不斷發聲明,你會唔會當佢岩?
中國政府既野,認真你就輸啦

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2011-3-30 07:08 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
咁都有人插中國唔幫人幫到底

頂部
巨熊
少尉

UID 34194
精華 0
積分 17
帖子 670
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-30 04:51 PM 發表

唔關事,發聲明係有錢人、團體、國家既玩意
你同我有幾何會發聲明
而且只要佢地唔鍾意,發個聲明有幾閒
聲明只在於表明自己立場,唔係代表佢岩唔岩

頒諾貝爾俾劉曉波時,同六四之後,中國夠不斷發聲明 ...

咁又係,中國好鍾意企圖掩飾自己既過去,而且又不斷令人民去民族仇視人地..!!

重有,好主張中國係一個好文明既地方,上到大陸成日見到果個咩文明XXX,我們XXXXX,就知啦..

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
其實好多救災團體都講到明
日本既問題唔係無物資
係物資難以到達災區,而且日本現時要解決既問題都好多

中國又整6萬支水要佢"解決",日本心諗不如倒晒落反應堆算數

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
係件事上睇倒強國好婆婆媽媽...

人地要求你送佛送到西, 你唔想咁做點解唔係當時作出拒絕, 而係做咗之後發聲明去唱人~? 幫咗人但條氣唔順想攞返個彩~?

現實最怕呢d 扮哂冇所謂懶大方, 但其實樣樣計住哂, 蝕底完發爛渣唱返你夠本既小人...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
買女孩的小火柴
上等兵

UID 36451
精華 0
積分 0
帖子 291
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-28
狀態 離線
成班on x 9..........
依家人地係幫你~~送到去比你已經好好~仲要求人地出錢出力去逐家逐戶去派
使吾使喂埋你吃同幫你執埋屎啊~~~~吾做係就小器?

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6622
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
如果任由送贈國自行配送,中間有冇人負責編配?有邊個會比受災國政府更清楚邊度需要d乜?任由各國盲頭蒼蠅咁送,會唔會重覆發放,浪費資源?一向以高效率見稱o既日本人,咁ge安排真係有d令人R頭

本帖最近評分記錄
alex_d_liu   2011-3-31 09:47 AM  讚好  +1   哩個就係重點!
see24   2011-3-30 10:43 PM  讚好  +1   同感!
twinsa   2011-3-30 08:12 PM  讚好  +1   中 Point~!
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2011-3-30 07:52 PM 發表
如果任由送贈國自行配送,中間有冇人負責編配?有邊個會比受災國政府更清楚邊度需要d乜?任由各國盲頭蒼蠅咁送,會唔會重覆發放,浪費資源?一向以高效率見稱o既日本人,咁ge安排真係有d令人R頭

係好多人唔明日本人姐
日本人係唔鍾意當面拒絕人,但係就提出一d令人比較難或難以達成既方法俾人地
希望咁樣唔得失人地,令佢有點"知難而退"既感覺,係一種好笨拙既回絕方式,
係好令人費解,但係了解日本文化既就會知道呢個重點

所以我覺得日方係想拒絕,但係兜左個大圈黎拒絕,重要俾人誤會

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2011-3-30 08:21 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-30 07:27 PM 發表
其實好多救災團體都講到明
日本既問題唔係無物資
係物資難以到達災區,而且日本現時要解決既問題都好多

中國又整6萬支水要佢"解決",日本心諗不如倒晒落反應堆算數

http://www.metrohk.com.hk/index.php?cmd=detail&id=157794

其中埼玉縣川口市一個淨水廠,亦驗到碘含量120貝克,超出嬰兒攝取上限兩成。
東京市民昨日紛紛到超市及便利店搶購礦泉水,幾小時內被搶購一空,有報道指產科醫院都派護士搶購。一間超市的大樽裝水,不足20分鐘便遭搶光。

頂部
@迪@
上尉

UID 42358
精華 0
積分 17
帖子 1258
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-15
狀態 離線
首先,我想講樓主唔好話日本仔神經病,你只係聽單方面說話,就有D主觀,事實都未搞清楚....
日本有咩難處你都唔知,點可以話日本仔神經病呢??
另外,我想問係唔係你幫人,就大曬??可能日本人都忙緊其它緊要事,唔通要放低曬,去運水??
日本錦繁忙,中國都唔可以再幫多少少??
就算係日本錯,中國有需要挑起鍞事,再加重日本的負擔??
其實最緊要係體諒,日本發生咁大件事,日本人D情緒難免會有好大波動,有時都會有D唔友善回應.
所以我地係唔係需要係體諒一下呢??

頂部
waltz
二等兵

UID 45362
精華 0
積分 0
帖子 61
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2011-1-25
狀態 離線
其實日本仔不嬲都唔鐘意中國人...
佢地都唔係太想收中國D物資..
再加上果邊依家亂到咩咁,, 連佢地自己人既物資都搞到亂晒,,

中國送晒D野去, 又見你無人理.. 順手抽下水..都好正常

頂部
jacky127
二等兵

UID 742
精華 0
積分 0
帖子 91
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-2-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 @迪@ 於 2011-3-30 09:25 PM 發表
首先,我想講樓主唔好話日本仔神經病,你只係聽單方面說話,就有D主觀,事實都未搞清楚....
另外,我想問係唔係你幫人,就大曬??可能日本人都忙緊其它緊要事,唔通要 ...

真係五知可以再講D咩,仲可以咁講,自己國家發生災難自己最清楚邊度需要咩野,五通各國物資送到,任由各國亂派一通呀

頂部
GKSPY2018
壹等兵

熱讚榜勳章  
UID 37481
精華 1
積分 12
帖子 117
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 巨熊 於 2011-3-30 07:11 PM 發表

咁又係,中國好鍾意企圖掩飾自己既過去,而且又不斷令人民去民族仇視人地..!!

重有,好主張中國係一個好文明既地方,上到大陸成日見到果個咩文明XXX,我們XXXXX,就知啦..

鍾意企圖掩飾自己既過去好像是日本喎! C兄

頂部
買女孩的小火柴
上等兵

UID 36451
精華 0
積分 0
帖子 291
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 @迪@ 於 2011-3-30 09:25 PM 發表
另外,我想問係唔係你幫人,就大曬??可能日本人都忙緊其它緊要事,唔通要 ...

無叫你運水~~你可以叫人地放低~你之後點處理幾時處理都得~
但絕對吾應該用命令ge口吻去點人幫你做野囉~依家我係你條o靚啊? 比你點架?
就算佢係想叫中國幫手啊係咪都要好聲好氣比少少誠意啊?仲大大聲叫人要自己出錢~講到好似吾x關佢事欠左佢咁!
我絕對相信如果日本係好聲好氣叫中國幫手~中國絕對吾會拓佢手肘囉~更加吾會開晒記招來講~

頂部