回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 泛民突襲 首次否決臨時撥款
aozaki
上尉

UID 7812
精華 4
積分 43
帖子 1503
成品數目 43 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-28
來自 沙田
狀態 離線
發表於 2011-3-10 11:03 PM  資料  短消息  加為好友  添加 aozaki 為MSN好友 通過MSN和 aozaki 交談
做得好丫
今次玩到咁大 泛民就變左做魯魯修個予頭指晒向佢  成為公敵
睇佢點死

唔怕做唔到 最怕諗唔到
頂部
eriol
上尉

UID 24255
精華 0
積分 14
帖子 1193
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
狀態 離線
發表於 2011-3-10 11:14 PM  資料  短消息  加為好友  添加 eriol 為MSN好友 通過MSN和 eriol 交談
佢地嬲呀財爺只見民賤聯~~唔見佢地~~

有機會仲唔玩下野咩~

大家可以叫我∼∼L∼∼

http://hk.myblog.yahoo.com/eriol92335414/
頂部
*呀浩_∼
中尉

UID 14999
精華 0
積分 1
帖子 777
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2011-3-10 10:21 PM 發表

打咗咁多年工,遲出糧不時有之,有時一頭半個月,仲試過多月冇供強迫金添!咪一樣同老細共渡時艱!
公務員唔係咁冇義氣吖?

咁即係同意政府帶頭拖糧?

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-10 07:50 PM 發表

政府官員可以算係政治家,但係竟然無政治手段
果種蠢法等同漁夫上到船話唔識駛船、獵人唔識用弓同予一樣
沉左船,俾獵物殺左,怪人地抽你水?
呢d咪"越俎代庖"﹐根本無做呢個位既材料,夾硬走去做
...

要反對個預算案唔係唔得,但係呢個臨時撥款都唔關個預算案事
到底呢班所謂反對派,係反對政府既政策,定話係反對政府本身呢?

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
民主黨提出果三個要求我只係同意“復建居屋”,其他我覺得都無必要,攞黎講,香港稅基窄,稅率低,人口老化,仲搞大個經常性開支,我唔支持。

至於話民主派突襲唔啱,我又覺得責任不在民主派,因爲人地早兩日已經打嗮開口牌話比顔色你睇,政府自己大安主義,保皇派甘多人都湊唔夠數,有好幾個仲係無上大陸,只係唔知走左去邊,自己唔重視,輸左就賴對手太狼?咩道理?新一哥話齋:天方夜譚!!

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2011-3-10 10:21 PM 發表

打咗咁多年工,遲出糧不時有之,有時一頭半個月,仲試過多月冇供強迫金添!咪一樣同老細共渡時艱!
公務員唔係咁冇義氣吖?

我地打開私人工遲小小出糧當然 No Problem la~

但我認識既公務員, 個個幾皮一個月, 但十個著咗六七個算死草, 算食飯叫幾多籠點心, 算唱 K 邊個叫多咗杯飲品, 算買本雜誌屋企有冇其他人睇, 算到只睇碟唔出街睇戲... 遲出糧分分鐘公務員公會告政府要計返息都似...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
無業遊民
上尉
號---無業, 字---遊民

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-5
來自 Space colony
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 *呀浩_∼ 於 2011-3-10 11:27 PM 發表

帶頭?頭彩一早比人攞咗囉!
其實在打工立場,遲出糧當然唔高興,但知道只是遲小小又唔係冇得比返你,張就一頭半個月又有乜所謂?
難為有啲打工仔,明知老細唔掂,但為免公司摺埋,連份工都冇埋,要頂硬上!
所以如果公務員一冇糧出就停止工作,是破壞香港穩定的行為,比那些"激進"的示威者更"激進"!

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-17
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2011-3-11 12:12 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!
政府危機意識不足
泛民缺乏社會責任

一個傻既 ,一個癲既

真吹脹

荒廢了模技....
頂部
*呀浩_∼
中尉

UID 14999
精華 0
積分 1
帖子 777
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2011-3-10 11:59 PM 發表

帶頭?頭彩一早比人攞咗囉!
其實在打工立場,遲出糧當然唔高興,但知道只是遲小小又唔係冇得比返你,張就一頭半個月又有乜所謂?
難為有啲打工仔,明知老細唔掂,但為免公司摺 ...

很好,咁以後各位老闆大條道理可以遲一個月先出糧

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 *呀浩_∼ 於 2011-3-10 11:39 PM 發表

要反對個預算案唔係唔得,但係呢個臨時撥款都唔關個預算案事
到底呢班所謂反對派,係反對政府既政策,定話係反對政府本身呢?

拿, 搞清楚, 泛民係冇"反對", 佢地係全部棄權, 只係支持既唔夠票姐. 咁支持既去晒邊先. 泛民一向都唔係控制垃圾會既大多數, 咁班建制點解唔返來議會呢. 你班友仔上晒大陸人大就等於唔洗做香港份job 呀???

路過既厚多士
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2011-3-11 12:33 AM 發表

拿, 搞清楚, 泛民係冇"反對", 佢地係全部棄權, 只係支持既唔夠票姐. 咁支持既去晒邊先. 泛民一向都唔係控制垃圾會既大多數, 咁班建制點解唔返來議會呢. 你班友仔上晒大陸人大就等於唔洗做香港份job 呀???

無錯,當年佢地班建制派咪又係泛民既好多方案投棄權票,搞到唔通過,人地只不過以其人之道還治其人之身姐

頂部
*呀浩_∼
中尉

UID 14999
精華 0
積分 1
帖子 777
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-11 12:47 AM 發表

無錯,當年佢地班建制派咪又係泛民既好多方案投棄權票,搞到唔通過,人地只不過以其人之道還治其人之身姐

咁就係變左"對人,唔係對事;為反對而反對",咁係一個政客應有既表現嗎?
美其名係棄權,其實同反對係冇分別
要反對既都要睇下到底反對緊D乜野
唔係話幫政府,但係唔好忘記呢筆錢係包括埋綜援金,有好多拎緊綜援既真係等錢開飯

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-11 12:59 AM 發表

唔同ge係喺依家由建制派把持ge議會 政府提案要獲得通過易好多
政府提案: 簡單過半數通過
議員提案: 分組點票,要同時係地區直選同功能組別過半數先得 (所以基本上係過唔到

P.S.今次泛民投"棄權"而非"反對"

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 *呀浩_∼ 於 2011-3-11 01:37 AM 發表

咁就係變左"對人,唔係對事;為反對而反對",咁係一個政客應有既表現嗎?
美其名係棄權,其實同反對係冇分別
要反對既都要睇下到底反對緊D乜野
唔係話幫政府,但係唔好忘記呢筆錢係包括埋綜援金,有好多拎緊綜援 ...

請搞清楚,佢地無反對,只係棄權,政治表態都唔得?
政府好多野都做到社會分化,你有就可能我無
做到係你既問題,政府盡晒力,所以就算泛民自己都感到"意外"
只係單單棄權咁既下三流手段都搞成你咁,咁你班政治團隊有幾咁低B,對佢既"盡力"有幾咁意外!!!!

另外問題係根本佢地有票,有些建制派可能去左北京,但係有d係香港唔知做咩
政府都send晒SMS叫佢地返黎,但係佢無理喎,咁怪人地為反對而反對?
會唔會應該怪你政府太淡定,建制派懶過條蛇呢?

放長雙眼,如果下星期三就算泛民都咁投法,議案都一定通過,咁問題出係邊度?

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線
路過搭咀...

曾經有個 "黃" 姓議員未成為議員前, 係自己網台怒罵過d 投棄權票既議員, 話佢地唔敢表態無膽匪類, 面目蕪糊, 立場不明呃飯食不知所謂, 是其是, 非其非云云...

咁今次係咪又可以套用返句 "不知所謂" 黎形容班議員呢...

頂部
*呀浩_∼
中尉

UID 14999
精華 0
積分 1
帖子 777
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-11 09:08 AM 發表

請搞清楚,佢地無反對,只係棄權,政治表態都唔得?
政府好多野都做到社會分化,你有就可能我無
做到係你既問題,政府盡晒力,所以就算泛民自己都感到"意外"
只係單單棄權咁既下三流手段都搞成你咁,咁你 ...

我既意思係呢單野入面唔係話泛民錯哂、政府同建制冇錯
之但係咁一個正正常常、冇爭議既臨時撥款議案為乜要唔表態先....
班唔出席既又係抵打,明明o係香港又唔番去

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
香港距離陸沉不遠矣

many boxes of Gunpla in stock
頂部
aeug
上尉
奥干擁護者

UID 77
精華 0
積分 30
帖子 1984
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2003-7-28
狀態 離線
陰謀論講句, 政府同建制派專登俾泛民拉倒臨時撥款, 咁先有位入,插班泛民...
反正仲有時間可以改少少再擺上立法會...
就好似衝擊特首單嘢咁, 照常理有咩理由可以俾人埋身埋到咁近吖? 吾係係咁易high到,邊可以勞師動眾, 咁高調要告人, 日後仲可以用蒞借題發揮, 加強遊行示威嘅管制!

今天一切我願暫停
總必相信有日我可開始過
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 aeug 於 2011-3-11 02:25 PM 發表
陰謀論講句, 政府同建制派專登俾泛民拉倒臨時撥款, 咁先有位入,插班泛民...
反正仲有時間可以改少少再擺上立法會...
就好似衝擊特首單嘢咁, 照常理有咩理由可以俾人埋身埋到咁近吖? 吾係係咁易hi ...

人地布殊俾人掟鞋, 立即攪個 gag 話見倒係幾多號鞋, 過後仲話希望人地會從輕法落...

反觀曾生, 俾人埋倒身已經夠瘀皮 (應該炒哂班保標 la-), 諗咗成晚條氣仲下唔倒要告人, EQ + IQ 之低, 仲話自己係政治家...

頂部
無業遊民
上尉

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 *呀浩_∼ 於 2011-3-11 12:11 AM 發表

很好,咁以後各位老闆大條道理可以遲一個月先出糧

我係用打工仔角度出發,唔係用老細;如果老細有心拖糧,我讚成立即拿去”打X"

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部
無業遊民
上尉

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
狀態 離線
咁即係次次臨時撥款都交代不足,不過夠票過就懶理;
這好比阿仔問阿媽攞錢,次次都好順灘,今次一問,交代唔到,就話阿媽阻住地球轉?

頂部