回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 泛民突襲 首次否決臨時撥款
天迪
軍曹

UID 40144
精華 0
積分 0
帖子 388
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-22
狀態 離線
泛民突襲 首次否決臨時撥款

係咪玩得太過大呢~
呢個政府一向都強差人意,已經成為鐵一般事實,在全民壓力下,推出一個一石二鳥方案,
政策就已經出咗,如果再搞係無意思,拿出多一點智慧~~留待預算案過渡後再爭取過啦

後話~幾難得先等到呢個政府還富於民,要爭取,何必急在一時呢

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
飯桶政府, 垃圾議員, 兩班人都用屎忽諗野...

突襲成功~? 成功咗d 乜~? 想爭取撥款改d 乜~? 完全冇提過...

為反而反, 仲以為自己贏咗~? 成班趺落地下拿返渣沙, 正白痴...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
剛才在香港某討論區, 有人寫~~

今年4月1日
街上會冇警察巡邏
火災會冇消防救火
受傷會冇救護員療傷
街上會冇人掃街
早晚會冇人報告天氣

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-10 02:10 PM 發表
飯桶政府, 垃圾議員, 兩班人都用屎忽諗野...

突襲成功~? 成功咗d 乜~? 想爭取撥款改d 乜~? 完全冇提過...

為反而反, 仲以為自己贏咗~? 成班趺落地下拿返渣沙, 正白痴...

同意, 我唔覺佢地贏咗d乜.... 依家似2個細路仔, 一個俾人撞o左一下後, 一個打跌番另一個手上的雪糕落地, 結果, 2個都無得食...

頂部
hide
上尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 26323
精華 20
積分 220
帖子 1863
成品數目 220 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-24
狀態 離線
一間玩大左
亞爺落黎接手
到時個個屎都冇得食

夠皮就收手啦
重要爭取D 咩呢.................

m.facebook.com/hidehello
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-3-10 02:35 PM 發表

同意, 我唔覺佢地贏咗d乜.... 依家似2個細路仔, 一個俾人撞o左一下後, 一個打跌番另一個手上的雪糕落地, 結果, 2個都無得食...

今次否決係經常性開支, 即係公務員出糧, 醫療撥款, 公共開支, 公援... 搞唔掂 4/01 個個冇錢俾, 到時香港大亂都有之...

贏咗場交, 輸咗個家... 呢d 真係活生生例子 la~

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6622
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 在線
唔即時作出回應就等同向佢地宣戰,淨係呢D咁o既屎忽邏輯都夠你笑死啦 ,咦?到時會唔會連佢地自己都冇糧出架

頂部
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線
我反而覺得, 今次係泛民 "唔覺意再一次凸顯政府嘅超無能, 無危機感"

政府跟本夠票過, 係你班 "人大" 返咗上大陸, 加埋 "葉劉" 同 "宝宝" 冇嚟, 先至唔夠票.
傻強開會果時, 有冇睇吓有幾多人, 幫自己嘅有冇過半? 唔夠人識唔識call "葉劉" 同 "宝宝" 返嚟?

社團講數都識睇形勢, call 馬啦, 傻強你唔係咁傻吓.

如果尋日夠票過咗, 政府會理吓你班泛民有乜要求?
而家泛民只不過棄權票, 過唔到, 班官就籟泛民?
政府自已唔做好做足, 你反而要反對派配合你?
仲有, 成班人大走咗, 隨時比泛民突擊就係人都知, 傻強仲無危機感, 呢吓先驚.

大家唔洗擔心, 3月31日前一定再開會過到.

本帖最近評分記錄
curse99   2011-3-11 01:35 AM  讚好  +1   講得好!!政府無危機感邊有得賴?
kchan777   2011-3-11 12:53 AM  讚好  +1   自己唔黎開會, 過唔到就姓賴, 香港點解 ...
felix   2011-3-10 11:44 PM  讚好  +1   
timng   2011-3-10 11:36 PM  讚好  +1   根本就政府自己都唔重視!
lastman   2011-3-10 10:05 PM  讚好  +1   準確無誤
VampireA   2011-3-10 07:22 PM  讚好  +1   根本就係政府作大啦.

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線
如果4月1日至13日政府真係無錢用我切!   

頂部
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貴族小子 於 2011-3-10 03:59 PM 發表
如果4月1日至13日政府真係無錢用我切!   

咁又唔好用自已嚟 "較飛".
你真係估唔到政府可以点錯法.

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線
[你焯人]正福佳  
唯恐天下不亂 !

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SIMONLLM 於 2011-3-10 04:20 PM 發表

咁又唔好用自已嚟 "較飛".
你真係估唔到政府可以点錯法.

陰謀論: 葉劉可能刻意唔黎由得佢死 > 吸公務員票

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SIMONLLM 於 2011-3-10 03:36 PM 發表
我反而覺得, 今次係泛民 "唔覺意再一次凸顯政府嘅超無能, 無危機感"

政府跟本夠票過, 係你班 "人大" 返咗上大陸, 加埋 "葉劉" 同 "宝宝" 冇嚟, 先至唔夠票.
傻強開會果時, 有 ...

我都相信最終一定過倒, 但睇住班泛民真係恨鐵不成鋼...

之前俾狂貓攪到四分五裂, 幸有財爺個預算案令佢地攞返唔小分, 點知無厘頭又整單集體棄權票事件, 突顯政府無能之餘亦突顯自己冇政治知智慧...

政府扣分唔會死, 但泛民咁扣分法, 真係難保年尾選舉保皇黨大勝, 到時政府真真正正唔再需要睇佢地頭 la~

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SIMONLLM 於 2011-3-10 15:36 發表

傻強開會果時, 有 ...

Support
玩大左係傳媒嘩眾取寵既字眼
依家乜時勢, 會唔夠票都唔知, 永遠都姓籟
呢個就係法治既遊戲規定
做乜都驚阿爺會出手, 咁唔好要一國兩制喇, 或者乾脆移民返國內
黑貓好, 白貓好, 捉到老鼠就係好貓, 唔識捉老鼠既混種灰貓又要來幹啥?

many boxes of Gunpla in stock
頂部
wolfe
軍曹

UID 31527
精華 0
積分 0
帖子 313
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-3
狀態 離線
政府錯?我睇唔到喎!冇政冶敏感度就真係抵插嘅。有乜人會諗到泛民會係臨時撥款到出招吖?無聊!
臨時撥款同預算案亳無關係,只不過財政年度過去,上年畢數埋咗單,下年又未批,所以例俾向立法會伸請一個月嘅基本開支,頂到四月等新單批咗,開倉咁解,係一個尊重法理及立法會權力嘅例俾做法,就係咁無人預期會過唔到,破天荒第一次。
臨時撥款 入面D開支都係最基本嘅,完全唔牽涉到泛民反對預算案入面嘅扶貧政策!佢地為反而反又撒賴,冇理由保皇黨一定要包底喎,等泛民反對唔使政冶本錢?
如果咁都話泛民做得好,咁調轉嚟得唔得先?

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wolfe 於 2011-3-10 06:21 PM 發表
政府錯?我睇唔到喎!冇政冶敏感度就真係抵插嘅。有乜人會諗到泛民會係臨時撥款到出招吖?無聊!
臨時撥款同預算案亳無關係,只不過財政年度過去,上年畢數埋咗單,下年又未批,所以例俾向立 ...

"有乜人會諗到泛民會係臨時撥款到出招吖" 呢d 點會唔係政府問題. 姐係政府只須要大安指意坐係度等運到啦.

都有名你叫反對派啦. 竟然一相情願反對派會支持. 只可以怪自己係橡皮圖章就要求人地都係.

兵不厭詐.. 仲有, 今次只係棄權投票, 唔係反對. 可以講係唔支持又唔反對, 咁支持既唔係應該自己出來講支持咩. 點解要你既對手幫你投你既支持票先.

又或者咁講, 政府早就張垃圾會當係橡皮圖章啦

路過既厚多士
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wolfe 於 2011-3-10 06:09 PM 發表
臨時撥款同預算案亳無關係,只不過財政年度過去,上年畢數埋咗單,下年又未批,所以例俾向立 ...

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2011-3-10 07:24 PM 發表

"有乜人會諗到泛民會係臨時撥款到出招吖" 呢d 點會唔係政府問題. 姐係政府只須要大安指意坐係度等運到啦.

都有名你叫反對派啦. 竟然一相情願反對派會支持. 只可以怪自己係橡皮圖章就要求人地都 ...

政府官員可以算係政治家,但係竟然無政治手段
果種蠢法等同漁夫上到船話唔識駛船、獵人唔識用弓同予一樣
沉左船,俾獵物殺左,怪人地抽你水?
呢d咪"越俎代庖"﹐根本無做呢個位既材料,夾硬走去做
咁唔係佢錯係邊個錯?

頂部
lastman
上校

UID 963
精華 3
積分 8
帖子 5482
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-14
來自 第三世界影友
狀態 離線
發表於 2011-3-10 10:20 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lastman 為MSN好友 通過MSN和 lastman 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-10 07:50 PM 發表

政府官員可以算係政治家,但係竟然無政治手段
果種蠢法等同漁夫上到船話唔識駛船、獵人唔識用弓同予一樣
沉左船,俾獵物殺左,怪人地抽你水?
呢d咪"越俎代庖"﹐根本無做呢個位既材料,夾硬走去做
...

件事己經去到咁惡劣情況,政府都完全無考慮泛民呢個動作0既可能性,仲一廂情願自已有足夠支持 , 連 confirm 都唔做

危機意識低到咁   都唔主動將出錯機會降到最低   禍左就係電視面前黑面賴皮真係不知所謂

頂部
無業遊民
上尉
號---無業, 字---遊民

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-5
來自 Space colony
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2011-3-10 02:25 PM 發表
剛才在香港某討論區, 有人寫~~

今年4月1日
街上會冇警察巡邏
火災會冇消防救火
受傷會冇救護員療傷
街上會冇人掃街
早晚會冇人報告天氣

打咗咁多年工,遲出糧不時有之,有時一頭半個月,仲試過多月冇供強迫金添!咪一樣同老細共渡時艱!
公務員唔係咁冇義氣吖?

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2011-3-10 22:21 發表

打咗咁多年工,遲出糧不時有之,有時一頭半個月,仲試過多月冇供強迫金添!咪一樣同老細共渡時艱!
公務員唔係咁冇義氣吖?

老細好咪有意氣, 老細唔好就兒戲

many boxes of Gunpla in stock
頂部