回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 新移民又話要有 6000?
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-12-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-4 01:35 AM 發表

你既例子令我諗起上星期既 "星期日檔案", 佢係裡面訪問咗兩個單親赤貧家庭...

第一個家庭阿媽係老人院做, 堅持自力更新唔領公援, 返工寕願行路慳五蚊 (佢話當晨運), 而個肥仔成日因為零用有 ...

呢兩類人,新移民同香港人都有...
唔希望大家只偏見對新移民,香港人都有呢種社會懶蟲!!!
可能大家對內地人真係有不滿,(包括我)

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-4 12:50 AM 發表

第一  好明顯見到你有好強既stereotype對新移民...
再者你當香港入境處廢嫁?? 係人申請落黎都比

你呢D係假設性既極端例子....明白未?

第二 我唔知 "咁出trip黎香港做野到時又嘈埋一份 ...

你估我地細個未窮過 ma~? 我細時都係木屋區, 大d 先上到公屋叫有四幅牆生活好d, 呢到好多人都係貧窮下長大, 我地又點會冇同理心~?

我地都係現有規則下長大, 所以先唔希望下一代香港人為自身利益而夾硬黎, 令香港變成一個冇哂規則既成市...

今日俾佢地打橫黎爭取倒d 應該唔屬於佢地既野, 新一代看在眼裡, 第日大個咗就會有樣學樣, 為求私利不擇手段做事, 長此下去好快香港就會變成大陸, 毐奶粉, 頭髮豉油, 木筷油浸筍... 全部都係為咗錢不擇手段所 "發明" 出黎既害人毐物...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-4 01:47 AM 發表

呢兩類人,新移民同香港人都有...
唔希望大家只偏見對新移民,香港人都有呢種社會懶蟲!!!
可能大家對內地人真係有不滿,(包括我)

個肥仔阿媽都係新移民, 但我字裡行間係讚緊佢地 lor~

頂部
流流
二等兵

UID 5850
精華 0
積分 0
帖子 70
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-4 01:15 AM 發表

冇人咁樣認為本地人無得食都要俾新移民食先!!!
但係你拎左就唔好沒殺新移民既機會

首先攪清楚一樣野, 今次庫房盈餘係政府收多左納稅人錢得來。
而家係因應社會狀況回饋返本地市民。

樓上都好多人講過, 唔理好醜人人分六千個餅係唔夠分的,
如果個餅係無限o既政府一定個個都派, 輕輕鬆鬆就可以提升埋新移民o既支持度。
現實係個餅唔夠分, 福利分配自然就要分priority, 分左俾多年來係香港工作同生活o既永久居民先係好合理。
世界上好多政府都係以呢樣野作為制定福利政策o既参考, 未係永久居民就享受唔到同級福利。

新移民係唔係最需要呢六千蚊o既人, 我同好多人都認為唔係。
社會本身已投放左好多資源去support新移民, 唔單只綜援同社福機構同佢地fight的利益,
連簡單一個招聘會都話要o係天水圍攪, 優先請天水圍人同專車接送,
佢地仲有咩支援係唔夠? 唔夠錢學芭蕾舞定唔夠錢買鋼琴?
政府出唔出其他福利政策俾佢地我無意見, 不過一黎就話分唔到永久居民個六千蚊唔公平, 過唔過份d?
正如一對男女, 個女未入門就嘈住要分身家, 話男朋友屋企分哂大份俾自己仔女唔公平, 作為未來新抱應該同男朋友兄弟姊妹一樣分咁多。
呢d除左"貪得無厭"之外, 我實在諗唔到其他形容詞。

依家傳媒同團體都好focuso係一d"會有noise"既族群,
因為關注呢d族群容易引起迴響, 話比人知自己"做左野"。
敢問有邊個認為無新電腦用真係好慘、無錢去課外活動真係好慘?
又有幾多個人記得電視台除左訪問d疑似"低收入"人士去邊度旅行買咩電子產品之外, 仲訪問左個撿一年紙皮先得六千蚊o既婆婆?

最後講多句題外話, 我唔知係你學校教育定屋企o既觀念,
個d"香港人同大陸人都係自己人"想法我勸你唔好太一廂情願。

頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 流流 於 2011-3-4 02:36 AM 發表

首先攪清楚一樣野, 今次庫房盈餘係政府收多左納稅人錢得來。
而家係因應社會狀況回饋返本地市民。

樓上都好多人講過, 唔理好醜人人分六千個餅係唔夠分的,
如果個餅係無限o既政府一定個個都派, 輕輕鬆鬆 ...

我都想你攪清楚一樣野
我冇覺得佢地真正應該分到$6000,但我地作為可以拎到既人,係唔係唔應該去否定其他人的爭取機會,
仲要帶有侮辱既口吻...呢個同損人不利已無異

同埋"香港人同大陸人都係自己人"唔係我原本既諗法, 大家生活係同一個香港地,對抗同一個通漲,
人地都有權利去爭取,呢D係對作為人既尊重,同你個"分身家"風馬牛不相及
你自已睇下樓上有幾多極端既口吻來評價來攻擊新移民

唔當佢地係自己人,都冇必要仇視佢地,起碼唔好以偏概全爭取都係貪得無厭, 當中都有好多N無家庭需要來生活,離開板間房的

頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-4 02:05 AM 發表

你估我地細個未窮過 ma~? 我細時都係木屋區, 大d 先上到公屋叫有四幅牆生活好d, 呢到好多人都係貧窮下長大, 我地又點會冇同理心~?

我地都係現有規則下長大, 所以先唔希望下一代香港人為自身利益而夾硬黎,  ...

我明白,我細個都窮過,但呢到唔係個個都有同理心
都係要睇下HEA曾點處理
但對於好多N無家庭,呢粒唔止係糖,其實係藥
一半對佢地來講都好好啦

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-4 12:50 AM 發表

第一  好明顯見到你有好強既stereotype對新移民...
再者你當香港入境處廢嫁?? 係人申請落黎都比

你呢D係假設性既極端例子....明白未?

第二 我唔知 "咁出trip黎香港做野到時又嘈埋一份 ...

其實我唔知你理解能力差定我表達得唔好
我之前都係天水圍區做過5-6年工作,北區工作左2年,接觸過不下數百個新移民、南亞人士或家庭,有好強steretype對佢地,我都笑左出黎
我既意思係,佢地係值得同情及幫助
但係你有無諗過"無差別"咁派,會有咩後果先?
就如派錢俾18歲以上居民,我都唔贊成,咁樣派根本無助基層市民,反而重害死佢地

唔理後果就一齊派,咪好似我上面個野草理論咁囉
其他香港市民一定"根絕"佢地
你幫佢咪變成害佢
我就係考慮到等佢地有生存空間,先覺得點滴幫助,總好過一條水喉噴埋去
你明唔明?

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
有人為左6仟蚊要跳橋, 財爺(度黎度去)果6仟蚊真係搞到滿城風雨

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15038120

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2011-3-4 10:03 AM 發表
有人為左6仟蚊要跳橋, 財爺(度黎度去)果6仟蚊真係搞到滿城風雨

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15038120

我覺得似係私人生意紛爭, 但上咗條橋好多人睇住唔衰得, 於是 "屈" 落社會既錯到借視線令自己假跳橋既行為合理化... 死唔認錯此風真係不可長...

頂部
【Kira-Yamato】
曹長

UID 35248
精華 0
積分 0
帖子 450
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2009-9-14
來自 H.K.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-4 03:27 AM 發表

我都想你攪清楚一樣野
我冇覺得佢地真正應該分到$6000,但我地作為可以拎到既人,係唔係唔應該去否定其他人的爭取機會,

同埋"香港人同大陸人都係自己人"唔係 ...

其實都係果句啦, 點解d香港人咁憎大陸人? 其實都係佢地自己做成o既.
如果你問我, 點解我憎大陸人. 我會問你.....

1. 我憎佢地等火車果陣明明排你後面. 但用隻手推開係(哪, 係用隻手呀吓. 唔係肩頭之類), 之後一個人訓係4個位上面......得左
2. 我憎佢地點解明明有toilet唔用, 要係大廣場正中間開大????
3. 我憎佢地好鐘意係你耳面勁爆大聲咁叫 (街頭叫街尾)
4. 我憎佢地一個二個打大對脾, "踎"係地下
5. 我憎佢地係地鐵除鞋玩腳指
6. 我憎佢地唔排隊.
7. 我憎佢地無禮貌

我自己本身唔識d咩正治唔正治. 但以我自己憎大陸人o既情度. 我一定反對佢地有得令6000蚊 (未夠七年果d)
簡單d黎講, 我用侮辱既口吻對住d咁o既人我覺得完全無問題. 講過無數咁多次啦, 想要人respect你, 先要respect人.

Pending Models

MG Strike gundam ~ 10%
SD 自護 ~ 30%
1/1700 IHM-BB01 Minerva ~0%
頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
大家要搞清楚, 有問題既係份財政預算案, 辦事方法同思維, (既混亂又混賬)
當然大家要將此扭轉成對國內新移民, 真係冇計
但係今日係度stereotype 所有國內人
人家亦可sterotype 所有香港人
菲律賓人亦被 stereotype, 所以佢地豪不認真處理人質事件, 又如何
人選擇唔大同, 喜stereotype 排異己, 係人既選擇

many boxes of Gunpla in stock
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
我覺得大家有d混淆o左2個問題, 1) 新移民應否有$6000同 2)新移民是否討厭

其實唔好理本地定唔本地, 一樣有討厭的人, 等於去到中環, 夠high class啦, 什麼精英集中地, 都一樣可以見到好無品的人 (有時可能仲多...) 即係新移民唔係討厭其實唔係重點.
加拿大都有好多香港人, 照計佢地都可以攞$6000. 佢地無交稅又可以攞? 無計, 因為條rule係咁set, 一定有人著數過其他人.

等於英超足球, league夠係每team對其他team2次 (1主+1客) 看起來好公平, 但講真幾時打先打後都已經有影響了. 好似 阿記對車仔先算, 如果9月就打第一次, 大家full team對戰, 同3月成team傷o左5成人先對戰已經好大分別了. 唔通呢d叫唔公平? 如果要等一team人無傷先可以踢, 咁唔知要幾多年先可以完o左個season了.

簡單咁諗, 有無$6000只係睇2件事: 1) 18歲以上 同 2) 是否香港永久性居民. 唔係以上2樣的, 唔好意思, 今次無份.

當然無份的人可以有自由投訴點解無得分, 大家也可以表明立場, 支持/ 唔支持某些人有/無. 不過有自由表態唔代表一定要聽. 如果話唔公平, 因為呢個世界真係唔公平, 有時係小數服從多數, 就是100人有49人同意, 但51人唔同意, 一樣唔可以go ahead.

用回上面加拿大人的例子, 佢地如果真係可以有$6000都合理, 因為佢地未有green card前, 在加拿大真係無福利的. 而香港又承認一個人可以多過一個passport(唔似某些國家, 你移民便要放棄以前的身份) 所以法理上佢地都可以有.

最後, 如果大家覺得應該支持某一類人, 可以用自己收到的$6000捐出幫佢地, 但又唔好話唔捐的人係壞人, 而唔捐的人又唔好話捐錢的人傻等. 因為好多事都係好主觀的, 總知唔好用"我係啱曬"的態度想法就好了.

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-4 12:36 PM 發表
大家要搞清楚, 有問題既係份財政預算案, 辦事方法同思維, (既混亂又混賬)
當然大家要將此扭轉成對國內新移民, 真係冇計
但係今日係度stereotype 所有國內人
人家亦可sterotype 所有香港人
菲律賓人亦被 ste ...

份財政預算案係有問題,但係無論收窄定放寬派錢對象,我都唔認為需要再改
正如司長佢咁講,咪睇下佢個10億照顧"N"無,做到D咩
所以我覺得政府好多時候令一堆人Sterotype左另一班人,咁視線就唔會放係政府上

管治班被挑戰一次還可以
當不斷被挑戰時,歷史上好多呢D情況,其實就會演變成"推翻"
到時中央派軍隊落到黎,真係SAY BYE TO HK囉

頂部
流流
二等兵

UID 5850
精華 0
積分 0
帖子 70
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-4 03:27 AM 發表

我都想你攪清楚一樣野

同埋"香港人同大陸人都係自己人"唔係 ...

你更加要攪清楚一樣野
我由一開始就唔係否定佢地爭取利益的機會,
而係佢地爭取緊的內容(六千蚊)的合理性。
佢地可以上街見報去爭, 市民也有權對唔合理的要求發表意見。

我的例子同佢地共通點就係兩者都強求緊唔應該屬於佢地的利益。
佢地要潑婦罵街死lur爛lur唔係唔得, 不過唔代表佢地要求o既野係合理。

樓上有無極端發言我無留意, 不過我唔認為一樣錯o既野會因為受到攻擊而突然變得正確。

最後, 你講左咁耐, 如果係話要幫N無家庭, 咁根本唔係新唔新移民o既問題囉。

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-3-4 12:48 PM 發表
我覺得大家有d混淆o左2個問題, 1) 新移民應否有$6000同 2)新移民是否討厭

其實唔好理本地定唔本地, 一樣有討厭的人, 等於去到中環, 夠high class啦, 什麼精英集中地, 都一樣可以見到好無品的人 (有時可能仲多...) 即係新移民唔係討厭其實唔係重點.
加拿大都有好多香港人, 照計佢地都可以攞$6000. 佢地無交稅又可以攞? 無計, 因為條rule係咁set, 一定有人著數過其他人.

等於英超足球, league夠係每team對其他team2次 (1主+1客) 看起來好公平, 但講真幾時打先打後都已經有影響了. 好似 阿記對車仔先算, 如果9月就打第一次, 大家full team對戰, 同3月成team傷o左5成人先對戰已經好大分別了. 唔通呢d叫唔公平? 如果要等一team人無傷先可以踢, 咁唔知要幾多年先可以完o左個season了.

簡單咁諗, 有無$6000只係睇2件事: 1) 18歲以上 同 2) 是否香港永久性居民. 唔係以上2樣的, 唔好意思, 今次無份.

當然無份的人可以有自由投訴點解無得分, 大家也可以表明立場, 支持/ 唔支持某些人有/無. 不過有自由表態唔代表一定要聽. 如果話唔公平, 因為呢個世界真係唔公平, 有時係小數服從多數, 就是100人有49人同意, 但51人唔同意, 一樣唔可以go ahead.

用回上面加拿大人的例子, 佢地如果真係可以有$6000都合理, 因為佢地未有green card前, 在加拿大真係無福利的. 而香港又承認一個人可以多過一個passport(唔似某些國家, 你移民便要放棄以前的身份) 所以法理上佢地都可以有.

最後, 如果大家覺得應該支持某一類人, 可以用自己收到的$6000捐出幫佢地, 但又唔好話唔捐的人係壞人, 而唔捐的人又唔好話捐錢的人傻等. 因為好多事都係好主觀的, 總知唔好用"我係啱曬"的態度想法就好了.

good point!!!
所以我咪講,呢度唔係天堂,我地政府唔係神,照顧唔到每一個人

正如考第一名有獎學金,條rule係咁,考第二果個唔通可以話,點解我無

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-4 01:06 PM 發表

good point!!!
所以我咪講,呢度唔係天堂,我地政府唔係神,照顧唔到每一個人

正如考第一名有獎學金,條rule係咁,考第二果個唔通可以話,點解我無

香港唔係天堂 ! Exactly !

政府冇義務野野比 Jetso 你.

無論係 香港人 定 新移民, 靠自己啦 ! 靠政府 ?! 蕉都冇得食 !

果 6000 HKD, 有, 我開心, 冇, 又唔會嘈, 總之唔好比 PK MPF Acc 就得喇

頂部
天迪
軍曹

UID 40144
精華 0
積分 0
帖子 388
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-22
狀態 離線
其實唔駛拗~~
一切依法處理就得~明文規定何謂 [香港永久居民] ,
1.在香港出生及擁有香港永久居民身份
2.合法居港滿七年人仕並曾經辦理香港永久居民身份證.
見有錢派奈何自己無份就瓜瓜嘈,怨就怨自己根本唔係香港人仲好啦

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
又咁講啦.

先幾日當只係話會入錢去mpf 時, 我媽就係d 老人中心到收到d "姑娘" 叫佢地 6 march 出去遊行.
原因好明顯, 因為佢地冇mpf acc 麻, 人地有6k, 我地老人家冇麻.

所以講, 根本點都會有人搞事. 只要自己冇份, 就會想要埋一份. 人就係咁架啦.

當然, 我地亦唔好怪佢地出聲. 都係爭取自己福利姐. 合唔合理就係另一會事. 如果唔合理政府都ok 既就要 xyz 政府....

就好似個細路想食雪糕, 佢出聲係正常架, 有冇問題係睇返個大人有冇俾佢食姐.

路過既厚多士
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2011-3-4 01:54 PM 發表
又咁講啦.

先幾日當只係話會入錢去mpf 時, 我媽就係d 老人中心到收到d "姑娘" 叫佢地 6 march 出去遊行.
原因好明顯, 因為佢地冇mpf acc 麻, 人地有6k, 我地老人家冇麻.

所以講, 根本點都會有人搞事.  ...

陰謀論講 : 其實搞咁多野無非係有人希望 3/06 多d 人出黎反對令自己政治本錢增加罷...

所以我係呢個 Post 第一句覆已講明 : 邊個議員支持新移民有得分我就 Black List 永不再投佢票...

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線
我有強積金戶口,不過我覺得搵笨囉