回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 新移民又話要有 6000?
流流
二等兵

UID 5850
精華 0
積分 0
帖子 70
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-3 10:31 PM 發表
點解最有需要既個班人可以冇...而個D心中目向IPHONE ,IPAD, 旅行既人就可以老奉有?? 香港人咩心態...要人冇我有...??
人地新移民都係人,可唔可以比返D 同理心, 唔好自己有左就唔真其他人有,即使人地比你更有需 ...

老實講, 好多低收入/普通家庭真係望個六千黎買多味餸同儲多個錢,
係電視報紙成日去中環訪問d疑似"低收入"人士先攪到好似人人用個六千飲飲食食咁。

任何地方o既永久居民福利一定多過非永久居民, 一個照顧外來人仲多過本地人o既政府係唔會存在。
至於大家講d新移民通常都係指某個地方o既人, 佢地點解咁得人"關注"絕對同佢地平時所作所為有關。

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿殺斯 於 2011-3-3 22:56 發表
佢地選擇得黎香港就要跟香港既制度啦,有咩"資格"討價還價?
真係睇電視睇新聞都已經睇到煩,10個有9個都係單親,點解?
單親又話要照顧個細路,唔可以長時間返工,之後又話窮
搭程車又話耐又話貴,完全唔知咩心理黎 ...

講得好!

many boxes of Gunpla in stock
頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-16
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-3 10:31 PM 發表
點解最有需要既個班人可以冇...而個D心中目向IPHONE ,IPAD, 旅行既人就可以老奉有?? 香港人咩心態...要人冇我有...??
人地新移民都係人,可唔可以比返D 同理心, 唔好自己有左就唔真其他人有,即使人地比你更有需 ...

同意!大家都係中國人, 以前就話做假英國佬啫, 宜家回歸左都十 幾年, 點解仲要分 "香港人, 大陸燦"? 老實講句, 唔係人個個有三粒星既都有交稅, 冇三粒星既, 就算唔使交稅, 都直接間接貢獻香港。再者, 新移民分唔分到6000蚊根本同我地無關, 庫房慳到既錢唔會俾你, 唔會俾我, 只會益有關係, 有能力搵著數既大商家/高官(大家仲記唔記得千億豪宅區貝沙灣係政府賤價送俾李柒楷?)
如果只係因為派6千蚊而令社會更分化, 咁呢6000蚊真係比夏娃食既萍果更惡毒!

大家冷靜d, 唔好為雞水咁多錢而出賣人格!HKML既, 都係有識之士, 千旨唔好被分化!

頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-12-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-3 11:05 PM 發表

講得好!

你係咪引用錯左,佢段嘢同你立場唔同喎

頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿殺斯 於 2011-3-3 10:56 PM 發表

為生活有錯咩,為下一代有錯咩??
好多香港人上一代都係大陸來,如果個果係你啊媽,你仲講唔講得出....
大家都係人,唔好咁絕...
我都有$6000,但我唔明D人可以抱人冇我有心態,即使佢地比你更有需要...
香港既制度係想比佢地, 但你地係到不滿...
比D同理心,比返D人性來...唔好咁自私啦香港人,生活冇罪....

頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2011-3-4 12:06 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-3 11:46 PM 發表

好多香港人上一代都係大陸來,如果個果係你啊媽,你仲講唔講得出....
我都有$6000,但我唔明D人可以抱人冇我有心態,即使佢地比你更有需要...
香港既 ...

首先
6000 入晒MDF 真係離譜

但係依家真係好似你咁講可能要既人無

其實D錢羅去改善機層係最好

例如話回購隧道之類再減價連帶減交通費(我都聽人講)

不過政策係咁...就等佢出埋睇下佢有無幫下D新移民啦

當然有錢收,有得收都開心,不過真係唔好笑人窮,

如果連比人爭取下都唔得,就真係過份左D

到底比唔比,未由社會決定返,但係又唔駛話到要敵視既

怕養到懶蟲未去改制羅

怕D議員亂黎,自己去參選羅

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿殺斯 於 2011-3-3 22:56 發表

香港既制度? 乜野係香港既制度?
理論上係法治, 言論自由, 一國兩制, 馬照跑舞照跳, 五十年不變
現實係人大釋法, 媒體內既自我審查, 一國先兩制後, 香港馬香港足球係國內有外圍, 跳舞既都北上喇, 五十年一萬年都唔變(人性)
邊套先係香港制度先?
本來有MPF有$6000, 財爺打死唔肯改, 泛民既唔見, 淨見建制派, 一講派錢, 就週街出來領功; 有MPF戶口, 即係有打工, 唔係齊攞綜緩, 一轉有3粒星(即係有票既)就有, 冇3粒星有MPF既就變成乜都冇
香港唔係有言論自由既詳, 嘈下都唔得? 3粒星滿18歲既攞好多著數啦, 點解冇3粒星既嘈下都唔得? 咁即係跟現實既香港制度, 阿爺話乜就乜啦

點解咁多單親? 男人同女人要結婚生仔, 香港男人係香港搵唔到老婆, 返大陸搵, 再唔係就二奶; 落到來, 原來唔係窮鬼, 就係老坑, 再唔係就暴力, 就係有老婆, 咁點?
社會既混亂係由歷史做成
本來已烏煙墇氣, 做官既越來垠6唔知做乜, 從政既就抽水多過做 (其實現實香港既制度係乜都做唔到), 有$6000收既香港驢仔仲要仇視新移民
或者中國人既DNA真係有問題

many boxes of Gunpla in stock
頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-3 11:57 PM 發表

理論上係法治, 言論自由, 一國兩制, 馬照跑舞照跳, 五十年不變
現實係人大釋法, 媒體內既自我審查, 一國先兩制後, 香港馬香港足球係國內有外圍, 跳舞既都北上喇, 五十年一 ...

講得好!

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mauchingc 於 2011-3-3 11:46 PM 發表

香港既 ...

第一 呢度唔係天堂,無可能做到人人照顧到
我反問一下,當新移民可以收錢,今個財政年度如果有五十萬人申請落黎,係咪要用30億去派都要派呢、到頭來cut教育、醫療等等其他開支,或者要赤字呢?
唔派俾佢地唔係無人情味,為政者既考慮係唔可以太感性,過份感性既會得出咩後果? 綜援就已經係一個好好既例子

用規則去界定並不能每個人都照顧到,但係可以達到一個比較合理既水平
底線已經拉低左一次,如果一有人嘈就再拉低一次,咁要法規黎做咩

新移民攞得,咁菲傭呢?佢地又嘈埋一份?咁出trip黎香港做野到時又嘈埋一份?咁黎香港旅遊消費既旅客又促進經濟,駛唔駛攞埋一份?
而且咁樣永久居民既身份要黎做咩,我放棄佢攞完"綠卡"再過黎做野啦

朋友,到你做到一個要管人既時候,當你太過感性對呢班人,到時你就要睇佢地面色做人,明白未?
但係你用規則去管,得閒請表演好既人(總有主觀成份),你會發覺同用感性管人效果完全唔同

本帖最近評分記錄
twinsa   2011-3-4 12:35 AM  讚好  +1   分析得好, 讚~!
頂部
Rpha
上尉

UID 3663
精華 0
積分 8
帖子 1441
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-21
狀態 離線
發表於 2011-3-4 12:22 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Rpha 為MSN好友 通過MSN和 Rpha 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-3 11:57 PM 發表
點解咁多單親? 男人同女人要結婚生仔, 香港男人係香港搵唔到老婆, 返大陸搵, 再唔係就二奶; 落到來, 原來唔係窮鬼, 就係老坑, 再唔係就暴力, 就係有老婆, 咁點?
社會既混亂係由歷史做成
本來已烏煙墇氣, 做官既越來垠6唔知做乜, 從政既就抽水多過做 (其實現實香港既制度係乜都做唔到), 有$6000收既香港驢仔仲要仇視新移民
或者中國人既DNA真係有問題

結果就為左一家團聚而令香港更加多新移民
香港咁細, 養唔到咁多人架

依家派錢咪更多人仆到落黎?
香港有關口架, 同內地唔同, 要怪就怪英國啦

或者地球的PROGRAM中人類就是個BUG

頂部
阿殺斯
壹等兵

UID 9790
精華 0
積分 1
帖子 157
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-8
狀態 離線

QUOTE:

香港既 ...

人有一定要我有?呢d咪蝗蟲既心態,唔可以輸蝕比人囉
問心個句,你付出左d乜野,憑咩問人拎錢?
冇錯上一代好多都係大陸落黎,但係人地個時落黎係捱餐死,唔係落黎問人拎錢囉
以前要搵人援肋係一種羞恥,唔係必要都唔會去到呢步
但係而家個個一落黎就要人援助,真係醜字都唔識寫,面皮成尺厚
為下一代都冇錯,就係唔應該有下一代,
窮又要唔做野,你比到d咩野下一代?不如唔好生啦

頂部
流流
二等兵

UID 5850
精華 0
積分 0
帖子 70
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-29
狀態 離線
根本一個地方政府優先照顧本地永久居民係好正常好合理,
係香港先咁奇怪會有人認為本地人無得食都要俾新移民食先。

頂部
阿殺斯
壹等兵

UID 9790
精華 0
積分 1
帖子 157
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-8
狀態 離線

QUOTE:

現實係人大釋法, 媒體內既自我審查, 一國先兩制後, 香港馬香港足球係國內有外圍, 跳舞既都北上喇, 五十年一 ...

冇言論自由就唔會比d新移民嘈,一句叫佢返屋企訓啦
打份工都未必有雙糧,仲要ot o到死,拎綜緩既就有雙糧
冇得拎個d又要出黎嘈話要每人同金額既錢?
冇話唔得架,只係合唔合理遮,咁合理就唔會咁多人都講
"新移民又要拎錢,唔係嘛"
比人仇視係好應該檢討下囉,人又唔會冇啦啦仇視你既
你合資格有錢拎,唔合就冇,就係咁簡單
每個措施都係幫唔同既人,點都唔會樣樣都剩係幫你既

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Laion 於 2011-3-3 11:15 AM 發表
香港人gei 事關佢鬼事
攞得出香港永久居民身份證未比你lor
下次澳門派錢我係唔係都可以去攞呀?

澳門真係向非永久居民都派錢bor (不過少d)

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2011-3-3 12:00 PM 發表
其實如果政府用o個幾百億o黎處理d N冇/入不敷出o既人,
咁就大家都無聲出喇!
e+政府做乜都比人入o架喇!
因一開始全城都係話要處理d N冇/入不敷出o既人,
今次個"強姦金"方案變左"派$",
都只係製造多d既得利益 ...

佢上年夠話253億赤字
結果咪...

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
就正如一個例子

野草生命力點解咁強
一就係因為佢係惡劣環境底下生存
亦因為佢唔係路上當眼處,無人會想拔走佢

但係當野草日日都有人施把淋水,佢一日一日咁變得大棵,佔左行人路,第一時間就會俾人除左,重生存到咩?

派錢、綜援都係一樣,過多既協助
一. 佢地無自力更生既勇氣
二. 佢地只會成為其他人既眼中釘,拔之而後快,到頭來幫佢變害佢

正如我自己家庭,挨過窮,就算依家收入多左,4個人家用都係得2萬左右(阿爸9千、自己5千、細佬5千),
供樓已經去成9千,1萬我地都用到開開心心

我有時會奇怪好多家用比我多既家庭點解話唔夠錢用
無他既,
做阿爸既酒啦、煙啦
做阿媽既打牌,人老珠黃重要身光項靚咁
做仔女既iphone、ipod、ipad啦
咁4、5萬一個月都唔夠你洗

頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-4 12:09 AM 發表

第一 呢度唔係天堂,無可能做到人人照顧到
我反問一下,當新移民可以收錢,今個財政年度如果有五十萬人申請落黎,係咪要用30億去派都要派呢、到頭來cut教育、醫療等等其他開支,或者要赤字呢?
唔派俾佢地 ...

第一  好明顯見到你有好強既stereotype對新移民...
再者你當香港入境處廢嫁?? 係人申請落黎都比

你呢D係假設性既極端例子....明白未?

第二 我唔知 "咁出trip黎香港做野到時又嘈埋一份?咁黎香港旅遊消費既旅客又促進經濟,駛唔駛攞埋一份?"
呢兩類人同新移民有咩共通點或有關...
新移民係有香港身份証而同香港有關既人,同我地一樣都可以叫香港人,同好多上一代既父母一樣永久居民既身份都係住到七年,只係佢地未住到七年,未有三星住...同"出trip黎香港" "旅遊消費既旅客"有咩關係,根本不可混為一談
而菲傭係叫拎工作簽証來作張期工作,一世都冇三星,佢唔做係要返國嫁
你D 反例根本就不可混為一談

第三  唔係咩感性...呢D可以叫做基本的人性
依你的管理綜援,生果金都可以廢,你咁樣叫分化緊香港人,有三星同冇三星
好似你說"咁樣永久居民既身份要黎做咩,我放棄佢攞完"綠卡"再過黎做野啦"
澳門派左錢幾次,你又唔去做澳門永久居民??

我只係希望香港人唔好人冇我有心態...新移民都要生活
做人逆地而處,有返D基本的同理心!!

頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿殺斯 於 2011-3-4 12:19 AM 發表

人有一定要我有?呢d咪蝗蟲既心態,唔可以輸蝕比人囉
問心個句,你付出左d乜野,憑咩問人拎錢?
冇錯上一代好多都係大陸落黎,但係人地個時落黎係捱餐死,唔係落黎問人拎錢囉
以前要搵人援肋係一種羞恥,唔係必要都 ...

我認係有D咁既人,但自力更新既新移民呢...
唔可以以偏大概全,依家係派糖啊...我地自己拎左都唔好沒殺人地機會啊
損人而不利己...

頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 流流 於 2011-3-4 12:22 AM 發表
根本一個地方政府優先照顧本地永久居民係好正常好合理,
係香港先咁奇怪會有人認為本地人無得食都要俾新移民食先。

冇人咁樣認為本地人無得食都要俾新移民食先!!!
但係你拎左就唔好沒殺新移民既機會

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-4 12:45 AM 發表
就正如一個例子

野草生命力點解咁強
一就係因為佢係惡劣環境底下生存
亦因為佢唔係路上當眼處,無人會想拔走佢

但係當野草日日都有人施把淋水,佢一日一日咁變得大棵,佔左行人路,第一時間就會俾人除左 ...

你既例子令我諗起上星期既 "星期日檔案", 佢係裡面訪問咗兩個單親赤貧家庭...

第一個家庭阿媽係老人院做, 堅持自力更新唔領公援, 返工寕願行路慳五蚊 (佢話當晨運), 而個肥仔成日因為零用有限而要作出選擇, 去 Seven 買撈麵食就冇 $ 搭車要行 45min 返屋企, 為咗慳錢行哂全區揾最平旦撻食, 但從中發掘樂趣好樂天好開心...

第二個家庭領公援, 但說話行間埋怨政府對佢地資源唔夠, 個女努力讀書只為 "獎學金", 係鏡頭前成日一副 Sad 樣亳不快樂, 又說想有部鋼琴, 母親希望政府會幫佢云云...

乜野父母就會出乜野孩子, 成人日日埋怨希望不勞而獲, 孩子亦只會對父母需索, 相反父母堅持自力更生, 子女亦會被感染學會利用有限資源解決問題及得到最大回報, 更易於生活中得到滿足感 & 成功感, 令自己人生變得積極 (睇住個肥仔感覺就似睇緊兒時既自己)~

星期日檔案 2011-02-27 - 貧窮線下的孩子... http://mytv.tvb.com/news/sundayreport/116244#page-1

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部