回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 新移民又話要有 6000?
【Kira-Yamato】
曹長

UID 35248
精華 0
積分 0
帖子 450
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2009-9-14
來自 H.K.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-3-3 03:23 PM 發表

同意呀, 我之前留言都有講過我已經唔會理佢地講乜了, 因為唔會信佢地講野.
個人立場當然開心有$6000啦. 我明白如果一開始人人都派$6000, 咁一定又有人會話李+x都有? $6000都唔夠佢一秒人工啦咁上下. 但如果 ...

Update下大家~
今日睇報紙先知所謂o既"中產"係講緊一個家庭(唔計小朋友)月入有60000先可以叫"中產"

老老實實, 我老豆一個月5萬幾 (呀媽全職家庭主婦). 咁計落我都叫低收入人士...................

Pending Models

MG Strike gundam ~ 10%
SD 自護 ~ 30%
1/1700 IHM-BB01 Minerva ~0%
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 【Kira-Yamato】 於 2011-3-3 04:50 PM 發表

Update下大家~
今日睇報紙先知所謂o既"中產"係講緊一個家庭(唔計小朋友)月入有60000先可以叫"中產"

老老實實, 我老豆一個月5萬幾 (呀媽全職家庭主婦). 咁計落我都叫低收入人士...................

月入有60000先可以叫"中產"? 但係張局長之前話2公婆月入$12000唔算低收入wor....乜d standard咁一時一樣嫁....

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
日日涯驢仔既新移民, 本來都有$6000落MPF既人, 而家乜都冇...

many boxes of Gunpla in stock
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-3 05:33 PM 發表
日日涯驢仔既新移民, 本來都有$6000落MPF既人, 而家乜都冇...

如果依你邏輯, 咁外傭 / 外勞又需唔需要派~? 佢地都係有交稅但冇福利, 甚至住滿七年都冇居留權...

如果都唔明白, 請爬文睇返之前其他人講既先進民主大國對待 "非正式公民" 既例子, 相比之下香港已經好好多倍...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-3 06:00 PM 發表

如果依你邏輯, 咁外傭 / 外勞又需唔需要派~? 佢地都係有交稅但冇福利, 甚至住滿七年都冇居留權...

如果都唔明白, 請爬文睇返之前其他人講既先進民主大國對待 "非正式公民" 既例子, 相比之下香港已經好好多 ...

我估佢意思唔係咁... 而係想講 "見財化水"...

本來唔會發生冇期望, 放左係口前咬唔到就人都嬲..

路過既厚多士
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2011-3-3 06:00 PM 發表

我估佢意思唔係咁... 而係想講 "見財化水"...

本來唔會發生冇期望, 放左係口前咬唔到就人都嬲..

Ooo~ ic...

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2011-3-3 07:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-3 05:45 PM 發表

日日涯驢仔既新移民,咁日日拎綜援呢?佢地拎錢ga資格唔單在於有冇服務過香港囉,
你係香港住足7年就有得分,有咩咁苛刻?如果全世界"交表申請"黎香港,佢地有冇得分?
真係想知你心中ga領取福利要求~

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
其他國家點對新移民係其他國家既事, 就算係先進已發展既民主國度都唔一定係所有都好既
我提到既新移民係泛指由中國內地來既個批人, 佢地好多都同我地香港人有至親既關係; 冇D關係又冇錢, 又點會有香港身份証
香港人95%以上都係中國人, 其中我相信60%以上祖父母或父母輩都係49年後到港既中國人(差唔多只係新界有丁權個班先係香港原居民) 我冇具體數字... 總之我係香港做左30+年人, 識既原居民真係唔多
歐美不被政策受惠, 又窮既新移民多為亞裔非裔等與其主要裔族不同既外來人, 有D係硬收既難民
但香港二十年前, 三十年前針對既係來自中國既阿燦, 近十年中國內地人有錢就唔叫人阿燦, 但係都鍾意針對新移民
其實大家都係中國人, 互相之間既差異都係歷史造成既
尋日朝財爺宣佈人人派錢退稅, 大家應該開心既, 點解新移民嗌唔公平, 受惠既我地要係度鬧人
我朝早收到消息都好開心, 收工睇新聞, 訪問月薪得$5-6000左右既新移民, 單親家庭, 原本有$6000落MPF既變成冇左. 雖然係20-30年後既鮑魚(或者係薯條) 變成人人即刻有既漢堡包時, 偏偏我冇左, 咁都唔嘈得?

頂部
紅萬敵
上尉

UID 36903
精華 0
積分 4
帖子 1017
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-1
來自 厠所
狀態 離線
發表於 2011-3-3 07:21 PM  資料  短消息  加為好友  添加 紅萬敵 為MSN好友 通過MSN和 紅萬敵 交談
食( )啦 大陸哩 真係好憎佢地囉
派派派 稅又唔( )交 綜援就係咁囉 踩( )爛曬我地d地
有冇( )簾恥呀 ( )你老( )
香港性工作者都有尊嚴過d大陸哩囉
曾俊華如果派埋比果d野 我就真係#$%^&*(*&^%@#$%^&*(

oh yeah!
頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2011-3-3 18:53 發表

日日涯驢仔既新移民,咁日日拎綜援呢?佢地拎錢ga資格唔單在於有冇服務過香港囉,
你係香港住足7年就有得分,有咩咁苛刻?如果全世界"交表申請"黎香港,佢地有冇得分?
真係想知你心中ga領取福利要求~

OK,
冇3粒星, 攞綜援既, 唔應該有$6000
有3粒星, 攞綜援, 日日係屋企座打機, 生一鑼細老但唔教既, 可以攞$6000
冇3粒星, 冇攞綜援, 打工, 點計?
有3粒星, 四處打散工, 又攞(扼)綜援, 住公屋, 點計?

我唔識咁多福利制度, 我亦唔希望我要靠太多既福利, 我見到既係有D人明明有揸沙, 當人人都變成有舊金時, 佢連沙都冇埋, 仲要係度俾人揼

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2011-3-3 07:52 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-3 07:25 PM 發表

OK,
冇3粒星, 攞綜援既, 唔應該有$6000
有3粒星, 攞綜援, 日日係屋企座打機, 生一鑼細老但唔教既, 可以攞$6000
冇3粒星, 冇攞綜援, 打工, 點計?
有3粒星, 四處打散工, 又 ...

我一早講左拎錢ga資格唔單在於有冇服務過香港囉,
你係香港住足7年就有得分,有咩咁苛刻?

如果全世界"交表申請"黎香港,佢地有冇得分?

你係睇唔明,定係腦閉塞?正如未夠18歲,就算你有錢都唔去得酒吧

其實大陸本地人如果佢地有本地戶口,每年鎮政府/鄉公所(我唔清楚確實個名)每戶有錢派~
我有親戚4人本地人家庭今年有萬幾蚊分....

直d講句.....嘈果班人係大陸拎唔到著數,就出黎香港想拎著數,本來有錢入mpf,但宜家話冇錢分,所以抗議~

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2011-3-3 19:40 發表

我一早講左拎錢ga資格唔單在於有冇服務過香港囉,
你係香港住足7年就有得分,有咩咁苛刻?

如果全世界"交表申請"黎香港,佢地有冇得分?

你係睇唔明,定係腦閉塞?正如未夠18歲,就算你有錢都唔去得酒吧

...

我睇得明, 或者真係腦閉塞

若香港真係有吸引力, 人人要攞香港身份証, 或者都係一件好事

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-3 07:56 PM 發表

我睇得明, 或者真係腦閉塞

若香港真係有吸引力, 人人要攞香港身份証, 或者都係一件好事

人生不如意事十常八九, 經過咗轉頭睇返唔係咩一回事...

我當年係 97 樓市最高峰時買樓, 息囗十幾釐, 之後金融風暴樓市大跌, 每月用 3/4 人工供樓, 供到我痴肺...

到 2002 年問親人借咗筆錢屬返層樓, 然後低息還錢俾佢, 點知 2003 SARS 爆發, 樓市更加跌到冇影, 息口下調至淨返三 / 四厘...

當年唔計樓市升跌, 淨係捱貴息我都送咗幾十萬俾銀行駛, 今日你只係冇咗六千 (仲要三十年後先有得攞), No big deal...

頂部
siuterry
中尉

UID 2065
精華 0
積分 2
帖子 803
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-18
狀態 離線
X街, 番去叫中央比你啦!!!!

頂部
模術使用者
中尉

UID 34189
精華 0
積分 11
帖子 885
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-7
來自 風之光
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
Z-Destiny
壹等兵

UID 33412
精華 0
積分 0
帖子 183
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-23
狀態 離線
發表於 2011-3-3 10:07 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Z-Destiny 為MSN好友 通過MSN和 Z-Destiny 交談 Yahoo!
回復 #55 wancp 的帖子

D論員真係左手左腳左頭左勢。
要香港進步係唔需要lee D 廢物……唔係,係真正既人類。
自私既人類。

升了中六,點好?迷惘,迷失。
要努力,會否力不從心?英文,學業;我會癡線嗎?
[ps:模型等完左AL先啦…]
blog:http://hk.myblog.yahoo.com/gatx105x102x303
[叫我  L.S/ Z-Destiny ,一樣的]
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
我又覺得奇怪
人地南亞、巴藉、印度(總之其他地方)既新移民好似無嘈
係大陸果批先嘈既

頂部
流流
二等兵

UID 5850
精華 0
積分 0
帖子 70
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-3 10:13 PM 發表
我又覺得奇怪
人地南亞、巴藉、印度(總之其他地方)既新移民好似無嘈
係大陸果批先嘈既

蝗蟲梗係"翁翁"聲架啦

頂部
mauchingc
曹長

UID 44801
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-12-29
狀態 離線
點解最有需要既個班人可以冇...而個D心中目向IPHONE ,IPAD, 旅行既人就可以老奉有?? 香港人咩心態...要人冇我有...??
人地新移民都係人,可唔可以比返D 同理心, 唔好自己有左就唔真其他人有,即使人地比你更有需要....唔好冇人性咁講句"傻架,點解要派俾佢地..."
人地墺門都比一半新移民...,拎左錢就唔好講講D風涼話, 請尊重自已,尊重其他人!!!

頂部
阿殺斯
壹等兵

UID 9790
精華 0
積分 1
帖子 157
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-8
狀態 離線
佢地選擇得黎香港就要跟香港既制度啦,有咩"資格"討價還價?
真係睇電視睇新聞都已經睇到煩,10個有9個都係單親,點解?
單親又話要照顧個細路,唔可以長時間返工,之後又話窮
搭程車又話耐又話貴,完全唔知咩心理黎,最好就唔洗做有錢收
一落到黎又話要呢樣個樣,仲要咩上網費,課外活動費
明知咁窮,又點解要落黎香港呢?呢d咪自己攞黎架囉

頂部