回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 新移民又話要有 6000?
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-3 11:57 AM 發表

千幾億盈餘派四百幾億, 距離赤字仲有好遠...

又話有成萬億儲備!?

頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-3 11:57 AM 發表

千幾億盈餘派四百幾億, 距離赤字仲有好遠...

佢有佢o既理論,
http://hk.news.yahoo.com/article/110302/4/mzlh.html

人人6000 派錢派出血 3招耗423億 被轟短視亂花錢

QUOTE:
【明報專訊】市民群情洶湧反對預算案,周日上街在即,財政司    長曾俊華    在宣布預算案僅一個星期,便宣布大幅修訂預算案「派真銀」,3項措施總共派約423億元。其中,政府向全港18歲或以上的永久居民(約600萬人),不分貧富每人派發6000元,涉及開支高達360億元,更是開埠以來首次。不過,是次派錢「派出血」,令原來有盈餘的預算案,變成赤字逾百億元的預算案。建制派議員普遍支持修訂,但泛民議員則炮轟政府過於短視,胡亂派錢,呼籲市民「食住粒糖去遊行」。

本報的民意調查顯示,在宣布大派真銀後,表示會參與遊行的受訪巿民,比之前下跌逾12個百分點。

開埠以來首次派錢

曾俊華昨早9時半與30多名建制派議員會面,公布修訂預算案,由於建制派會後表明一致支持,預算案一定能於4月中獲通過。大部分泛民議員則表示,曾俊華試圖以派錢為遊行降溫,目光短淺,加上政府全面「打倒昨日的我」,誠信破產,因此會繼續反對預算案,發動市民遊行。

派錢退稅還富於民

公布預算案後民望大跌的曾俊華昨表示,考慮到社會對注資強積金    的意見,決定不再向強積金戶口注資240億元,他同時公布3項還富於民方法(見表一):

(1)向全港18歲或以上、持有香港永久居民身分證的市民派發6000元,市民可按本身的需要全數提取現金,措施亦會加入鼓勵儲蓄的元素;

(2)針對一些未能受惠「派6000元」但有特殊需要的市民,政府會額外預留一筆款項,提供足夠資源另作處理;消息指,受惠人士主要是新移民    ;

(3)退稅,退還薪俸稅75%,上限6000元。

2011/12年度將錄144億赤字

綜合政府消息及本報計算,3項措施一共涉及開支423億元,配合預算案其他如電費補貼、免差餉    等「派糖」措施,這份預算案派了足足620億元,破盡回歸後所有預算案的派糖紀錄。政府剛於上周表示,2011/12年度將錄得39億元盈餘,如這收支估計正確,經加碼派錢後將會「見紅」,錄得144億元赤字(見表二)。

曾俊華表示,「人人派6000元」,令公務員、退休人士及家庭主婦都受惠,此安排較預算案注資240億元更全面。此外,政府消息說,退稅不會退支票,只會在明年稅單中扣除。

承認「社會有非常強烈訴求」

曾俊華公布派錢方案後,即被傳媒「翻舊帳」,稱他過去多次強調政府不會推出刺激通脹措施、堅拒退稅和派現金,但曾俊華昨日卻180度轉軚,解釋說「我們現在最重要的事,就是要凝聚共識……通脹問題仍不可掉以輕心,大家聽得很清楚,現社會上有非常強烈訴求,我在平衡不同考慮下,作出這個決定」。他承認有一些預算案中的措施得不到市民認同,如今是「回應市民要求」。

「現首重凝聚共識」

這份預算案是回歸以來評分最低的預算案,加上市民聲言上街遊行,特首曾蔭權    前日疑遭不滿預算案人士襲擊,曾俊華被問到是否需向曾蔭權和市民道歉,曾俊華結巴地回應﹕「我想,有……有……有……有……有……有些奇怪你(提出)這個提議。我剛才已經講過,現時我們最重要做的事情,就是凝聚共識,我們會繼續努力看如何可以推行這方面的事情。我們會繼續保持溝通,回應市民的訴求。」財政司長辦公室解釋,司長是指向特首道歉的建議奇怪,並非指向巿民道歉奇怪。
.

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2011-3-3 11:48 AM 發表
其實如果政府用o個幾百億o黎處理d N冇/入不敷出o既人,
咁就大家都無聲出喇!
e+政府做乜都比人入o架喇!
因一開始全城都係話要處理d N冇/入不敷出o既人,
今次個"強姦金"方案變左"派$",
都只係製造多d既得利益 ...

你睇你佢搞呢樣野的原因
係果兩個姓曾的用超過幾百億去保住自己份工
等佢地唔使比人罵 比人圍 比人中心口
一項咁重要的施政在一個咁短時間同咁荒謬的理由下出台
有冇諗過d錢可以更有效咁運用呢?
⋯⋯佢冇時間諗之餘 ,更加冇打算諗
佢地只係諗點保住自己個, 點樣冇咁多人上街
點樣令阿爺塊面冇咁黑
目的佢係達到左啦,
到時又話赤字,冇錢搞小班教學  冇錢津貼醫療要搞醫保 冇錢津貼學費
冇錢搞十五年免費教育 冇錢加大幼稚園學券
到時問曾生攞錢? 到時就四個大字「關人x事」
又頭暈又腳痛又通波仔囉

我要普選 我要佢落台 係呀 政治化成件事呀
有錯咩?  做得差換人,換個更方法去揀人有錯咩?
仍今次轉軚轉得切,今個星期日應該唔會有勁料到
試下好似孹瘤咁企政呀啦, 維園又破紀錄啦

我的studio
脹爆Studio
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2011-3-3 12:11 PM 發表

佢有佢o既理論,
http://hk.news.yahoo.com/article/110302/4/mzlh.html

人人6000 派錢派出血 3招耗423億 被轟短視亂花錢

筆者只係估計下年 2011~2012 年度會有赤字... 政府年年預計都唔準 (過份保守), 筆者為插政府作過預算數字出來嚇人罷...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2011-3-3 12:17 PM 發表

你睇你佢搞呢樣野的原因
係果兩個姓曾的用超過幾百億去保住自己份工
等佢地唔使比人罵 比人圍 比人中心口
一項咁重要的施政在一個咁短時間同咁荒謬的理由下出台
有冇諗過d錢可以更有效咁運用呢?
&# ...

我覺得香港政府係聽上面講先搞成咁, 之前唔派錢係想留俾下一任政府, 但搞出咗紫荊花革命, 大陸怕一陣同茉莉花革命搞埋一齊, 於是急急放風批准派錢, 政府只係跟住做罷...

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
呢D就係人,
攞左$6000就唔俾D新移民攞
乜世界

many boxes of Gunpla in stock
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2011-3-3 01:05 PM 發表
呢D就係人,
攞左$6000就唔俾D新移民攞
乜世界

你試下去英美澳加, 新移民未成為公民連公援都冇得攞 tim~

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-3 12:23 PM 發表

筆者只係估計下年 2011~2012 年度會有赤字... 政府年年預計都唔準 (過份保守), 筆者為插政府作過預算數字出來嚇人罷...

因為政府經常性開支係計2011年4月~2012年3月,好多合約、開支其實個service period係跨幾個年度
當service period跨越兩個財政年度既時候,好多時佢地會找左數先,例如3-5月,但係又未必會入到帳
所以司長手上既都唔係2010-2011年度既實際開支,因為到3月頭都重找緊數,甚至乎找緊2011-2012年度既頭幾個月既錢
所以佢預算2011-2012年時,可能有部份已經今個月找左數
咁到下年fine tune時就會突然發現多左好多錢係手

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-3 01:15 PM 發表

你試下去英美澳加, 新移民未成為公民連公援都冇得攞 tim~

Exactly ! 全世界最好香港 ! 唔洗係[公民], 唔洗交過稅,  唔洗交過 Unemployment Insurance 都大把 Jetso, 去邊度搵 ?

如果 HK 真是咁差, 咁移落尼為乜 ?! 發窮惡大晒咩 ?!

頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
我唔係對新移民有什麼意見, 但我認為唔俾係合理

先講"福利": 呢個不嬲都只係國民才有, 呢個唔至香港, 近近地澳門都唔會派錢俾香港人. 在外國, 新移民未有green card前, 分分鐘稅要照俾 (仲要多d) 而且無福利.

另外, 始終移唔移民最終都係自己揀, 唔係有人有槍指住話一定要來香港. 之前已經知道來之前會有什麼的生活, 無什麼福利, 有什麼困難等, 如果唔知, 最起碼都先查下啦, 好似去外國玩, 都先識得上網查下當地天氣, 環境等, 無理由移民反而乜都唔駛理吧.... 如果覺得移民來香港係自由d先算, 而生活艱苦d都可接受, 咁點解要來到才說無人幫佢地? 是想像跟現實落差太大?

當然我唔同意佢地所有人來只係攞jack so, 老實講, 好多人來之前生活都唔好, 或者家人分開2地, 依家可以一起生活當然最好.
但有時我覺得幫還幫, 唔係要人幫就大曬. 香港本地人夠大把人要幫, 唔通佢地又可以唔理? 等於坐車見到老人家, 大肚婆我會主動讓坐, 但如果佢地一上車就大叫: "我係大肚婆, 我要坐, 點解無人讓坐 bibibaba!!" 你係我都讓得唔alright/ 或者直頭唔讓啦.

最後, 每件事都一定有人like, 有人dislike, 無可能人人鍾意. 學曾師長話, 最重要係取得平衡. 依家唔理個人hea唔hea, 有無工作 , 係男係女, 係gay定直, 總知人人有份又花得起, 咁咪幾好?

頂部
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-3 01:15 PM 發表

今次18 以下都冇得攞, 我個囡囡啱啱出世冇幾耐, 雖然佢未有對香港有過任何貢獻,仲要令佢阿爸交少左稅, 但佢冇錢分, 我都要嘈吓!!!

Mon to Fri, 9am to 6pm

我要俾多D心機砌模型!!
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erick 於 2011-3-3 02:11 PM 發表

今次18 以下都冇得攞, 我個囡囡啱啱出世冇幾耐, 雖然佢未有對香港有過任何貢獻,仲要令佢阿爸交少左稅, 但佢冇錢分, 我都要嘈吓!!!

係呀 ! 我個仔o係肚度, 過左 26 週, 法律上應該當係人, 咁係唔係都有份呀 ?

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
無份 咪 星期日一家大細一齊去 曾生門口  "打小人"

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-3-3 02:09 PM 發表
我唔係對新移民有什麼意見, 但我認為唔俾係合理

先講"福利": 呢個不嬲都只係國民才有, 呢個唔至香港, 近近地澳門都唔會派錢俾香港人. 在外國, 新移民未有green card前, 分分鐘稅要照俾 (仲要多d) 而且無福利 ...

「花得起」3個字有保留
之前比6000蚊強迫金 諗過度過計過數先比6000出來
而係有身份證就有, 個餅就多左好多人分, 又係分6000?咁個餅咪要大好多先得
將人人6000個餅套落強迫金, 咁強迫金每個ACCOUNT都甚至可以分到8000或者更多WOR
咁點解之前計好條數唔係8000而係6000, 而家風頭火勢腳震震,諗都唔諗就人人6000
雖然比6000我的確好好使, "而家"都仲可以買到埃乜埃物, 去下短線旅行又得
玩過開心過之後, 社會係咪進步左呢? 生活質素係咪好左呢? 香港前途係咪更光明呢?
背後條大數幾百億, 真係用在其他地方好過
係咪可以搞下小班教學呢? 唔減租咁可唔可以起多D起快D公屋 FOR有需要的"家庭"呢
偏偏樣樣唔做唔諗, 比人中心口先話派6000保住自己個位
一方面寧願佢唔派/派少D用落其他地方上更好, 但係一諗到D錢繼續在呢D咁的人手上
真係寧願佢派凸好過...

我的studio
脹爆Studio
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2011-3-3 02:43 PM 發表

「花得起」3個字有保留
之前比6000蚊強迫金 諗過度過計過數先比6000出來
而係有身份證就有, 個餅就多左好多人分, 又係分6000?咁個餅咪要大好多先得
將人人6000個餅套落強迫金, 咁強迫金每個ACCOUNT都甚至可 ...

同意呀, 我之前留言都有講過我已經唔會理佢地講乜了, 因為唔會信佢地講野.
個人立場當然開心有$6000啦. 我明白如果一開始人人都派$6000, 咁一定又有人會話李+x都有? $6000都唔夠佢一秒人工啦咁上下. 但如果set個range,eg 月入$20000有錢派,  又有人話我一個月$20010, 我咪好唔抵?...等等
如果講"不如用d錢在改善什麼什麼仲好" 又有人會話, 我依家飯都無錢開, 你改善完我都死o左了咁上下野. 所以都講一定有人like, 有人dislike. 人人$6000 (又有可能有人會問點解係$6000, 而唔係$7000, 唔係$5421.5等等) 唔理什麼人, 總知人人有份. 自己決定點用. 如果佢想支持什麼, 例如環保, keep 住舊樓, 小班上學等, 可以捐款又好, 身分力行又好, 自由社會就係可以有唔同意見, 而唔係邊個惡d就話事嘛

不過講真, 我都擔心係唔係花得起. 好似之前我都有留言講過, 如果每人派$1萬(某政黨的提議), 我當然開心, 但之後會唔會要加稅? 最後又係中產suffer...

頂部
fof
中尉

UID 525
精華 0
積分 7
帖子 823
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-6
狀態 離線
新移民都有,貢遊客都比埋啦!!!! 真係燒上腦!!

本帖最近評分記錄
helios1988   2011-3-3 06:53 PM  讚好  +1   佳作!
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fof 於 2011-3-3 04:11 PM 發表
新移民都有,貢遊客都比埋啦!!!! 真係燒上腦!!

遊客拎十二萬 ga~!  六千蚊你當佢地乞兒 ar~

頂部
fof
中尉

UID 525
精華 0
積分 7
帖子 823
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-3 04:19 PM 發表

遊客拎十二萬 ga~!  六千蚊你當佢地乞兒 ar~

十二萬要做幾日大龍鳳嘛~~貢arm遊開香港,unun腳拎6k走易d嘛~

頂部
aeug
上尉
奥干擁護者

UID 77
精華 0
積分 30
帖子 1984
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2003-7-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-3-3 02:09 PM 發表
另外, 始終移唔移民最終都係自己揀, 唔係有人有槍指住話一定要來香港. 之前已經知道來之前會有什麼的生活, 無什麼福利, 有什麼困難等, 如果唔知, 最起碼都先查下啦, 好似去外國玩, 都先識得上網查下當地天氣, 環境等, 無理由移民反而乜都唔駛理吧.... 如果覺得移民來香港係自由d先算, 而生活艱苦d都可接受, 咁點解要來到才說無人幫佢地? 是想像跟現實落差太大?

Agree...
話要有 6000果d新移民...
吾通果d差1日先18歲鴾S嘈? 點解差一日都吾俾果6000?
總要有條線, 3粒星香港永久居民呢條線去區分好合理, 吾應該俾新移民!

今天一切我願暫停
總必相信有日我可開始過
頂部