回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 中大碩士, 200次見工失敗
kk41
上等兵

UID 24382
精華 0
積分 7
帖子 207
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-21
狀態 離線
還記得沙示之前, 大陸有村民買光超市白醋洗家居新閒, 看時很可笑, 說什麼清潔殺菌, 自己也說人家白痴...........
三個月之後才知他們為什麼..............
自己笑人才最可笑.........(世上怪事, 都有其原因.....)

頂部
kk41
上等兵

UID 24382
精華 0
積分 7
帖子 207
成品數目 7 件
閱讀權限 10
狀態 離線
要知道申請單人公屋要月入7000以, 還要等三年, 可能他早已入表.....
見200次工就是要扮傻拿福利, 交數比社工...
現在還有福利洗, 都不知幾爽.......

三年後有房子有學歷才正常找工作, 可能是他大計(即現在, 看樓價, 他多有眼光)
說他蠢有多可笑呢....
碩士有這想法我看差不多, 大智若蠢呀......
可恨我沒這麼聰明......

人心險惡呀......讀多D書吧........
或許他有可能是個白痴.......

頂部
summerboy
壹等兵

UID 1512
精華 0
積分 5
帖子 105
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2005-5-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kk41 於 2011-2-15 12:14 AM 發表
要知道申請單人公屋要月入7000以, 還要等三年, 可能他早已入表.....

三年後有房子有學歷才正常找工作, 可能是他大計(即現在 ...

我反而覺得他是真傻,不是扮傻拿福利。
在他和肥婆agent及記者的對話中,他不斷重复high-light自己的學歷,正明他以自己的學歷為傲。
他更話想有自己的事業,我想他以為一張沙紙就可平步靑雲。
在他對話中,他覺得有學力就高人一等,有D小看了D低學歷或無學歷的人。
其實李家誠都無讀過書啦,不過他有機會,而機會又是他自己爭取回來的。

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kk41 於 2011-2-15 12:14 AM 發表

三年後有房子有學歷才正常找工作, 可能是他大計(即現在 ...

到時會有人請佢咩?

頂部
kk41
上等兵

UID 24382
精華 0
積分 7
帖子 207
成品數目 7 件
閱讀權限 10
狀態 離線
到時會有人請佢咩?

上報就是為了出名說不定....

可能現在有人同情他還不定(給他好工), 香港人很有同情心(或許行的通)..........
如果有月薪14000他可能會放棄公屋計劃, 如果令他無著數(例如8000月薪之類令他沒有公屋), 大不了特登幹不好搏炒未定........
他還是進可攻退可守......

所有也是假設, 不過碩士有這樣聰明合理吧..........不要低估別人........

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:

雖然好陰謀論, 但都不無道理~

上大學, 又或讀碩士, 之前都一定要經過 Interview, in 佢d 助教 / 教授如果見倒條友咁低能都唔會收佢... 而佢又唔係資優 / 成積突出於是破格果類...

仲有佢打扮七到咁, 完全唔似一個大學生, 佢可能自己 "飾心打扮" 過, 先令到自己咁七姑 Look...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2011-2-15 01:22 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 kk41 於 2011-2-15 01:06 AM 發表
到時會有人請佢咩?

可能現在有人同情他還不定(給他好工), 香港人很有同情心(或許行的通)..........
如果有月薪14000他可能會放棄公屋計劃, 如果令他無著數(例如8000月薪之類 ...

無高估低估佢

都係一句,認真你就輸了XD

又唔係要你做老版請佢,佢就算乞食都係一兩日就唔會有人記得

咁得閒理佢,不如攪好D大眾福利吧啦

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kk41 於 2011-2-15 01:06 AM 發表
到時會有人請佢咩?

如果有月薪14000他可能會放棄公屋計劃, 如果令他無著數(例如8000月薪之類 ...

佢當然出左名,但係指既係佢社交技巧差到無朋友出晒名
如果一個正常既老闆,會唔會笨到請個咁既人返黎
你要明白做老闆既通常都唔會可憐人,
而且一個碩士生搞咁多野只有1萬4,真係連一個學士生都不如(好多早幾年既學士生,努力d絕唔會無萬幾蚊一個月囉

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-2-15 01:08 AM 發表

雖然好陰謀論, 但都不無道理~

上大學, 又或讀碩士, 之前都一定要經過 Interview, in 佢d 助教 / 教授如果見倒條友咁低能都唔會收佢... 而佢又唔係資優 / 成積突出於是破格果類...

仲有佢打扮七到咁, 完 ...

一dd啦,有d真係睇你yr3有幾擦教授鞋
好似小弟當年,好幾個成績唔多好(勉強2nd up)既人士都泊住教授碼頭,咩事都搵教授/助教
反而我地一批成績好(接近1st)既同學仔,同助教/教授無咁fd,咪入唔到MPhli
佢地幾個我都認識,所以有時係睇"人事關係",唔係人際關係囉

頂部
kk41
上等兵

UID 24382
精華 0
積分 7
帖子 207
成品數目 7 件
閱讀權限 10
狀態 離線
沒記錯學生貸款到一定年期或太窮可以走數.........

學士碩士二十多三十萬, 加上之前金融海潚, 出此下策, 也有可能..........

三年後或可走數, 有房子, 有學歷, 可能有人比扮好工佢, 挺吸引...........

還是進可攻退可守......太可怕了......

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

頂部
nok031059
壹等兵

UID 27738
精華 0
積分 0
帖子 110
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-28
狀態 離線
呢個智障收
無人請就受社會壓迫,有人請就社會温暖
阿生你D戲都假得緊要囉
多得你呢類智障,大把fresh grad要被人壓價啦

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
原來有下集!!
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... &av_id=14975234

一日就改變咁多.....勁!!

另外quote返 李慧玲在am730的報導, 關於這件事的.

左右大局 - 李慧玲
求職失敗
(2011年02月15日)

26歲的梁健鵬,08年在中文大學統計系碩士畢業,成績優異,但過去近3年,他先後申請200份工,全部無功而回。他現時每月靠一千八百元失業綜援金過活。昨晚,我邀請了梁健鵬到電台,跟他面對面談了一個鐘。我想了解,究竟當中出了甚麼紕漏,令一個年輕而高學歷的人,找不到工作,淪為綜援漢。
一小時傾談不足以完全了解一個人,但令我稍稍掌握到關鍵。梁健鵬苦水好多,但千錯萬錯,都是其他人錯,甚至社會的錯。至於他自己究竟有甚麼問題,不覺他有反省。
大概他的經歷在網上及報章披露後,很多人都形容他不擅處理人際關係。於是他也恍如念口簧提出自己人際關係有問題。但究竟這是因還是果呢?我近距離觀察,梁健鵬完全可以流暢表達自己;只要他願意,他和其他人溝通一定不會有困難。單單這一樣,他已勝過無數人。
在我眼中,他欠缺的只是一顆心。問他為甚麼要做某份工?他茫然。問他人生有甚麼理想?他茫然。唉,如果你是老闆,你會請一個擺明車馬找不到其他工作,所以才向閣下公司求職的人嗎?這不是表面求職的技巧,而是更深層的、對工作對生活對人生的態度。我的結論是:梁健鵬絕對可以改寫自己的命運,只要他願意。這,又比許多人幸運了。

頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2011-2-15 11:14 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-2-15 10:47 AM 發表
原來有下集!!
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... &av_id=14975234

一日就改變咁多.....勁!!

另外quote返 李 ...

會面後,阿鵬說學生事務處人員向他講解了可提供的協助,例如怎樣寫好求職信及履歷、見工時如何給僱主好印象等。沒有直接介紹工作,阿鵬坦言這些協助「欠缺針對性」,但感到對方很熱心,日後有需要的話願意主動求助。阿鵬昨也收到社署電話,約他今日會面提供協助。

教晒路你點in,仲話唔搵埋份工比你

不如幫你in埋等你簽名算啦

都仲係“廢柴!你條廢柴!!你記住你係一碌廢柴…唔好行返去, 碌返去好啦你!!“

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 clothoest 於 2011-2-15 11:02 AM 發表

會面後,阿鵬說學生事務處人員向他講解了可提供的協助,例如怎樣寫好求職信及履歷、見工時如何給僱主好印象等。沒有直接介紹工作,阿鵬坦言這些協助「欠缺針對性」,但感到對方很熱心,日後有需要的話願意主 ...

唔到ceo都唔好搵佢

轉虧為"型"
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線
禽晚條友上電台節目"阻著飯局", 有其中一個好心人打上o黎話想請佢, 講明係咩post俾佢聽, 佢即刻就左問右問人地, 好似想搞清所有o野先, 如我做佢就即刻略飯應啦, 抵佢俾主持人插佢.

頂部
dobs
上等兵

UID 15210
精華 0
積分 0
帖子 298
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ex-s 於 2011-2-14 11:23 PM 發表
條友可能有自閉症, 有部份case係對數字, 音樂, 圖像有超人既表現, 但係一開口講野你就知佢有問題

係,我以前見過班人都係咁,IQ低極都有140以上,最高的一位IQ超過180,一講機械工程,天文物理同數學就生龍活虎,長篇大論。

另一班就好似Rainman咁對幾何圖案有異常的興趣同天份。

但一講社會時事,文學同生活常常識,就顯得力有不及甚至不感興趣,甚至係鬧出笑話。

呢種人有幾種,普遍都係唔識講野,對死物有強烈興趣但唔理人,易得罪人,同埋理解唔到對方說話的含意,點極都點唔著,要講到好詳細好長篇大論先明白。

一種係「內向型」,唔鐘意同人講野,成績好但又唔算非常好,人畜無害,我覺得新聞個主角係呢類型。

另一種「極高IQ危險型」,在其中一兩項範疇有超強能力,IQ160以上,鐘意將身邊所有人都當係玩具,唔玩死對方都唔擺休,但佢玩人只係覺得咁樣好好玩。鐘意同人鬧交,視鬧交為人生最大樂趣。一有機會就會鬧人。社交能力比較好,但只可以搵同類或專業人士做朋友。有個別例子係喜歡操縱別人,一有人唔聽佢講就發好大脾氣。

仲有一種係「外向型」,平日表現得同正常人一樣,平平無奇。但對某些事物極執著,鐘意攻擊唔同意見的人。唔鐘意聽笑話,只要有聽到唔中聽言論,即使對方只係開玩笑,會毫不留情地反擊對方同大吵大鬧,令外人摸不著頭腦。

咦,嗰條好冇人性,專追啲细蚊仔嚟咬個噃?
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2011-2-15 11:46 AM 發表
禽晚條友上電台節目"阻著飯局", 有其中一個好心人打上o黎話想請佢, 講明係咩post俾佢聽, 佢即刻就左問右問人地, 好似想搞清所有o野先, 如我做佢就即刻略飯應啦, 抵佢俾主持人插佢.

其實我覺得佢仲係一d都無改變到, 唔好話我睇死佢, 如果過一兩周佢仲搵唔到工, 佢又打回原形, 話社會點樣唔好, 自己無做錯等等了.....
而且如果一兩日就完全唔同曬的話, 佢可能有雙重性格, 最好去check check.

我同意佢有以學歷上的優勢, 另外我覺得佢:
1) 3年來佢有不停搵工, 報導講佢平均3日就in一次, 最起碼佢唔係搵幾搵灰曬, 跟住攞公援. 公援要求每2星期見主任一次, 每次最少搵過2份工, 佢係hea就唔駛日日搵咁多份. 因此估計佢真係想搵工做.
2) 佢有keep住搵, 而有interview, 即係佢份cv同quali問題唔大, 無人請主要原因相信係佢present自己的技巧, present唔到自己, 仲叫人點信你能力?
3) 我明佢怕失敗, 講真俾我係一個master3年無工開, 我自己都灰. 但同時, 都衰o左3年啦, 點解唔乜都試下? 起碼攞下經驗先
4) 有好心人幫佢係好事, 但重點還在乎佢自己. 佢好似什麼都怕, 仲有in埋d 唔知什麼工, in完又覺得唔啱自己而唔做. 唔通要人offer佢 9-5唔駛OT, 5天工作, 月入十萬佢先肯做?
5) 學李小姐話, 機會其實佢好多, 而且比好多人仲多, 只係佢無把握姐

頂部
dandan
少佐

UID 24620
精華 2
積分 27
帖子 7946
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-29
狀態 離線

頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2011-2-15 01:28 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2011-2-15 12:57 PM 發表
‎80後長期失業咬綜援中大碩士生梁健鵬@左右大局

1/4
http://www.youtube.com/watch?v=PU6_VDbuWw8

⋯⋯2/4
http://www.youtube.com/watch?v=F7gq7GazdTI

3/4
http://www.you ...

寄得好無heart
入錯數=勞資糾紛
買保險我信幫到佢地,不過幫唔到我
爸爸媽媽做勞力工,邊識老版介紹搵人
好簡單,中環式,打下野9點返,唔駛ot
中大新課程未就業先失業輔導
做義工,有想做,無門路
我做,不過陪訓完先決定

不夠立體的攝影世界
頂部