回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 開工了~ 917k, STI9 RA-R, London Taxi and K360
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
開工了~ 917k, STI9 RA-R, London Taxi and K360

終於可以砌番多D模型喇! 又學阿黎佬sir咁清模先! 講笑咋, 不過因為婚後生活習慣唔同左, 可能都要咁, 一開幾部, 咁就可以一次過噴灰, 噴油, 咁之後既野可以在家慢慢鬥....

而定開緊工既有 (會不斷加, 希望唔會減/刪除  )

Fujimi RE雨官 RX-7
Fujimi Porsche 917k Martini
Fujimi Subaru STI 9 Type RA-R
Corgi London Taxi 轉 Wedding Car
1/32 ARII '58 Mazda K360 Roof type

首先, 架RX-7呢, 假組同low低其實7月已經做過:

啪埋之後發現個底板谷住, 令到架車好高 (我跟足說明書做架, 唔知典解!?)

跟住o係底盤偷位同low低, 暫時堅持用17吋軨, 想track look多過car show look, 不過4個look就向前移左位, 噴灰後再執, 尾camber都想再-ve一D

真野(其實唔係雨官既廠車, 山寨野only)

冇乜無逢要做, 噴灰都順利:

old man and slow hand....
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
917K Martini

呢架車會OOB+Studio 27 PE, 首先跟說明書在應有既位做無逢

London Taxi

呢架就係將原本既成品改造成花車, 送比家姐(其實架車佢買, 因佢當年既花車正是此車), 因為係鐵車, 屋企D工具其實唔係好o岩, D分模線又粗又大條, 只能盡做.....

將車頂個"taxi箱"鋸走, 好彩當年把D&T鋸還在....

頂部
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
狀態 離線
咦,evo兄.
我都有呢盒雨宮.睇完作例,心知一定要low低.
不知師兄能解構哪些零件作出了修改?

I am going to try so hard,i die afterwards
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-12-20 02:16 AM 發表
咦,evo兄.

我記得係因為對頭燈頂住左個底盤輪拱位, 所以我要cut左個輪拱一大忽去就! 今晚補相

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2010-12-20 01:26 PM 發表

我記得係因為對頭燈頂住左個底盤輪拱位, 所以我要cut左個輪拱一大忽去就! 今晚補相

咁係唔係整個底盤升高??

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Joey兄, 我試既時候只係車頭谷起 (如圖1)
你砌的時候冇事嗎?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2010-12-20 03:38 PM 發表
Joey兄, 我試既時候只係車頭谷起 (如圖1)
你砌的時候冇事嗎?

icic
我果架都係咁....
我只係改左佢車殼扣住底盤果個扣位, 之後係輪拱位偷薄, 車尾冇改扣位
應該就如你就講咁咁上下~
但後輪我唔記得點改低了.....

開頭重以為車頭車尾一齊改, 咁好易會頂住透明件的

加油~~~!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-12-20 02:16 AM 發表
咦,evo兄.

係這樣的~~

頂部
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2010-12-20 11:11 PM 發表

係這樣的~~

唔該哂evo兄!
我明點修改了!

I am going to try so hard,i die afterwards
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2010-12-21 12:29 AM 發表

係這樣的~~

其實....頭燈果邊都可以有位偷的....
咁好似SIGN左個輪拱...

JOEYKO.com
頂部
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-12-20 11:25 PM 發表

其實....頭燈果邊都可以有位偷的....
咁好似SIGN左個輪拱...

即係?
在頭燈的裡面仲有位偷膠?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-12-21 12:55 AM 發表

即係?
在頭燈的裡面仲有位偷膠?

借圖一用,
中間頭燈都有位可以偷薄, 我最尾都係兩邊偷先可以MATCH到

JOEYKO.com
頂部
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-12-20 11:42 PM 發表

借圖一用,
中間頭燈都有位可以偷薄, 我最尾都係兩邊偷先可以MATCH到

偷薄頭燈先正式low低車身..cut輪拱只算是升高底盤?
這個意思?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-12-21 01:11 AM 發表

偷薄頭燈先正式low低車身..cut輪拱只算是升高底盤?
這個意思?

YES
因為呢個係最簡直既改低車頭做法
如果改SUSPENSION, 會複雜得多, 因為個底盤係N年前FUJIMI模....

JOEYKO.com
頂部
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-12-21 12:00 AM 發表

YES
因為呢個係最簡直既改低車頭做法
如果改SUSPENSION, 會複雜得多, 因為個底盤係N年前FUJIMI模....

我理解了
唔該joey XD!
更加謝過evo兄作例

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-12-21 01:27 AM 發表

我理解了
唔該joey XD!
更加謝過evo兄作例

WELCOME~~
難得有同好一齊砌呢架好車, 當然樂意分享一下~~
FUJIMI呢個新金型真係唔差的, 只係底盤原用舊模....BODY絶對交到功課架~

JOEYKO.com
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
  有多D人討論真係砌得有幹勁D, post文都有心機D!
其實我前suspension都有改, 不過太耐之前了, 今晚再假組睇睇~~

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2010-12-21 09:57 AM 發表
  有多D人討論真係砌得有幹勁D, post文都有心機D!
其實我前suspension都有改, 不過太耐之前了, 今晚再假組睇睇~~

記得後輪軸都要拉後少少~

JOEYKO.com
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-12-21 09:48 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
evo兄, 唔好sir我啦.... 呢排有d忙, 砌唔到車, 又上唔到黎, 月底又話外遊, 仲要掛住想玩rc.... 唉, 睇怕齊齊砌都要遲交... so, 新婚生活如何? 應該都幾唔憤既wor~

生有限, 欲無限. 買得快, 砌得慢.
要好好保養個人健康, 唔係點砌得晒個倉~
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
黎佬sir, 要sir架, 因為我想問你些少少灰色flockling呀, 可以嘛!?

Update:

RE RX7

個side skirt睇真車相尾部都有摺角的, 所以用膠板加上, 在用膠條o係內部加固

917k
個尾做完無逢之後明天可以試試上灰

頂部