回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 數學問題,非公式問題..
蘿莉魂
上尉
蘿莉百合追求者

UID 12933
精華 0
積分 9
帖子 1763
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-31
來自 特蘭斯巴爾
狀態 離線
發表於 2010-11-9 08:32 PM  資料  短消息  加為好友  添加 蘿莉魂 為MSN好友 通過MSN和 蘿莉魂 交談
數學問題,非公式問題..

明天就是數學的考試了,在我溫習不停思考一個問題..
這些什麼不等式,什麼因式分解,學來有什麼用

要是真的沒用的話,為什麼我要為了這種沒用的東西花上這麼多年的時間....
求解......

新msn)takamachirorita@hotmail.com
萌偽娘可有錯?只要是萌的我就會在我的心靈中,把他變化做真真正正的女人..!!!
頂部
i4546546 (XJ9)
中校
最終兵器

UID 25896
精華 0
積分 36
帖子 3552
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 蘿莉魂 於 2010-11-9 08:32 PM 發表
明天就是數學的考試了,在我溫習不停思考一個問題..
這些什麼不等式,什麼因式分解,學來有什麼用

要是真的沒用的話,為什麼我要為了這種沒用的東西花上這麼多年的時間....
求解......

嗯... 小弟都仲讀緊書 關於inequality呢d實際有咩用呢 就解答唔到啦
general黎講 呢隻世界都可以算黎充滿住數學 冇數學 連你住緊呢間屋都起唔到 更加唔會有電腦比你玩 就係咁簡單

anyway 再講長遠少少 今日"數學"呢一科讀得好 可以幫到你總成績好d 即使你將來唔會做數學有關既工作
總成績好d>public exam 好d > 入間u好d/入好d既系 > 將來搵多d錢
當然 以上只係理想狀況 目前大把大學生一畢業就失業
但係呢個競爭咁大既社會中 讀多/讀好d書 緊冇錯

以上為個人意見 各位大哥請輕插

頂部
怪盜kid
壹等兵

UID 37133
精華 0
積分 1
帖子 170
成品數目 1 件
閱讀權限 0
註冊 2010-4-3
來自 香港
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
古風戰士
上尉

UID 23873
精華 0
積分 8
帖子 1764
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-3
來自 中西區
狀態 離線
如果你成日諗住學呢啲有咩用,學o個啲有咩用,你就不是為知識而學習了

General
Unilateral
Neuro-link
Dispersive
Autonomic
Maneuver
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
如果你會讀上去讀理科, 呢d 唔識唔洗指意讀得掂. 如果你打算係g2000呢d 舖頭, 又者係餐廳做企檯既. 咁你可以交白卷都得..
不過如果諗住做金融既, 就好好溫書啦.

路過既厚多士
頂部
karlin
少尉

UID 30859
精華 0
積分 14
帖子 535
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-16
狀態 離線
發表於 2010-11-9 08:44 PM  資料  短消息  加為好友  添加 karlin 為MSN好友 通過MSN和 karlin 交談
回復 #1 蘿莉魂 的帖子

我都係個學生, 我之前好憎maths, 我都問過e d 問題
無錯, 跟本上e d 野係現實中真係好少用到(物理,工程等等除外)
不過E+課程就係咁
你都無得唔接受
不過我建議樓主試下去理解一下數學 ,試下去睇下每一課既意義,
公式e 樣野試下自己prove出來  (我可以lunch 都唔食用成個lunch time 同班fd 係到prove = =)
你會發覺數學其實係樣好得意既野來 (我e+已經鐘意左e科- -)

如果聽日就考試既話, 樓主最好早d訓lla, 唔係既話無精神實考得唔好
同埋與思考點解要學ed 野, 倒不如集中溫好佢仲實制la

以上只係我既少少個人睇法
希望樓主聽日考試順順利利la

頂部
中校
最終兵器

UID 25896
精華 0
積分 36
帖子 3552
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-11-9 08:44 PM 發表
如果你會讀上去讀理科, 呢d 唔識唔洗指意讀得掂. 如果你打算係g2000呢d 舖頭, 又者係餐廳做企檯既. 咁你可以交白卷都得..
不過如果諗住做金融既, 就好好溫書啦.

小弟目前打拼緊 睇下有冇機會入到global business

頂部
peter哥
曹長

UID 35341
精華 0
積分 3
帖子 479
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
發表於 2010-11-9 08:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 peter哥 為MSN好友 通過MSN和 peter哥 交談
如果人人都係你咁唸,人類點進步?

講d哲學野: 數學係人類的原始學術,沒有數學就沒有現在

仲有,學數學係為左培訓你的解難能力。而學數學只係其中一個最有效方法

唔明我可以比個例子你,你遇到一條數,要用好多步去計。

如果你唔學數學,你點知第一步要點做?再者,你都唔知呢數講咩la

最後:做人唔好咁膚淺,學夠生活需要的技能就放棄學習,咁樣你會沒得進步。你仲會好蝕抵添!
仲有,數學有時要以有好多出路,唔係只係為左做生意,計幾條數比屋企人睇。

任何一科都會有佢的用處。

都係讀好你的數學la~

我想問師兄,你讀緊不等式,因式分解,請問你中幾?

頂部
中校
最終兵器

UID 25896
精華 0
積分 36
帖子 3552
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 peter哥 於 2010-11-9 08:46 PM 發表
如果人人都係你咁唸,人類點進步?

講d哲學野: 數學係人類的原始學術,沒有數學就沒有現在

仲有,學數學係為左培訓你的解難能力。而學數學只係其中一個最有效方法

唔明我可以比個例子你,你遇到一條數,要用 ...

我想大約中三吧...加上係呢個年紀先會問呢d問題
人越大 睇野越多 更加唔會問"讀完書後 將來又唔會用番 咁有咩用"呢d問題

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-11-9 08:48 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
其實你中幾???如果你咁快就覺得讀黎無用...你好快就唔想讀落去= =
對比起AL,AL入面讀既野好多都係以後唔會再學唔會再用...但你都係要讀...如果你咁快就已經放棄你就會無左團火去讀書...好快你既成績就會變差...
好似i4546546兄咁講,讀書都係為未來...就連要讀D咩幾無關係都好...為左你既未來生活都係一樣要讀落去...如果你有理想想做乜做乜既時候好多都要講學歷...比心機讀書啦朋友...

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
peter哥
曹長

UID 35341
精華 0
積分 3
帖子 479
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
發表於 2010-11-9 08:50 PM  資料  短消息  加為好友  添加 peter哥 為MSN好友 通過MSN和 peter哥 交談
回復 #9 i4546546 的帖子

講得岩~

仲有,global business好難入 gor wo  聽講要有幾科5星

請問你讀新制定舊制?

頂部
中校
最終兵器

UID 25896
精華 0
積分 36
帖子 3552
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 peter哥 於 2010-11-9 08:50 PM 發表
講得岩~

仲有,global business好難入 gor wo  聽講要有幾科5星

請問你讀新制定舊制?

哈哈 小弟仲細 岩岩過左末代會考

ps g bus真係好變態 問心果句 唔預自己入到 舊年經jupas入既得3個人..

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 i4546546 於 2010-11-9 08:45 PM 發表

小弟目前打拼緊 睇下有冇機會入到global business

global business 唔係一個field 來喎. 只係個business size 姐.

喎.. 原來係講緊讀書既科..

路過既厚多士
頂部
hkpl12
上尉

UID 21616
精華 0
積分 7
帖子 1170
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-25
狀態 離線
咁你咪學LOR

好多野都咩無用,例如中文GA 手法,LS果 D白痴洗腦式教育教果 D野 ,

咁你學果 D科,糸5糸 科科都有用?_?

香港果 D教育系咁啦

連普通GA數學, ED basic requirement 都5想讀,咁你去外國LA .香港5 ARM你

一糸咪認命LOR , 比你更慘GA人大有人在

做人留一線,日後好相見
頂部
無業遊民
上尉
號---無業, 字---遊民

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-5
來自 Space colony
狀態 離線
你的問題,數學今天不能給你答案!
將來,你知道問題的答案---到底數學有乜用時!
你卻不知道如何運用數學找答案,你就知道數學有幾重要。
其實其他知識也一樣,正所謂---學到用時方恨少!

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部
peter哥
曹長

UID 35341
精華 0
積分 3
帖子 479
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
發表於 2010-11-9 08:58 PM  資料  短消息  加為好友  添加 peter哥 為MSN好友 通過MSN和 peter哥 交談
回復 #13 VampireA 的帖子

global business 好似係大學一個學系....

可能係我eng差,咩係business size?

頂部
中校
最終兵器

UID 25896
精華 0
積分 36
帖子 3552
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-11-9 08:56 PM 發表

global business 唔係一個field 來喎. 只係個business size 姐.

喎.. 原來係講緊讀書既科..

haha xD
入到呢科話唔定可以回饋模界 開間首辦+模型店
開到成行成巿 真真正正 global business xDDD

頂部
peter哥
曹長

UID 35341
精華 0
積分 3
帖子 479
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
發表於 2010-11-9 09:03 PM  資料  短消息  加為好友  添加 peter哥 為MSN好友 通過MSN和 peter哥 交談

QUOTE:
原帖由 hkpl12 於 2010-11-9 10:14 PM 發表
咁你咪學LOR

好多野都咩無用,例如中文GA 手法,LS果 D白痴洗腦式教育教果 D野 ,

咁你學果 D科,糸5糸 科科都有用?_?

香港果 D教育系咁啦

連普通GA數學, ED basic requirement 都5想讀,咁你去外國LA  ...

=,=

ls應該唔算係洗腦...  我而家讀緊中學新制,初步都係讀緊香港政治

我又唔見佢係咁讚政府好,政府勁,政府沒得頂...

本書都有講下功能組別,政府係%!^(%%$)*&#q^$......

暫時係咁,但唔肯定讀今日中國會係點...

整體都未算洗腦

頂部
hkpl12
上尉

UID 21616
精華 0
積分 7
帖子 1170
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 peter哥 於 2010-11-9 10:21 PM 發表

=,=

ls應該唔算係洗腦...  我而家讀緊中學新制,初步都係讀緊香港政治

我又唔見佢係咁讚政府好,政府勁,政府沒得頂...

本書都有講下功能組別,政府係%!^(%%$)*&#q^$......

暫時係咁,但唔肯定讀今 ...

HOWABOUT 今日中國 

做人留一線,日後好相見
頂部
peter哥
曹長

UID 35341
精華 0
積分 3
帖子 479
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
發表於 2010-11-9 09:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 peter哥 為MSN好友 通過MSN和 peter哥 交談
回復 #17 i4546546 的帖子

希望你讀到global business,回饋模界!

但記住唔好似吉島,玩具翻兜城咁特別的價錢

頂部