回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 準新娘控訴酒店失當婚事擱置... ... ...
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
來自 僱傭軍
狀態 離線
準新娘控訴酒店失當婚事擱置... ... ...

http://www.youtube.com/watch?v=gG1u7gK1H8w

分享網站 YouTube近日出現一段準新娘控訴酒店失當致婚事告吹自拍短片,吸引數百市民瀏覽。準新娘昨向本報訴說婚事落空,誘發抑鬱症和厭食症,親家更反目令婚事告吹,要求酒店退回近 7萬元定金及賠償 20萬元婚禮支出。被指失當酒店昨未回覆記者,不過日前已向當事人發信,指根據合約拒絕額外賠償。
自拍片段準新娘 27歲,化名「映澄」,昨晚她在港島炮台山寓所講述事件始末,她說自六月底事發至今,一個半月暴瘦 26磅,現時婚事擱置,幸未婚夫情未變繼續給她支持。至昨晚 10時,她的片段有 761人瀏覽。

頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
來自 僱傭軍
狀態 離線
據她說,去年參加灣仔會展婚紗展,未婚夫付了 6.9萬元,預訂今年 7月 24日晚在銅鑼灣富豪香港酒店地庫一樓宴會廳,設 14席婚宴酒席。酒席落實,過去一年忙着購結婚禮餅券,攝婚紗照及僱用攝影公司。

大受困擾跳樓獲救
可是今年六月,其父心臟病發入院醫治需要延遲婚期,最後選定今年 9月 18日。她聲稱六月底致電酒店 10多次查詢,更有職員 4次表示新日子有檔期。可是幾日後,酒店有職員致電她稱看錯電腦,已有顧客訂了 9月 18日宴會廳檔期。
改婚期一事令她大受困擾,更被準家姑責備辦事不力,令她誘發抑鬱症和厭食症,體重由 116磅減至 90磅,吃下的食物統統吐出。六月底及上月中,她兩度企圖跳樓都獲救,其後雙方家人反目,致婚事擱置。
她指稱,因酒店失當令婚事告吹,要酒店退回 6.9萬元定金及就婚禮支出賠償 20萬元;但上月 30日,她接獲酒店指根據合約拒絕額外賠償信件,她大受困擾,自拍片段放上 YouTube控訴。
昨日本報多次致電富豪香港酒店查詢事件,至深夜仍未獲回覆;至於網民反應不一,有人同情其遭遇,質疑酒店要負責任,亦有人希望她保重,或更改地點設宴。
婚禮顧問歐惠芳則指,因改婚期引發爭拗常發生,每家酒店或酒樓都有不同條款,建議新人落定及簽約前看清楚。

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
咩病人衫俾露膊既咩??

有單有據咪循民事索償

唔通又係果類搏宣傳(上次既豐胸丸)既廣告

頂部
錢七
上等兵

UID 21143
精華 0
積分 3
帖子 293
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-12
來自 香港
狀態 離線
如果咁大件事,係埋個未婚夫出埋來拍呢段片會有說服力D呢

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2010-8-2 10:19 PM 發表
咩病人衫俾露膊既咩??

有單有據咪循民事索償

唔通又係果類搏宣傳(上次既豐胸丸)既廣告

佢好似係屋企拍...
不過都改得一次期,唔改多次??

頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線
改婚期,或者改地點都係可以的嗎?
酒店已經賠了20萬!!!!仲想點?

2014 我活過
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2010-8-2 10:48 PM 發表

而家好似酒店反口唔肯賠啊,仲出律師信比事主.......所以佢先拍呢條片...

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2010-8-2 10:55 PM 發表

而家好似酒店反口唔肯賠啊,仲出律師信比事主.......所以佢先拍呢條片...

咁酒店好有問題,
不過,都唔好搞到自己身心出問題...

2014 我活過
頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
來自 僱傭軍
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 錢七 於 2010-8-2 10:42 PM 發表

如果咁大件事,係埋個未婚夫出埋來拍呢段片會有說服力D呢

佢痴唔代表...佢未婚夫都係架麻

QUOTE:
原帖由 ice 於 2010-8-2 10:48 PM 發表

賠左 ?  報紙話 ,  她接獲酒店指根據合約拒絕額外賠償信件,她大受困擾... ...

頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線
個妝化得咁濃嘅? "富豪係一間好著名, 手屈一指嘅酒店" ~~~ 咁擦鞋嘅?! 重有厭食症點解咁好氣講咁大聲 ?

話時話,如果富豪真係咁衰唔賠償真係幾無良 !!

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2010-8-2 10:57 PM 發表

咁酒店好有問題,

不過以我所知,好多落左訂唔比改期....改期就......唔知佢地當初落訂既條款係點,不過人地出得律師信,睇怕係有權食左d訂..因為係事主主動要求改期在先....
不過呢d case,鬧大左,通常都會和解...

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ▲▲27▽▽ 於 2010-8-2 11:01 PM 發表

佢痴唔代表...佢未婚夫都係架麻

賠左 ?  報紙話 ,  她接獲酒店指根據合約拒絕額外賠償信件,她大受困擾... ...

我以為賠了...

2014 我活過
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tailoxxx 於 2010-8-2 11:04 PM 發表
個妝化得咁濃嘅? "富豪係一間好著名, 手屈一指嘅酒店" ~~~ 咁擦鞋嘅?! 重有厭食症點解咁好氣講咁大聲 ?

話時話,如果富豪真係咁衰唔賠償真係幾無良 !!

蘋果新聞有...
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14301896

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2010-8-2 11:04 PM 發表

不過以我所知,好多落左訂唔比改期....改期就......唔知佢地當初落訂既條款係點,不過人地出得律師信,睇怕係有權食左d訂..因為係事主主動要求改期在先....
不過呢d case,鬧大左,通常都會和解...

如果係事主有改動在先,就無得話人啦.

2014 我活過
頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
來自 僱傭軍
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2010-8-2 10:57 PM 發表

咁酒店好有問題,

我就咁睇 , 個女仔只係 "狂打"  電話問 9 月有無期 ,   之後話酒店  staff 覆佢4 次話 有,   咁點解事主頭一兩次 confirmed 左 ,

唔直接落去酒店找負責人改埋份訂單    ,     單憑佢狂打電話問 就當  9月酒席合約生效 ?

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線
兩邊襯家咁化學,因這些事反目?!

2014 我活過
頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
來自 僱傭軍
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2010-8-2 11:13 PM 發表

兩邊襯家咁化學,因這些事反目?!

一定要擺酒店先結到婚...    

有d人容易精神受困, 得唔到果樣野都可能 精神受困  short ... 左.....      應該去睇下心理醫生, 有d野係要專業人仕先幫到佢 ,

兩邊襯家可能見到佢抗壓能力咁低,    唔想有個 得唔到果樣野就想  去跳樓既 身袍 呀

頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ▲▲27▽▽ 於 2010-8-2 11:25 PM 發表

一定要擺酒店先結到婚...    

有d人容易精神受困, 得唔到果樣野都可能 精神受困  short ... 左.....      應該去睇下心理醫生, 有d野係要專業人仕先幫到佢 ,

兩邊襯家可能見到佢抗壓 ...

我識不少女士都係婚禮大過天.........結婚其實最重要兩個人在一齊........

2014 我活過
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
酒店只係電話報錯個日子, 我覺得條女係借題發揮 (俾我都會)...  

1) 個女仔要改期在先, 雖然係意外, 但關酒店乜事, 正所謂俾就人情, 唔俾就係道理...

2) 正如樓上師兄話齋, 改期咁大件事只係用電話 Confirm 而唔立即落去酒店改 Contract~? 需知擺酒係結婚最重要一環, 酒席唔定既話,
     婚紗 / 化庄 / 租車 / 註冊 / 攝影 / 印帖乜都郁唔倒...

3) 改得一次期點解唔改得第二次~?  佢唔係話連酒店 Contract 都未改, 就先去改哂其他野 ma~?  係既話佢就真係 "辦事不力" lor...

4) 準家姑責備辦事不力, 令她誘發抑鬱症和厭食症... 佢被準家姑責備時, 佢未婚夫死咗去邊~? 而且壓力由準家姑而起, 係賠都係準家姑賠, 與酒店何干...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
來自 僱傭軍
狀態 離線
youtube 段片被人投訴删左... ...   

咁睇生果報條片....

http://www.youtube.com/watch?v=oSK2TCq9jJ8

頂部