回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 9月 MG 1/100 XXXG-01D Gundam Deathscythe EW from HJ
pan79
平民

UID 35410
精華 0
積分 0
帖子 48
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jammy_2002i 於 2010-6-24 12:28 PM 發表

都唔明佢做咩放個ew 上去個名到--------->That's the point!

但佢又冇講係EARLY TYPE, 又冇標名係ver.ka, 但動畫又冇出過場 ....呢隻死神既定義好古怪,都係等佢出有翼版~

都系甘话,第一版没兴趣,等有翼版。BD乜版都会有,5急,迟少少再入。

頂部
ChrisOG
上尉

UID 17829
精華 1
積分 26
帖子 1150
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-25
狀態 離線
發表於 2010-6-24 11:17 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ChrisOG 為MSN好友 通過MSN和 ChrisOG 交談
我都係鐘意tv版個地獄死神多d...

頂部
Freddieso
上尉

UID 29709
精華 1
積分 55
帖子 1783
成品數目 55 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-20
來自 Hong Kong
狀態 離線
發表於 2010-6-24 11:48 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Freddieso 為MSN好友 通過MSN和 Freddieso 交談

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2010-6-24 11:19 AM 發表

裝甲好多都同ew唔同

bandai 一貫做法

頂部
模術使用者
中尉

UID 34189
精華 0
積分 11
帖子 885
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-7
來自 風之光
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線
detail位有D保留, 同原線圖有D出入... but anyway點都會入, 希望放埋wing ver.ka一齊唔會有咩違和感...

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
KFD
上尉

UID 36825
精華 0
積分 38
帖子 1709
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-31
狀態 離線
發表於 2010-6-24 12:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 KFD 為MSN好友 通過MSN和 KFD 交談
EW入面有出現過 不過漫畫  有一格係5部都齊曬...無花無假 就係KA生設計既EARLY TYPE

http://hk.myblog.yahoo.com/kfd_fws@ymail.com
歡迎黎睇下 XD
頂部
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jammy_2002i 於 2010-6-24 12:28 PM 發表

都唔明佢做咩放個ew 上去個名到--------->That's the point!

但佢又冇講係EARLY TYPE, 又冇標名係ver.ka, 但動畫又冇出過場 ....呢隻死神既定義好古怪,都係等佢出有翼版~

佢既定義係複雜d, 不過都唔古怪
由於我係W既死忠fans (連佢d 前傳漫畫都買埋黎睇) 等我講解下點解會有咁多款死神同幾他機啦

其實W有2組設定       舊設定通常比人叫做tv版, 新設定叫ew版

以主角機為例, 舊設定中希羅既第一部機係wing gundam, 後繼機係wing zero  ( 跟e個設定, 希羅會渣wing zero 打到endless waltz, 有睇過劇場版都知, 故事入面無講佢地再換機體, 少爺仔去太陽搶番黎個幾部就係TV故事佢地送走個幾部)

而新設定中, 主角機一開始改為wing gundam ver.ka, 後繼機變左wing zero custom , 新設定同舊設定係2個唔同既世界

點解會出現2套設定, 就係因為出劇場版一定要有新機體(唔係邊個肯比錢去睇) 但係個故事又容納唔到新做出5部高達 (d博士都死q晒啦, 五飛個殖民地又爆左, 而且時間上同動機上都無說服力)
綜合以上原因, 劇場版一於修改設定(eva都咁做啦~) 將5部機既基本型(前半部)同後繼機(後半部)通通改成新版
可惜新設定既基本型無出場機會(唔通番拍tv版咩)

有d人以為希羅換乘過3部機(唔計d兵仔同艾比安) wing-->wing zero -->wing zero custom係錯ga!
希羅渣過wing zero custom既世界就無渣過wing同wing zero ga la!

以下就係舊設定(tv)同新設定(ew) 既對比圖

查看積分策略說明
附件
2010-6-24 12:54 PM
1264600415764 (Large).jpg (76.67 KB)

頂部
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線
睇得明我上面一個帖既人(我打咁多野, 好驚人唔明我講咩) 就知bandai點解出依隻死神
食住新版2隻w 既氣勢, 慢慢咁出晒新設定入面8隻巾仔
而舊設定既MG又可以再出(都出左隻tv wing啦)
上面成幅圖既巾仔都可以出 ........有成20隻
你鐘意新版好舊版好 蓄晒都好 總之一定昆到你水 (yes!bandai!)

至於ver.ka 既問題
其實ver.ka 不等於角木肇(Katoki)老師設計既機體
Katoki設計既機體何其多, 0083, 馬反, 08ms, w, g, v gundam 通通有份設計
遠早於ver.ka 出現之前已經出了很多Katoki設計的高達
所以ver.ka 只代表Katoki先生有份監督模型既制作 (大家都知道, 設定同模型出黎既效果可以走晒樣, 有設計師親自監督起碼保證左一定質數)

而依隻死神就正正係Katoki設定, 但係無份監督模型制作
所以唔加ver.ka
同佢既"出身"無關係ga! 都係正統野

頂部
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nightakhouse 於 2010-6-24 11:53 AM 發表
e隻唔係tv版又唔係ew版..只係ver.ka 黎
都唔明佢做咩放個ew 上去個名到..
btw,冇翼都好正

睇我上面個帖, 依隻的而且確係ew版 而唔係ver.ka

頂部
jammy_2002i
上尉
砌得幾多得幾多!

UID 5411
精華 0
積分 5
帖子 1209
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-6-24 02:11 PM 發表

由於我係W既死忠fans (連佢d 前傳漫畫都買埋黎睇) 等我講解下點解會有咁多款死神同幾他機啦

其實W有2組設定       舊設定通常比人叫做tv版, 新設定叫ew版

以主角機 ...

?
咁即係EW已經係WING GUNDAM重新再定義, 唔可以同TV版有任何關聯, 就好似MACROSS既TV同劇場版?

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-6-24 02:32 PM 發表
睇得明我上面一個帖既人(我打咁多野, 好驚人唔明我講咩) 就知bandai點解出依隻死神
上面成幅圖既巾仔都可以出 ...

本身有少少CNOCEPT的我睇完就明白曬啦
不過唔知頭唔知路的, 可能都係CATCH UP唔到
不過大寁知道一個事實就夠了, 笨大有可能會出曬咁多款...

我的studio
脹爆Studio
頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-6-24 02:32 PM 發表
上面成幅圖既巾仔都可以出 ...

解釋詳盡thanku 晒
而依隻死神就正正係Katoki設定, 但係無份監督模型制作, 所以唔加ver.ka <- 呢樣真係有D可惜, 出左wing ver.ka 之後一直期待如過出其他 Early type(或者而家叫EW 版)會係KA氏負責翻, 儲齊一set一定型爆... 不過見HJ有幾幅圖KA氏都好似有執過少少, 希望上色成品同 wing ver.ka 一樣甘型!!
亦都希望TV版其餘四子既比例會執得好D...  好似MG wing甘都已經唔錯!

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jammy_2002i 於 2010-6-24 02:34 PM 發表

?
咁即係EW已經係WING GUNDAM重新再定義, 唔可以同TV版有任何關聯, 就好似MACROSS既TV同劇場版?

macross唔熟唔敢講
但W中
ew同tv關聯只是故事不是機體

頂部
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2010-6-24 02:44 PM 發表

出左wing ver.ka 之後一直期待如過出其他 Early type(或者而家叫EW 版)會係KA氏負責翻, 儲齊一set一定型爆

ka.版其中一個最大分別就係會加好多貼紙.....
bandai咁古滑唔排除佢埋門一腳加番張水貼換個白色盒  仲有希望既

頂部
nightakhouse
上尉
百鬼秋霜

UID 30696
精華 0
積分 6
帖子 1308
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-13
來自 MoS
狀態 離線
發表於 2010-6-24 10:24 PM  資料  短消息  加為好友  添加 nightakhouse 為MSN好友 通過MSN和 nightakhouse 交談

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-6-24 02:11 PM 發表

以主角機 ...

明晒!!!!好詳盡既解說 多謝師兄先!果然係粉絲黎!
即係咁樣
TV版=WING GUNDAM=>WING ZERO GUNDAM
EW版=WING KER KA=>WING ZERO CUSTOM
係米咁樣?

那魔...亞卡沙架buy亞...OOM! 亞囡..卡罵囡...魔囡斯華!
boboboy!
頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jammy_2002i 於 2010-6-24 02:34 PM 發表

?

就係咁~
可以當係平衡世界

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-6-24 02:57 PM 發表

ka.版其中一個最大分別就係會加好多貼紙.....
bandai咁古滑唔排除佢埋門一腳加番張水貼換個白色盒  仲有希望既

官方資料先前有講到呢set會跟埋katoki設計既水貼喇!
我稔可能因為骨架唔係ka氏負責所以今次唔叫ver.ka囉, 因為一黎宣傳圖強調係高可動既新骨 <- 可動性係Ka氏弱項, 而且有暗示話套骨會同剩餘三子共用, 要兼顧比較多, 所以Ka氏可能只參與比較少部份...希望bandai開發部係會就翻wing ver.ka既比例黎出套骨甘就正晒! 當然最理想都係跟翻 ver.ka白色盒格式出 :P

頂部
philadelphia
平民

UID 4630
精華 0
積分 0
帖子 26
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2010-6-25 01:38 AM 發表

官方資料先前有講到呢set會跟埋katoki設計既水貼喇!
我稔可能因為骨架唔係ka氏負責所以今次唔叫ver.ka囉, 因為一黎宣傳圖強調係高可動既新骨  

尼個算比較合理的解釋了,雖然mg wing都系ka執過個比例,不過始終其餘四子的比例系有所唔同的,主角機都落得如此下場,20台機體共用一個骨架,bandai未免太縮骨

頂部
pan79
平民

UID 35410
精華 0
積分 0
帖子 48
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-18
狀態 離線
明白晒。THANKYOU!

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
借maxewall 兄post既圖一用 ( http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... p;extra=#pid1741422 ):

ka氏的確有修正左部份cad設定, 而且有參考過Wing ver.ka既資料, 甘大概都可以放心喇 叫唔叫ver.ka都分別不大
ps. 留意幅圖 katoki自己寫左 "XXXG-01D Deathscythe" 跟住個唔知咩符號再寫 "Ver.Ka"

頂部