回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 轉 - "模型+" 6-7月號
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hypermax 於 2010-6-2 05:10 AM 發表
我無買呢本雜誌

大陸FEEL都仲可以接受,但罪該萬死係果 D教人既方法所用既用品/技術係香港無可能買到.......仲要話自己100%香港創作.........=唔使買

如果來來去去都係得某人/某舖頭既作品=唔使買 ...

現在都無野上網買吾到啦,有D外國的用品睇下都係開下眼界吖。點解係罪該萬死? 技術邊有地域之分架。

頂部
AmazingFelix
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有heart人 於 2010-6-4 15:02 發表

有隻又水口又夾口 點都無可能登出黎... 我唔會支持無質檢的模型雜誌.

登個隻三不像都係客戶o野,  算啦. 人地做左成年都call 唔到個大客, 成本又比其他書重皮, 已經好慘架喇.

不過呢兩個月我都有少少白等feel.........

Mid-Night Modeler
---Updated:[07-JUL-2012-Gallery]---
頂部
ccfai (熊貓超人)
中尉

UID 2584
精華 2
積分 27
帖子 847
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-14
狀態 離線
我都買左, 和其他一樣, 有D失望 ...

我知創業難, 但作為讀者, 一定有期望 ...

好似之前個D大改,小改,KEY背景相 都好正, 好吸引, 就算網上見過都會買本黎睇, 做咩今期好似失蹤曬 ... 少少白等兩個月 ...

熊貓搬家了 ... m^.^m
http://pandasuperman.blogspot.hk/
頂部
AmazingFelix
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccfai 於 2010-6-5 01:47 發表
我都買左, 和其他一樣, 有D失望 ...

我知創業難, 但作為讀者, 一定有期望 ...

好似之前個D大改,小改,KEY背景相 都好正, 好吸引, 就算網上見過都會買本黎睇, 做咩今期好似失蹤曬 ... 少少白等兩個月 ... ...

有期望先會等, 點知出來.............

Mid-Night Modeler
---Updated:[07-JUL-2012-Gallery]---
頂部
edwardomen
壹等兵

UID 6937
精華 0
積分 0
帖子 123
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-2
狀態 離線
む芩蘿眅誠褭庹K祥岆菴珨掛,蝜恀К萛a憩盓厥,淩腔盓厥祥賸袪鉐...

模狟眈樓r,奧й谻蜄磁蓏,筍阨s掀棒ヶ藩ぶ飲船...釬こ衱]衄秪暻玅普虃衲

耀倰陔黯遴祥笭猁,奧й賡畿耀倰,眕ヶ飲奧賡畿,阨s祥詢

鍚俋窒爺,諅蒪燥珂汜..珩崠婓む褭庹暫ヶ觖祴朒鷜朣B....

蹎蒫,鍔剆X腕棉庨E婖...囮咡...藩掛褭庹]衄堀笵

砉C賜眳ヶDDれ葯跡飲堤誰珨瞰珨....扂紒腕岆耀倰丳....淏扂岆鹹,疑眢

頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線
今期有買,支持一下.
一點建議,
幾隻00巾之中,除了封面的油壓管巾有睇頭之外,其他水準一般.放在卷頭特集有點欠說服力.
其他軍事,民用模型一貫高水準,無可挑剔不如區生轉營軍事模型雜誌十卜十卜
工作坊十分有用,對新手的我一生受用
漫畫方面可圈可點,我諗原意是提倡本地創作(非常的好事),如果有模型立體化就VERY GOOD 建議如模瓜用"小說+插圖+模型=連載"的方式.
另外,會唔會有多一點讀者參與的空間?e.g.本壇的齊齊活動

如果雙月一本,我會繼續十卜.

2014 我活過
頂部
tonytse0814
上等兵

UID 11173
精華 0
積分 0
帖子 231
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
發表於 2010-6-5 05:08 AM  資料  短消息  加為好友  添加 tonytse0814 為MSN好友 通過MSN和 tonytse0814 交談 ICQ 狀態
以下感想會得罪所有模型網友

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
空想之達人
二等兵

UID 13282
精華 0
積分 1
帖子 78
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
狀態 離線
以前《精密模型》好睇,除左可能當時要求低之外,佢地係會用文字(有時仲有圖)講解實物或科幻機體於故事中既背景資料、模型既背景資料、組裝時要注意既地方、上色技巧如溝色(列明顏色編號)比例、上色先後次序及列明所用工具及其用法等等。睇完你唔多唔少會學到d野。加上舊人既語文能力可能較高,讀落真係有味架。但而家既本地模型書已甚少見咁既內容.....論印刷、攝影、模具之水準、補品及工具之多元化,以前既一定輸晒畀而家果 D,但無內容係好難留到讀者架,努力呀各位總編......港產片都係本地創作,水準唔達標一樣係無人支持架.....

頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2010-6-5 02:03 AM 發表
今期有買,支持一下.
一點建議,
幾隻00巾之中,除了封面的油壓管巾有睇頭之外,其他水準一般.放在卷頭特集有點欠說服力.
其他軍事,民用模型一貫高水準,無可挑剔不如區生轉營軍事模型雜誌十卜十卜
工作坊 ...

同意, 其實巾一定唔可以挑戰官方雜誌地位, 不如把其比重減輕, 科幻主力係一d非笨大或因版權問題而唔可以響港版電擊登出的主題, 如ma.k, 裝甲騎兵, 菜等, 而且加強軍事內容, 咁樣可能可以殺出血路

如果好似而家以巾為主, 我睇唔到前景

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2010-6-5 03:29 PM 發表

同意, 其實巾一定唔可以挑戰官方雜誌地位, 不如把其比重減輕, 科幻主力係一d非笨大或因版權問題而唔可以響港版電擊登出的主題, 如ma.k, 裝甲騎兵, 菜等, 而且加強軍事內容, 咁樣可能可以殺出血路

如果好似 ...

但賣到錢既, 都係以月巾為先呢度衰麻  佢係要搵錢, 自由要玩大路野... 要睇大部分既模型舖賣買咩野貨既比例就可以知本書會係咩比例...完專門而又要搵錢, 係香港來講, 市場唔夠大..

路過既厚多士
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2010-6-4 11:15 PM 發表

現在都無野上網買吾到啦,有D外國的用品睇下都係開下眼界吖。點解係罪該萬死? 技術邊有地域之分架。

今期登既用品我係香港都全部見過有, 不過有d真係好冷, 可能已經冇人入貨了. 枝 brush aid 我都係tri star 見過, 不過仲有冇就成問題了... 筆既, 除非真係要series 7 既姐, 唔係既, sable 毛都可以係d 美術用品到找到.(不過真係好很貴)

路過既厚多士
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-6-5 05:30 PM 發表

但賣到錢既, 都係以月巾為先呢度衰麻  佢係要搵錢, 自由要玩大路野... 要睇大部分既模型舖賣買咩野貨既比例就可以知本書會係咩比例...完專門而又要搵錢, 係香港來講, 市場唔夠大..

但我相信睇巾既人會去睇電擊, 因為人地真係快, 同埋不妨直說, 書內巾的水平未及水平, 這是事實, 但其他的均是職業水平, 何不利用呢個優勢去發展?

頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tonytse0814 於 2010-6-5 06:26 AM 發表
出一篇blog文或討論區貼相, 和在模型書刊出很不同, 此書十足把blog文或討論區作品印出來便算, 今期封面隻東西正呀, 不過買了看完內文, 都不知道如何造出來 (而且玩得太過偏離原作). GN Astray 確有製作問題, 不 ...

個隻gn astray係bakuc製作

應該估到咩理由啦

頂部
古風戰士
上尉

UID 23873
精華 0
積分 8
帖子 1764
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-3
來自 中西區
狀態 離線
之前冇咩點仔細睇隻gn astray,岩岩打開睇一睇.............

General
Unilateral
Neuro-link
Dispersive
Autonomic
Maneuver
頂部
笑笑口
上尉
拍拍手

UID 7920
精華 0
積分 28
帖子 1614
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
狀態 離線
如果講多d軍事模型就好喇

中國冥通小閻羅王訓練計劃現正招生,想年紀細細,就可以一嘗做閻王既滋味的話,就絕對不能錯過呀!
頂部
tonytse0814
上等兵

UID 11173
精華 0
積分 0
帖子 231
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-6-5 05:58 PM  資料  短消息  加為好友  添加 tonytse0814 為MSN好友 通過MSN和 tonytse0814 交談 ICQ 狀態
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tonytse0814 於 2010-6-5 07:16 PM 發表
GN astray 擺到明是谷死貨, 我都能接受, 反而上次中文HJ 出時, 看不見這麼多問題. 今期最大問題是, 可能大部份人看完封面隻油壓管 Serphim, 都唔知是如何整出來的, 特別是小朋友, 因為每位網友的文字水準, 極為 ...

入去佢網頁了解佢的風格啦
http://www.ver-ed.com/index.html

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2010-6-5 04:45 PM 發表

但我相信睇巾既人會去睇電擊, 因為人地真係快, 同埋不妨直說, 書內巾的水平未及水平, 這是事實, 但其他的均是職業水平, 何不利用呢個優勢去發展?

都係果句啦... 質優但市場細只會變成曲高和寡.

係, 砌afv 既好多都好肯洗錢, 但作為出版來講, 稿原數量都要好好考慮...

路過既厚多士
頂部
tonytse0814
上等兵

UID 11173
精華 0
積分 0
帖子 231
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-6-5 06:34 PM  資料  短消息  加為好友  添加 tonytse0814 為MSN好友 通過MSN和 tonytse0814 交談 ICQ 狀態
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tonytse0814 於 2010-6-5 06:34 PM 發表
都係那一句, 此書一直給我的感覺是 "網誌文章印出來".

睇網誌通常反而仲會有制作過程添, 唔係只係得完成品...

路過既厚多士
頂部