回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 大專生畢業後負巨債 月入平均八千難還4萬4千4元貸款
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-29
狀態 離線
大專生畢業後負巨債 月入平均八千難還4萬4千4元貸款

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線
車, 又唔係要佢一炮過還

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
billy1976
少尉

UID 27938
精華 0
積分 1
帖子 620
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-2
來自 Australia
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-5-5 12:47 PM 發表
車, 又唔係要佢一炮過還

債就是債 , 與要否一炮過還無關的吧.......! 剛畢業就要有債務跟身, 不是一件好事吧........!

Welcome to my Blog

http://hk.myblog.yahoo.com/billy_yau1976
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6625
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
欠借還錢都話唔琚H借果陣唔知要還謘H抑或借果陣已經諗住唔還?集體想唔還就變得理直氣壯d?乜洏@界

頂部
awlaalwa
上尉

UID 22087
精華 0
積分 19
帖子 1245
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-9
狀態 離線
如果話現在的大學生伸苦;
咁以前果啲;
咪重伸苦;
人工又唔係高;
又要幫屋企;
又要還 政府債;
重可以要做幾份工;
可能一邊返學就一邊 做野;

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-5-5 11:12 AM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 billy1976 於 2010-5-5 10:53 AM 發表

債就是債 , 與要否一炮過還無關的吧.......! 剛畢業就要有債務跟身, 不是一件好事吧........!

就算美國英國讀專上教育都係要俾錢ga la~個話題講黎都廢話
如果話增加獎學金額就話有得討論,買野要俾錢天公地道,想發爛唔俾錢?點講都講唔通~
嫌貴又要讀,咩心態?政府借埋錢俾你讀又要嘈,咁咪唔好讀囉,到有錢先再讀一樣可以~
講到尾只係在乎個人有冇決心同能力~

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-5-5 11:16 AM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
哩班小數狗吠的80後真係影衰晒當今同是80後的青年人~

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
當初講好係借,
而家見人工低又想賴債

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 billy1976 於 2010-5-5 12:11 PM 發表

緊係有關啦,
topic係月入平均八千難還4萬4千4元貸款, 要一炮過還就要半年唔用錢,
但G&L係可以攤5年還, 咁每個月只係一千幾百,又何來難還?

頂部
billy1976
少尉

UID 27938
精華 0
積分 1
帖子 620
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-2
來自 Australia
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2010-5-5 01:12 PM 發表

就算美國英國讀專上教育都係要俾錢ga la~個話題講黎都廢話
如果話增加獎學金額就話有得討論,買野要俾錢天公地道,想發爛唔俾錢?點講都講唔通~
嫌貴又要讀,咩心態?政府借埋錢俾你讀又要嘈,咁咪唔好讀囉,到有 ...

話先說在前, 以澳洲做例子 (我住在澳洲的), 大學生在學時是有政府比零用金,  畢業後如果收入不到一定水平, 是不需要還款的 (也就是說假如你一直也是低收入, 你可以一直不用還的), 如果收入達到還款水平, 每月也只會按一定比例來還, 而不是定額的! 我不知道美國英國的情況, 但香港有照顧大學生在畢業後的經濟狀況嗎?

借了錢要還, 這個是當然的, 但這篇報導的重點, 我比較着眼的是現在大學生的學費是否令學生很難承受 (因政府資助不足)!!

Welcome to my Blog

http://hk.myblog.yahoo.com/billy_yau1976
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
其實香港咪算好lo, 好似美國如果畢業冇錢還, 分分鐘要去伊拉克, 因為你會被徵召入伍當還錢

果陣打伊拉克, 就有個中國留學生借左錢還唔到, 之後就俾人送左去伊拉克當兵

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-5-5 12:08 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 billy1976 於 2010-5-5 11:53 AM 發表

話先說在前, 以澳洲做例子 (我住在澳洲的), 大學生在學時是有政府比零用金,  畢業後如果收入不到一定水平, 是不需要還款的 (也就是說假如你一直也是低收入, 你可以一直不用還的), 如果收入達到還款水平,  ...

點解要用澳洲做例?香港早期跟英式教育,宜家轉向美式教育....唔用佢地做例比較完全講唔通~
加上"如果收入不到一定水平"個水平係幾多?
但係只係計一計數,就算16萬分10年還都係每個月還約13xx,咁都叫難就不如唔好讀書la~

頂部
yan519
上尉

UID 33883
精華 0
積分 19
帖子 1071
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-5-5 01:08 PM 發表

緊係有關啦,
topic係月入平均八千難還4萬4千4元貸款, 要一炮過還就要半年唔用錢,
但G&L係可以攤5年還, 咁每個月只係一千幾百,又何來難還?

就係本身8-9千已經唔夠洗...波鞋手袋唱K睇戲唔洗錢呀...
如果拎左去還錢...今咪無得享受...

不過...重點係...你問人借錢麻...!!!

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
當年我都借左成9萬,但係我自己都有做part-time,幾乎份loan就做左定期,定左5年
平時洗費就靠份part-time,果時重邊會諗買咩LV、Gu肚臍....

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6625
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
唔好將每個國家最好o既褔利政策同香港比,房屋要跟星加坡、教育要跟澳洲、醫療又唔知要跟邊度、退休又跟唔知邊度......最大問題係永遠唔用香港o既低稅率同人地比,錢從何來呀?

頂部
天馬飛
曹長

UID 17138
精華 0
積分 8
帖子 481
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-25
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2010-5-5 12:24 PM 發表
永遠唔用香港o既低稅率同人地比,錢從何來呀?

讚成你呢句!!!
人地澳州 加拿大 等地方要交咁多稅, 福利實多 d 架

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
借4万幾,分5年還,每個季度還一次,我果個年代都係甘啦!咪一樣挨過左!生活就係甘架啦!
甘都話埃唔到,不如有骨氣D,當初唔好借,靠自己咯。
借果陣就洗得好過癮,要還就哎生哎死,同希臘人有咩分別? 不如叫政府送埋比你洗啦!

頂部
anthony.cky
少校

UID 22999
精華 0
積分 15
帖子 2076
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
來自 MK
狀態 離線
其實我眼見有好多hk大學生都有向政府借錢...不過借錢麰鴞]有以下幾個...

1. 家庭經濟不能夠應付大學學費

2. 家庭經濟勉強應付大學學費...不過借錢就可以令屋企人有更多流動資金

3. 家庭經濟能夠應付大學學費...不過借錢就可以令該名大學生有更多零用錢

以上都係hk普遍麊洩p...到鰷朵~之後政府要畢業生還錢黈伬埶暋D就出現...

真真正正有問題翵銋磪u係以上第一個case...第二同第三個case鼤朵~生都唔會覺得有問題...

大學學費係咪真係咁貴呢? 政府又係咪資助不足呢?

以我所知道儭禤...一般一個學位課程每位學生一年奰蝜B成本係30至35萬...學生鴾@年學費係3.5至4.5萬...咁即係每一位學生只係俾緊大約10至15%嚝ИO...其餘麉Y用政府錢去資助...

有d國家會將大學分為公立同私立...有d公立大學甚至係唔洗交學費...只要你考得入就可以免費讀書...

香港黿虼|政策係學位普及化...所以學費人人都要俾...香港有d唔受香港政府認可黈外學位課程...有d真係成幾十萬學費...

總括謠縉矬控o大學學費唔算太貴...中下階層應該得到政府更多奰飢U...如果家庭經濟ok不過係畢業生本身日常消費過高而引致無錢還...依d學生唔值得同情...

置於一個大學畢業生得8千蚊人工係咪好有問題...我又唔係好覺...如果一個大學畢業生係工作表現出色鴾@定可以好快上位...畢業鰲X年都係得8千蚊人工...可能本身工作態度同表現有問題而引致...

0079 MSV 砌到停唔倒手~~~
頂部
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
以前咪又係咁還
以前咪又係咁做好多年野先儲到首期買樓, 到而家幾十歲既仍無樓亦大有人在

點解而家好似一畢業唔洗捱唔洗做就會有好工有錢洗仲要有樓揸手, 無就怨政府無能怨唔公平?!

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
大家既話令我覺得都幾冇陰公.....有如有個女仔著高跟鞋pk就圍住佢好話佢自己攞來衰咁.......

好老實, 有頭髮冇人來做喇尼
如果屋企有, 當初洗鬼問佢借non-mean咩, 幣就幣在唔知點解住緊公屋冇物業,家庭收入唔多,都係借唔到grant loan(grant幾百loan幾千算係點?), 屋企又確實冇錢交學費, 先硬住頭皮唉貴息(唔通咁辛苦考入來唔讀咩?)
grant loan低息分5年還, non mean費息分十年.... 三年後埋數一睇, 嘩, d 零我就真係數左幾次先realise自己已經咩住十六七萬數.....都未計息口係升跌
二十出頭果時月入8-9k, 依家都就來三十了就即係要唸結婚買樓, 依家d樓根本唔係起來俾人住
如果冇一份好工, 我唸都真係唔洗指意可以儲到份首期, 一唸到呢到, non mean果十幾萬其實係現dual dual俾的, 唔係話唔想還, 但問題係, 如果當初grant loan可以support到我唔洗借咁多non mean, 我條數可以好計好多, 當年眼見好多屋企好景過我好多既同學, grant loan多到可以拎去旅行抄古....真係唔知係條命生成定係點!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部