回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 旺角真係好危險,又有人中伏!(Minmay 2009 Special)
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
有時心頭好平左幾十, 果日出街就可以食下午豪小小, 可知而家一條油炸鬼都8蚊條了

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
來自 僱傭軍
狀態 離線
鷹嗚 仲貴過 遷你? 少見播 [/quote]

遷你 做緊 230... ..

元朗 食橙大叔 $175 [/quote]

中意樓下食麵 , 飲缶啤酒   

兩間野既舖租金爭好多播.....一個旺角街舖,一個係元朗小型商場二樓細舖... [/quote]
附近重有 兒童, 青少年不宜既碟賣添... ..

世途真係險惡, 有 c hing 話 $175就買倒, 竟然有模型鋪賣 $299, 貴咗七成 [/quote]

我 fd 話 WF 會場 yen2000 一盒....   其實日本秋葉原一帶做緊 2100 ~ 2300 yen ... .. 計落唔過$200 ,  HK 比多20佢賺 ,  自己認為 $220算係合理價... ...

頂部
koduck
軍曹

UID 3357
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-16
來自 畸隆星
狀態 離線
我都係響暈KEE買,兩個禮拜前用$182搞掂~
不過話時話,剩係VF-1嘅凸別版我都買咗13盒共14隻(兩公婆嗰盒打孖嘛),仲未計寶貝鴨同BATTEROID,啲人成日話笨大一模多用、查實老長至係高手哦,笨大都叫做個模改少少吖,一盒VF-1由十年前1600YEN賣到家下要2800YEN啊~

頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線
買Bandai好受好多,
人地一早唸住一模多用,
造模時會認真好多,
又有時upgrade 去 Ver1.5, 2.0,
送透明件又一版,
但起碼成件野係有改進/靚左.
e.g. MG MKII 初出時白版腰不會轉,
但後其黑版又改左個腰可動,
搶/買起上o黎條氣無咁焗住.

但老長到e+個1/72 F14透明件仲有大大條分模線係正中間
(科幻野就話少眾野,就話求並姐<佢地認為)
我地同佢買左咁多盒o既$,
都唔肯攞少少出o黎開過個" 透明機艙"模.
比d誠意都唔怕死喇!

老老實實,
好多CHing都係睇/儲張水貼先買佢個d F/14.

佢個VF-1模真係比某d首版好dd嫁炸

頂部
akari428
軍曹

UID 15035
精華 0
積分 7
帖子 386
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-16
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2010-2-11 07:39 AM 發表

我都係因為張水貼先入,
佢個模已經唔係咁好,
又唔肯出新模e.g.好似Bandai咁,
都唔知何時先"的"起心肝去砌,
以往每次一打開盒野都收翻埋,
開盒Bandai好過,
哩d只轉"花"唔轉模都係儲多過砌.
(如果佢出 ...

我以前做模型鋪,不過係做氣槍的,果時間野大陸有廠有做模的,老闆突特比同一個模出黎但相差三年出模既零件我睇,遠睇無乜野,近少少睇就大鑊都不得了,佢仲教我鍾意砌模型的話最好買第一水,我唔知你話個模唔係咁好係指,以上問題還是本身設計?

玩下盒蛋就算了ˊ_>ˋ
頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
一來個模啤得多開始有少少變型,
不過佢個模應該係電腦化後中期貨色,
即隨時call翻個file出o黎用電腦裁床彫翻一個新模就得,
但中期野亦要用一個好有經驗o既師傅去修改同打磨.

而Bandai成日有新ver.,
好可能個舊模到期又要用個舊file開新模(用$),
但又發現/開發有新o既電腦裁床/技術出現;
就索性出過個新ver. e.g. Ver1.5,2.0......等等出現,
1來見街會有d noise,
2來又技術上拋離其他對手領導市場地位.
(以上只是個人o既推測,並不是入情)

頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今日上網查下Minmay 2009 ver係乜料,
1)個Minmay為何萌左咁多? 原來2009/10/10先得16歲炸!
2)發覺個水貼仿電鍍o既金色部份比較難, 有無CHing有好d o既建議/討論/方法去處理好佢?

查看積分策略說明
附件
2010-2-13 12:19 AM
VF-1 Minmay 2009 - 13A.jpg (86.84 KB)

頂部
kcchung2
上尉

UID 3395
精華 0
積分 0
帖子 1070
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2005-8-17
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***