回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: GOOGLE會真係退出中國嗎?  (單選) [參與投票的會員]
不會
對不起,您無權投票。

標題: GOOGLE會真係退出中國嗎?
josephfreedom
上校

UID 15255
精華 0
積分 29
帖子 5572
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-24
狀態 離線
GOOGLE會真係退出中國嗎?

GOOGLE會唔會為左大家既自由同正義而退出中國呢D封閉又封建既市場,向呢D無人權既國家說不,做個有良心既IT企業(大前題係,GOOGLE係08年既全年收入入面中國只佔百分之一左右)
因為而家我已經可以搵到六四同法輪功(我只細心睇左六四,因為對宗教冇興趣),如果佢真係退出,我用多D佢既產品又點話(不過我唔中意佢部電話同埋GMAIL)

但係如果佢咁冇骨氣為個小小錢而各惡勢力低頭,背棄佢"DON'T BE EVIL"既宗旨,我會考慮永久罷用GOOGLE

頂部
dajar
中尉
淨睇唔砌

UID 2386
精華 0
積分 13
帖子 992
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-30
來自 爛尾精神病研究所
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephfreedom 於 2010-1-20 01:45 PM 發表
GOOGLE會唔會為左大家既自由同正義而退出中國呢D封閉又封建既市場,向呢D無人權既國家說不,做個有良心既IT企業(大前題係,GOOGLE係08年既全年收入入面中國只佔百分之一左右)
因為而家我已經可以搵到六四同法輪 ...

咁你好大機會預停用都得啦, 鬼佬講正義 , 即係呃鬼食豆腐,yahoo 更係想佢走啦, 全中國佢玩晒

大陸google呢個星期以經做番過濾

google 而家搵緊籍口留返底, 明眼人一睇就知係為搵利益,

【明報專訊】搜索引擎巨擘Google欲退出中國市場一事昨日再爆震撼消息。消息指Google網站上月中受到的攻擊,黑客極可能是Google中國辦事處的內部職員,公司現正調查是否存在一名或以上的「內鬼」。與此同時,Google發表聲明,稱正與中國有關部門展開談判,意味著Google退出中國之事或有轉機。另外,有駐中國的西方記者昨日稱,他們的Gmail亦遭入侵,手法跟中國異見人士Google電郵戶口遭入侵類似。

中國的外國記者協會昨晚發電郵警告記者,稱至少有兩個新聞機構的gmail電郵戶口遭入侵,電郵更被轉寄至其他不明戶口。美聯社承認其中一個電郵帳戶屬該社記者,該社正在調查。Google中國北京辦公室的職員昨日接受本報電話查詢時表示,早前的帶薪休假已經停止,同事已經全部恢復上班。

Google上周二宣稱,公司去年12月中檢測到一次「來自中國的、對Google網絡設備高度精密和有針對性的攻擊」,集團不滿被攻擊及搜索內容被審查,揚言要退出中國市場。

部分職員禁用內聯網

路透社昨日引述消息人士指,該次攻擊的目標精細針對某些能進入Google網絡特定部分的人,故有可能是Google中國的內部人員所為。網絡安全分析員指,那次攻擊Google網站的是一種經過改良、名為「Hydraq」的木馬程式。其複雜性不在於程式本身,而是在於知道要攻擊誰。

有內地傳媒指,Google中國部分職員上周三(13日)起已被禁止使用公司內聯網,部分職員則被迫放假,也有人被調往亞洲區其他分公司。Google發言人表示:「事件正在調查中,不便就有關詳情作出評論。」人事調動亦屬公司內部事務,不作回應。

與中國談判 或不撤資

上周二起,Google曾一度停止過濾中國政府「禁止」的內容,但其後CEO埃里克.施密特當地時間15日接受美國傳媒訪問時又振示,不排除公司繼續留在中國的可能性。

Google昨日透過電郵發表聲明,指公司正與中國有關部門商討,未來幾日將安排更多討論,公司尋求在法律允許範圍內經營不經過濾的搜尋引擎。美國駐華大使洪博培則表示,美國政府不參與Google和中國政府的談判。

昨日google.cn基本恢復上周二之前的狀態。本報搜索「劉曉波」時,搜索到3210條鏈接,但每頁只顯示2至6條鏈接,頁面標明:據當地法律法規和政策,部分搜索結果未予顯示。

近排都好得閒
頂部
Jollyroger
二等兵

UID 34934
精華 0
積分 0
帖子 67
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-21
狀態 離線
(呢期興好多字,轉貼給大家參考,來源咸平互動)

百度和谷歌原來是一家子的。。。

在很多問題上,我們都是想得太簡單。
比如最近谷歌威脅要退出中國,我看了一下相關的評論,全部都是在胡說八道。你以為這只是谷歌這一個公司的事嗎?僅僅是互聯網問題嗎?僅僅是商業問題嗎?
這是美國的國家戰略!
像谷歌、微軟、IBM、思科……這些我們耳熟能詳的大公司的背後全部都是華爾街和美國政府。
據路透社報道稱,谷歌威脅退出中國前,公司首席執行官埃裡克•施密特(Eric Schmidt)曾與希拉裡舉行餐會,參與者還包括微博網、微軟及全球最大網絡設備商「思科公司」的高層管理人員,他們在餐會上「談到高加索地區、中國、伊朗、古巴等地的網絡自由」。希拉裡還表示,她將於21日宣佈一項新科技政策,幫助各國民眾使用未經審核過的網絡。
我在揭秘奧巴馬的總統之路中提到過奧巴馬團隊的一個人,白宮經濟顧問委員會辦公室主任奧斯登•古爾斯比,芝加哥大學商學院經濟學教授,他最出名的研究領域是圍繞互聯網的競爭問題,並第一次提供了關於互聯網對傳統市場價格競爭衝擊的實踐證明。我當時說他的研究領域值得我們關注,現在,他出招了。
看到沒有,人家早就策劃好了,李開復之前為什麼離開了?真是一環扣一環啊
中國人太把自己當回事兒了,說實話,如果我是谷歌,我也會考慮退出。因為中國實體經濟的血差不多已經被吸乾了,就等著吹起泡沫,來個最後一擊了。
谷歌一走,市場留給百度,竟然還有人高興,他們以為百度是中國的。
我在這裡告訴你們,百度是一家離岸公司,根據百度提交給美國證券交易委員會的文件,百度分為海外部分和在中國的部分。海外部分一家在英屬開曼群島註冊,一家在英屬維京群島註冊,他們是美資的,然後是百度在國內註冊的子公司。英屬開曼群島、維京群島、薩摩亞群島都是避稅天堂,國內很多傢伙轉移國有資產時經常在這些地方註冊個離岸公司。
百度最大的股東是美國風險投資商 德豐傑「e星」投資公司(DFJ ePlanet),持有25.8%的股權。
2004年6月,Google向百度做了1000萬美元的戰略投資。
2005年8月5日,百度正式在美國納斯達克掛牌上市。其主承銷商為瑞士信貸第一波士頓和高盛。既然百度是在納斯達克上市的,那它賺的錢大部分自然都歸美國人了。
講到這裡,如果我是美國人,我會這麼做:谷歌乾脆退出中國算了,把這個蛋糕讓給百度,反正大家都是一家人。
我發現今年以來百度跟華爾街還有美國政界(包括外交關係協會)的接觸異常頻繁,而且高盛在其中扮演了非常重要的角色。
種種跡象表明,互聯網大戰已經開打。當然中國人只有受氣的份兒,因為互聯網最重要的資源統統掌握在美國的手裡。
我就不多說了,因為我發現一提什麼就會發生什麼(真是烏鴉嘴)。之前說鐵礦石談判一定會把中國晾在一邊,果然就晾在了一邊。(見:鐵礦石談判背後的較量)我也沒辦法,我實在不敢想像還有多少大戰在等著我們,好好保重吧。

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
google唔玩,我擔心滕訊多d,因為滕訊個search engine都係撻google個search result,如果佢自己唔搞番個filtering,隨時要停鬼埋,原本股價升到唔識停,點知高盛整個九唔搭八o既評級,個股價跌近10%,滕訊真係要爭氣呀!

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 在線

QUOTE:
原帖由 josephfreedom 於 2010-1-20 12:27 PM 發表
因為而家我已經可以搵到六四同法輪 ...

做生意係講錢既... 越大既公司, 越只會講錢... 上市公司, 更加只會講錢...... 只有一個原則: 以股東最大利益為先.....

路過既厚多士
頂部
上校

UID 15255
精華 0
積分 29
帖子 5572
成品數目 29 件
閱讀權限 10
狀態 離線
咁我可以準備盯左搜尋器名單入面個個G字頭既物體=.="

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-1-20 07:26 PM 發表

做生意係講錢既... 越大既公司, 越只會講錢... 上市公司, 更加只會講錢...... 只有一個原則: 以股東最大利益為先.....

不過google話佢地公司原則係 don't be evil ~~

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
上校

UID 15255
精華 0
積分 29
帖子 5572
成品數目 29 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #7 松尾明 的帖子

我就係話囉,如果佢為左錢背棄原則我實罷用,始終商人既原則我覺得係代表左佢既信譽,冇信譽可言既企業好難支持佢

頂部
cc4321
少尉

UID 35209
精華 0
積分 0
帖子 557
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2009-6-2
狀態 離線
退唔退出就唔知,但係見到中共對呢件事表現得好平靜,無過住潑婦罵街咁鬧人別有用心有d出奇,唔通真係身有屎,諗住閂埋門搞掂算

頂部
granzon
上尉
處處火頭...

UID 588
精華 0
積分 12
帖子 1033
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2003-12-2
來自 香港
狀態 離線
發表於 2010-1-22 08:40 AM  資料  短消息  加為好友  添加 granzon 為MSN好友 通過MSN和 granzon 交談 ICQ 狀態
根本就係唔夠"百度"鬥
何況撒走只係關閉google.cn吧?

模型愈買愈, 時間愈黎愈
頂部
u.c1986
中尉

UID 15429
精華 0
積分 0
帖子 722
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-8
狀態 離線
中國呢隻肥牛 美國佬點肯放手 晒氣 扮正義鬥政冶比軍力係2邊最like 做既事

頂部
魚蛋聰
上校

UID 9546
精華 0
積分 8
帖子 5297
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-29
狀態 離線
講就兇狠 ....

頂部
上校

UID 15255
精華 0
積分 29
帖子 5572
成品數目 29 件
閱讀權限 10
狀態 離線
好似話手機市場會繼續,搜尋器停硬,美方新聞係咁講

頂部
masest
二等兵

UID 1088
精華 0
積分 0
帖子 81
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-16
狀態 離線
大陸佬就撐自家個百度,google響大陸點攪都攪唔起,資源就投放左個回報唔成正比,叫佢點交數比班股民睇?既然做唔起咪度計囉,一句話你大陸有黑客同擺個道德牌頭,攪到你地唔想再留,講到幾好聽……一單野就睇到佢地班marketing友就真係強,橫豎冇得賺要走都走到咁好睇同比人覺得佢地唔係為錢咁,厲害!係囉咁正義囉,係就唔會當初收yahoo錢起家後就自己另起爐灶同佢打返對台啦……道德……哈……

頂部