回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 09年送禮用作品 : 渣古,黑色三連星。
tojoelee
少尉

UID 30467
精華 0
積分 4
帖子 509
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-9
狀態 離線
09年送禮用作品 : 渣古,黑色三連星。

"默默地為自己和自己喜歡的人付出,
盡自己能力去做,不要問回報及收獲,
把這個時代你認為最好的,最值得回憶的,與喜歡的人分享。
男人的浪漫和氣勢,就是如此簡單。"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

各位好,又見面啦。
原先係四月尾完成劣作新安州之後稍為休息下。
點知,突然其來既一個喜訊,就係我未婚妻升職之喜。(仲要係有房坐果隻~)

為左賀佢升職之喜,我諗應該要送返d野比佢既。
送現成野又好似無乜新意咁,所以決定砌返隻醒醒目目既模型放係佢公司都好喎。

(話到尾都係自己想過下手癮....  一  3 一)

探完口風之後,得到以下結論係 :
一隻新到唔新,唔要舊化,唔要陰影,深色既"豬嘴人" ....
第一時間就會令人諗到係 "黑色三連星"。

太好喇 ~ 我有現貨呀,哇哈哈。
砌完搵個籍口買過隻都好喎。 (奸笑中。)

今次製作時間歷時三個月,正確黎講係兩個月。
經過一輪修正,打磨,又經過好多惡劣既天氣,打唔正既風球之後。
終於都趕得切喇。

而家比大家睇睇小弟既劣作....
今次係色彩上面運用在好多深色,亦都嘗試修正白色大脾既佈局。
令到整個造型同三連星既佈局更加深沉。

由於運用大量深沉顏色,要表達出氣勢同複雜較果。
當然亦都引入金屬件,細微部份用上有閃光較果既顏色襯托。

背包保留左原有既推進器部份,中間再加上金屬件,令到背部較果更加豐富喇。
進一步加強複雜感,首次嘗試將小腿內則分屍,保留內側既外框。

背部可以加建既地方少之又少,所以係用上顏色對比黎表現返個層次感。
話明係黑色三連星,但係用上純黑色既地方就只有渣古既特徵,左邊既釘釘膊頭。
因為純黑色好難表現到佢既線條,所以外甲都係用上自已調色既 Navy Blue。

基於未婚妻唔鐘意一隻模型有舊化同陰影既較果 ($%*&! ,唔識貨!!!)
為左加強佢既線條感同層次,
所以三連星下半身主要係針對比較單調既小腿,大腿而改動。
腰部既裙甲,上身既胸甲就用上大量既膠板進行改裝。
係加厚既膠板之間保留左空隙,自然變成左粗幼不一既線條喇。

今次比較得意既係武器修正,為左唔好令到三連星睇起上黎變得公式化。
所以今次我將渣古原有既武器改動 (我稱呼佢為 [鐵餅槍])。
仿照返60年代幾有名氣既武器,意大利黑手黨專用既 Thompson (卡邦槍)而改造出黎。
出較果我覺得都相當唔錯之餘,亦有返一種輕巧既感覺。

由於係送禮既性質,今次做法係同起樓一樣,由腳部做上去。
期間係一邊上色一邊修正細位,同埋以防係送禮期間遇到碰撞情況。
先將三連星較到自己想展現既角度之後,連同關節(手腕除外),用模型膠水黐實。
再進行最後一次修正。修正完成之後就拍底左以上既幾張相片。
最後,腳板底亦都裝上銅支固定位置就可以上架了。

完成品出現喇。 ^ O ^
今次要多謝自己識左好多年既兄弟班兼模型同好既寶貴意見。
係我上架之前,我幾個朋友都黎探我,順便作最後一次檢視。

有位對攝影好有研究既朋友,睇完小弟既劣作之後。
朋友以自己既手法,影左只此一張既作品。 (下圖)
最後佢問我 : "你有無諗過用佢黎參加電擊09 ?? "
我答左佢一句 : "一來,我覺得我唔夠班。二來,我會將最好既野比我太太。"

其實以上既相比各位師兄睇到既時候,
完成品已經送到我未婚妻既 Office 架喇。
佢睇完之後,剩係答左一個我最想聽到既答案...

就係 : "我以後都唔會阻止你砌模型架喇。"
YEAH !!! 可以喪買喇,KAKAKAA ^ O ^。
(EXIA ~ !!! 準備過黎爸爸度喇 ~~ 呵呵呵。)

多謝各位。

To Be Continue ....
頂部
JOR
曹長

UID 35136
精華 0
積分 1
帖子 498
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2009-2-13
狀態 離線
呢隻看上去用左好多補品喎~~~

選色好襯好夾
絕對係心機之作!!!!!

佳作是也~~~~~~

SD + OG
頂部
seed9835
軍曹

UID 19131
精華 0
積分 18
帖子 330
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-27
狀態 離線
發表於 2009-7-22 12:30 PM  資料  短消息  加為好友  添加 seed9835 為MSN好友 通過MSN和 seed9835 交談
zaku zaku i like it
this is nice work

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線
整體細節追做得幾好, 特別係將機關槍彈盒放o向槍身下面, 構思幾似現實槍咁, 不過何B仔位下面粒散氣口就大過頭.

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
很有心機的改動,效果變得更細緻豐富,不俗之作呢 ~

不過個人覺得,有很多鏍絲釘頭 突了出來,如果鑽洞做藏入式效果可能更佳 ~

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
太上老君
上尉

UID 32546
精華 0
積分 18
帖子 1502
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-7
狀態 離線
very very nice

頂部
卡嘉莉.
中校
陵桜学園S0S團員

UID 5422
精華 0
積分 1
帖子 3036
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-12
來自 奧布
狀態 離線
發表於 2009-7-22 02:43 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 卡嘉莉. 為MSN好友 通過MSN和 卡嘉莉. 交談 ICQ 狀態
好令的渣古~
未婚妻升職 公起

紅贄之儀
不要看“虛”,否則眼睛將失去光明。
不要說“虛”,否則嘴將失去聲音。
不要聽“虛”,否則將失去心志。

努 力 讀 書 準 備 上 U
頂部
maxjr
二等兵

UID 1094
精華 3
積分 13
帖子 97
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2005-3-5
狀態 離線
初看還以爲是今年hobby japan ora zaku大獎作品,不錯。

頂部
garyyu
上尉
新手仔

UID 558
精華 5
積分 9
帖子 1557
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-19
狀態 離線
DETAIL豐富,上色又正

佳作

頂部
tojoelee
少尉

UID 30467
精華 0
積分 4
帖子 509
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 土地公公 於 2009-7-22 02:29 PM 發表
very very nice

多謝,但係師兄點解要磡頭埋牆??

QUOTE:
原帖由 卡嘉莉. 於 2009-7-22 03:13 PM 發表
好令的渣古~
未婚妻升職 公起

多謝讚賞,亦都代佢多謝你。

QUOTE:
原帖由 maxjr 於 2009-7-22 03:14 PM 發表
初看還以爲是今年hobby japan ora zaku大獎作品,不錯。

嗯嗯,師兄果然眼利睇好多模型書,
無錯,慨念原自於呢個作品。令到我眼前一亮既作品。

多謝讚賞。

頂部
JKL
曹長

UID 26529
精華 9
積分 17
帖子 470
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-28
來自 HK
狀態 離線
好靚! Detail及金屬補品都做得好好...

我舊年都整咗隻送比個friend... 有時間睇睇交流下...
HKML: http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 7265&highlight=
Yahoo Blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam-jkl/article?mid=6889

頂部
tojoelee
少尉

UID 30467
精華 0
積分 4
帖子 509
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2009-7-22 01:17 PM 發表
整體細節追做得幾好, 特別係將機關槍彈盒放o向槍身下面, 構思幾似現實槍咁, 不過何B仔位下面粒散氣口就大過頭.

嗯嗯,其實開始改件既時候,何B仔既散熱位真係一D都唔覺得大。
到上灰都唔覺,一配落個 NAVY BLUE 度就覺得好"大兜"喇。 哇哈哈。
多謝師兄提點,下次有待改善。

QUOTE:
原帖由 seed9835 於 2009-7-22 01:00 PM 發表
zaku zaku i like it
this is nice work

多謝師兄賞識, 3Q3Q ~

QUOTE:
原帖由 JOR 於 2009-7-22 12:59 PM 發表
呢隻看上去用左好多補品喎~~~

選色好襯好夾
絕對係心機之作!!!!!

佳作是也~~~~~~

多謝師兄讚賞。其實諗返轉頭,買補品果陣幾廿蚊幾廿蚊咁買唔多覺。
到你諗返起果陣都幾係甘架。

頂部
tojoelee
少尉

UID 30467
精華 0
積分 4
帖子 509
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundam@jkl 於 2009-7-22 03:42 PM 發表
好靚! Detail及金屬補品都做得好好...

我舊年都整咗隻送比個friend... 有時間睇睇交流下...
HKML: http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 7265&highlight=
Yahoo Blog: http://hk ...

嘩,師兄,你果一手改燈技術咁出神入化點敢點教你呀哈哈。
倒轉頭似乎我仲要跟你學下野喎。
我點會唔認得師兄既作品呢?
剩係睇第一張紅彗星已經認得你係 "男人既浪漫"啦!

多謝你讚賞,好高興,
能夠得到好多有技術既師兄賞識同讚賞。
已經係最好既回報。

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2009-7-22 01:51 PM 發表
很有心機的改動,效果變得更細緻豐富,不俗之作呢 ~

不過個人覺得,有很多鏍絲釘頭 突了出來,如果鑽洞做藏入式效果可能更佳 ~

嗯嗯,多謝師兄既提點同讚賞,有機會係下次作品改良一下。
3Q3Q

QUOTE:
原帖由 garyyu 於 2009-7-22 03:21 PM 發表
DETAIL豐富,上色又正

佳作

3Q3Q,講真,剩係補品同顏料同改件,已經貴過真身。

頂部
亮記
中尉

UID 26456
精華 1
積分 16
帖子 945
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-27
來自 hong kong
狀態 離線
果然一個男人發揮佢愛嘅小宇宙, 澎湃地燃燒模型之魂, 力量真係無與倫比  
師兄 仲有好多模型等緊吸收你嘅小宇宙, 不過先要燃燒你個荷包

頂部
tojoelee
少尉

UID 30467
精華 0
積分 4
帖子 509
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亮記 於 2009-7-22 04:52 PM 發表
果然一個男人發揮佢愛嘅小宇宙, 澎湃地燃燒模型之魂, 力量真係無與倫比  
師兄 仲有好多模型等緊吸收你嘅小宇宙, 不過先要燃燒你個荷包

無錯師兄,好多模型係我耳邊叫我收留佢,
奈何我屋企太細無位放果下死呢。

頂部
自由與正義
上等兵

UID 9447
精華 0
積分 3
帖子 227
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-26
狀態 離線
發表於 2009-7-23 01:13 AM  資料  短消息  加為好友  添加 自由與正義 為MSN好友 通過MSN和 自由與正義 交談 ICQ 狀態
d補品用得好勁
我條女好鐘意紅慧星
想學下你咁整隻比佢

頂部
The-Old
上尉
老餅新手

UID 14918
精華 0
積分 37
帖子 1821
成品數目 37 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-12
來自 段估都唔係石頭爆出黎呱......
狀態 離線
雖然我係雄性, 但係見到你嘅作品, 都好有衝動成為你未婚妻......

唉, 點解我未婚妻睇完找D作品, 只係同我講"你個D都唔夠K66可愛, 唔準再買依D呀!"

努力在艱辛的日子中找出細小的幸福.

頂部
sit
平民

UID 21573
精華 0
積分 2
帖子 32
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
狀態 離線
好强!! 很棒的佳作! 向你学习!

刻线技巧好棒!

请问胸口黑色部分是用补土吗?

頂部
叉燒丙
壹等兵

UID 34041
精華 0
積分 5
帖子 157
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-5
狀態 離線
恭喜, 恭喜, 升職又有喜, 三胞胎

頂部
tojoelee
少尉

UID 30467
精華 0
積分 4
帖子 509
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sit 於 2009-7-23 11:25 AM 發表
好强!! 很棒的佳作! 向你学习!

刻线技巧好棒!

请问胸口黑色部分是用补土吗?

多謝師兄既讚賞,
胸口既黑色兩側,我既做法係先將佢用鉛筆起稿,
之後用膠版搭建。如果角位有細坑紋既我會用 畢地修正之後打磨到你滿意為止。
胸前既坑紋係故意係膠版與膠版之間留低既。
基於係深色,所以坑紋可以修正返胸甲既單調感。

多謝指教。

QUOTE:
原帖由 The-Old 於 2009-7-23 10:22 AM 發表
雖然我係雄性, 但係見到你嘅作品, 都好有衝動成為你未婚妻......

唉, 點解我未婚妻睇完找D作品, 只係同我講"你個D都唔夠K66可愛, 唔準再買依D呀!"

多謝師兄既美言,如果你係女人我都唔介意有外遇架,呵呵呵。

QUOTE:
原帖由 自由與正義 於 2009-7-23 01:43 AM 發表
d補品用得好勁
我條女好鐘意紅慧星
想學下你咁整隻比佢

我整紅彗星既過程得到一個結論師兄,
[鐘意渣古既女人,都係偏向鐘意D口花花既壞男人]。
記住喇,呵呵呵。

多謝讚賞。

頂部