回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 有無師兄係MTR做緊呀??教下路小弟啦
sunhikari
中尉
模型人新手中的新手=]

UID 2121
精華 0
積分 3
帖子 810
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-20
來自 香港大埔
狀態 離線
有無師兄係MTR做緊呀??教下路小弟啦

之前去左MTR總部做左個入職考試,係STATION OFFICER的
之後今日就黎電話要下個禮拜四要做面試,叫我帶齊學歷@@
我想一次搞掂呢(怎樣說MTR都是大公司,入到就好 )
有無師兄教下路個面試係要做D乜野,個流程係點架??
THANKS m(_ _)m

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線
Congratulation ah

Good Luck gentleman...

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
yiuming
上校
你噤砌1:144.....

熱讚榜勳章  
UID 25815
精華 3
積分 83
帖子 4027
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-6
狀態 離線
發表於 2009-2-28 10:54 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 yiuming 為MSN好友 通過MSN和 yiuming 交談
我自己唔係做mtr的!
但我唸大部份的面試都差唔多!

一定要預備中英&普通話的自我介紹!
有可能問你有咩強/weak point!
仲可能問你一d應變的問題!最好see see港鐡的附例!
通常都會問你有無問題!最好唸定先!

add oil

存貨太多,時間太少...
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
station officer應該經常會面對人(乘客),所以interview時對答相信要主動得體

btw我以前都有唸過呢個post(因為for long term打算),不過近來見港鐵有意開始將站務的服務外判,所以睇黎這種工種前景可能有變數

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
lai_gavin2000
上等兵

UID 13459
精華 0
積分 0
帖子 201
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-25
狀態 離線
同埋面試最後果時,
對方一定問您仲有沒野想問,

記緊一定唔好答沒野想問了

最好問一d例如:被篇去一個崗位時, 會否長駐該處, 定係要經常要調來調去唔同崗位,
or 表現良好的話大概幾時會升

點解唔好答[沒野想問呢], 係因為對面試官來講, 你沒有充分了解工作性質

若果真係沒野想問的話, 可以講

您剛才0既講解十分清楚, 我暫時沒有問題了, 多謝

又或者可以要求對方留下一d聯絡方法, 方便將來有問題可以聯絡佢
臨走時亦可以加句: 唔理今次面試成功與否, 都好感激您俾個機會我面試

面試後如對方有e-mail address, 可以打封感謝e mail予對方, 可能有分加

因為依家太多人求職了, 而坊間面試心得千篇一律,
能夠突出自己使人印象深刻, 係致勝關鍵

以上係我一年前面試入銀行的經驗, 希望幫到您 祝你成功

頂部
lai_gavin2000
上等兵

UID 13459
精華 0
積分 0
帖子 201
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-25
狀態 離線
細節面試表現部份

因為MTR係對客服務, eye contact十分重
練習下同人講野時望實對方對眼, 一定要

一定要prepare好中英文自我介紹, 英文oral如果唔流利的話一定要背到熟!!!務求對答如流

頂部
newwave
上尉
仲有 ??? 隻.....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 6746
精華 1
積分 28
帖子 1110
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-27
來自 一個小島
狀態 離線
As a station officer, I believe you will need to deal with complaint.....so you better think about that before the interview, especially on how you handle the case.

https://www.facebook.com/SpaceInGundamUniverse

http://newwavegundam.wordpress.com/
頂部