回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Fairlady求其砌之C-West 350Z+300ZX+悪魔のZ (18th Apr 09 完)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-12-20 10:13 AM 發表

俾我見到個咁既design....我實會咩都唔理....收番埋盒野.....XD
你依家係咁mask左先上base color
之後gp2成塊噴?

天窗o個度我唔係成塊噴,上左gp2先起masking。

其實我係怕重覆番你部cube o個獲野,平時噴窗邊係先貼左masking tape,之後跟住線位落刀界左條邊出黎就噴得,但你上次好似話落刀o既時候界穿左層gp2,之後就起Masking就成塊油起左出黎 平時一般光油唔會咁家嘛,係因為GP2唔咬油先會出事,所以而家最驚係呢樣囉。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-12-20 10:27 AM 發表

天窗o個度我唔係成塊噴,上左gp2先起masking。

其實我係怕重覆番你部cube o個獲野,平時噴窗邊係先貼左masking tape,之後跟住線位落刀界左條邊出黎就噴得,但你上次好似話落刀o既時候界穿左層gp2,之 ...

哈哈~~~~
問題唔係出係gp2唔咬油(我估dm實會咁講.....)
因為gp2乾左之後其實已經係一層膠質
界開左呢層膠質再mask,就好易俾mask meet起架喇~
所以唯有人唔好咁懶,要一塊塊貼好條邊instead of 界mask........

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-12-20 10:36 AM 發表

哈哈~~~~
界開左呢層膠質再mask,就好易俾mask meet起架喇~
所以唯有人唔好咁懶,要一塊塊貼好條邊instead of 界mask........

明白晒 (不過又要搞一餐... )

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-12-20 10:40 AM 發表

明白晒 (不過又要搞一餐... )

砌過機機就覺得咁mask法冇咩野架喇~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-12-20 10:55 AM 發表

砌過機機就覺得咁mask法冇咩野架喇~~~

咁我平時mask玻璃都係一樣做法o既,係無咁爽lor

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-12-20 10:36 AM 發表

哈哈~~~~

good boy

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-12-20 10:06 AM 發表

joey兄言重喇,其實我都好討厭o個兩件clear parts,一黎D位唔準的話,要修正會好煩,二黎又怕佢唔咬油,我都已經用沙紙打花佢先上灰,希望有用啦。坦白講,我一向對於處理Clear parts方面都麻麻,等別係fuj ...

其實 Finishers 的 Manual 已經提過, 唔好做埋呢d dangerous action

頂部
志昂
少尉

UID 15387
精華 2
積分 25
帖子 623
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-7
來自 北京
狀態 離線
發表於 2007-12-23 12:10 AM  資料  短消息  加為好友  添加 志昂 為MSN好友 通過MSN和 志昂 交談 QQ
最近工作繁忙,上来一看,果然精彩!

明天休息,我也要喷我EVO VII的车壳了!

学习中~~~

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
wongleo 兄 , 車聚會唔會拎部apex去牙

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 志昂 於 2007-12-23 12:10 AM 發表
最近工作繁忙,上来一看,果然精彩!

明天休息,我也要喷我EVO VII的车壳了!

学习中~~~

志昂兄看過你的製作過程,進度不錯呢!相信以你製作軍事模型的經驗應該能夠應付得倒。我想只有拗光一環是軍事模型中沒有使用的,到時要努力呀

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-12-23 09:22 AM 發表
wongleo 兄 , 車聚會唔會拎部apex去牙

部A'pex FD已經pack好準備出發喇,一陣見

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #170 wongleo 的帖子

等睇好野   
我仲煩緊拎邊部去 ...
因為...我部部車都唔出得街

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-12-23 11:48 AM 發表
等睇好野   

今日原本係fairlady meeting,點都要有部fairlady o既!

頂部
skywoo1105
中尉

UID 19598
精華 0
積分 0
帖子 990
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-12-23 11:48 AM 發表
等睇好野   

落T牌咪出得街囉

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-12-23 12:14 PM 發表

今日原本係fairlady meeting,點都要有部fairlady o既!

今日咩?
唔係31號咩?
死喇,唔通我上次走左堂?

[url=http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg]http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg[/url]
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
車聚後無咩搞過 ,只係為之前做落o既拋光工作埋尾

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

JOEYKO.com
頂部
家輝
軍曹
KaFai

UID 7919
精華 0
積分 10
帖子 307
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 澳門
狀態 離線
發表於 2007-12-31 12:46 AM  資料  短消息  加為好友  添加 家輝 為MSN好友 通過MSN和 家輝 交談 ICQ 狀態
未拋之前已經好"令"....不過拋完之後......好得人驚......

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線
嘩!靚爆鏡啊!

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角