回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
ckl1202
上尉

UID 18191
精華 1
積分 9
帖子 1350
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
終於等到師兄update啦..努力, 假如要幫手的話請隨便開聲, 我有迷你車床!!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckl1202 於 2009-8-8 12:05 AM 發表
終於等到師兄update啦..努力, 假如要幫手的話請隨便開聲, 我有迷你車床!!

先多謝兄台捧場!   

兄台有迷你車床?  我有需要的話會搵兄台幫手的.....    不過暫時未有需要.....

兄台用車床玩木工定金工? 定係兩樣都玩?   

頂部
ckl1202
上尉

UID 18191
精華 1
積分 9
帖子 1350
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-2
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-8-8 12:20 AM 發表

先多謝兄台捧場!   

兄台有迷你車床?  我有需要的話會搵兄台幫手的.....    不過暫時未有需要.....

兄台用車床玩木工定金工? 定係兩樣都玩?   

冇問題, 有需要找我啦!
車床只係玩模型, 有時會用作金屬零件改造, 平時都係車下樹脂膠, pvc等..
讀書時都沒有接觸過金工及木工, 很善慕讀工科的朋友!!

頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線
終於等到你開返工啦
小弟都好耐冇玩木工 Lu
呢家搵膠易過搵木,加上D木糠四圍飛
都係坐定定睇兩位師兄大作好

CKL 兄唔只得車床架,最近玩埋真空泵
好 post 好值得追 ga

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[翼鉸的製作 - II]

話說上回需要將厚 5.x mm 的木用砂紙磨薄至 4 mm,今日去買左較粗的 #100 木工砂紙,可以磨得快d。

買左砂紙返黎便開工整其中一邊翼鉸。一路磨、一路量度厚度,要確保厚度平均,又唔可以磨過龍...... 都磨左半粒鐘有多。

放粒木珠入去試下,發覺翼鉸個窿要太細,要整大d。 而粒木珠本身個窿亦太細,穿唔過條軸;用 3.2mm 鑽嘴加大後,仍然太緊,要再用砂紙磨大少少。

磨薄 + 鑽大窿後,用白膠漿粘合、夾好,等乾。

翼鉸木部件已磨薄至 4mm 厚 (每邊),兩個窿已加大。 中間粒木珠亦鑽過一個較大的窿,以可以通過條軸。
[attach]297328[/attach]

落白膠漿粘合後,用夾夾好,等膠水乾。
[attach]297329[/attach]

呢度向大家推薦使用呢種膠夾,真係幾好用。 夾嘴係可以活動的,當在不同厚度的場合使用,夾嘴可以緊貼部件表面,使受力平均。而且夾嘴用較軟的膠,一般情況下唔會對部件造成損壞。另一個好處 (亦可能係缺點),係佢比木衣夾較好力。  呢種活動夾嘴夾/鉗,靚的一般要係較專業的五金工具店先有得賣,而且好貴 (幾十蚊一個)。
但我用果d係o係十蚊店買返黎,有大有細,大o既 $10 有兩個,細o既 $10 有四個.... 當然質素同正式靚果d有出入,但只係三、幾蚊一個,經濟、夠用便是。 不過唔係成日有貨,買唔買到要睇運氣。
[attach]297331[/attach]

十蚊店買到的活動夾嘴夾/鉗,有大有細。
[attach]297330[/attach]

聽日先磨埋另一邊。 等膠水乾透後,跟住就要整形同上色。

待續.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線
回復 #165 patmb 的帖子

呢夾好似幾好用, 我系十蚊店 (jxxco) 就未見過, 反而上次經過買到另外一款, 淨番4個, 之後就搵唔番, 好處就系可以夾好大件野, 好似呢隻1/24 Fw190A  

你有無整定個 Display Box???

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-8-9 12:38 PM 發表
呢夾好似幾好用, 我系十蚊店 (jxxco) 就未見過, 反而上次經過買到另外一款, 淨番4個, 之後就搵唔番, 好處就系可以夾好大件野, 好似呢隻1/24 Fw190A  

你有無整定個 Display Box???

你相中所用的夾個夾口可以較到好大同好細,好有用o架,砌船時就知好用。  你意思係你相中所用的夾係o係十蚊店買到的?  你呢隻我反而無係十蚊店見過.....  係鴨記同新填地街就見過d靚野,接近一百銀,唔捨得買......   如果十蚊店有就正喎!

隻飛行器砌起翼展有成三尺幾、高尺幾,如果整 display box 要好大個,都未知整唔整好.......

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Exact~~~~ly! 就系見到10蚊咁抵, 所以問個 店員有幾多貨, 佢話淨番4個

唔用個箱罩住, 封塵就好麻煩

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
回復 #168 vr2xtd 的帖子

係十蚊店都成日搵到d好野,不過好多好野返貨量好少,成日比人買曬.......  好似你呢隻夾,我都已經經常去旺角果間十蚊店行,有時去埋佐敦道果間,但係我係十蚊店都未見過.......  睇黎要再多d去十蚊店留意下.......

頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我都成日浦十蚊店尋寶
不過都唔係好覺有呢隻夾
搵到真係要買返10隻8隻看門口

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #167 patmb 的帖子

咁大隻就真係唔知放邊度好
頭痛的問題

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[翼鉸的製作 - III]

續上回......  兩個翼鉸部件磨薄、略作修整及粘合後,便要整形至所需形狀及大小,然後上色。

左右翼鉸粘合乾透,尚待整形。
[attach]301354[/attach]

使用薄身鋸鋸出半圓形.... 圖中的小型鋸原本是鋸金屬的,雖然鋸片夠薄,但鋸片高,其實不適合鋸弧形的....
這步驟如有幼身木工線鋸,會好用得多..... 但只係鋸少少野,懶得去買個把....
[attach]301355[/attach]

左面是仍未整形,右面的是已整形及修邊,留心看,是有很多個「切面」的。
[attach]301356[/attach]

上色後再比較分別 (顏料使用 GSI Mr.Color #133 - Earth)。
[attach]301357[/attach]

替第一個翼鉸整形時有點戰戰驚驚,要慢慢摸索和部署,用了較多時間 (約兩天)。 有了經驗,製作第二個鉸時快了很多,只用了約兩、三個小時 (連上色)。
[attach]301358[/attach]

兩個翼鉸至此製作完成,留待雙翼完成後將雙翼連到機身上。

下一 part 搞乜?  未知啊!  睇下有乜靈感到先喇!  

多謝收看!  待續.....

頂部
caymantao
上等兵

UID 34439
精華 0
積分 6
帖子 241
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-12
狀態 離線
旧木都做到好似无缝甘!~~坚秋啊!!!~~~

頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線
patmb兄,得咁少唔夠步咳呀

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線
patmb兄,啲手工好惦喎!

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 caymantao 於 2009-9-7 11:30 PM 發表
旧木都做到好似无缝甘!~~坚秋啊!!!~~~

只要兩件木材粘合面打磨得夠平滑,粘合得宜,再上深色,條接縫多數都睇唔到的。

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
好手工

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-9-7 11:32 PM 發表
patmb兄,得咁少唔夠步咳呀

將就下,睇住d先啦........   總之有拖無欠......  

頂部
毛毛68
中佐
新手A

熱誠勳章  
UID 20865
精華 5
積分 31
帖子 8631
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 香港,大陸兩邊走
狀態 離線
好特别的模型,師兄,加油,一定要將佢完成

女人的衣櫃永遠少一件衣服!!!
我們的貨架永遠少一盒模型!!!
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-9-7 11:36 PM 發表
patmb兄,啲手工好惦喎!

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-7 11:44 PM 發表
好手工

兩位過獎啦.......    說實話,我心機就有,但我d手工其實麻麻地.......   

你地留心d睇,果d切面與切面之間條「邊」係唔多夠直的,而且唔夠清晰,因為我打磨得唔好......    真係好手工的,可以做到果d「邊」夠直、夠清晰分明,要起角但又圓潤;我都做唔到......

頂部