回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 近期『偽人』風波的感受
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6623
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 在線
入得娛樂圈,預髐@世都做人地o既話題....個個無知少女都係睇到舞台上享受掌聲o既光榮

頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2008-2-6 01:11 AM 發表
我都覺 , 仲有好人整左關於BOBO既口號  冇眼睇  ... =.=

冠希牌臘腸

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6623
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 在線

QUOTE:
原帖由 Husky.小杰 於 2008-2-6 02:02 AM 發表

冠希牌臘腸

聽講話好有份量,幾重秤麍[喎 <--剪佢

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-29
狀態 離線
-.- この世界が歪んでいる 真係無錯.....快搵人武力介入

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 goldfish0606 於 2008-2-5 09:21 PM 發表

睇清楚d先吧~~~

好正~
法律女神面前 冇眼睇你係邊個
放得低幾重既金係天秤就幫你
放羽毛就斬你

還在認為藝人可憐的人醒醒吧
要數可憐 他們比得上香港成千上萬靠4000蚊養活一家6-7口的人可憐嗎?

如果他們早把自己當成是高級妓女
那我相信香港會有不少人顧意把自己的親密照放上網
如果可以換來那種知名度和收入的話

奇拿昨晚又現身
L還沒出來呢~

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 10:40 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談
個人覺得 :

先表明 :
1.事件男主角的確係錯的...
2.拎左人地電腦相果個人都係錯...
3.係網上發佈既朋友們錯上加錯...
4.知道有E件事但重話 : "我冇睇D相WO, 快D俾黎睇" 既人, 大錯特錯~!!!!!!!

(P.S 錯D咩就唔講到出面....咁大個人自己好好反醒一下, 將心比己...如果事件果個人係你你做有既感受~!!!)

其實...現今香港社會已經開放到不理性既地步...

E+學生們既話題都係 : (P.S 中一, 中二....13-14歲)
"我既男朋友點點點...."
"我同男朋友既性生活...."
等等....

第一 : E個年代既年輕人唔會諗後果...想做就做....通常衰就衰E D....9成9都出事....
第二 : 現今既後生仔女話題已經出問題...13-14歲冇男朋友意為你吹水....中四, 中五都重係處女當你怪物....有時都好無奈...

係香港人 / 新一貝既年輕人 已經唔覺得有咩出其....
但點解今次E件事會攪到咁大呢~??

因為 :
佢地係歌手, 一D比較有名氣既人...
圈子大...成個香港地區既圈子...
所以我地好八卦知道佢地既事....

但大家諗一諗....
E個係圈子大同小既問題~

同一道理 : 如果係一間學校發生E D事....
一個冇咩特出既學生就冇問題...
但如果佢係一個校花 / 校草 / 高才生....就會俾人唱晒出街....

大家好好諗一下...
E件事件 :
•我地係咪真係有需要知道事實既真相呢?
•對我地人生 / 智識 一D幫助都冇既八卦事情...知道左又點呢?
•唔通佢地唔可以有佢地既私生活咩?

註 : 以上全部都係carman既個人分析....分析不等於我個人應同現今社會的不道得行為~!!! 本人只係想講出事實...應同 和 事實係兩回事~!!!

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 10:40 AM 發表
個人覺得 :

先表明 :
1.事件男主角的確係錯的...
2.拎左人地電腦相果個人都係錯...
3.係網上發佈既朋友們錯上加錯...
4.知道有E件事但重話 : "我冇睇D相WO, 快D俾黎睇" 既人, 大錯特錯~!!!!!!!

(P. ...

原則上,carman講得好岩~
不過,其實呢個就係現實
一樣米吃百樣人,社會就係咁產生
對與錯,其實又有幾重要呢?
呢d頭版大事,時不時有,過兩個星期,件事再冇人提起,漫漫就會成為過去

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 10:40 AM 發表
個人覺得 :
其實...現今香港社會已經開放到不理性既地步...

大家好好諗一下...
E件事件 :
•我地係咪真係有需要知道事實既真相呢?
•對我地人生 / 智識 一D幫助都冇既八卦事情...知道左又點呢?
•唔通佢地唔可以有佢地既私生活咩?

口上面就開放 事實上係保守

仲要保守到不得了 比滿清年代更保守

1)無求知不好奇既 仲算係人嗎?
2)事情就放左係度 會引起唔同角度分析理解
   i)情侶之間相處之事
  ii)中國人對性既睇法
iii)到底一說 「講大話」係岩定唔岩  

時下d細既已經問 唔係話講大話係錯既咩 點解仲咁多人(報紙)講大話既?

3)佢地係公眾人物 明星 佢地既行為會影響好多人(fans)等等
尤其係中國香港依d「拜人格」既地方

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 11:31 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 WILLIAM_IOTA 於 2008-2-6 11:17 AM 發表

口上面就開放 事實上係保守

仲要保守到不得了 比滿清年代更保守

LA~!!!!!!
E個唔係 / 唔關 保唔保守既問題...
男人天生到處播種, 到處留情的動物....係唔會明白女方既感受...
我都係果句...
萬一出事 (大肚) 既時候都係女方後果大....

你唔係冇眼睇.....
E件事件既男主角得一個人...女主角有N個....
如果你用一蹶女性覺度睇E件事都重係覺得冇問題 / 好正常既話....
咁我冇野好講....

唔該...做人每件事情都用唔同覺度去睇....E個世界會好唔同....
大個仔LA...做人要好好分清楚是非黑白....
只係用一個覺度去睇事物既人, E一世都係"井底之蛙"....

頂部
ymk
平民

UID 23636
精華 0
積分 2
帖子 25
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 11:31 AM 發表

你錯LA~!!!!!!
男人天生到處播種, 到處留情的動物....係唔會明白女方既感受...
我都係果句...

你唔係冇眼睇.....
E件事 ...

道得很有道理。但是有很多錯別字。
是角度,不是覺度

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 11:50 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談
答 : 就算太陽公轉地球又好, 地球公轉太陽都好...都不會影響我每天的工作... --- <<福爾摩斯>>

i)情侶之間相處之事

答 : 關我咩事...佢拍拖又唔係我拍拖...
如果你拍拖...你會唔會登報紙話你有女朋友先? 無聊...

ii)中國人對性既睇法
答 : 我只係要知道正確既野...係對定係錯...我做邊樣野唔會錯 / 比較上錯得小就足夠...

iii)到底一說 「講大話」係岩定唔岩
時下d細既已經問 唔係話講大話係錯既咩 點解仲咁多人(報紙)講大話既?

答 : 冇一定既答案...如果一個大話係可以保障到我人生 / 心靈 既安全...我會講E個 大話 ...
- - - - - - 謊言 - - - - - -

人做的每一件事都是謊言,包括你每一個計劃;每一個行為,所有都是謊言...

想做生意;想讀好書;想打好一份工...

每一件事你未做到的,這就只是一個謊言...

人生就是為了令這些謊言不再是謊言去做好每一天,

就像卡通一樣,

我們時常在想 : 為什麼卡通人物每次走出沿崖都沒有向下丟,

但只要卡通人物一發現自己走出了沿崖後就馬上丟下,

其實我們的每一個計劃同想做的每一件事都一樣,

問題不是你會不會走出這個沿崖,問題係你會不會去向下看...

3)佢地係公眾人物 明星 佢地既行為會影響好多人(fans)等等
尤其係中國香港依d「拜人格」既地方

樣樣都睇佢地頭....難聽D講句 : 佢死你唔去死....

SORRY....原諒我係咁直...

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 11:31 AM 發表

你錯LA~!!!!!!
我都係果句...

你唔係冇眼睇.....
E件事 ...

小朋友 依加係「通姦」 唔係強姦

女既亦都知道佢做緊咩事架

笑話

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 11:50 AM 發表
答 : 就算太陽公轉地球又好, 地球公轉太陽都好...都不會影響我每天的工作... ---

i)情侶之間相處之事
答 : 關我咩事...佢拍 ...

請你引申並深入問題

點解我要睇依件事

第1 我地從事教育的 學生問到你唔答咩?定係答大個仔就會識

第2 我地成年人有既係批判性思考 事情岩錯唔係問題 咩事都唔去知 就無得去判斷

第3 判決都要由固有既認知去進行 由基本既中國人情及文化你認識幾多開始

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 11:58 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 WILLIAM_IOTA 於 2008-2-6 11:53 AM 發表

小朋友 依加係「通姦」 唔係強姦

女既亦都知道佢做緊咩事架

笑話

SO....
你知道左又點~? 唔知道又點~?
你心入邊有個答案E件事係對定錯就足夠...

如果你覺得係錯既話...
做咩重要去睇E件事呢~?? 好好睇咩~???????? 我一D都唔覺LO.....

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 11:58 AM 發表

SO....
你知道左又點~? 唔知道又點~?
你心入邊有個答案E件事係對定錯就足夠...

如果你覺得係錯既話...
做咩重要去睇E件事呢~?? 好好睇咩~???????? 我一D都唔覺LO.....

依件事佢地錯 但佢地唔認

學生問:做錯事都唔洗認錯既 你睇咩明星咩名人未知囉 阿sir 錯左你知我知未得囉 洗鬼見家長3口6面講咩

係麻?

唔知錯唔改=正常

知錯唔去改=抵死

學生知我知就唔洗家長知 咁你認為對學生會係好事嗎

好似前英國王妃-私生活一樣係咁 但一樣萬人敬仰

係因為佢係做左一個平民王妃既好事 出錢出力去幫人

後來先因私生活問題 受人批評

好既去學 唔好既警戒自己 咁先會接受新知識既方法

頂部
oVo
上等兵

UID 25627
精華 0
積分 0
帖子 256
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-30
狀態 離線
網上世界就是如此,各人都可以表達己見,各人都改變不了別人的已見,結果就好多時淪入爭拗裡面.

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

我都係果句...

你唔係冇眼睇.....
E件事件既男主角得一個人...女主角有N個....
如果你用一蹶女性覺度睇E件事都重係覺得冇問題 / 好正常既話....
咁我冇野好講....

以上既言論

你都係一個很保守的人

君不見 法國有個 「希」小姐嗎?

依d咁既相係外國跟本-- 平常得不得了

係香港會有人覺得特別

開放嗎? 香港根本就係口上方開放 心入面保守到不得了

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
太多啦太多啦... 已有3個同一主題上o左最新回覆既 list 啦

many boxes of Gunpla in stock
頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 12:10 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 WILLIAM_IOTA 於 2008-2-6 12:00 PM 發表

依件事佢地錯 但佢地唔認

學生問:做錯事都唔洗認錯既 你睇咩明星咩名人未知囉 阿sir 錯左你知我知未得囉 洗鬼見家長3口6面講咩

係麻?

唔知錯唔改=正常

知錯唔去改=抵死

學生知我知就唔洗家長知 ...

用多角度去諗...
俾著你...你會唔會去講E個大話先....
咁私人既事情出左街...俾你都唔認LA.....

(不過我都唔應同佢既做法...P.S 我冇留意E件事...所以我唔知事件既內容...只係聽到D同事講.... )

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 12:11 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 oVo 於 2008-2-6 12:04 PM 發表
網上世界就是如此,各人都可以表達己見,各人都改變不了別人的已見,結果就好多時淪入爭拗裡面.

你一句我一句~咁先好玩~

頂部